Court Harry

Ποιος ήταν ο Χάρρυ Κόρτ; Ποιό είναι το ιστορικό του; Τι έκανε στον Β’ Π.Π.; Ποιους και που εκπαίδευε κατά την διάρκεια του πολέμου; Τι ήταν διαφορετικό στην δική του εκπαίδευση;

Εκπαιδευτής Σιωπηλής Δολοφονίας

Ο Χάρι Κόρτ (Harry Court) ήταν Εκπαιδευτής της S.O.E. (Special Operations Executive) σε διάφορους κλάδους. Διετέλεσε εκπαιδευτής κυρίως στην άοπλη μάχη και την Σιωπηλή Δολοφονία (Silent Killing). Ο Κόρτ (Court) μάλλον δεν ήταν μέλος των αρχικών στελεχών Εκπαιδευτών C.Q.B. (Close Quarters Battle – δηλαδή εκπαιδευμένος από Fairbairn και Sykes), αλλά είναι πολύ πιο πιθανό να εκπαιδεύτηκε με τον έναν ή το άλλον αργότερα σε κάποιο στάδιο της καριέρας του με την σχολή.

Κανείς δεν ξέρει πολλά για το παρελθόν του Κόρτ προπολεμικά, όπως και δεν ξέρουμε και τι έκανε μετά τον πόλεμο. Οι πληροφορίες σχετικά με αυτόν είναι πολύ πρόχειρες.

Court – Στον Καναδά

Κάποια στιγμή στη δεκαετία του 1950 ή του 1960 έγραψε ένα άρθρο για το περιοδικό “London Time” με τίτλο «Εκπαίδευα Πράκτορες της Βρετανίας» (“I trained Britain’s Spies”). Αν και δεν έχει βρεθεί το άρθρο, οδηγείται η σκέψη στην πιθανότητα να ζούσε στο Λονδίνο εκείνη την εποχή. Πέρα από αυτό, οι μόνες πληροφορίες που υπάρχουν είναι αυτές από την περίοδο που δούλευε ως εκπαιδευτής μέσα στην S.O.E. (Special Operations Executive). Ο Κόρτ είχε εκπαιδευτεί από την S.O.E. για να γίνει ο ίδιος εκπαιδευτής και σχεδόν αμέσως μετατέθηκε στο STS-103 (Special Training School – αλλιώς γνωστό και ως «Στρατόπεδο X» – “Camp X”) στον Καναδά. Αν και είναι ίσως περισσότερο γνωστός για τις ικανότητές του ως εκπαιδευτής άοπλης μάχης σώμα-με-σώμα, ο ρόλος του στην πραγματικότητα ήταν να διδάσκει Εκρηκτικά και Κατεδαφίσεις στους εκπαιδευόμενους. Εκείνη την εποχή ο πρώην παλαιστής Τζόρτζ ντε Ρέλβισκοβ (George De Relwyskow) ήταν ο Επικεφαλής Εκπαιδευτής της Άοπλης Μάχης για τα STS (Special Training School – είχε προταθεί για την θέση από τον Fairbairn αφού ο ίδιος είχε αναλάβει καθήκοντα στις ΗΠΑ), Ο Κόρτ πρέπει να είχε αναδείξει εξαιρετικό ταλέντο σε αυτό το τμήμα της σχολής, πράγμα που κίνησε το ενδιαφέρον του ντε Ρέλβισκοβ καθώς στη συνέχεια οι δύο έγιναν στενοί φίλοι.

Court – Σκάνδαλο στο CAMP X

Το σκάνδαλο που συνέβη στο STS-103 παραμένει ακόμα μυστικό και έχει συζητηθεί για χρόνια μεταξύ τους λάτρεις της ιστορίας των μυστικών υπηρεσιών, αλλά και τους ερευνητές ανά τον κόσμο. Όλοι όμως ανεξάρτητα αφηγούνται την ακόλουθη ιστορία. Πρέπει να επισημανθεί ότι λόγο της φύσεως της εργασίας που γινόταν, δεν υπάρχει καμία απόδειξη για να τεκμηριώσουν τους ισχυρισμούς τους, πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι αυτό δεν είναι κάτι στο οποίο μπορεί να αποτελεί αξίωση ως προς το κύρος της έρευνάς τους.

Παρακάτω είναι μια εικασία, έχει γραφτεί όσο πιο πιστά διηγήθηκε (επί λέξη).

«Court, ναι Harry Court; Ήταν ενδιαφέρων τύπος. Ήταν στο STS 103 λίγο πριν από το σκάνδαλο. Δεν ήταν ο άνθρωπος της Άοπλης Μάχης εκεί όμως, ήταν ο Εκπαιδευτής Καταστροφών. Ο George de Relwyskow ήταν ο άνθρωπος που δίδασκε C.Q.C. εκείνη την εποχή, αλλά ο ίδιος και ο Χάρι ήταν στενοί φίλοι. Καλά, βλέπεις το περίεργο εκείνη την εποχή ήταν ότι έγινε κάποιο είδος σκάνδαλο στο στρατόπεδο. Ο τρόπος που το έχω ακούσει είναι ότι οι δυο τους πήγαν σε ένα σκοπευτήριο με έναν τρίτο αξιωματικό και έκαναν κάποια «προπόνηση» κατά πάσα πιθανότητα στη μέθοδο point (Point Shooting). Το πράγμα είναι ότι ο τρίτος αξιωματικός (του οποίου δεν μαθεύτηκε ποτέ το όνομά), δεν έφυγε από το σκοπευτήριο. Έπρεπε να μεταφερθεί σε σάκο. Προφανώς κάποιο ατύχημα είχε συμβεί και ο δύστυχος κατέληξε με μια σφαίρα στο πίσω μέρος του κεφαλιού του.

Μετά από αυτό, ο ίδιος και ο Court πήραν τους χωριστούς δρόμους τους. Έγινε μια έρευνα προφανώς και ο Court στάλθηκε πίσω στην Αγγλία. Ο George όμως – στάλθηκε λίγο μακρύτερα, πήγε στη Βιρμανία και σκοτώθηκε εκεί.»

Αναρωτιέται κανείς για το σκεπτικό πίσω από την απόσπαση του ντε Ρέλβισκοβ στην Βιρμανία. Πηγαίνοντας από Επικεφαλής Εκπαιδευτής της Άοπλης Μάχης σε πράκτορα στο πεδίο μάχης ήταν αρκετά περίεργο, ειδικά αν σκεφτεί κανείς την ηλικία του. Ο πρώην παλαιστής και εκπαιδευτής φυσικής Αγωγής του Στρατού μπορεί να ήταν άνθρωπος σε εξαιρετική φυσική κατάσταση για την ηλικία του, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ήταν και νεαρός άνδρας. Ήταν επίσης προσωπικός φίλος του Eric Anthony Sykes (επικεφαλής Εκπαιδευτής Άοπλης Μάχης και Σιωπηλής Δολοφονίας της S.O.E. στο Ηνωμένο Βασίλειο αφού ο Fairbairn αποσπάστηκε στη O.S.S. – Office of Strategic Services – Σημερινή C.I.A.), έτσι θα μπορούσε να φανταστεί κανείς ότι αν κάποιος επρόκειτο να σταλεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα ήταν ο ντε Ρελβισκοβ και όχι ο Κόρτ.

Court – Εκπαίδευση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Ο Κόρτ στάλθηκε στην S.O.E. (Special Operations Executive) στα εκπαιδευτικά ιδρύματα τόσο στο Ρουίσλιπ (Ruislip) όσο και στο Μπρόκχολ (Brockhall) στο Μίντελσεξ (Middlesex). Εδώ είναι όπου την καριέρα του στην Άοπλη Μάχη άρχισε στη πραγματικότητα. Είναι στο βιβλίο «Μέσα στην S.O.E.» (“Inside S.O.E.” του E.H. Cookridge) που έχουμε, τη μεγαλύτερη πηγή πληροφοριών για τον ίδιο.

Στο κεφάλαιο «Η δημιουργία ενός πράκτορα» (“The making of an Agent”), (κάτω από τον υπότιτλο «Ποτέ μην σκοτώνεις ένα γερμανό» (“Never Kill a German”) εμφανίζεται η παρακάτω πληροφορία.

«Στο Μπροκχολ (Brockhall), ο Λοχίας Harry Court, που εκπαίδευσε πάνω από χίλιους άνδρες της S.Ο.Ε. και των Ειδικών Δυνάμεων, τάχθηκε υπέρ μιας διαφορετικής προσέγγισης:

«Ποτέ μην σκοτώσεις έναν Γερμανό. Βάλε τον στο νοσοκομείο για έξι μήνες. Είναι περισσότερο κόπος ζωντανός παρά νεκρός. Ένας τραυματισμένος στρατιώτης πρέπει μετά να νοσηλευτεί, σπαταλώντας γερμανικό ανθρώπινο δυναμικό. Ένας νεκρός στρατιώτης θα θαφτεί και θα ξεχαστεί… ».

Παρουσίασε μια πρόταση για το πώς να «ασχοληθεί» κανείς με γερμανό φρουρό. Ξαφνικά, σιωπηλά και ανελέητα. Για να μάθει πώς να επιτεθεί ο μαθητής έπρεπε να μάθει δύο πράγματα: Την αρχή της μόχλευσης και ποία είναι τα πιο ευάλωτα μέρη του σώματος.

Ο Court έλεγε στους μαθητές του:

«Ξεχάστε κάθε μάχη με γροθιές που μπορεί να έχετε δει σε μια ταινία γκάνγκστερ, καθώς και τυχόν μαθήματα πυγμαχίας που θα μπορούσε να είχαν στα σχολεία σας ή τα αθλητικά σωματεία. Ποτέ μην χρησιμοποιείτε τις γροθιές σας, θα ήταν κρίμα να καταστραφούν τα χέρια σας με γροθιές».

Αντίθετα με αυτά που διδάσκονται σε σημερινές κατά τα άλλα πολεμικές τέχνες, ο κάθε στρατιώτης που χτυπάει με γροθιές, μπορεί και εν δυνάμει να σπάσει ή να κόψει τα χέρια του στα σκληρά αντικείμενα της εξάρτησης, το όπλο ή και το κράνος του εχθρού καθιστώντας πλέον το χέρι του άχρηστο στον χειρισμό του δικού του όπλου. Αυτός είναι και ο λόγος που το αυθεντικό Combatives δεν χρησιμοποιεί ούτε προωθεί ποτέ το μέτωπο της γροθιάς σαν επιφάνεια με την οποία πρέπει να χτυπά κανείς. (Σημείωση – Τους ίδιους ακριβώς κίνδυνους διατρέχουν και τα μέλη του σώματος της αστυνομίας.)

«Τους έδειξε πως να χτυπάνε προς τα πάνω με τη βάση του ανοιχτού χεριού (της παλάμης) για να συνθλίψουν το σαγόνι ενός ανθρώπου ή να χτυπήσουν βάναυσα, με την κόψη του χεριού κατά ευάλωτων τμημάτων του λαιμού και του σώματος. Ένα μπαστούνι ή ομπρέλα θα μπορούσε μετά από μάθημα με τον Court, να γίνει τόσο θανατηφόρο όσο ένα σπαθί. «Ένας άνθρωπος έχει πάντα ένα όπλο στην τσέπη του», συνήθιζε να λέει, «μια λίμα νυχιών, μια χτένα ή στυλό.»

Η εκπαίδευση πρώιμου τζούντο (παλαιού τύπου – Ju Jutsu στο οποίο είχε εκπαιδευτεί ο Φέρμπερν) δόθηκε στους περισσότερους μαθητές και τους έμαθαν να ρίχνουν έναν άνθρωπο (προσεγγίζοντάς τον) από πίσω στο σκοτάδι.

Οι επιρροές των Φέρμπερν (Fairbairn) και Σάικς (Sykes) είναι ξεκάθαρες.

Οι ίδιες τεχνικές είναι αναγνωρίσιμες από το πρόγραμμα κατάρτισης «Σιωπηλής Δολοφονίας»(Silent Killing – S.K.) και επίσης, παραπέμπει πιθανώς της μεθόδου του Φέρμπερν κρατώντας ραβδί (κλομπ) με δύο χέρια σε κοντινή απόσταση.

Η εισαγωγική ομιλία (η τυπική ομιλία του Court στους εκπαιδευόμενους) από την ύλη του προγράμματος εκμάθησης Σιωπηλής Δολοφονίας έχει χρησιμοποιηθεί σε σχέση με τα πυγμαχικά χτυπήματα. Ένα ενδιαφέρον σημείο που πρέπει να υποδειχθεί είναι ότι αν και η «Τέχνη της εκπαραθύρωσης» (Defenestration – τεχνική των Άγγλων για να δείχνει σαν αυτοκτονία) που διδάχθηκε στον George Langelaan (άνθρωπο που σχετίστηκε με τον Court εκπαιδευτικά) και τους «Ιππότες του αιωρούμενου μεταξιού» (Knights of the Floating Silk – ονομασία όσων έμαθαν την τεχνική), τόσο η ίδια, όσο και η χρήση αυτοσχέδιων όπλων, δεν αναφέρεται ποτέ σε οποιοδήποτε από τα προγράμματα σπουδών (Για κάποια πράγματα εννοείτε ότι αποκρύπτονται στοιχεία).

Μοιράσου το:

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.