Special Operations Executive (SOE)

Τι ήταν το Γραφείο Ειδικών Επιχειρήσεων; Ποιοι ήταν υπεύθυνοι για την δημιουργία του; Από ποιές άλλες υπηρεσίες απαρτιζόταν; Ποιοι ήταν υπεύθυνοι εκπαίδευσης του προσωπικού; Από πού προέρχεται η λέξη «Κομάντο»;

Μοιράσου το:

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Γραφείο Ειδικών Επιχειρήσεων (για άκρως επικίνδυνες αποστολές)

Όταν μιλάμε για Combatives δεν μπορούμε να παραλείψουμε την οργάνωση που στην ουσία το «υποστήριξε» και το προώθησε μέσα από τις πολύχρωμες προσωπικότητες που το δίδαξαν σε χιλιάδες άνδρες και γυναίκες. Άνθρωποι που χρησιμοποίησαν αυτές τις δεξιότητες κατά την διάρκεια το Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι ιδρυτές του συστήματος και της μεθοδολογίας μαζί με τους συμβαλλόμενους έθεσαν βάσεις με την υποστήριξη κυρίως αυτής της οργάνωσης, που χρησιμοποιήθηκαν σε όλη την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τον επακόλουθο Ψυχρό πόλεμο, ακόμη μέχρι και σήμερα.

Μια από τις πιο επαναστατικές πτυχές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ήταν η εμφάνιση των ειδικών επιχειρήσεων και του ασύμμετρου πολέμου. Οι κανόνες του πολέμου είχαν πια αλλάξει και ο νέος πρωθυπουργός Ουίνστον Τσόρτσιλ Winston Churchill), θερμός υποστηρικτής της παράτυπης δράσης (έχοντας βιώσει το είδος δράσης στον πόλεμο με τους Μπόερ της Νοτίου Αφρικής όπου υπήρξε και αιχμάλωτός τους), θέλησε το Γραφείο Πολέμου (War Office – Υπουργείο Αμύνης) να προωθήσει την νέα του στρατηγική ρίχνοντας τρικλοποδιές στη Γερμανική Πολεμική Μηχανή.

Η νέα υπηρεσία που ονομάστηκε Γραφείο Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Executive – S.O.E.) δημιουργήθηκε από τον Υπουργό Οικονομικού Πολέμου Χιού Ντάλτον στις 22 Ιουλίου 1940 για να διεξάγει κατασκοπία, δολοφονία και σαμποτάζ στην κατεχόμενη Ευρώπη καθώς και να υποβοηθά τοπικές οργανώσεις αντίστασης. Αρχηγός της ήταν ο Κάρολος Χάμπρο (Charles Hambro) που έμεινε αρχηγός μέχρι το τέλος του 1943 όπου ανέλαβε ο υπαρχηγός του Κόλιν Γκάμπινς (Colin Gubbins). O Χάμπρο υπήρξε πρωτεργάτης στις σχέσεις με τις Αμερικανικές υπηρεσίες (αρχικά C.I.C. και αργότερα στη διάρκεια του πολέμου O.S.S.) του οποίου αρχηγός ήταν ο Ουίλιαμ Ντόνοβαν (William – “Wild Bill”- Dononvan) Στα λόγια του ιδίου του Τσόρτσιλ ήθελε την νέα οργάνωση να «Βάλει φωτιά στην Ευρώπη!».

Παρότι η διάρκεια της ζωής της οργάνωσης ήταν σύντομη, ελάχιστοι άνθρωποι γνώριζαν την ύπαρξή της. Συνήθως, αναφέρονταν σε αυτήν ως «Ο μυστικός στρατός του «Τσόρτσιλ» ή «Το υπουργείο ανάρμοστου πολέμου». Αυτή αποτελούσε κοινή τακτική που υιοθετούσαν οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης κατά την διάρκεια του πολέμου, για να κρύψουν τον ρόλο κάποιον «υπηρεσιών».

Εργαστήριο της SOE

Το Γραφείο Ειδικών Επιχειρήσεων (S.O.E.), ξεκίνησε αρχικά με την περισυλλογή διαφόρων μυστικών υπηρεσιών της Βρετανικής κυβέρνησης και στρατού με βασικό πυρήνα το Τμήμα «Δ» (Section “D”) της Μυστικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Secret Intelligence Service – S.I.S.), του Υπουργείου Αμύνης. Επίσης, το «Τμήμα Γενικού Προσωπικού» το οποίο ασχολιόταν με έρευνα και αργότερα ονομάστηκε «Έρευνα Στρατιωτικών Πληροφοριών» και, τους νεοσύστατους «Ανεξάρτητους Λόχους» (Independent Companies). Ένας από τους βασικότερους πρωτεργάτες ο οποίος αργότερα θα γινόταν και ο τελευταίος διοικητής, ήταν ο Ταγματάρχης Κόλιν Μακβέι Γκάμπινς (Colin McVeigh Gubbins).

Ο Γκάμπινς στρατολογήθηκε στο «Τμήμα Έρευνας Στρατιωτικών Πληροφοριών» προς το τέλος του 1930. Το τμήμα είχε εντολή να καλλιεργήσει νέες τεχνικές ανταρτοπόλεμου και αποσταθεροποίησης. Ήταν ταυτόχρονα και τμήμα που διενεργούσε έρευνα και ανάπτυξη σε ανορθόδοξο εξοπλισμό για να βοηθήσει τους πράκτορές του στη βιομηχανική δολιοφθορά και την μαύρη προπαγάνδα. Μια από τις ιδέες που προωθούσε το τμήμα ήταν η δημιουργία εξειδικευμένων μονάδων που ρόλος τους θα ήταν να παρενοχλούν τον εχθρό με κάθε τρόπο. Αυτές οι ομάδες αργότερα θα εξελίσσονταν στους «Ανεξάρτητους Λόχους» (Independent Companies) οι οποίες μετονομάστηκαν «Κομάντο» (Commando’s – Δείτε Σημείωση) ως αναγνώριση στους Μπόερ της Ν. Αφρικής (κανονική προφορά Μπούρ) υπό τον Αντισυνταγματάρχη Τσαρλς Βον (Lt. Col. Charles Vaughn).

Οι Μπόερ είχαν σχεδόν νικήσει την υπερδύναμη της εποχής στον πρώτο από τους δύο πολέμους των Βρετανών κατά τους, με τις μικρές καλά εκπαιδευμένες ομώνυμες ομάδες. Σε αναγνώριση αυτού του επιτεύγματος και πάντα πιστοί στις παραδόσεις τους οι Βρετανοί, η ονομασία Κομάντο (Commando’s) για τους ελίτ καταδρομείς τους έχει παραμείνει.

Ο Γκάμπινς λόγω της εμπειρίας του στην αποτυχημένη απόβαση της Νορβηγίας όπου είχε χρησιμοποιήσει τέτοιες μικρές ομάδες να παρενοχλήσει και να περισυλλέξει πληροφορίες για μελλοντικές αποβάσεις, είχε αποκτήσει ιδίαν εμπειρία στην αποτελεσματικότητα των ομάδων αυτόν σε στρατηγικές επιθέσεις. Για αυτή την εμπειρία το Τμήμα Έρευνας Στρατιωτικών Πληροφοριών τον έθεσε υπεύθυνο να δημιουργήσει μια μυστική μονάδα μέσα στους κόλπους της Πολιτοφυλακής. Οι Ανεξάρτητοι Λόχοι δημιουργήθηκαν το καλοκαίρι του 1940 και χρεώθηκαν με την αποστολή να διεξάγουν δολοφονίες και σαμποτάζ στην περίπτωση που οι Γερμανοί εισέβαλλαν. Μέχρι το τέλος του 1940 ο Γκάμπινς είχε επιστρέψει στους κόλπους του Γραφείου Ειδικών Επιχειρήσεων (S.O.E.) και μόνο έξι μήνες αργότερα, θα ήταν ο διοικητής υπεύθυνος της εκπαίδευσης του προσωπικού.

Με την παρότρυνση του Γκάμπινς, άλλη μια ομάδα είχε σχηματιστεί από πρώην στρατιώτες με εμπειρία σε προηγούμενους πολέμους, η οποία ήδη είχε αναλάβει την εκπαίδευση ανθρώπων της των ειδικών δυνάμεων. Η βάση της ομάδας αυτής βρισκόταν στο Λοκχέιλορτ (Lochailort) της Σκοτίας. Αυτή η τριάδα τμημάτων της Έρευνας Στρατιωτικών Πληροφοριών, τους νεοσύστατους Ανεξάρτητους Λόχους και της Πολιτοφυλακής, αργότερα θα αποτελούσαν το επιχειρησιακό σκέλος του Γραφείου Ειδικών Επιχειρήσεων.

Τα Κομάντο (Commando’s) και οι πράκτορες του Γραφείου Ειδικών Επιχειρήσεων (S.O.E.) εκπαιδεύτηκαν αρχικά και οι δύο στο Λοκχέιλορτ, κυρίως επειδή το Υπουργείο Αμύνης ήθελε να εκπαιδευτούν όσο γινόταν περισσότεροι το συντομότερο. Αυτό όμως δεν ικανοποιούσε το Γραφείο Ειδικών Επιχειρήσεων, κυρίως «Για λόγους επιχειρησιακής ασφάλειας» κατά την ίδια. Για να λύσει το πρόβλημα, το Γ.Ε.Ε. (S.O.E.), δημιούργησε νέα δικά του κέντρα εκπαίδευσης, που πήραν ονομασίες αριθμημένων κωδικών «Ειδικά Κέντρα Εκπαίδευσης» (Special Training Centers – S.T.C.). Ένα στοιχείο αυτής της νέας μεθόδου συγκεκαλυμμένου πολέμου ήταν χρήση της σιωπηλής δολοφονίας, της άοπλης και ένοπλης μάχης σώμα-με-σώμα (C.Q.C.) και την χρήση πυροβόλων όπλων σε κοντινή εμβέλεια (Point Shooting). Οι κύριοι αρχιτέκτονες αυτού του είδους εκπαίδευσης ήταν ο Ουίλιαμ Έουαρτ Φέρμπερν (William Ewart Fairbairn) και ο Έρικ Άντονι Σάικς (Eric Anthony Sykes), πρώην αστυνομικοί της Δημοτικής Αστυνομίας της Σαγκάη – Δ.Α.Σ (Shanghai Municipal Police S.M.P.).

Οι δύο αυτοί πόλεμοι των Μπόερ (σωστή προφορά – Μπούρ) έφεραν και μερικές νέες Μπόερ λέξεις (και στρατιωτικές πρακτικές) στο αγγλικό -και παγκόσμιο- λεξιλόγιο. Την λέξη που προέρχεται από τη λέξη “Kommando” που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στη γλώσσα Αφρικάανς (Ολλανδοφλαμανδική γλώσσα) των Μπόερ, σε συνδυασμό με στρατιωτικές επιχειρήσεις, το οποίο μεταφράζεται περίπου ως «κινητό σύνταγμα πεζικού».

Τα «Κομάντο» (Commando) απαρτίζονταν από μικρές ομάδες έφιππων ένοπλων ανδρών του πεζικού που δημιουργήθηκαν να παρενοχλούν τα αγγλικά στρατεύματα με κάθε τρόπο. Ο αξιωματικός διοικητής ενός Αφρικάανερ Kommando ονομάζεται Kommandant, το οποίο ισοδυναμεί με Αντισυνταγματάρχη ή Συνταγματάρχη. Το αγγλικό λεξικό της Οξφόρδης δένει την αγγλική χρήση της έννοιας της λέξης ως «μέλος ενός σώματος επίλεκτων ανδρών…» απευθείας στην Αφρικάανς προέλευση του.

Η λέξη «Χακί» (Khaki)  που συνδέεται με το χρώμα των ρούχων που υιοθέτησαν οι Άγγλοι από τους Μπόερ στον δεύτερο πόλεμο μαζί τους  και, αποτελούσε την πρώτη μορφή καμουφλάζ για δυτικούς που ταίριαζε με την Αφρικανική σαβάνα. Μέχρι τότε οι άγγλοι φορούσαν κόκκινη στολή με μπρούτζινα κουμπιά και αποτελούσαν εύκολο στόχο για τους Μπόερ που εκπαιδευόντουσαν από μικρά παιδιά στη σκοποβολή (οι Μπόερ τους αποδεκατίζον από μεγάλες αποστάσεις. Από τα δέκα τους χρόνια – ή αν το ύψος τους ήταν ίσο του όπλου – ο πατέρας τους έδινε ένα φυσίγγιο και όπλο με την οδηγία τα φέρουν θήραμα για να τραφεί η οικογένεια.)

Στον δεύτερο πόλεμο με τους Boer (Μπόερ) εφευρέθηκαν για πρώτη φορά στρατόπεδα συγκέντρωσης -από τους λόρδους Κίτσενερ και Χέιγκ- όπου σκόπιμα λιμοκτόνησαν δεκάδες χιλιάδες γυναικόπαιδα για να μη μπορούν οι Μπόερ να ανεφοδιάζονται από τις φάρμες τους.

Μοιράσου το:

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.