Νέες πολεμικές τέχνες

και διαφορές τους από τις Παραδοσιακές Πολεμικές Τέχνες.

Ας δούμε με μία ματιά ποιες είναι οι νέες πολεμικές τέχνες και τι τις χαρακτηρίζει. Στην ομάδα αυτή που ονομάζουμε «πολεμικές τέχνες» κατατάσσονται οι παραδοσιακές πολεμικές τέχνες (όπως εφαρμόζονται σήμερα) και κάποια μαχητικά αθλήματα (που ποτέ στην ιστορία τους δεν υπήρξαν τέχνες του πολέμου).

Μοιράσου το:

Μεταλλαγμένες παραδοσιακές πολεμικές τέχνες

Στην πρώτη περίπτωση, οι νέες πολεμικές τέχνες αποτελούν τη συνέχεια των παραδοσιακών πολεμικών τεχνών, έχοντας την απαραίτητη διαμόρφωση για να μπορούν να διδάσκονται σε παιδιά και ενήλικες εν καιρώ ειρήνης. Ως εκ τούτου, έχουν απολέσει τον πολεμικό τους χαρακτήρα και έχουν λάβει μια περισσότερο αθλητική μορφή.

Τεχνικές και χτυπήματα που θα προκαλούσαν μόνιμες βλάβες ή ακόμα και θάνατο έχουν αφαιρεθεί. Για τις νέες πολεμικές τέχνες έχουν καθοριστεί αυστηροί κανόνες για την εκπαίδευσή τους αλλά και για την διεξαγωγή αγώνων. Σκοπός τους είναι η άθληση, η πνευματική ανύψωση του αθλητή, η καλή φυσική κατάσταση και η ικανότητα των αθλούμενων να αμύνονται σε κάποιες (κατά κανόνα άοπλες) συμπλοκές έναντι λιγότερο εκπαιδευμένων συνανθρώπων.

Ενδεικτικά παραδείγματα παραδοσιακών πολεμικών τεχνών είναι το Καράτε, το Ζιου Ζίτσου, το Kung Fu, το Κέντο, η Ξιφασκία και άλλα.

Μαχητικά αθλήματα

Στις νέες πολεμικές τέχνες έχουν εισέλθει και τα λεγόμενα μαχητικά αθλήματα, που ποτέ δεν υπήρξαν πολεμικά αλλά είχαν πάντα αθλητικό χαρακτήρα. Κάποια από αυτά υπάρχουν από την αρχαιότητα. Ενδεικτικά παραδείγματα μαχητικών αθλημάτων της αρχαιότητας είναι η Πυγμαχία, η Πάλη, το Παγκράτιο και το Sumo. Άλλα νεώτερα είναι το Τζούντο, το Ταε-Κβον-Ντο, το Kick Boxing, το Muai Thai και το MMA.

Αρκετές από τις νέες πολεμικές τέχνες λαμβάνουν μέρος σε μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Άλλες, λαμβάνουν μέρος σε παγκόσμιας εμβέλειας διοργανώσεις ιδιωτικών φορέων.

Η δεοντολογία της Μαχητικής Άθλησης

Όμως, η αυστηρή ηθική δεοντολογία της διδασκαλίας μιας νέας πολεμικής τέχνης σε καμία περίπτωση δεν προετοιμάζει τον αθλητή να αποφύγει ή να αντιμετωπίσει οπλισμένο, αποφασισμένο και δόλιο αντίπαλο.

Για παράδειγμα, σε καμία νέα πολεμική τέχνη δεν βλέπουμε την έγκαιρη λήψη μέτρων (πρόληψη) για την αποφυγή επικείμενης επίθεσης. Η πρόληψη είναι το πρώτο και βασικότερο βήμα για την επιβίωση. Γιατί απλούστατα, κανείς δεν μπορεί να σας χτυπήσει αν δεν είστε εκεί. Οι περισσότερες επιθέσεις θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν οι εμπλεκόμενοι δεν ενέδιδαν στον εγωισμό τους ή αν προέβλεπαν την επίθεση παρακολουθώντας με ψυχραιμία την γλώσσα του σώματος του αντιπάλου μη δίνοντας βάση στην λεκτική του επίθεση. Σε πιο ωμές περιπτώσεις, που σκοπός του επιτιθέμενου είναι εξ’ αρχής η εξάσκηση βίας (ξυλοδαρμός, ληστεία, βιασμός, φόνος), η επίγνωση, η ψυχραιμία και η σωστή συμπεριφορά στερούν το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού του αντιπάλου.

Μπορούμε, λοιπόν, με ασφάλεια να πούμε ότι ο όρος πολεμικές τέχνες στις μέρες μας χρησιμοποιείται, στις περισσότερες περιπτώσεις, καταχρηστικά. Ετυμολογικά, η λέξη πόλεμος προέρχεται από τις λέξεις πόλις και όλλυμι (καταστρέφω) και δηλώνει την σύρραξη με σκοπό την καταστροφή μιας πόλης, ενός οικισμού, ενός πολιτισμού. Σε καμία περίπτωση τα μαχητικά αθλήματα δεν αποσκοπούν στο να καταστρέψουν μια πόλη ή έναν πολιτισμό.

Σχετικά άρθρα για Πολεμικές Τέχνες

Πολεμικές τέχνες για γυναίκες

Πολεμικές τέχνες για γυναίκες

Οι γυναίκες αποτελούν την μερίδα εκείνη του πληθυσμού που χρειάζεται περισσότερο απ’ όλες τις άλλες βαθιά γνώση αυτοάμυνας αλλά και πρωτίστως αυτοπροστασίας. Δυστυχώς, ελάχιστες το αντιλαμβάνονται αυτό παρά μόνο όταν είναι πολύ αργά. Μάλιστα, οι περισσότερες ζουν είτε με την άγνοια του κινδύνου είτε περιορισμένες, επειδή γνωρίζουν τί μπορεί να συμβεί.

Πολεμικές Τέχνες και Μαχητικά Αθλήματα

Πολεμικές Τέχνες και Μαχητικά Αθλήματα

Ο όρος «πολεμική τέχνη» στα Αγγλικά είναι “Martial Art”. Προέρχεται από το Λατινικό “Arts of Mars” (Τέχνες του Άρη). Αναφέρεται, δηλαδή, στις τέχνες του αρχαίου θεού του πολέμου Άρη (Mars στη Ρωμαϊκή του έκδοση).

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.