Παραδοσιακές πολεμικές τέχνες

και διαφορές τους από τις Νέες Πολεμικές Τέχνες.

Οι παραδοσιακές πολεμικές τέχνες έχουν μια τεράστια ιστορική συνέχεια. Δημιουργήθηκαν και εξελίχθηκαν από την αέναη ανάγκη του ανθρώπου να μάχεται και να αμύνεται. Όπως δηλώνει και η ιδιότητά τους «πολεμικές τέχνες», είναι φτιαγμένες για πόλεμο.

Μοιράσου το:

Αρχικά, υπήρξαν τεχνικές επίθεσης και άμυνας χωρίς καμιά προηγούμενη μελέτη. Η γνώση πάνω στις τεχνικές ήρθε με τον χρόνο και με την απόκτηση της αντίστοιχης εμπειρίας μετά από αλλεπάλληλες πραγματικές μάχες. Σε κάθε περίπτωση, κοινός παρονομαστής σε όλες τις τεχνικές αυτές ήταν η προσπάθεια του ανθρώπου να οπλιστεί με κάθε τρόπο. Το χρησιμοποιούμενο όπλο μπορεί να ήταν μια πέτρα, ένα κομμάτι ξύλο ή οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο. Σκοπός ήταν πάντα η επιβίωση.

Με την πάροδο του χρόνου και την απόκτηση της απαραίτητης εμπειρίας, ο κάθε λαός σύλλεξε τις πληροφορίες και ανέπτυξε τα δικά του συστήματα μάχης που διέφεραν ανάλογα με τις ανάγκες και τον οπλισμό της κάθε εποχής. Πολλοί ήταν οι παράγοντες που έπαιξαν ρόλο στον σχηματισμό του κάθε συστήματος. Ανάμεσά τους, το έδαφος, ο οπλισμός, η χρήση του αλόγου, η ενδυμασία και η ναυσιπλοΐα είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες διαμόρφωσης ενός συστήματος μάχης.

Έτσι έφτασαν στις μέρες μας οι παραδοσιακές πολεμικές τέχνες, αμιγώς πολεμικά συστήματα μάχης με συσσωρευμένη εμπειρία αιώνων και αμέτρητες δοκιμές σε πεδία μάχης του κόσμου.

Όμως, η διδασκαλία μιας πολεμικής τέχνης εν καιρώ ειρήνης τη διαφοροποιεί τελείως από τον αρχικό και πραγματικό της πολεμικό χαρακτήρα. Η πολεμική τέχνη μετατρέπεται σε μαχητικό άθλημα με αυστηρούς κανόνες, περιορισμούς, πρωταθλήματα και έπαθλα. Οι πολεμικές τεχνικές αφαιρούνται. Στη θέση τους εισέρχονται νέες εντυπωσιακές τεχνικές, μη εφαρμόσιμες σε εμπόλεμες συνθήκες.

Σε κανένα άθλημα δεν βλέπουμε στοιχεία εφαρμογής πολεμικών τεχνικών, όπως σκόπιμο σπάσιμο οστών, αφαίρεση όρασης, χτύπημα γεννητικών οργάνων, δόλια συμπεριφορά, χτυπήματα με οπλισμό και άλλα. Όμως τα παραπάνω είναι μέρος της βασικής εκπαίδευσης σε μια παραδοσιακή και αμιγώς πολεμική τέχνη. Σκοπός δεν είναι πλέον η με κάθε τρόπο επιβίωση αλλά η άθληση, η διασκέδαση, η αναγνώριση και το έπαθλο.

Ιστορικό παράδειγμα των παραπάνω αποτελεί το Παγκράτιο, που μαζί με την Πυγμαχία και την Πάλη αποτελούν τα αρχαιότερα μαχητικά αθλήματα. Και τα τρία αποτελούσαν Ολυμπιακά αθλήματα. Δεν ήταν όμως σε καμία περίπτωση εφαρμόσιμα σε μάχη. Έτσι, οι Σπαρτιάτες και, αργότερα, ο Μέγας Αλέξανδρος δεν έβλεπαν καμία εφαρμογή του Παγκρατίου στην εκπαίδευση των στρατιωτών τους. Ακόμα και ο Όμηρος αναφέρει ότι ο πρωταθλητής της Πυγμαχίας Επειός έριξε την ευθύνη για την ανικανότητά του σε πραγματική μάχη στην αθλητική τέχνη της Πυγμαχίας (οὐχ ἅλις ὅττι μάχης ἐπιδεύομαι; οὐδ ̓ ἄρα πως ἦν ἐν πάντεσσ ̓ ἔργοισι δαήμονα φῶτα γενέσθαι).

Σχετικά άρθρα για Πολεμικές Τέχνες

Σχολές πολεμικών τεχνών

Σχολές πολεμικών τεχνών

Λάβατε την απόφαση ότι είναι καιρός να κάνετε σοβαρή προπόνηση για σοβαρό σκοπό. Μπροστά σας έχετε έναν αριθμό από πιθανές σχολές και πρέπει να αποφασίσετε ποια είναι η πλέον κατάλληλη για τις δικές σας ανάγκες.

Τι προσφέρει το Combatives στην προστασία του πολίτη

Τι προσφέρει το Combatives

Εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι το Combatives δεν αποτελεί απλώς άλλη μια πολεμική τέχνη. Πρόκειται για μια πραγματική «Τέχνη του Πολέμου» που δεν συμβαδίζει με τη γνώριμη πεπατημένη που ο καθένας αντιλαμβάνεται ως πολεμική τέχνη.

Πολεμικές Τέχνες και Μαχητικά Αθλήματα

Πολεμικές Τέχνες και Μαχητικά Αθλήματα

Ο όρος «πολεμική τέχνη» στα Αγγλικά είναι “Martial Art”. Προέρχεται από το Λατινικό “Arts of Mars” (Τέχνες του Άρη). Αναφέρεται, δηλαδή, στις τέχνες του αρχαίου θεού του πολέμου Άρη (Mars στη Ρωμαϊκή του έκδοση).

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.