Πολεμικές Τέχνες και Μαχητικά Αθλήματα

Οι διαφορές και οι ομοιότητές τους.

Ο όρος «πολεμική τέχνη» στα Αγγλικά είναι “Martial Art”. Προέρχεται από το Λατινικό “Arts of Mars” (Τέχνες του Άρη). Αναφέρεται, δηλαδή, στις τέχνες του αρχαίου θεού του πολέμου Άρη (Mars στη Ρωμαϊκή του έκδοση).

Μοιράσου το:

Ανάμεσα στα γενικά είδη των πολεμικών τεχνών, κάποια αρχαιότερα καθορίζουν τα παραδοσιακά συστήματα. Οι παραδοσιακές πολεμικές τέχνες συνήθως συσχετίζονται με έθνη, με πολιτιστικές ή θρησκευτικές ομάδες. Υπάρχουν και άλλες μεταγενέστερες πολεμικές τέχνες που αναπτύχθηκαν από κάποιον ιδρυτή ή ομάδα στα τελευταία 100 με 150 χρόνια.

Στις μέρες μας, ο όρος «πολεμικές τέχνες» έχει συνδεθεί κυρίως με μαχητικά συστήματα της Ασίας.

Πολεμικές Τέχνες και Μαχητικά Αθλήματα

Ο όρος πρωτο-χρησιμοποιήθηκε στην Ευρώπη περίπου το 1550 μΧ. για να προσδιορίσει Ευρωπαϊκά μαχητικά συστήματα της εποχής του Μεσαίωνα. Τα συστήματα αυτά κωδικοποιήθηκαν και καταγράφηκαν στη διάρκεια του Μεσαίωνα. Τέτοια χειρόγραφα είναι ο «Κώδιξ Wallerstein» και το «Opus». Και τα δύο έργα περιγράφουν ένοπλες και άοπλες μαχητικές τεχνικές, σχεδόν απαράλλακτες με τις αντίστοιχες Ασιατικές.

Υπάρχει επίσης Αγγλικό εγχειρίδιο ξιφασκίας του 1639 που χρησιμοποίησε τον όρο «πολεμική τέχνη» συγκεκριμένα σε σχέση με την «Επιστήμη και Τέχνη της ξιφασκίας και σπαθασκίας». Τα προαναφερόμενα έργα αποτελούν την «Ιστορική Ευρωπαϊκή Σπαθασκία» (“Historical European Swordsmanship” ή αλλιώς H.E.S.) που αναφέρεται συγκεκριμένα σε τεχνικές σπαθασκίας. Στην Ευρώπη, ο όρος «Ιστορικές Ευρωπαϊκές Πολεμικές Τέχνες» (“Historical European Martial Arts” ή αλλιώς H.E.M.A.) καλύπτει την περίοδο μεταξύ 1300 και 1800 μΧ. Και συμπεριλαμβάνουν και το Bartitsu. Ο όρος Δυτικές Πολεμικές Τέχνες (Western Martial Arts, WMA) περιλαμβάνει πλέον μοντέρνες αλλά και παραδοσιακές μαχητικές τέχνες.

Ουσιαστικά, κατά τους αιώνες και σε παγκόσμιο επίπεδο, η ανάπτυξη των πολεμικών τεχνών είναι άρρηκτα δεμένη με την ένοπλη μάχη. Κάποιες από τις πολεμικές τέχνες περιελάμβαναν κονταρομαχίες, όπως το Γάλλο-Ελβετικό Canne de Combat και το Βρετανικό Singlestick.

Τα Μαχητικά Αθλήματα

Διάφορα αθλητικά συστήματα που λανθασμένα ταυτίστηκαν με τις πολεμικές τέχνες (αφού ποτέ δεν είχαν πολεμικό χαρακτήρα ή πολεμική εφαρμογή) εξασκούνται χωρίς όπλα. Σαν σκοπό είχαν την ενδυνάμωση του σώματος και του πνεύματος. Για παράδειγμα, η πάλη, η οποία ασκείται με διάφορους κανόνες και μορφές σε όλο τον κόσμο αλλά και η πυγμαχία.

Η Σύγχυση

Η τάση στις μέρες μας είναι η αποσύνδεση των πολεμικών τεχνών από τον πολεμικό τους χαρακτήρα. Σαν αποτέλεσμα, έχουν μετατραπεί κυρίως σε Μαχητικά Αθλήματα με κανόνες οι μαχητές των οποίων λαμβάνουν μέρος σε διαγωνισμούς και πρωταθλήματα.

Ο πόλεμος, όμως, δεν έχει κανόνες, διαγωνισμούς και πρωταθλήματα !!!

Η ιδέα των Μαχητικών Αθλημάτων δεν είναι καθόλου νέα. Από την αρχαιότητα υπήρχαν στην Ελλάδα μαχητικά αθλήματα όπως η Πυγμαχία, η Πάλη και το Παγκράτιο. Υπάρχουν δε τοιχογραφίες στην Αίγυπτο (που χρονολογούνται το 3000 π.Χ.) στον τάφο του Beni-Hassan al Shurrug που απεικονίζουν μαχητική άθληση.

Στον Ανατολικό Πολιτισμό η ιδέα της μετατροπής πολεμικών τεχνών σε μαχητικά αθλήματα πραγματοποιήθηκε πολύ αργότερα. Ίσως επειδή οι Ασιάτες συνέδεαν τις πολεμικές τέχνες αποκλειστικά με τον πόλεμο και όχι με την άθληση. Το πρώτο αναγνωρισμένο Ανατολικό Αθλητικό Σύστημα ήταν το Ιαπωνικό Sumo και ακολούθησε αιώνες αργότερα το Judo και ακόμη αργότερα το Κορεάτικο Tae-Kwon-Do. Τόσο το Judo όσο και το Tae-Kwon-Do έγιναν Ολυμπιακά Αθλήματα, όπως και τα κατά πολύ αρχαιότερα δυτικά της Πάλης και της Πυγμαχίας.

Οι Διαφορές μεταξύ Combatives και παραδοσιακών πολεμικών τεχνών

Αυτό που διαφοροποιεί Μαχητικά Αθλήματα και «Πολεμικές Τέχνες» από το Combatives είναι δύο βασικές έννοιες, το πνεύμα και ο στόχος.

  • Στις Πολεμικές τέχνες και τα Μαχητικά Αθλήματα το πνεύμα είναι η ευγενής άμιλλα και ο στόχος είναι το έπαθλο.
  • Στο Combatives το πνεύμα είναι “ο σκοπός αγιάζει τα μέσα” και ο στόχος είναι η επιβίωση.

Επιπλέον, τα Μαχητικά Αθλήματα και οι «Πολεμικές Τέχνες» έχουν σχεδιαστεί ώστε οι αντίπαλλοι να έχουν εκπαιδευτεί στο ίδιο ή παρόμοιο σύστημα για να αντιμετωπίσουν ο ένας τον άλλον σε ίσες βάσεις. Υπάρχει πολύ λίγη ή και ΚΑΘΟΛΟΥ ειδική εκπαίδευση για:

  • Σχέδιο Δράσης
  • Έλεγχος Εγγύτητας
  • Διαθέσιμες Επιλογές
  • Μαχητική Νοοτροπία
  • Εκτίμηση Απειλών
  • Επίγνωση Κατάστασης
  • Επιθέσεις Ενέδρας
  • Πολλαπλοί Επιτιθέμενοι
  • Διαχείριση Άγχους και Φόβου
  • Πρόκληση Έκκρισης Αδρεναλίνης

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις δεξιότητες που ένας μαθητής Combatives μαθαίνει μαζί μας.

Σχετικά άρθρα για Πολεμικές Τέχνες

Πολεμικές τέχνες για παιδιά

Πολεμικές τέχνες για παιδιά

Τα παιδιά αγαπούν τις πολεμικές τέχνες και τα μαχητικά αθλήματα. Τα περισσότερα τα έχουν συνδυάσει με το παιχνίδι. Σε αυτό συμβάλει σημαντικά και ο δάσκαλος που θα τους μεταδώσει τις αρχές της συγκεκριμένης πολεμικής τέχνης με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνει η αγαπημένη τους εξωσχολική ενασχόληση.

Τι προσφέρει το Combatives στην προστασία του πολίτη

Τι προσφέρει το Combatives

Εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι το Combatives δεν αποτελεί απλώς άλλη μια πολεμική τέχνη. Πρόκειται για μια πραγματική «Τέχνη του Πολέμου» που δεν συμβαδίζει με τη γνώριμη πεπατημένη που ο καθένας αντιλαμβάνεται ως πολεμική τέχνη.

Νέες πολεμικές τέχνες

Νέες πολεμικές τέχνες

Ας δούμε με μία ματιά ποιες είναι οι νέες πολεμικές τέχνες και τι τις χαρακτηρίζει. Στην ομάδα αυτή που ονομάζουμε «πολεμικές τέχνες» κατατάσσονται οι παραδοσιακές πολεμικές τέχνες (όπως εφαρμόζονται σήμερα) και κάποια μαχητικά αθλήματα (που ποτέ στην ιστορία τους δεν υπήρξαν τέχνες του πολέμου).

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.