Φόβος και Παράνοια

και η Διαχείριση Κινδύνου

Τι είναι Πρωτόκολλα Διαχείρισης Κινδύνου; Τι είναι η Διαχείριση Φόβου; Ποιά η διαφορά διαφορά μεταξύ της Διαχείρισης του Φόβου και του Ελέγχου του Φόβου; Είναι απαραίτητο να υπάρχουν Πρωτόκολλα στην Αυτοάμυνα;

Έλεγξε τον φόβο σου

Δεν μπορεί να γίνει σωστή Διαχείριση Κινδύνου όταν ο φόβος έχει φτάσει στα όρια της παράνοιας.

Γιατί;

Διότι η φαντασία ενός ανθρώπου μπορεί να οργιάσει, ενώ ο πραγματικός κίνδυνος ενδέχεται να είναι εύκολα διαχειρίσιμος. Με άλλα λόγια…

Ο Φόβος και η Παράνοια διογκώνουν παράλογα το πρόβλημα.

Φόβος, Παράνοια και Αντιμετώπισή τους

Αν δεν ελέγξουμε το φόβο, θα πέσουμε σε αδράνεια ή θα δράσουμε με λάθος τρόπο. Γρήγορα θα οδηγηθούμε στα επόμενα στάδια του φόβου, τον πανικό και την παράνοια.

Κάποιοι αρχάριοι μαθητές συχνά κάνουν την ερώτηση:

«Τι κάνουμε αν…»

συσχετίζοντας την με την Διαχείριση Κινδύνου.

Π.χ. «Τι κάνουμε αν…»

● Δεν λειτουργεί;
● Αυτός κάνει αυτό, εκείνο ή το άλλο;

και πολλές άλλες παρόμοιες ερωτήσεις.

Αυτό που συμβαίνει μέσα στο μυαλό τους, είναι ότι η φαντασία τους, τους έχει ήδη καλπάσει στο χειρότερο σενάριο. Δεν έχουν κατανοήσει, πως τα Πρωτόκολλα Διαχείρισης λειτουργούν ενάντια σε Πραγματικό Κίνδυνο (βλέπε άρθρο – Κανόνες Αυτοπροστασίας). Διαπραγματεύονται με τον εαυτό τους και έχουν αποφασίσει ότι αυτά δεν λειτουργούν στην δική τους «ειδική περίπτωση» ή απλώς προσπαθούν να βρουν αδύναμα σημεία στα Πρωτόκολλα Διαχείρισης. Όμως τα Πρωτόκολλα Διαχείρισης έχουν καθοριστεί μετά από αμέτρητα περιστατικά πολλών ανθρώπων και μετά από εξαντλητικές μελέτες και, σκοπός τους είναι να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος των περιπτώσεων. Οι πιθανότητες να βρεθούμε «προ εκπλήξεως» είναι πραγματικά αμελητέες ανάλογα με το σύνολο των μελετών που έχουν διεξαχθεί σε πραγματικά περιστατικά εκπαιδευμένων ανθρώπων, ίσως 3-5%. Αυτό το ποσοστό αποτελεί κάτι που στην πραγματικότητα δεν είναι προβλέψιμο, ο Νόμος του Μέρφυ αν θέλετε.

Στις Αίθουσες Combatives, διδάσκουμε Πρωτόκολλα Διαχείρισης Κινδύνου και συζητάμε τη διαφορά μεταξύ της Διαχείρισης του Φόβου και του Ελέγχου του Φόβου.

Για ποιο λόγο;

Επειδή αυτό είναι το σωστό!

Τα Πρωτόκολλα Διαχείρισης Κινδύνου δεν παίζουν με τα συναισθήματα γιατί απλώς αποτελούν ένα σύνολο δοκιμασμένων κανόνων που πρέπει να ακολουθήσουμε.

Και εμείς στη κοινότητα του Combatives Group πράττουμε ακριβώς αυτό!

Υπ’ όψιν ότι:

Η Διαχείριση Φόβου τροφοδοτεί τα συναισθήματα φόβου των ανθρώπων, για αυτό είναι πάντα ευκολότερο να πουληθεί σε εύπιστους ανθρώπους.

Είναι εύκολο να εντοπίσεις ανθρώπους που κυβερνώνται από το φόβο. Είναι αυτοί που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν εξωφρενικά ακριβά μαθήματα και σεμινάρια του «Μάστερ Fu-Ma-Ra», που λόγω άγνοιας ή και πολύ έξυπνα δεν πρόκειται να τους μάθει τίποτα που θα μπορούσε να τους βοηθήσει ν’ αντιμετωπίσουν Πραγματικό Κίνδυνο. Είτε επειδή ούτε ο ίδιος δεν γνωρίζει την διαφορά ή επειδή είναι προς το οικονομικό του συμφέρον να τους αρμέγει «στάλα, στάλα» για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αυτό που πουλάει ο «Μάστερ», είναι κάτι που θα τους κάνει να νιώσουν καλύτερα σχετικά με το πρόβλημά τους και με λίγα επιπλέον χρήματα μπορεί να τους δώσει ένα φυλακτό (διάβαζε – σύστημα Αυτοάμυνας), για να τους φυλάει (τεχνική του στριφογυριστού φιδιού και μεθυσμένης μαϊμούς που έμαθε στο Θιβέτ). Αυτά τα φυλακτά ή συστήματα εμπεριέχουν μία μικρή ποσότητα αλήθειας, ΜΟΛΙΣ ικανής να τα κάνει να εμφανίζονται ως αυθεντικά.

Με λίγα λόγια, αν εκπαιδεύεστε και χρησιμοποιείτε το σύστημα του «Μάστερ» Fu-Ma-Ra, το οποίο επίσης χρησιμοποιείται από τις (απροσδιόριστες) καλύτερες Ειδικές Δυνάμεις του κόσμου, τότε δεν θα έχετε ν’ ανησυχείτε για τους φόβους σας ποτέ ξανά. Όλα αυτά στην ειδική τιμή των ΧΧΧ€ σ’ ένα σεμινάριο του Σαββατοκύριακου. Ποιός ξέρει, μπορεί ακόμα να γίνετε και πιστοποιημένος εκπαιδευτής μέσα στο ίδιο Σαββατοκύριακο!!

…Εννοείται με μία «μικρή» επιπλέον αμοιβή…

Εύλογα, αυτή η στρατηγική πωλήσεων καλύπτει τις φοβίες των ανθρώπων μέσω της Διαχείρισης Φόβου, αλλά δεν ασχολείται στο παραμικρό με την πραγματικότητα της Διαχείρισης Κινδύνου.

Γιατί;

Διότι αν ένας άνθρωπος δεν χρησιμοποιεί τα πρωτόκολλα που έχουν δημιουργηθεί για ν’ αντιμετωπίζουν τον Πραγματικό Κίνδυνο, θα έχει μεγάλο πρόβλημα και όσα φυλακτά και να έχει, σε όσα σεμινάρια και αν έχει πάει, κανένα δεν θα τον βοηθήσει την κρίσιμη ώρα ανάγκης.

12/01/2015

Καπανταϊδάκης Ζαχαρίας

Μοιράσου το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Σχετικά άρθρα

Ποιές είναι οι φυσικοψυχολογικές επιδράσεις του κινδύνου – Μέρος 2

Οι άνθρωποι ΑΠΟΤΥΓΧΑΝΟΥΝ να ανταποκριθούν επαρκώς σε αιφνιδιαστικές επιθέσεις, από επιτιθέμενους που δεν νοιάζονται για τους «κανόνες»! Απλά διότι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΜΕΝΟΙ (διαβάστε – ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΜΕΝΟΙ) για το ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΟ των εν λόγω καταστάσεων.

Έγκλημα και Κίνητρο

Πως Λειτουργούν οι Φάσεις του Βίαιου Εγκλήματος

Η εγκληματικότητα δεν είναι κάτι που απλώς συμβαίνει, έχει ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΙΜΕΣ ΦΑΣΕΙΣ οι οποίες τείνουν να ακολουθούν η μία την άλλη με σχεδόν προβλέψιμη εξέλιξη. Δεν υπάρχει κανένα πραγματικό μυστικό στις φάσεις αυτές.

Βία, πολυσύνθετο θέμα

Μη φοβάσαι! Eγώ έχω τη λύση!

Υπάρχουν εύκολες λύσεις στο θέμα της βίας; Υπάρχει απλή απάντηση σε κάθε πρόβλημα; Γιατί είναι διαφορετικό το κάθε πρόβλημα της βίας; Γιατί η απόκριση στη μία περίπτωση δεν είναι το ίδιο καλή με άλλη περίπτωση;

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.