Combatives, από το 1 στο 2

Το Combatives με δίδαξε ότι αυτοάμυνα είναι ουσιαστικά επίθεση υπεράσπισης της ακεραιότητάς μου, και στις πράξεις μου αυτό θα πρέπει να καθίσταται σαφές.

Η κοινότητα του Combatives είναι ένας ζωντανός οργανισμός, όπως κάθε πράγμα που είτε ασκεί είτε δέχεται επιρροή. Στον πυρήνα του ζωντανού αυτού οργανισμού βρίσκεται ο άνθρωπος με τις δύο υποστάσεις του, τη σωματική ή/και φυσική και την ψυχική ή/και πνευματική. Απαρτίζεται από ανθρώπους που έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση, αντιλαμβάνονται ότι ως δάσκαλοι έχουν ευθύνη και προσωπικά εγγυώμαι ότι το ήθος τους είναι τέτοιο που δε θα τους επέτρεπε να διδάσκουν πράγματα που δεν είναι ρεαλιστικά

Μέσα από τις προπονήσεις, εξασκούμαστε τόσο στον έλεγχο της δικής μας διττής υπόστασης όσο και του ανθρώπου που επιθυμεί να μας βλάψει. Και κάπως έτσι αρχίζει μία πολύ ενδιαφέρουσα διαδρομή. Οι τεχνικές και δεξιότητες που διδασκόμαστε είναι εφαρμόσιμες από τον καθένα μας. Και τι πραγματικά μαθίνουμε; Η κάθε τεχνική ολοκληρώνεται ουσιαστικά μόνο όταν έχουμε την πρόθεση να την εφαρμόσουμε βάναυσα και ολοκληρωτικά. Με λίγα λόγια, τελείωσε ό, τι αρχίζεις.

Επίσης, βρίσκω πολύ ενδιαφέρον το πάντρεμα των λεγόμενων hard and soft skills. Γιατί η επιβολή επάνω σε έναν άνθρωπο είναι και στα δύο επίπεδα της υπόστασής του. Ακριβώς όπως εκπαιδευόμαστε κι εμείς στο να καλλιεργούμε και τις δύο δεξιότητες αντίστοιχα. Γιατί αν μπορείς να τελειώσεις μία σύγκρουση γρήγορα και αποτελεσματικά, όλα τα μέσα είναι θεμιτά. Όπως μία επίθεση θα γίνει με δόλιο τρόπο και αθέμιτα μέσα,  έτσι καιη δική μου θα πρέπει να είναι με δολιότερο και ακόμα πιο αθέμιτα μέσα.

Και κάτι πάρα πολύ σημαντικό που μέσα από το σύστημα αποσαφηνίστηκε για μένα: η αυτοάμυνα δεν πρέπει να έχει ούτε νοοτροπία ούτε λογική αμυντικής στάσης. Το Combatives με δίδαξε ότι αυτοάμυνα είναι ουσιαστικά επίθεση υπεράσπισης της ακεραιότητάς μου, και στις πράξεις μου αυτό θα πρέπει να καθίσταται σαφές.

Από το δεύτερο επίπεδο, αν θα πρέπει να ξεχωρίσω δύο σημεία που έχουν εντυπωθεί καλύτερα είναι:

  • Σε μία ενέδρα συνήθως υπάρχει τσιλιαδόρος. Έχε το νου σου και για τον δεύτερο.
  • Βασικό πρωτόκολλο της άοπλης μάχης είναι: οπλίσου!

Έτσι, λοιπόν, όσο περισσότερο εξασκούμαι στο Combatives, τόσο περισσότερο ισχυροποιείται μέσα μου η νοοτροπία να θέλω τα πράγματα απλά, γρήγορα και κυρίως αποτελεσματικά. Και η νοοτροπία αυτή αρχίζει να επεκτείνεται στην υπόλοιπη ζωή μου. Και σίγουρα για μένα μόνο καλό είναι.

29/12/2023

Χρήστου Φωτεινή

Μοιράσου το:

Σχετικά άρθρα

Πρώτες Εντυπώσεις

«Απο το πρωτο μηνα κιολας διαπιστωσα την διαφορα τροπου σκεψης αλλα και τη διαφορετικη ΣΚΛΗΡΗ προπονητικη τακτικη αυτοαμυνας, τα οποια μου φαινεται, με πειθουν, οτι ειναι δεκα φορες πιο ρεαλιστικη απο παραδοσιακα συστηματα που ηθελαν ποντους ή μας μαθαιναν φορμες.»

Τέλειες Τεχνικές Αυτοάμυνας

Τεχνικές Αυτοάμυνας – Τέλειες ή Λειτουργικές

Η τελειότητα αφορά αυτούς που θέλουν εμβαθύνουν σε μία ΤΕΧΝΗ και όχι αυτούς που θέλουν ν’ αποκτήσουν μία ΔΕΞΙΟΤΗΤΑ. Υπό συνθήκες αυτοάμυνας μετράει η αποτελεσματικότητα όχι η τελειότητα ούτε η ομορφιά

Η Αλήθεια για Νεότερα Συστήματα Combatives

Τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί στην Ελλάδα νέα αυτοδημιούργητα συστήματα και άλλα που στην χώρα προέλευσης τους είτε δεν χρησιμοποιήθηκαν ΠΟΤΕ σε συνθήκες πολέμου. Στην καλύτερη των περιπτώσεων έχουν δοκιμαστεί ΕΛΑΧΙΣΤΑ.

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.