• Ιδρυτές Combatives
    Οι Ιδρυτές του Combatives από τα πρώτα του βήματα, στις πιο βίαιες περιοχές του κόσμου

Οι Ιδρυτές του Combatives

Οι βάσεις, η ανάπτυξη και η διάδοσή του

O όρος Combatives συνδέεται άμεσα με τα 4 μεγάλα ονόματα ανθρώπων που έθεσαν τις βάσεις για την ανάπτυξη και τη διάδοσή του. Αυτοί είναι ο Αντισυνταγματάρχης William Ewart Fairbairn (Ουίλιαμ Έουαρτ Φέρμπερν), ο Λοχαγός Eric Anthony Sykes (Ερικ Αντονι Σάικς), ο Συνταγματάρχης Rex Applegate (Ρεξ Άπλγκειτ) και ο William Underwood (Ουίλιαμ Άντεργουντ). Αυτοί χάραξαν τις αρχές του Combatives και είναι σε μεγάλο βαθμό οι βασικοί δημιουργοί του.

William Ewart Fairbairn

Η βαθιά γνώση του Συνταγματάρχη Fairbairn στο άοπλο και ένοπλο Combatives είναι αδιαμφισβήτητη. Ποτέ στα χρονικά των καταγεγραμμένων σώμα-με-σώμα μαχών δεν έχει υπάρξει άνθρωπος με περισσότερες συμπλοκές σε πραγματικές συνθήκες με απειλή της ζωής του.

Eric Anthony Sykes

Ένας από τους πραγματικούς πρωτοπόρους αυτού που σήμερα ονομάζουμε Combatives, δηλαδή της σύγχρονης ένοπλης ή άοπλης μάχης σώμα με σώμα. Παρ’ ότι οι γνώσεις και εμπειρία του στην ένοπλη μάχη καλύπτουν ολόκληρες δεκαετίες...

Rex Applegate

Στον Συνταγματάρχη Applegate δόθηκε η εντολή από τον Bill Donovan (πατέρα των σύγχρονων αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών) «να μάθει τα πάντα για την μάχη σώμα-με-σώμα» και λόγω αυτού είναι υπεύθυνος για πολλές καινοτομίες σε όλους τους τομείς της ένοπλης και άοπλης μάχης σώμα-με-σώμα.

Bill Underwood

Ιδρυτής του Combato, που αργότερα «εξευγένισε» για χρήση από αστυνομία και από πολίτες, στο νέο σύστημά του που ονόμασε «Defendo». Κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο εκπαίδευσε τα Καναδικά στρατεύματα ...

Υπήρξαν βέβαια και άλλοι που συνέβαλλαν στο σύνολο των γνώσεων που διδάχθηκαν οι ασκούμενοι στις διάφορες μυστικές σχολές σκορπισμένες στο Ην. Βασίλειο, Καναδά και στις ΗΠΑ.

Υφαρπαγή, εικόνα από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο

Τόσο μεγάλη είναι η επιρροή που είχαν αυτοί οι άνδρες διδάσκοντας την δική τους μέθοδο μάχης σώμα-με-σώμα, που η μεθοδολογία τους παγιώθηκε στα στρατεύματα της δύσης και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα με νέα ονομασία. Βαφτίστηκε “Combatives” από την Διοίκηση του Γενικού Επιτελείου Στρατού του Ην. Βασιλείου μετά την λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και υιοθετήθηκε με την ίδια ονομασία κυρίως από τις Ειδικές Δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Ήταν πια τόσο διαδεδομένη η επιτυχία του ως σύστημα άοπλης και ένοπλης μάχης, που η φιλοσοφία και μεθοδολογία των ανθρώπων αυτών έχει μεταφερθεί στην μοντέρνα εποχή και χρησιμοποιείται από επαγγελματίες στρατού, αστυνομίας, μυστικών υπηρεσιών και φύλαξης προσώπων σε όλον τον κόσμο. Η κληρονομιά της μεθοδολογίας και του συστήματος που δημιούργησε αρχικά αυτή η μικρή ομάδα ανδρών, αποδείχθηκε τόσο αποτελεσματική ακόμη και στον πόλεμο του Ειρηνικού, όπου οι ανησυχίες των Αμερικανικών δυνάμεων για την τεταμένη και άρτια μαχητική παιδεία που είχαν λάβει οι Ιάπωνες, αποδείχθηκε τελικά αβάσιμη.

Σε αντίθεση με τον εκφυλισμό των ασιατικών Πολεμικών Τεχνών, από «Τέχνη του Πολέμου» που υπήρξαν κάποτε μερικές, σε Μαχητική Άθληση που είναι τώρα (διότι οι περισσότερες ευρέως γνωστές δεν δοκιμάστηκαν ποτέ σε πόλεμο), η προσέγγισή του Combatives σε θέματα αστικής και πολεμικής βίας έχει μείνει κατά μεγάλο βαθμό ανέγγιχτη στον Δυτικό κόσμο συνεχίζοντας σήμερα με τις ίδιες αρχές, μεθοδολογία και νοοτροπία και στη κοινότητα του Combatives Group.

Οι ιδρυτές αυτής της δυτικής προσέγγισης και μεθοδολογίας, κοίταξαν με διαφορετικό τρόπο τις προκλήσεις της εποχής τους και των αναγκών τους δημιουργώντας ταυτόχρονα μια Νέα Δυτική Φιλοσοφία Μάχης. Μία σύγχρονη επιστήμη άοπλης και ένοπλης μάχης σώμα-με-σώμα που ασχολήθηκε με τα ερωτήματα, προβλήματα και απορίες που παρουσιάστηκαν στην αστική βία και στον σύγχρονο πόλεμο με νέο οπλισμό και τακτικές.

Οι λύσεις και απαντήσεις που έδωσαν σε θέματα που τους παρουσιάστηκαν ήταν θεμελιώδεις, οριακές και ριζοσπαστικές. Ξεχωρίζουν από άλλους τρόπους της στενής αντιμετώπισης του ενός ή του άλλου παραδοσιακού συστήματος Πολεμικής Τέχνης με τα προβλήματα του παρελθόντος (πανοπλία, λόγχες, σπαθιά, ασπίδες και κυρίως προσέγγισης και ρεαλισμού) που ασκούνται ακόμη και σήμερα. Απαλλάχθηκαν από τους θρησκευτικούς συνδέσμους και την εθιμοτυπία της ασιατικής προσέγγισης, που συχνά ακολουθεί παραδόσεις που ο δυτικός δεν μπορεί και ούτε πρόκειται να καταλάβει ή να ασπαστεί.

Στηρίχθηκαν ΜΟΝΟ στην κριτική και γενικώς την συστηματική προσέγγιση των θεμάτων μάχης σώμα-με-σώμα όσο και στην οικοδόμησή της πάνω σε λογικές εξηγήσεις π.χ. μηχανικής κίνησης και βιολογίας.

Βασικά κριτήρια που ισχύουν και ασκούνται ακόμη και σήμερα είναι η απλότητα, αμεσότητα και αποτελεσματικότητα στην εφαρμογή με ταχύτητα και χρονισμό, όλες βασισμένες στην αποφασισμένη, αδίστακτη και αδυσώπητη ψυχοσύνθεση. Η τεχνική πρέπει να είναι αιφνιδιαστική, άκρως επιθετική, άγρια και ανελέητη και με βασικό συστατικό του πνεύματος την αυτοκυριαρχία …

… όλα κριτήρια που χρειάζεται κανείς για να επιβιώσει σε συνθήκες που απειλούν την υγεία και τη ζωή.

Πουθενά και σε κανέναν δεν προώθησαν οι ιδρυτές Ανατολικές αξίες συνδεδεμένες με την ανατολική φιλοσοφία και προσέγγιση της μη βίας όπου ασπάζεται ο Βουδισμός που ήταν συχνά άρρηκτα δεμένος με την τέχνη τους.

Ο σκοπός τους δεν ήταν ούτε επιδείξεις, ούτε αγώνες. Ήταν να δημιουργήσουν άνδρες και γυναίκες μαχητές για να νικήσουν τον σύγχρονο πόλεμο στον οποίο είχαν εμπλακεί.

ΔΕΝ ΔΙΔΑΣΚΟΥΜΕ ΑΘΛΗΣΗ

Combatives, η πολεμική τέχνη
Δεν διδάσκουμε άθληση, δεν κάνουμε αγώνες, δεν δίνουμε ζώνες. Διδάσκουμε επιβίωση.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΡΙΑ

ΚΑΝΑΛΙ ΣΤΟ YOUTUBE

Youtube Channel
Πάνω από 180 βίντεο στο κανάλι του Combatives στο Youtube. Κάνετε την εγγραφή σας τώρα.

ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΛΩΝ

Πρόσβαση σε άρθρα με απόκρυψη

Εισάγετε τον κωδικό:

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
CIVILIAN COMBATIVES

CIVILIAN COMBATIVES

Για άνδρες και γυναίκες, χωρίς προηγούμενη εμπειρία σε πολεμικές τέχνες και μαχητικά αθλήματα.

STREET COMBATIVES

STREET COMBATIVES

Για την αντιμετώπιση της σύγχρονης αστικής βίας του δρόμου για επαγγελματίες, άνδρες και γυναίκες.

ADVANCED COMBATIVES

ADVANCED COMBATIVES

Προηγμένη εκπαίδευση στο ιστορικό παρελθόν της μάχης σώμα με σώμα για άνδρες και γυναίκες.

PROFESSIONAL COMBATIVES

PROFESSIONAL COMBATIVES

Το ανώτατο επίπεδο εκπαίδευσης της μάχης σώμα με σώμα. Προετοιμάζει τους μελλοντικούς εκπαιδευτές.

INTENSIVE COMBATIVES

INTENSIVE COMBATIVES

Ιδιαίτερα, εντατικά μαθήματα αυτοάμυνας. Πολύ γρήγορη εκμάθηση. Ατομικά ή σε μικρές ομάδες.

Αυτοάμυνα για γυναίκες

ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ ΓΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Σεμινάρια και μαθήματα αυτοάμυνας σε τακτικές και τεχνικές, για την γυναίκα σε αστικό περιβάλλον.

COMBAT FITNESS

COMBAT FITNESS

Γυμναστική τύπου Cross-training με κύκλους για ταχύτατη σκληραγώγηση σώματος και πνεύματος.

ANTI-BULLYING

ANTI-BULLYING

Καταπολέμηση bullying σε σχολικό και μη περιβάλλον με τη καθοδήγηση παιδοψυχολόγου, αν χρειαστεί.