Το Δόγμα μας

Όποια στρατηγική, τακτική και τεχνική χρησιμοποιείται, πρέπει να βασιστεί στην κοινή λογική, τα δυνατά και όχι τα πιθανά. Να είναι απλή, άμεση και πάνω απ’ όλα αποτελεσματική.

Η σαφήνεια απεχθάνεται την πολυπλοκότητα.

Ο συντομότερος δρόμος από το «Α» στο «Ω».

Γιατί τίποτ’ άλλο δεν μετράει στη πραγματικότητα.

Ρεαλιστική Αυτοάμυνα

Μοιράσου το:

Το ΔΟΓΜΑ του Combatives Group
«Απλό, Άμεσο, Αποτελεσματικό»

Αυτά τα «πεζά» στοιχεία έχουν αποδειχθεί ορθά στις αμέτρητες συμπλοκές ανά τον κόσμο που έχουν διαδραματιστεί στο πέρας των αιώνων. Όποιος προσπάθησε να ΠΕΡΙΠΛΕΞΕΙ τις στρατηγικές, τακτικές (τους κανόνες εμπλοκής) και τεχνικές του ΑΠΕΤΥΧΕ.

Η μεθοδολογία Combatives γεννήθηκε από την ανάγκη ανθρώπων του χώρου της ασφάλειας να ανταπεξέλθουν σε ακραία περιστατικά, πίσω από τα οποία ελλόχευε θανάσιμος κίνδυνος. Οι Αστυνομικοί και αργότερα τα μέλη Ειδικών Δυνάμεων και Μυστικών Υπηρεσιών, έπρεπε να μπορούν να βασιστούν απόλυτα στις δεξιότητες που απέκτησαν. Ήταν θέμα επιβίωσης. Συνεπώς, η εκπαίδευσή του αυθεντικού Combatives προσομοιώνει τις πραγματικές συνθήκες με κύριο ρόλο να παίζει η ΠΡΟΛΗΨΗ και ΜΕΤΑ η ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ.

Η μεθοδολογία πρακτικής στηρίζεται στην ΠΟΛΥΑΡΙΘΜΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ κάποιων ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ υπό ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΙΕΣΗΣ και στο Παίξιμο Ρόλων, την Προσομοίωση και τα Σενάρια. Αυτά τα ολίγα καλά εκτελεσμένα, εξοικειώνουν τον κάθε εκπαιδευόμενο με βίαιες καταστάσεις που ίσως αντιμετωπίσει.

Στο Combatives Group Σύστημα μας καλλιεργούμε πρωτίστως τη νοοτροπία της «ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗΣ ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ» μέσω της ΠΡΟΛΗΨΗΣ. Δηλαδή προστατευόμαστε για να μην χρειαστεί να αμυνθούμε. Δεν θέλουμε να βρεθούμε σε κατάσταση καταστολής (αυτοάμυνας) αν μπορεί να αποφευχθεί.

Πώς το κάνουμε αυτό;

Πραγματοποιούμε «ΤΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ» στην απειλή ή στον δυνητικό επιτιθέμενο.

Στην νοοτροπία της αυτοπροστασίας είμαστε ΠΡΟΝΟΗΤΙΚΟΙ (ώστε να μην επιτρέψουμε απρόβλεπτη επίθεση). Η «επίγνωση του περιβάλλοντος» (μέσω εγρήγορσης και παρατήρησης του περιβάλλοντα χώρου μας) αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας. Είναι η «αντενέργεια» στην απειλή της επίθεσης. Αντίθετα, στην νοοτροπία της καθ’ αυτού αυτοάμυνας, είμαστε ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΙ (ενόψει επίθεσης) ή και ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟΙ (κατόπιν επίθεσης). Αυτή η διαφορά «τακτικής επίθεσης» μας τοποθετεί σε ΘΕΣΗ ΙΣΧΥΟΣ.

Είναι, επίσης, πεποίθησή μας ότι η νοοτροπία της «αυτοάμυνας», όπως την εκλαμβάνουν και την ασκούν οι άνθρωποι σήμερα στις πολεμικές τέχνες, είναι στην ουσία «παθητική». Δηλαδή περιέχει «ηττοπαθή» ψυχισμό (σε αντίθεση με την Επιθετική Άμυνα που ενθαρρύνεται στο σύστημα Combatives μας).

Υπάρχουν πολλές αντιθέσεις με το Combatives Group Σύστημα και άλλα είδη που υποστηρίζουν ότι διδάσκουν Αυτοάμυνα.

Οι βασικότερες είναι:

 • Πολυάριθμες τεχνικές
  • Η λύση Combatives – Για τον μέσο άνθρωπο, ρεαλιστικά η αυτοάμυνα απαιτεί λίγες και καλά δουλεμένες τακτικές και τεχνικές τις οποίες μπορεί να εφαρμόσει κανείς αποτελεσματικά χωρίς τεχνική τελειότητα.
 • Ανταλλαγή χτυπημάτων
  • Η λύση Combatives – Ταχύτατη επίλυση της «κατάστασης» χωρίς να επιτραπούν τα περιθώρια για ανταλλαγές χτυπημάτων και περιττό χρόνο επαφής, ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο ο χρόνος έκθεσης στον κίνδυνο.
 • Δύσκολες τεχνικές
  • Η λύση Combatives – Φυσικές κινήσεις βασιζόμενες σε ενστικτώδη αντιδράσεις που μπορούν να ασκηθούν συνεχόμενα χωρίς τεχνική ακρίβεια και με περίσσιο επιθετικό ψυχισμό.
 • Μη εφαρμόσιμες τεχνικές
  • Η λύση Combatives – Δεν διδάσκεται καμία τεχνική που δεν λειτουργεί με πολύ μεγάλο ποσοστό επιτυχίας, ειδικά όταν εφαρμόζεται από γυναίκες σε άνδρες που επιτίθενται ρεαλιστικά, ασκώντας μεγάλη ψυχοσωματική πίεση.
 • Μη ρεαλιστική εξάσκηση
  • Η λύση Combatives – Oι ρόλοι, προσομοιώσεις και σενάρια με πλήρης σωματική επαφή και προστατευτικό εξοπλισμό, η χρήση της φωνής και οι πολλοί επιτιθέμενοι είναι απαραίτητα στοιχεία.
 • Έχει αμυντική νοοτροπία
  • Η λύση Combatives – Η πραγματική βία συχνά απαιτεί επιθετική και συνήθως προληπτική δράση. Η νοοτροπία είναι άκρως επιθετική με σκοπό την επιβίωση και όχι τον καβγά ή τσακωμό.
 • Έλλειψη αδρεναλίνης από στρες
  • Η λύση Combatives – Προκαλούμενες από το στρες επινεφριδικές αντιδράσεις με πολύ ρεαλιστικές λεκτικές και φυσικές επιθέσεις, τόσο άοπλες όσο και οπλισμένες, με έναν ή πολλούς αντιπάλους. Καταστάσεις όπου ο εκπαιδευόμενος υποχρεούται να ξεφύγει προς την ασφάλεια ή να καταστείλει την επίθεση και στη συνέχεια να αποδράσει προς την ασφάλεια.

Μοιράσου το:

Τα πλέον δημοφιλή άρθρα

Πόσο Combative είσαι;

Χρειάζεται να είναι κανείς ψηλός και δυνατός ή μήπως χρειάζεται πολλές τεχνικές για να είναι Combative; Τι σημαίνει ο όρος “Combative” και τι ο όρος “Combatives” Ποιά η διαφορά και γιατί χρειάζεται να την γνωρίζουμε. Εδώ θα δώσουμε σαφείς απαντήσεις στους όρους και έννοιες που συνδέονται με αυτό.

Συμπεράσματα περί αποφυγής βιασμού
Βιασμός

Συμπεράσματα περί αποφυγής βιασμού

Ακόμη πιστεύεις ότι ο αθλητικός σύλλογος της γειτονιάς μπορεί να σε βοηθήσει; ΜΗΠΩΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ; Το τραγικό ειδικά με τον βιασμό είναι ότι οι άνθρωποι που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη να λάβουν τα μέτρα τους για τη δική τους προστασία, αδιαφορούν.

Φιλοσοφία

Η βία στον δρόμο είναι συνήθως αιφνιδιαστική και πολύ απότομη διαρκώντας μόνο λίγα δευτερόλεπτα.
Μάθε πως

Μεθοδολογία

Η Μεθοδολογία του Combatives Group: Ο τρόπος με τον οποίο η εκπαίδευση γίνεται βίωμα, μέσω της επανάληψης.
Μάθε πως

Εφαρμογή

Ο τρόπος με τον οποίο επαληθεύει κανείς την Φιλοσοφία και την Μεθοδολογία.
Μάθε πως