Ρόλοι, Προσομοιώσεις, Σενάρια

στην εκπαίδευση της επιβίωσης

Πόσο απαραίτητο είναι να εκπαιδεύεσαι προσομοιώνοντας μία κατάσταση όπως θα κληθείς να την αντιμετωπίσεις; Γιατί δεν μπορεί μια πολεμική τέχνη να προσφέρει τέτοια εκπαίδευση; Πόση προπόνηση πρέπει να κάνει κανείς για να μπορεί να ανταπεξέλθει στη πραγματική βία;

Μόνο Επαγγελματική Εκπαίδευση

(Μέρη αυτού του άρθρου είναι κλειδωμένα και προσβάσιμα μόνο με προσωπικό κωδικό.)

Ουσιαστικά, είναι άτοπη η σύγκριση του Combatives με τις λεγόμενες «Πολεμικές Τέχνες» και τα υπάρχοντα Μαχητικά Αθλήματα.

Ο λόγος;

Γιατί και τα δύο τελευταία είναι καθαρά αθλητικές δραστηριότητες, υπάγονται στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, έχουν αγώνες, κανόνες και διαιτητές.

Το Combatives είναι φτιαγμένο ΜΟΝΟ για επιβίωση σε πραγματικές πολεμικές και αστικές συνθήκες βίας. Παρ’ όλα αυτά, πολλοί νέοι ασκούμενοι που έρχονται σε εμάς, προέρχονται από τον χώρο της μαχητικής άθλησης και πέφτουν στην παγίδα της σύγκρισης. Φταίει η κατάχρηση του όρου «Πολεμική Τέχνη» που γίνεται εδώ και δεκαετίες. Πάνω σε αυτό θα αναπτύξουμε αυτό το άρθρο που συζητάμε για Ρόλους, Προσομοιώσεις και Σενάρια που διεξάγονται στις ασκήσεις του Combatives Group.

Ένα από τα πολυτιμότερα εργαλεία μάθησης και μέσα εκπαίδευσης που ξεχωρίζει το Combatives Group από Αθλητικούς Συλλόγους, είναι η κατάρτιση με Ρόλους, Προσομοιώσεις και Σενάρια. Η πρακτική αυτή καθιστά οικείες κοινές καταστάσεις κλιμακούμενης ή και ξαφνικής βίας διότι στο Combatives Group γνωρίζουμε καλά ότι:

Είναι απαραίτητο να εκπαιδεύεσαι προσομοιώνοντας μία κατάσταση όπως θα κληθείς να την αντιμετωπίσεις.

Η εξοικείωση με τη βία (έστω και τεχνητή) που αποκτάται μέσω αυτής της πρακτικής, αποδίδει άμεσα όταν βρεθεί κανείς υπό πίεση. Αυτή η προσέγγιση αποτελεί μόνο ΜΕΡΟΣ της θεωρίας πίσω από την ρεαλιστική εκπαίδευση του Combatives Group. Βασίζεται στις ΙΔΙΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ που ακολουθούν επαγγελματίες σοβαρών εταιρειών και οργανισμών ανά τον κόσμο που καλούνται να χειριστούν διάφορες κρίσιμες καταστάσεις (Πυροσβέστες, Πιλότοι, Αστυνομικοί, Στρατιωτικοί, Νοσοκόμοι, Ιατροί Ε.Π. κ.α.). Πραγματικοί επαγγελματίες κάνουν ΣΥΝΕΧΕΙΑ ρεαλιστικές εκπαιδευτικές ασκήσεις, για να δοκιμάζουν τις αντιδράσεις και δεξιότητές τους υπό συνθήκες στρες (αυτού του είδους εκπαίδευση ονομάζεται Operant Conditioning ή Ελληνιστί – Συντελεστική Εξάρτιση). Αλάνθαστη και χιλιοδοκιμασμένη μέθοδος, που αποτελεί και τον λόγο που ακολουθούμε και εμείς την ίδια πρακτική.

Ωστόσο, προκειμένου να είμαστε απόλυτα ειλικρινής, στο Combatives και στις πραγματικές καταστάσεις ξαφνικής και αχαλίνωτης βίας, πέρα από το πρώτο επιθετικό χτύπημα που εκτελεί κανείς, ΤΑ ΠΑΝΤΑ μπορεί να συμβούν. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ, μόνο η σκληρή προετοιμασία μετράει.

Εκπαίδευση Combatives με ρόλους, εξομοιώσεις και σενάρια

Υπάρχουν αμέτρητες απρόβλεπτες μεταβλητές

Για να αντιμετωπιστούν όμως οι πλέον πιθανές περιπτώσεις, παραμένει καθήκον του καθενός να πιέσει τον εαυτό του στο 100% κατά την διαδικασία εκπαίδευσης. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε τα πάντα, μπορούμε όμως να εξοικειωθούμε με τη βία σε ευρύ φάσμα δυνατών καταστάσεων. Το επιδιώκουμε ώστε να δοκιμάσουμε τον εαυτό μας προσομοιώνοντας πραγματικές συνθήκες, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα τα ίδια υψηλά επίπεδα απόδοσης που αναμένεται σε αυτές μέσω προπόνησης.

Γιατί;

Αποδεδειγμένα, οι άνθρωποι υπό ψυχοσωματικό στρες ΠΕΦΤΟΥΝ στο επίπεδο εκπαίδευσής τους. Δηλαδή, αν η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ τους είναι ελλιπής, η ΑΠΟΔΟΣΗ τους θα είναι ελλιπής. Συνεπώς, αν η εκπαίδευση ΔΕΝ προσομοιώνει την πραγματικότητα, η απόδοση ΔΕΝ πρόκειται να είναι αποτελεσματική.

Παρατηρήσατε την λέξη «πέφτουν»;

ΠΡΟΣΕΞΤΕ! Ο λόγος για αυτό είναι ότι πέρα από την ίδια την πράξη της βίας, ο αμυνόμενος αναγκάζεται αυτόματα (λόγω Συμπαθητικού Νευρικού Συστήματος) να αντιμετωπίσει ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ και τον αυτοματισμό του ανθρώπινου ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟΥ κόσμου. Ανασφάλειες, Αναστολές, Φοβίες, ΟΛΑ παίζουν ρόλο και όλα ΠΡΕΠΕΙ να αντιμετωπιστούν και να χαλιναγωγηθούν επιτυχώς. Άρα, παραμένει γεγονός ότι όσοι ΔΕΝ ακολουθούν εκπαίδευση που να ΠΡΟΚΑΛΕΙ αυτή τη ψυχοσωματική κατάσταση, δύσκολα θα τα βγάλουν πέρα σε αληθινές συνθήκες αχαλίνωτης βίας. Συνεπώς, γνωρίζοντας πώς γίνονται σήμερα οι προπονήσεις σε Αθλητικούς Συλλόγους, θεωρούμε πως κανένας αριθμός προπονήσεων σε τέτοιο περιβάλλον ΔΕΝ μπορεί να προετοιμάσει τον πολίτη για τον κόσμο της πραγματικής βίας του δρόμου.

Χρειάζεται μια διαφορετική προσέγγιση, μια που να μιμείται τον πραγματικό κόσμο όσο το δυνατόν περισσότερο.

Αυτό το είδος εκπαίδευσης είναι απαραίτητο αν θέλουμε να εγκλιματίσουμε και να απευαισθητοποιήσουμε τους εαυτούς μας. Ταυτόχρονα, μας δύναται η ευκαιρία να ακονίσουμε τις δεξιότητες που είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ για το έργο της αυτοπροστασίας, της αυτοάμυνας ή ακόμη πιο ακραίας κατάστασης όπως της επιβίωσης. Στο Combatives Group η ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ αποτελεί βασική αρχή και όλα γίνονται πάμπολλες φορές ώστε σε πραγματικές καταστάσεις να μπορούμε να αποδώσουμε τα μέγιστα.

Μπορεί κάποιοι να αμφισβητούν ότι αυτά είναι απαραίτητα ή ακόμη να θεωρούν ότι ήδη το κάνουν μέσω της προπόνησης στον αθλητικό τους σύλλογο.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Ακόμη και αν βρεθούμε στις ιδανικότερες συνθήκες και, αφού έχουμε προπονηθεί στις πιο σκληρές προπονήσεις, αλλά η εκπαίδευση ΔΕΝ είναι σχετική, επιμελής, σταθερή και ρεαλιστική, είναι πολύ πιθανό τη στιγμή της ανάγκης να μην αποδώσουμε όπως πιστεύουμε στο μυαλό μας ότι μπορούμε.

22/02/2017

Καπανταϊδάκης Ζαχαρίας

Μοιράσου το:

Σχετικά άρθρα

Ασκητής Combatives 360˚

Ασκητής Combatives 360˚

Είναι καλό να ΕΙΔΙΚΕΥΕΤΑΙ κανείς σε θέματα ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ; Είναι το ίσιο πράγμα οι ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ με την ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ; Δείχνουν τα ΙΔΙΑ με διαφορετική φιλοσοφία και τεχνοτροπία; Γιατί ΔΙΑΦΕΡΕΙ το Σύστημα Αυτοάμυνας Combatives Group;

Η Πραγματικότητα - Εναντίον του Μαχαιριού

Η Πραγματικότητα – Εναντίον του Μαχαιριού

Σε αυτό το άρθρο θα διερευνήσουμε κάποιες αλήθειες σχετικά με αυτό το θέμα και θα φέρουμε στο φως μια άλλη άποψη η οποία μπορεί να πείσει ή μπορεί και να μη πείσει τους ανθρώπους διαφορετικά. Εμείς από την πλευρά μας ευελπιστούμε να τους κάνουμε τουλάχιστον να σκεφτούν…

Είναι ο φόβος κακό συναίσθημα;

Είναι ο φόβος κακό συναίσθημα;

Υπάρχει άνθρωπός που να μη φοβάται κάτι; Μπορεί να ελεγχθεί ο φόβος; Τι χρειάζεται να κάνει κανείς για να το καταφέρει αυτο; Ποιές ασκήσεις είναι αυτές που μπορούν να μειώσουν τον φόβο και την αβεβαιότητα;

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.