Ο εγωισμός σκοτώνει την μάθηση

και η αλαζονεία συγκαλύπτει τις ανασφάλειες

Όταν κάποιος εμφανίζει μειωμένο σεβασμό προς τους άλλους σε μια τάξη, λύνουμε γρήγορα το θέμα με σαφήνεια. Αν παρά τις εξηγήσεις μας παραμένει τακτικός παραβάτης, του δείχνουμε την έξοδο.

Το «τέλος του δρόμου» των επαρμένων και απροσάρμοστων

Σε υψηλότερο επίπεδο ρεαλιστικής προπόνησης, το περιστασιακό λάθος σχετικά με την εφαρμογή της ισχύος, της απόστασης ή της εστίασης κ.λπ. είναι αναμενόμενο. Όσο άβολο και αν είναι, αν γίνει ΧΩΡΙΣ κακία, είναι ΑΠΟΔΕΚΤΟ. Δεν θα πρέπει να δημιουργηθεί πρόβλημα εγωισμού μεταξύ ασκούμενων που σέβονται ο ένας τον άλλο. (Βέβαια, σεβασμός δεν σημαίνει ότι «δίνουμε» του συνασκούμενου την τεχνική για να τον διευκολύνουμε.)

Αν μεταξύ των συνασκούμενων, ΔΕΝ υπάρχει σεβασμός, ένας σοβαρός και επώδυνος τραυματισμός, είναι ΒΕΒΑΙΟΣ. Αυτό πρέπει να αποφευχθεί με ΚΑΘΕ τρόπο (εξού και ο ρυθμιστής και τα προστατευτικά). Πολλά μπορούν να πάνε στραβά και αν ένα άτομο το «παρακάνει», είναι σίγουρο ότι θα δημιουργήσει προβλήματα. Όταν κάποιος εμφανίζει μειωμένο σεβασμό προς τους άλλους σε μια τάξη, λύνουμε γρήγορα το θέμα με σαφήνεια. Αν παρά τις εξηγήσεις μας παραμένει τακτικός παραβάτης, του δείχνουμε την έξοδο.

Δεν υπάρχει χώρος σε οποιοδήποτε μάθημα Combatives για εγωπαθείς σαδιστές.

Ο τρόπος προπόνησης του Combatives Group είναι πολύ έντονος και το «Εγώ» δεν έχει καμία θέση σε αυτόν. Είναι κατανοητό ότι τα αναμμένα πνεύματα μπορούν να οδηγήσουν κάποιον να «πιέσει» λίγο παραπάνω. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος, που υπάρχουν οι παλιότεροι της τάξης που λειτουργούν ως «ρυθμιστές», για να προστατέψουν τους συμμετέχοντες κατά την διάρκεια έντονων συναισθηματικά φορτισμένων προπονήσεων.

Άλλο Αθλητισμός, άλλο Ρεαλισμός.

Ομολογουμένως υπάρχουν σύλλογοι παραδοσιακών πολεμικών τεχνών και μαχητικών αθλημάτων που πραγματοποιούν τις προπονήσεις τους με ένταση. Αλλά με τα δεδομένα του Combatives Group δεν είναι «επαρκώς βίαιες» γιατί δεν προπονούνται βαριά προστατευμένοι. Τουλάχιστον όχι με τον τρόπο που μπορεί να δει κανείς και να προπονηθεί σε μαθήματα Combatives όπου ο “Eddie(θωρακισμένος αντίπαλος) πρωτοστατεί (με πλήρη επαφή, δόλο και «βρώμικες» τεχνικές). Ο τρόπος αυτός μπορεί να φαντάζει λίγο τρομακτικός σε ανθρώπους με «ευγενική φύση» που θα ήθελαν να εξασκηθούν στο Combatives. Αν αντιθέτως το μέλημά τους είναι να μην τραυματίσουν κανέναν, καλό θα ήταν να λάβουν υπ’ όψιν τους ότι ο “Eddie” δεν νιώθει το παραμικρό και σε ΟΛΕΣ τις ασκήσεις, τα χτυπήματα είναι απόλυτα στοχευόμενα στα προστατευτικά. Στη προπόνηση δε, εκτελούνται πάντα με πλήρη επαφή πάνω σε επιφάνειες κρούσης (ασπίδες, στόχους, σάκους κλπ.). Αν λοιπόν προστατευτούν και οι ίδιοι επαρκώς, μπορούν άνετα να ασκηθούν στο Combatives σε αρκετά υψηλό επίπεδο «βίας» και χωρίς επιπτώσεις.

Επιπλέον, πρέπει να τονιστεί ότι παρά το γεγονός ότι οι προπονήσεις μας μπορούν να γίνουν συναισθηματικά και φυσικά πάρα πολύ έντονες, εξυπακούεται ότι δεν προσπαθεί κανείς πραγματικά να βλάψει άλλον συνασκούμενο ανεπανόρθωτα ή σκόπιμα. Το επίπεδο εντάσεως της βίας, υπάρχει μόνο για τους σκοπούς προσομοίωσης μιας βίαιης κατάστασης και βοηθά τους ασκούμενους Combatives να απευαισθητοποιηθούν στα αρνητικά ψυχολογικά αποτελέσματα της βίας που ίσως κληθούν μια μέρα να αντιμετωπίσουν.

Επιμένουμε από τα μέλη μας, άνδρες και γυναίκες, να ανταποκριθούν στην πρόκληση… και το κάνουν…, γιατί γνωρίζουν ότι ο βίαιος κακοποιός ΔΕΝ συμβιβάζεται…

22/02/2017

Καπανταϊδάκης Ζαχαρίας

Μοιράσου το:

Σχετικά άρθρα

Εκμάθηση και Εκτέλεση Τεχνικών Αυτοάμυνας

Ενώ η σειρά εκμάθησης αποτελεί μια ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗΣ, όπου το κυρίαρχο στοιχείο είναι το ΤΕΧΝΙΚΟ. Αντιθέτως, η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ αποτελεί μια ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ υπό ΕΚΡΥΘΜΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ, όπου κυρίαρχο στοιχείο είναι το ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟ.

Άρθρα αυτοάμυνας και πολεμικών τεχνών

Αρχές Αυτοάμυνας

Οι Αρχές Combatives δεν είναι ενστικτώδες, διδάσκονται όπως και οι δεξιότητες της Αυτοπροστασίας και Αυτοάμυνας. Και αυτό χρειάζεται χρόνο και προσπάθεια. Όμως, τι είδους προσπάθεια; Με έμφαση σε ποιά στοιχεία; Πως αναπτύσσονται τέτοιες αρετές;

Αρετές Combatives

Χαρακτηριστικά Combatives

Τι χρειάζεται κανείς για να μπορέσει να ασκήσει Αυτοπροστασία ή ακόμη και Αυτοάμυνα; Πρέπει να είναι μυώδης; Δυνατός; Ψηλός; Ή μήπως τα στοιχεία που χρειάζεται πρέπει να είναι διαφορετικά; Κι’ αν είναι έτσι, ΠΟΙΑ;

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.