Πολεμικές Τέχνες

Ο όρος «πολεμικές τέχνες» αναφέρεται σε ένα ευρύ τομέα συστημάτων και παραδόσεων μαχητικής αγωγής.

Πολεμικές Τέχνες (είδη)

Τα κυριότερα είδη πολεμικών τεχνών. Πληροφορίες, χώρα προέλευσης, κύρια χαρακτηριστικά και σύντομη ιστορία για κάθε είδος πολεμικής τέχνης χωριστά.

Αϊκίντο (Aikido)

Αϊκίντο (Aikido)

Το Αϊκίντο απαρτίζεται από τρεις έννοιες: Aϊ σημαίνει (αρμονία), Κι σημαίνει (πνεύμα) και Ντό σημαίνει (τρόπος), δηλαδή ο «τρόπος της πνευματικής αρμονίας». Πρόκειται για σύστημα αυτοάμυνας που ενσωματώνει διαφορετικά συστήματα με ήπια μορφή, όπως το Τζούντο, το Ζίου Ζίτσου, και διάφορες άλλες μορφές.

Ζίου Ζίτσου (Ju-Jutsu)

Ζίου Ζίτσου (Ju-Jutsu)

Τι είναι το Ζίου Ζίτσου; Από που προέρχεται; Είναι ανατολικό ή δυτικό σύστημα; Υπάρχουν διάφορα συστήματα Ζίου Ζίτσου; Θεωρείται Πολεμική «Τέχνη» Τέχνη του «Πολέμου» ή «Μαχητική» Άθληση;

Kickboxing

Kickboxing (American-1974)

Τι είναι το Κικ μπόξινγκ; Από που προέρχεται; Είναι ανατολικό ή δυτικό σύστημα; Υπάρχουν διάφορα συστήματα Κικ μπόξινγκ; Θεωρείται Πολεμική «Τέχνη» Τέχνη του «Πολέμου» ή «Μαχητική» Άθληση;

MMA (Μεικτές Πολεμικές Τέχνες)

MMA (Μεικτές Πολεμικές Τέχνες)

Τι είναι το ΜΜΑ; Από που προέρχεται; Είναι ανατολικό ή δυτικό σύστημα; Υπάρχουν διάφορα συστήματα πάλης; Θεωρείται Πολεμική «Τέχνη» Τέχνη του «Πολέμου» ή «Μαχητική» Άθληση;

Ελληνορωμαϊκή πάλη

Πάλη, Ελληνορωμαϊκή πάλη

Πόσο αρχαία είναι η πάλη; Από που προέρχεται; Είναι τα ασιατικά συστήματα ίδιας ηλικίας; Υπάρχουν διάφορα συστήματα πάλης; Θεωρείται Πολεμική «Τέχνη» Τέχνη του «Πολέμου» ή «Μαχητική» Άθληση;

Judo (Τζούντο)

Judo (Τζούντο)

Τι σημαίνει Τζού Ντο; Από που προέρχεται; Πόσο νέο ή παλαιό είναι στην πραγματικότητα; Υπάρχουν διάφορα συστήματα; Υπάρχουν χτυπήματα σε αυτό; Θεωρείται Πολεμική «Τέχνη» Τέχνη του «Πολέμου» ή «Μαχητική» Άθληση;

Karate

Καράτε (Karate)

Τι σημαίνει Καράτε Ντο; Από που προέρχεται; Πόσο νέο ή παλαιό είναι στην πραγματικότητα; Πότε δημιουργήθηκαν τα διάφορα συστήματα; Πόσα έχουν δοκιμαστεί σε πεδία πολέμου; Θεωρείται Πολεμική «Τέχνη» ή Τέχνη του «Πολέμου»;

Οι γνωστότερες πολεμικές τέχνες και τί αντιπροσωπεύουν

Μοιράσου το:

Οι πολεμικές τέχνες στις μέρες μας ασκούνται ως άθλημα και για τον λόγο αυτό υπάγονται στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Διέπονται από αυστηρούς κανόνες και εμπεριέχουν σύστημα αξιολόγησης (με έπαθλο ζώνες) που γίνεται μέσω αγώνων μεταξύ των αθλητικών συλλόγων. Για τον λόγο αυτό συχνά πλέον αναφέρονται σε αυτές σαν μαχητικά αθλήματα, αφού οι περισσότερες δεν έχουν υπάρξει ποτέ πολεμικά συστήματα, ούτε καν μέρος αυτών. Προσφέρουν πολύ καλή φυσική κατάσταση, όταν γίνονται από κατάλληλο εκπαιδευτή με αντίστοιχες γνώσεις.

Πόσο μαχητικές είναι οι Πολεμικές Τέχνες της εποχής μας;

Πολύς λόγος έχει γίνει τελευταία για το αν οι πολεμικές τέχνες της εποχής μας (τα μαχητικά αθλήματα δηλαδή) μπορούν να δώσουν στοιχεία αυτοάμυνας, να εκπαιδεύσουν δηλαδή τους αθλητές τους με τέτοιον τρόπο ώστε να είναι ικανοί να αμυνθούν σε ενδεχόμενες πραγματικές επιθέσεις βίας. Εδώ οι γνώμες διίστανται. Από την μία πλευρά, η εκάστοτε πολεμική τέχνη ισχυρίζεται πως ναι. Από την άλλη, μεγάλη πλέον μερίδα του κοινού το αμφισβητεί, ισχυριζόμενη πως είναι τελείως αδύνατον σύστημα με αθλητική νοοτροπία να ανταπεξέλθει σε πραγματικά βίαιη κατάσταση, παρά μόνο αν οι συνθήκες ευνοούν σημαντικά το θύμα-αθλητή.

Ουσιαστικά, η μόνη από τις υπάρχουσες πολεμικές τέχνες που δοκιμάστηκε και εφαρμόστηκε σε μάχη είναι το Ζίου Ζίτσου (Jiu-Jitsu), υπό συνθήκες τελείως διαφορετικές από την σημερινή πραγματικότητα, αφού οι πολεμιστές της εποχής φορούσαν πανοπλία και οι τεχνικές του ήταν αρκετά διαφορετικές από τις σημερινές.

Για να επιλέξει κάποιος ποιά από τις τόσες σχολές πολεμικών τεχνών είναι η κατάλληλη, πρέπει πρώτα-πρώτα να ξεκαθαρίσει τί ακριβώς ζητάει από μία σχολή πολεμικών τεχνών. Δηλαδή, τί θέλει να μάθει και σε τί θέλει να γίνει ικανός. Αν, λοιπόν, θέλει περισσότερο να αθληθεί, τότε οποιοσδήποτε αθλητικός σύλλογος πολεμικών τεχνών θα του προσφέρει ακριβώς αυτό. Μπορεί να επιλέγει ανάμεσα σε οποιοδήποτε από τα παρακάτω μαχητικά αθλήματα, ανάλογα με το ποιό του αρέσει περισσότερο.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΜΩΣ: Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να έχει την ψευδαίσθηση ότι είναι ικανός να ανταπεξέλθει στην αδυσώπητη πραγματικότητα της βίας. Γιατί αυτό μπορεί να του στοιχίσει ακόμα και την ζωή. Περισσότερα για το θέμα αυτό στο σχετικό άρθρο: «Ποιά σχολή Πολεμικών Τεχνών είναι η κατάλληλη για έμενα;».

Σχολές πολεμικών τεχνών υπάρχουν σε όλη την χώρα. Στην πλειοψηφία τους βρίσκονται στα μεγάλα αστικά κέντρα όπως Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και σε άλλες μεγάλες και μικρότερες πόλεις. Τα μαθήματα πολεμικών τεχνών ξεκινούν από πολύ μικρή ηλικία. Οι πολεμικές τέχνες αποτελούν ιδανική ενασχόληση για παιδιά. Από τα 5 τους χρόνια μπορούν να ξεκινήσουν την εξάσκησή τους, κάνοντας δυνατό σώμα και αποκτώντας άριστο αθλητικό πνεύμα.

Στην πλειονότητά τους, τα μέλη των αθλητικών συλλόγων πολεμικών τεχνών είναι άνδρες. Πολεμικές τέχνες για γυναίκες υπάρχουν υπό όρους, δεδομένης της κατά κανόνα μεγάλης διαφοράς στην σωματική διάπλαση μεταξύ ανδρών και γυναικών, δηλαδή θύτη και θύματος.

Μοιράσου το:

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.