Πρωτόκολλα για Απειλές κατά Υγείας και Ζωής

Τα χρειάζεστε

Πρωτόκολλα για απειλές κατά υγείας και ζωής είναι κατά τη γνώμη μας απαραίτητα μιας και προσφέρουν την δυνατότητα προετοιμασίας για τυχόν συμβάν. Είναι καλό να ξέρει κάποιος πώς να αντιδράσει σε στιγμές ανάγκης. Όμως, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν κάνουν και πολλά για αυτό.

Πρωτόκολλα για απειλές κατά υγείας και ζωής είναι κατά τη γνώμη μας απαραίτητα μιας και προσφέρουν την δυνατότητα προετοιμασίας για τυχόν συμβάν. Είναι καλό να ξέρει κάποιος πώς να αντιδράσει σε στιγμές ανάγκης. Όμως, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν κάνουν και πολλά για αυτό.

Μήπως επειδή δεν έχουν ΔΙΔΑΧΘΕΙ τα Πρωτόκολλα για Απειλές κατά Υγείας και Ζωής;

Συχνά έχω την ευχαρίστηση να γνωρίζω άνδρες και γυναίκες, που με ρωτούν με ενδιαφέρον, πώς πρέπει να αντιδρούν στις απειλές και πώς να τις αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά.

Το γνωστό «τι πρέπει να κάνω αν…»

Δεδομένου ότι αυτές οι περιπτώσεις έχουν γίνει πολύ πιο τακτικές τα τελευταία χρόνια, μπορώ μόνο να υποθέσω, ότι ο λόγος για αυτό είναι ότι αισθάνονται πιο έντονη απειλή από ό, τι στο παρελθόν. Ή τουλάχιστον, έχουν περισσότερη γνώση των κινδύνων, που έχουν αναπτυχθεί στη κοινωνία μας.

Όποια και αν είναι η περίπτωση, πιστεύω ότι είναι μια καλή ευκαιρία, να επεκταθώ σε μερικές σκέψεις και πρωτόκολλα που έχουμε αναπτύξει στο Combatives Group με την πάροδο του χρόνου. Αυτά δεν είναι κάτι που ξαφνικά βγάλαμε από ένα καπέλο. Επίσης, σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν την απόλυτη απάντηση σε όλα τα προβλήματα που αφορούν την απειλή ή τον κίνδυνο.

Σπεύδουμε να το προσθέσουμε αυτό, επειδή μπορεί να ΑΛΛΑΞΟΥΝ ελαφρώς, ανάλογα με την ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ και ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. Αλλά τουλάχιστον, μπορείτε να είστε σίγουροι, ότι τα έχουμε σκεφτεί όλα προσεκτικά και τα δοκιμάσαμε εξαντλητικά, για να βεβαιωθούμε ότι λειτουργούν καλά πριν τα προτείνουμε.

Η φυσική πραγματικότητα

Η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών έχουν ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ σωματική διάπλαση από εκείνη των ανδρών. Αυτό αποτελεί ένα φυσικό μειονέκτημα. Μερικές φορές οι γυναίκες (και οι άνδρες) που μου κάνουν ερωτήσεις σχετικά με την αυτοάμυνα, έχουν τις ΔΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ιδέες για το πώς να ασχοληθούν με φυσικές απειλές και επιθέσεις. Πιθανόν, επειδή το έχουν δει κάπου ή έχουν εκπαιδευτεί σε κάποιο Αθλητικό Σύλλογο Πολεμικών Τεχνών ή έχουν λάβει μέρος σε κάποιο μονοήμερο σεμινάριο αυτοάμυνας ή έκαναν μαθήματα αυτοάμυνας για ένα χρονικό διάστημα.

Συχνά πιστεύουν ότι αυτό είναι αρκετό, κυρίως λόγω όλων των ΤΕΧΝΙΚΩΝ που έχουν διδαχθεί και επειδή όλες φάνηκαν να λειτουργούν καλά στο μάθημα. Όταν συμβεί αυτό, δεν επεκτείνομαι στο ΤΙ έχουν μάθει, αλλά τους κάνω μερικές πραγματικά ΔΥΣΚΟΛΕΣ ερωτήσεις.

Μερικές φορές ακούνε και αναλογίζονται…

Ειδικά στις γυναίκες που ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ και ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ότι μπορούν να κατατροπώσουν έναν εξοργισμένο, μαινόμενο άνδρα, τους ζητώ να σχηματίσουν γροθιά. Στη συνέχεια, βάζω την δική μου γροθιά μπροστά από τη δική τους, κλειδώσεις σε κλειδώσεις και τους ρωτώ τι παρατηρούν. Αμετάβλητα, παρατηρούν ότι η γροθιά τους είναι πολύ μικρότερη από τη δική μου και πολύ πιο λεπτοκαμωμένη. Κάνω λοιπόν την ερώτηση:

«Πιστεύετε ότι η γροθιά σας θα με βλάψει όσο η δική μου γροθιά θα βλάψει εσάς;»

Δεν έλαβα ποτέ καμία άλλη απάντηση εκτός από «Όχι!».

Να θυμίσουμε, ότι αυτή είναι η περίπτωση που αφορά την συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών.

Προσθέστε σε αυτή την απλή φυσική διαφορά, την μεγαλύτερη ανδρική μυϊκή μάζα, καθώς και ότι η επίθεση θα ασκηθεί με οργή και με ακραία βία και ενδεχομένως, ένοπλη ακραία βία και αυτό που βλέπουμε είναι η ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΗ ωμή πραγματικότητα.

Για όσες αρνούνται να αποδεχτούν αυτή την αλήθεια, ελπίζω να μην χρειαστεί να την αντικρίσουν ποτέ…

Θυμηθείτε το περιστατικό στα Γλυκά νερά στις 11/5/2021, υποτίθεται ότι η κοπέλα ήξερε πολεμικές τέχνες…

Κατά την ταπεινή μου γνώμη, δεν υπάρχει ΚΑΝΕΝΑΣ τρόπος να νικήσει κάποιος την φυσική (να συνεργαστεί, Ναι!). Και αν προσθέσουμε τους ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ σε ΓΕΓΟΝΟΤΑ, μια εντελώς διαφορετική άποψη αναδύεται από αυτή της ισχυρογνωμοσύνης.

Μια που είναι πραγματική.

Αυτός είναι ο λόγος που ακούμε για ξυλοδαρμούς της συζύγου και όχι ξυλοδαρμούς του συζύγου. Δεν είναι ότι οι ξυλοδαρμοί του συζύγου δεν έχουν γίνει ποτέ, αλλά τα συντριπτικά περισσότερα στατιστικά στοιχεία αναφέρουν περιπτώσεις γυναικών που ξυλοκοπήθηκαν αλύπητα, μερικές φορές μέχρι θανάτου. Αυτό, ΔΕΝ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΤΑΙ στην ενδοοικογενειακή βία. Όλοι έχουμε ακούσει φρικτές ιστορίες στις ειδήσεις. Ιστορίες για γυναίκες που βιάστηκαν, ληστεύτηκαν και ξυλοκοπηθήκαν μέχρι θανάτου.

Ένα πραγματικό πρόβλημα που έχουν οι άνθρωποι, είναι… ότι ποτέ δεν πιστεύουν ότι κάτι – όπως μια βίαιη επίθεση – μπορεί να συμβεί και στους ΙΔΙΟΥΣ.

Οι άνδρες έχουν ακόμη περισσότερο αυτή τη άποψη. Είναι γεγονός ότι έχουν την τάση να ισχυρίζονται, ότι δεν έχουν θέματα ανασφάλειας, (τουλάχιστον έτσι δηλώνουν οι περισσότεροι). Όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση επίθεσης στο δρόμο, είναι πιο σίγουροι για την φυσική τους ικανότητα αντιμετώπισης της βίας στο δρόμο. Συχνά, αυτή είναι μια εσφαλμένη ψευδαίσθηση. Δυστυχώς, είναι αυτή η λανθασμένη σιγουριά που τους μπλέκει άσχημα, διότι συχνά έχουν άγνοια της αλήθειας. Το κύριο πρόβλημα τους είναι, ότι τις περισσότερες φορές ΝΟΜΙΖΟΥΝ ότι μπορούν να κάνουν ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ από ό, τι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΠΟΡΟΥΝ.

Η υπερβολική σιγουριά των ανδρών όσον αφορά την ικανότητά τους σε θέματα βίας, μπορεί να τους σκοτώσει εξίσου γρήγορα με τα φυσικά σωματικά μειονεκτήματα των γυναικών.

Τα συντριπτικά στατιστικά στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί όλα αυτά τα χρόνια παγκοσμίως, δείχνουν ότι οι άνδρες είναι ΠΟΛΥ πιθανότερο να σκοτωθούν σε πράξεις βίας από τις γυναίκες (περίπου 35% παραπάνω). Είναι λοιπόν σαφές, ότι είναι ΣΟΦΟΣ ο άνθρωπος που μαθαίνει να προστατεύει τον εαυτό του. (Σημειώστε…, είπα προστατεύει, όχι κυκλοφορεί για να παίζει ξύλο στους δρόμους.)

Αυτό ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ απαραίτητα ότι πρέπει να γίνουμε όλοι εμπειρογνώμονες στη μάχη σώμα-με-σώμα. Κατά τη γνώμη μας στο Combatives Group, μαθαίνοντας τα πρωτόκολλα της Αυτοπροστασίας που διδάσκουμε σε κάθε πρόθυμο να μάθει άνθρωπο, αρκεί στις περισσότερες περιπτώσεις.

«Η άγνοια σε θέματα ζωής και θανάτου δεν είναι ευτυχία… και το να είμαστε έξυπνοι είναι καλύτερο από ό, τι να είμαστε μεγαλόσωμοι, δυνατοί ή σκληροί!» -Ζακ Καπανταϊδακης

 

Αναγνώριση Απειλής

Σε πολλές περιπτώσεις ξυλοδαρμού, ληστείας, βιασμού και φόνου, οι άνθρωποι που το έχουν βιώσει ή έχουν επιζήσει για οποιονδήποτε λόγο, έχουν περιγράψει και πώς τους φάνηκε η επίθεση εκείνη τη στιγμή…

«Ήρθε από το πουθενά!»
«Ήταν τόσο ξαφνικό που δεν κατάλαβα τι έγινε!»
«Ήταν τόσο γρήγορο που δεν είχα χρόνο να αντιδράσω!»
«Ήταν τόσο γρήγορος που δεν τον είδα καν!»

Πρόκειται κυρίως για περιγραφή της επίθεσης από την άποψη του ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟΥ και της ταχύτητας.

Ο πραγματικός λόγος που αυτοί οι άνθρωποι ποτέ δεν «είδαν» την επίθεση να τους έρχεται, ήταν η ΕΛΛΕΙΨΗ της ΕΓΡΗΓΟΡΣΗΣ και της παρατήρησης του περιβάλλοντος χώρου.

Η συνειδητοποίηση του τι συμβαίνει γύρω μας, είναι αυτό που μας δίνει τη δυνατότητα να ασκήσουμε τις δεξιότητές Αναγνώρισης Απειλής. Η απόσπαση της προσοχής από τον περιβάλλοντα χώρο προς κινητά τηλέφωνα, iPod, τσάντες, χαρτοφύλακες, είδη ένδυσης, βιτρίνες κ.λπ. δεν είναι ποτέ καλή, επειδή περιορίζει την περιφερειακή όραση άρα και την παρατηρητικότητά μας.

«Οι επιτιθέμενοι δεν εμφανίζονται από το πουθενά, εκτός και αν… τους το επιτρέψουμε.»  -Ζακ Καπανταϊδακης

Υπάρχουν πάντα τα σημάδια της επικείμενης απειλής, εάν ξέρουμε τι ψάχνουμε. Εμείς στο Combatives Group τα αποκαλούμε Σημάδια Απειλής (threat cues).

Αυτά είναι σήματα της «γλώσσας του σώματος», που οι άνθρωποι εμφανίζουν ΕΝ ΑΓΝΟΙΑ ΤΟΥΣ, τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις θα μας πουν ότι κάτι «ετοιμάζουν» ή τουλάχιστον ότι είναι ύποπτοι. Αυτό θα συμβεί στις ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ περιπτώσεις, λόγω της συνήθειας των εγκληματιών να αναπτύσσουν γρήγορα τις ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΕΣ τους ικανότητες. Αυτό το κάνουν  για να παραπλανήσουν ή να κοροϊδέψουν όσους προορίζονται για θύματά τους, προκειμένου να τους πλησιάσουν.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι η Απόσταση κατά την οποία ένας άνθρωπος λαμβάνει γνώση της απειλής.

Αυτή είναι ένας σημαντικός παράγοντας, δεδομένου ότι η απόσταση μας δίνει χρόνο για να επεξεργαστούμε αυτό που αντιλαμβανόμαστε.

Η επεξεργασία πληροφοριών

Όλοι καταλαβαίνουμε ότι η πληροφορία είναι άχρηστη, αν δεν την επεξεργαστούμε έτσι ώστε να έχει νόημα. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κάποιος, πώς ο χρόνος παίζει σημαντικό ρόλο στην ποσότητα των πληροφοριών που πρέπει να επεξεργαστούμε.

Ο ΧΡΟΝΟΣ είναι στην πραγματικότητα το κλειδί για την επεξεργασία με όσο το δυνατόν ΛΙΓΟΤΕΡΑ λάθη γίνεται.

Η ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ, η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ, η ΑΠΟΣΤΑΣΗ, ο ΧΡΟΝΟΣ και η ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ είναι όλοι παράγοντες που θα πρέπει ιδανικά να λαμβάνονται υπόψη ΠΡΙΝ πραγματοποιηθεί μια επίθεση εις βάρος μας. Έτσι θα καταφέρουμε να ΑΠΟΥΣΙΑΣΟΥΜΕ, να ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ και να ΑΠΟΔΡΑΣΟΥΜΕ από την απειλή και τον επικείμενο κίνδυνο.

Αυτοί οι παράγοντες είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΣΟΒΑΡΑ εάν καλούμαστε να τους χρησιμοποιήσουμε αποτελεσματικά, ενώ βρισκόμαστε υπό επίθεση.

Αλλά ακόμα και αν είχαμε την τύχη να «πιάσουμε» την επίθεση ενώ εξελίσσεται, αυτή η σειρά διαδικασίας θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται, αλλά σε πολύ μειωμένο χρονικό διάστημα.

Θα πρέπει ακόμα να ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ τι βλέπουμε και θα πρέπει ακόμα να διαθέσουμε το χρόνο, για να ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΟΥΜΕ αυτό που συμβαίνει.

Μέχρι τότε, έχουμε ήδη «φάει» το κύριο βάρος της επίθεσης και από εκεί και περά γίνονται όλα μόνο χειρότερα.

Αυτός είναι ο λόγος που η ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ, η ΑΠΟΣΤΑΣΗ και ο ΧΡΟΝΟΣ υποβοηθούν την ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ και την ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ.

Οι άνθρωποι που δεν έχουν λάβει σοβαρή κατάρτιση με Επίκεντρο τα ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ βασισμένα σε ΑΡΧΕΣ, είναι ΠΑΝΤΑ σε ΜΕΙΟΝΕΚΤΙΚΗ θέση. Για όσους τις αναζητούν, θα τις βρουν σε χώρους Ρεαλιστικής Αυτοάμυνας βασισμένες στη πραγματικότητα, που διδάσκουν τις ιδιαιτερότητες αυτών των θεμάτων.

Σε άλλες περιπτώσεις… μόνο αν οι δάσκαλοι τους έχουν «καεί» στο παρελθόν, έχουν ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ του συμβάντος, έχουν ΜΑΘΕΙ από αυτό και διδάσκουν όσα έχουν βιώσει.

Κάποιοι άνθρωποι που παρευρίσκονται στα σεμινάριά μας, συχνά μας λένε ότι όσα διδάσκουμε είναι απλά κοινή λογική. Συμφωνούμε απόλυτα με αυτό, γιατί όντως είναι.

Όμως, το πρόβλημα που έχουμε ανακαλύψει με πολλούς ανθρώπους είναι ότι:

Η κοινή λογική δεν είναι καθόλου κοινή!

Στην πραγματικότητα, όταν οι άνθρωποι φοβούνται, κάνουν τα πιο ανόητα πράγματα. Ακόμη και οι άνθρωποι που έχουν λάβει μια μακρόχρονη και επίπονη κατάρτιση στις Πολεμικές Τέχνες ή εκπαίδευση Μαχητικής Άθλησης, δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι! Ο λόγος για αυτό είναι, ότι η εκπαίδευση τους είναι μονόπλευρη και προσανατολιζόμενη προς έναν συγκεκριμένο σκοπό… την ΑΘΛΗΣΗ.

Της λείπει ο ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ του πραγματικού κινδύνου κατά της υγείας και της ζωής.

Η ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ, η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ, η ΑΠΟΣΤΑΣΗ, ο ΧΡΟΝΟΣ και η ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ μας βοηθούν ΝΑ ΔΡΑΣΟΥΜΕ ΠΡΙΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ασχοληθούμε με την απειλή!

Αυτό επιτυγχάνεται σε σημαντικό βαθμό με τον βρόχο:

.

Όταν χρησιμοποιείται συνειδητά, αυτός ο βρόχος εκπαιδεύει το μυαλό να βρίσκεται σε συνεχή «ήρεμη ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ».

Αντιδράστε στις απειλές

Έχουμε ήδη διαπιστώσει ότι η ΔΡΑΣΗ είναι πάντα ταχύτερη από ό, τι η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ.

Ποια καλύτερη δράση υπάρχει μόλις έχοντας διαπιστώσει ότι υπάρχει μια απειλή, από το να ΑΠΟΣΤΑΣΙΟΠΟΙΗΘΟΥΜΕ από αυτήν;

Στο Combatives διδάσκουμε τους ασκούμενους να καλλιεργήσουν μια ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ. Θα πρέπει να αντιδράσουν σε μια απειλή ΑΜΕΣΩΣ και να ΑΠΟΣΤΑΣΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ από την παρουσία απειλής ή κίνδυνου. Αυτό επιτυγχάνεται με την ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ του ΝΟΥ, ώστε να ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΝ και στη συνέχεια να ΑΝΑΓΚΑΣΟΥΝ το σώμα να κάνει τα απαραίτητα. Οι αμέτρητες επαναλαμβανόμενες πρακτικές (οποιασδήποτε αντίδρασης), είναι γνωστό ότι καλλιεργούν την ΑΥΤΟΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ (εκούσια ή ακούσια αντίδραση), κάτι που θεωρείται απαραίτητο σε καταστάσεις απειλής και κίνδυνου. Για να στεριώσει αυτή η διαδικασία στον ψυχοσωματικό μας κόσμο, ΠΡΕΠΕΙ να έχει τα στοιχεία της ποινής και αμοιβής (Τιμωρίες και Επιβραβεύσεις) και ονομάζεται Συντελεστική Εξάρτιση (Operant Conditioning). Αυτού του είδους η εκπαίδευση μαζί με το στοιχείο της Αυτοαποτελεσματικότητας (Δείτε – Πού στηρίζεται η μεθοδολογία μας) αποτελούν ΜΑΚΡΑΝ τον καλύτερο τρόπο εκπαίδευσης για καταστάσεις απειλής και κινδύνου.

Γιατί;

Οι άνθρωποι δεν ανυψώνονται στο ύψος της περίστασης απειλής ή κινδύνου, αλλά σίγουρα «πέφτουν» στο επίπεδο της εκπαίδευσής τους.

Η Εκπαίδευση αποτελεί διαδικασία ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ.

Η προετοιμασία μπορεί να γίνει αποτελεσματικά, μόνο όταν έχει προγραμματιστεί προσεκτικά και εξασκηθεί ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ υπό σχεδόν πραγματικές συνθήκες. Αυτά τα ΣΧΕΔΙΑ ΔΡΑΣΗΣ, με άλλη λέξη ονομάζονται ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ. Σε επιχειρησιακό περιβάλλον «Κανόνες Εμπλοκής».

Αποτελούν διαδικασίες που έχουν δοκιμαστεί και ελεγχθεί, για να προσφέρουν το υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας.

Είναι γνωστό γεγονός ότι οι επαγγελματίες που ασχολούνται με καταστάσεις απειλητικές για τη ζωή, εκπαιδεύονται βασιζόμενοι σε Πρωτόκολλα Συντελεστικής Εξάρτισης (Operant Conditioning Protocols). Ωστόσο, καλό είναι να θυμόμαστε ότι ο σχεδιασμός των επιλογών της βιαστικής εξόδου μας είναι άχρηστος, αν δεν ΔΡΑΣΟΥΜΕ.

Σε θέματα που αφορούν φυσικές απειλές, η κατάρτιση πρέπει να είναι τόσο ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ όσο και σωματική. Αυτό δεν αποτελεί επιλογή…, είναι μια ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ. Η κατάρτιση του μυαλού να αντιδρά στην απειλή, είναι εξίσου σημαντική με την εκπαίδευση του σώματος.

Είναι απαραίτητο να λάβουμε την καλύτερη διαθέσιμη κατάρτιση για την απειλή που αντιμετωπίζουμε.

Η μεγαλύτερη πρόκληση για τους ανθρώπους που αναζητούν “Reality Based Training”, είναι να βρουν εκπαιδευτές που ξέρουν για τι μιλούν και που διδάσκουν την ύλη τους με ΤΕΚΜΗΡΙΑ και ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ.

Η επόμενη πρόκληση κατά τη γνώμη μας στο Combatives Group, είναι να εξασκούμε αυτά που μαθαίνουμε συνεχώς. Αυτή είναι μια ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ. Εάν αυτό δεν ακολουθείται, ο βαθμός ετοιμότητας που αποκτήθηκε κατά τη διαδικασία της Αυτοματοποίησης, μπορεί να ΜΕΙΩΘΕΙ σημαντικά.

Γιατί;

«Η διαφορά μεταξύ του φόβου και του πανικού, είναι να γνωρίζεις το επόμενο βήμα» – Mickey Davidow

Κινηθείτε! – Αποφύγετε! – Αποδράσετε!

Αναμφισβήτητα, εάν δεν είμαστε παρόντες όταν υπάρχει απειλή και κίνδυνος, δεν μπορούμε να τραυματιστούμε. Αυτή αποτελεί μια βασική αρχή του Civilian Combatives.

Είναι απαραίτητο να ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΟΥΜΕ από την πηγή της απειλής και του κινδύνου.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους ανθρώπους, που δεν έχουν μάθει ή δεν επιθυμούν να μάθουν τις δεξιότητες της Αυτοάμυνας. Το ίδιο ισχύει και για τους ανθρώπους που εκπαιδεύονται σε μαχητικά αθλήματα.

Δεν είναι, ότι δεν μπορούν να εφαρμόσουν τεχνικές που έχουν μάθει. Όμως, δεν εκπαιδεύονται να αντιμετωπίσουν (και σχεδόν ποτέ δεν έχουν εκπαιδευτεί να σκέπτονται,) την προοπτική του ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥ επιτιθέμενου, που μπορεί να έχει μαζί και ΦΙΛΟΥΣ, ή το χειρότερο, ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥΣ φίλους κλπ. Είναι εκπαιδευμένοι να αγωνίζονται σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον και συνήθως είναι πολύ καλοί σ’ αυτό.

(UFC Fighters Experience Marine Corps Martial Arts)

Περιστασιακά, ορισμένα από τα άτομα που έχουν κάνει μαχητικό αθλητισμό, έχουν επιλέξει να εργαστούν σε θέσεις εργασίας ή επαγγέλματα που δοκιμάζουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους. Αναλόγως του που είναι και τι αντιμετωπίζουν, καταλήγουν να τις δοκιμάζουν σε καθημερινή βάση.

Πέρα από το είδος της τέχνης που επέλεξαν, Αυτή κατά τη γνώμη μας στο Combatives Group, παρότι ενέχει ΣΟΒΑΡΟΥΣ κινδύνους, αποτελεί την ΠΙΟ ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ εκπαίδευση σώμα-με-σώμα! Τείνουν να είναι πολύ περισσότερο γνώστες των κινδύνων της βίας που παρουσιάζει ο δρόμος, από τους λοιπούς σκληρούς αθλητές συναδέλφους τους. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι τεχνικά καλύτεροι. Απλά, έχουν ΠΟΛΥ καλύτερη ΑΙΣΘΗΣΗ του κινδύνου, τι πρέπει να ΚΑΝΟΥΝ για αυτό και, τελικά, τι ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ στον δρόμο ή ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ, από όσα έχουν μάθει.

Αλλά εκείνοι που ΔΕΝ επιλέγουν αυτό το μονοπάτι για να ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ της πραγματικότητας, κινδυνεύουν να γίνουν θύματα.

Πρωτίστως:

  • Εκείνοι που δεν πιστεύουν ότι θα βρεθούν ποτέ σε μια τέτοια θέση και συνεπώς ΔΕΝ είναι ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΙΚΟΙ και σε ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ.
  • Εκείνοι που νομίζουν ότι ξέρουν πώς να χειριστούν την απειλή και τον κίνδυνο, αλλά ΔΕΝ γνωρίζουν.
  • Εκείνοι που πιστεύουν ότι μπορούν να χειριστούν την απειλή και τον κίνδυνο, αλλά ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ.

Ένας άνθρωπος που έχει εκπαιδευτεί και δοκιμαστεί διεξοδικά με ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟ τρόπο, ξέρει ότι μπορεί, συνεπώς, ΠΑΝΤΑ αντιδρά καλύτερα από κάποιον που δεν έχει εκπαιδευτεί και δοκιμαστεί διεξοδικά. Αυτό αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός.

Ένας καλά εκπαιδευμένος και υπεύθυνος πολίτης, ποτέ δεν επιδιώκει την ανούσια σύγκρουση. Πάντα απομακρύνεται από αυτήν.

Ένας ακόμη πιο υπεύθυνος πολίτης αναφέρει την απειλή λεπτομερώς στην αστυνομία. Μπορεί να νομίζετε ότι αυτό δεν είναι σημαντικό, αλλά είναι.

Γιατί;

Επειδή αυτό θέτει την αστυνομία σε επιφυλακή και μπορεί να σώσει κάποιον άλλον άνθρωπο και την οικογένειά του, από τον πόνο και τη δυστυχία που ίσως βιώσει. Αν αυτό εξακολουθεί να μην φαίνεται σημαντικό για εσάς, αναρωτηθείτε…

Πώς θα αισθανόσασταν, αν το επόμενο θύμα είναι ένα μέλος της οικογένειάς σας;

Θα ήταν πραγματικά στενάχωρο, να ξέρετε ότι κάποιος θα μπορούσε να σταματήσει την επίθεση… και δεν το έκανε.

Δώστε μάχη για επιβίωση

Εάν δεν υπάρχει κανένας τρόπος, για να ξεφύγουμε από την απειλή και τον κίνδυνο αποφεύγοντας ή διαφεύγοντας, ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ πρέπει να δώσουμε μάχη.

Οι άνθρωποι συχνά πιστεύουν, ότι πρέπει να έχουν μαύρη ζώνη ή να έχουν τις ικανότητες ενός μάστερ στις πολεμικές τέχνες, για να είναι σε θέση να το πράξουν. Άλλοι θεωρούν ότι μερικά κόλπα αρκούν. Τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια, εφ’ όσον πληρούνται ορισμένες ΑΡΧΕΣ που θέτουμε. Οι αρχές αυτές διδάσκονται ως μέρος της κατάρτισης, στις Αίθουσες Πρακτικής του Combatives Group.

Βασικές αρχές:

Αν είναι οπλισμένος:

Αν υπάρχουν δύο ή περισσότεροι άοπλοι επιτιθέμενοι και είστε άοπλοι και μόνοι:

Αν υπάρχουν δύο ή περισσότεροι ένοπλοι επιτιθέμενοι και είστε μόνοι:

Αν υπάρχουν δύο ή περισσότεροι από εσάς απέναντι σε έναν επιτιθέμενο (ειδικά για γυναίκες):

 

Αν υπάρχουν δύο ή περισσότεροι επιτιθέμενοι και δύο ή περισσότεροι από εσάς:

Μην μπείτε στον πειρασμό να μάχεστε με ΑΡΓΗ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ του επιπέδου της βίας.

Πρέπει να τα «ρίξτε» όλα ταυτόχρονα. Θα πρέπει να αδρανοποιήσετε εντελώς την απειλή και τον κίνδυνο που παρουσιάζονται, αμέσως! (Επειδή παίρνετε την πρωτοβουλία, βεβαιωθείτε πρώτα ότι είναι όντως μια περίπτωση αυτοάμυνας!)

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ! Αυτά τα πρωτόκολλα θα χρειαστούν ΘΕΛΗΣΗ και επιδεξιότητα. Και αυτά μπορεί να αποκτηθούν ΜΟΝΟ μέσω της σοβαρής κατάρτισης, με ανθρώπους που ξέρουν για τι μιλάνε.

Συμπεράσματα

Η δουλειά μας στο Combatives Group, είναι να εκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους πώς να ανταποκριθούν στις απειλές και τη βία, όσο το δυνατόν ΑΣΦΑΛΕΣΤΕΡΑ.

Για να είναι αυτή η εκπαίδευση ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ για τον καθένα, θα ήταν φρόνιμο να θυμόμαστε ότι όλες οι μορφές βίας που ακούμε, δεν βρίσκονται μακριά. Μερικές φορές απέχουν μόνο μερικές εκατοντάδες μέτρα από εμάς. Καμιά φορά είναι δίπλα μας.

Αν χρειαστεί ποτέ να αντιμετωπίσουμε την απειλή και τον κίνδυνο, να μην περιμένουμε βοήθεια από άλλους ανθρώπους. Τις περισσότερες φορές θα αντιμετωπίσουμε ΜΟΝΟΙ μας αυτές τις καταστάσεις.

Αν δεν έχουμε εκπαιδευτεί ΣΩΜΑΤΙΚΑ, ΨΥΧΙΚΑ και ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ και δεν έχουμε αποκτήσει μια ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ, θα «πέσουμε» σε ανόητες ή αναποτελεσματικές συμπεριφορές.

Συμβουλή μας: Για θέματα Αυτοπροστασίας και Αυτοάμυνας, εκπαιδευτείτε μόνο εκεί που σας μαθαίνουν να εστιάσετε σε αυτά που πρέπει να κάνετε για να ασκείτε Αυτοάμυνα για να επιβιώσετε.

Αυτό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη, ότι θα πρέπει να μάθουμε να μαχόμαστε, αλλά, αν χρειαστεί, ας βεβαιωθούμε ότι δεν θα είναι με αθλητική νοοτροπία.

14/07/2021

Καπανταϊδάκης Ζαχαρίας

Μοιράσου το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Σχετικά άρθρα

Πόσο αξίζει η ζωή σου;

Η πραγματικότητα της κατάστασης είναι ότι ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΕΥΘΥΝΗ να ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΣ και να ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΙΣ σε θέματα ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ και ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ.

Οι Κανόνες της Αυτοπροστασίας

Οι Κανόνες της Αυτοπροστασίας

Γιατί είναι απαραίτητο στην Αυτοάμυνα να έχει κανείς ένα σχέδιο δράσης; Τι γίνεται αν δεν έχει τέτοιο σχέδιο; Ποιοι άλλοι χρησιμοποιούν τέτοια προσέγγιση σε θέματα ζωής και θανάτου;

Εναντίον Πολλών επιτιθέμενων

Εναντίον Πολλών

Πόσοι ασκούμενοι πολεμικών τεχνών και μαχητικών αθλημάτων ασκούνται σε επιθέσεις ενέδρας; Πόσοι σε επιθέσεις ενέδρας με πολλούς δράστες; Με πόσους επιτιθέμενους μπορεί να τα βάλει κανείς στη πραγματικότητα; Και αν είναι οπλισμένοι; Και τι πρέπει να κάνεις με πολλούς οπλισμένους δράστες;

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.