Τι είναι το «Civilian Combatives»

και ποιά φιλοσοφία το διέπει

Τι είναι το «Civilian Combatives»; Είναι ένας συνδυασμός διεργασιών; Είναι ένας συνδυασμός τεχνικών; Είναι μία διαφορετική φιλοσοφία από αυτές των πολεμικών τεχνών; Κι αν είναι, τι φιλοσοφία ακολουθεί; Με ποιόν τρόπο την εφαρμόζει;

Από την πρώτη μου επαφή με το «Civilian Combatives», (τον πρώτο δηλαδή…. κρίκο της αλυσίδας του Συστήματος Αυτοάμυνας Combatives), διαπίστωσα ότι από τη φύση του διαθέτει μία τελείως διαφορετική λογική γύρω από τις έννοιες «πρόληψη – αποφυγή – εμπλοκή και τέλος καταστολή», σε σχέση με οποιαδήποτε πολεμική-μαχητική τέχνη.

Λόγω δε της φιλοσοφίας που το διέπει, δεν απαιτεί από τον ασκούμενο προηγούμενη ενασχόλησή του σε πολεμικές τέχνες. Προκειμένου λοιπόν να σχηματίσουμε μια αρχική εικόνα για το τι είναι το «Civilian Combatives», ας δούμε κάποια σημαντικά επί μέρους στοιχεία που διέπουν την όλη του φιλοσοφία.

Παρατήρηση-Πρόληψη

Το «Civilian Combatives», είναι στην ουσία ένας συνδυασμός λογικών διεργασιών και απλών, αποτελεσματικών τεχνικών, που σαν πρωταρχικό στόχο έχουν να βγάλουν τον οποιοδήποτε ασκούμενο ασφαλή, μέσα από μια δύσκολη κατάσταση, κατά την οποία ενδεχομένως ενδέχεται να απειληθεί άμεσα μεταξύ άλλων και η ίδια του η ζωή.

Και για την επιτυχή αντιμετώπιση μιάς δύσκολης κατάστασης, δεν αρκεί μόνο η γνώση κάποιων μαχητικών τεχνικών και της συγκεκριμένης δεοντολογίας που διέπει τους κανόνες «ανταλλαγής χτυπημάτων» (όπως στο sparring). Αλλά πρώτα από όλα, πριν την εκδήλωση της όποιας απειλής, απαιτείται η ενεργοποίηση στο μέγιστο βαθμό, των λογικών διεργασιών που ανέφερα στην αρχή της παραγράφου τις οποίες άλλωστε χρησιμοποιούμε καθημερινά, όπως η παρατήρηση, η αντίληψη του περιβάλλοντος χώρου, η εγρήγορση, κλπ.

Τα στοιχεία αυτά, κάθε ασκούμενος στο «combatives», μαθαίνει να τα εφαρμόζει και να τα εξελίσσει συνεχώς. Και βάσει αυτών, καταφέρνει έτσι να αξιολογεί με ακρίβεια οποιονδήποτε βρίσκεται εντός του περιβάλλοντα χώρου ως ενδεχόμενη απειλή προκειμένου, να είναι σε θέση ανά πάσα στιγμή να καταστρώσει όλα τα πιθανά σενάρια και να σχεδιάσει στο μυαλό του τις επόμενες κινήσεις του.

Όλα αυτά, πριν την εκδήλωσή της όποιας εναντίον του επιθετικής ενέργειας. Έτσι στην περίπτωση που διαγνωστεί απειλή/κίνδυνος, οι επιλογές είναι πλέον συγκεκριμένες.

Αποφυγή Συμπλοκής / Διαφυγή

Η πρώτη και η πιό ορθή επιλογή κάθε λογικού ανθρώπου μόλις αντιληφθεί κίνδυνο ή απειλή από κάποιο πρόσωπο, είναι η αποφυγή συμπλοκής μαζί του και η όσο το δυνατό ταχύτερη διαφυγή του από το χώρο. Ο λόγος είναι απλός και έχει να κάνει κυρίως με το γεγονός ότι ο επιτιθέμενος σε κάθε περίπτωση διαθέτει το απόλυτο πλεονέκτημα και την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Γιατί;

Διότι κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τις πραγματικές προθέσεις του, τον τρόπο εκδήλωσης της επίθεσής του, το δόλο που υποκρύπτει, το εαν θα χρησιμοποιήσει όπλα, το εάν διαθέτει συνεργούς κλπ.

Συμπλοκή-Καταστολή-Διαφυγή

Στη περίπτωση όμως, που ο αμυνόμενος δεν προλάβει να απομακρυνθεί από το χώρο και οι όποιες προσπάθειες αποφυγής της συμπλοκής δεν αποδώσουν, είναι σχεδόν σίγουρο ότι τα δύο μέρη (επιτιθέμενος και ο αμυνόμενος) θα οδηγηθούν τελικά σε συμπλοκή.

Γιατί;

Για τον απλούστατο λόγο, ότι ο επιτιθέμενος έχει ήδη προαποφασίσει και προσχεδιάσει την επίθεση του, ανεξάρτητα από το εαν προκληθεί ή όχι από τον αμυνόμενο.

Στην περίπτωση λοιπόν που εκδηλωθεί η επίθεση, ο αμυνόμενος θα πρέπει να επιδείξει ετοιμότητα, εγρήγορση και αποφασιστικότητα προκειμένου να αποκρούσει την επίθεση που του εκδηλώνεται σε πρώτο χρόνο. Και ακολούθως, να απαντήσει με Απλό, Άμεσο και Αποτελεσματικό τρόπο ώστε να τη καταστείλει. Κατ΄αυτόν τον τρόπο η (άμεση) αντίδρασή του μετατρέπεται αυτομάτως σε (άμεση) δράση και η συμπλοκή λαμβάνει σύντομα τέλος, παρέχοντας στον αμυνόμενο τον απαραίτητο χρόνο (και χώρο) για να διαφύγει σώος και ασφαλής.

Εδώ επί της ουσίας βασίζεται η έννοια της «επιθετικής άμυνας» που διδάσκει το «combatives» και αποτελείται από ένα σύνολο απλών και αποτελεσματικών τεχνικών τις οποίες ο ασκούμενος αφομοιώνει μέσα από τη συνεχή άσκηση και τις διαρκείς επαναλήψεις σε περιβάλλον αυξημένης έντασης, με τη χρήση (ελεγχόμενης) βίας, προσομοιάζοντας όσο το δυνατό περισσότερο σε συνθήκες πραγματικής συμπλοκής. Με αυτόν το τρόπο, ο ασκούμενος σε κάθε προπόνηση εκπαιδεύει το σώμα του και κυρίως το μυαλό του ώστε να είναι σε θέση να ανταπεξέλθει αποτελεσματικά στην περίπτωση που αντιμετωπίσει μια πραγματικά δύσκολη κατάσταση.

12/02/2018

Αισιόπουλος Νίκος

Μοιράσου το:

Σχετικά άρθρα

Παίζουν ρόλο τα κιλά και το ύψος στη μάχη;

Παίζουν κάποι ρόλο το φύλο και η δύναμη; Είναι πραγματικό ή πλασματικό το θέμα ενός μεγαλόσωμου, δυνατότερο και βαρύτερου επιτιθέμενου; Μήπως η τεχνική τα λύνει αυτά τα προβλήματα; Μήπως κάποιο διαφορετικό σύστημα πολεμικών τεχνών το χειρίζεται πιο επιδέξεια από τα άλλα;

Ο δάσκαλός μου έχει 100 Dan!!!

Στηρίζεσαι στις ικανότητές σου ή όσα λέγονται για το σύστημα που μαθαίνεις; Μπορείς να κάνεις όσα κάνει ο εκπαιδευτής σου; Έχεις μάθει τίποτα που να σου εμπνέει αυτοπεποίθηση; Πόσο αποτελεσματικός νιώθεις; Έχεις κερδίσει τίποτα από όλο αυτό; Έχει αλλάξει τίποτα σε σένα ή στον τρόπο σκέψης σου;

Πολεμικές τέχνες κατηγορία Open

Ποιά είναι η κατηγορία “Open”; Ποίοι είναι οι πιθανοί αντίπαλοι και ποίοι οι κανόνες; Πόσο σημαντικές είναι οι Μαλακές Δεξιότητες; Γιατί είναι τόσο σημαντικό να τις μάθουμε; Γιατί διαφέρει το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του Combatives Group από οποιοδήποτε άλλο;

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.