H Απόσταση και η Σημασία της

Πόσο σημαντική είναι η απόσταση σε μία έκρυθμη κατάσταση που ελλοχεύει κινδύνους; Τι ακριβώς προσφέρει στη πραγματικότητα η διατήρηση της απόστασης; Ποια είναι τα μεγάλα πλεονεκτήματα αυτής της προσφοράς;

Απόσταση… Στην αυτοάμυνα! Μεγάλο θέμα. Η καλύτερη μας φίλη εάν καταφέρουμε να την διατηρήσουμε, κακός μπελάς αν τη χάσουμε.

Και εξηγώ τι εννοώ.

Στο Combatives Group μαθαίνουμε να ελέγχουμε, οτιδήποτε κινηθεί σε απόσταση μικρότερη των 4 μέτρων από εμάς. Αυτό είναι ας πούμε το όριο που αν κάποιος το ξεπεράσει, λογικά δε θέλει κάτι καλό από εμάς. Σε συνδυασμό με τα διάφορα σημάδια συμπεριφοράς, που μαθαίνουμε να «διαβάζουμε», εκτιμούμε την εν δυνάμει «απειλή».

Στα 4 μέτρα κάποιος, μη εκπαιδευμένος, ίσως σκεφτεί

«Έλα μωρέ, δε με φτάνει…»

Σωστά, δε μας φτάνει ΑΛΛΑ αν έχει ΠΡΟΘΕΣΗ, τα 4 μέτρα  θα έχουν γίνει καπνός σε κλάσματα δευτερολέπτου. Και μετά, θα προσπαθούμε να καταλάβουμε γιατί έχουμε πιαστεί στα χέρια ή γιατί είμαστε στο έδαφος ή ακόμα χειρότερα, γιατί ξυπνήσαμε μετά από αρκετή ώρα, χωρίς να θυμόμαστε πολλά!

Άρα, ΑΠΟΣΤΑΣΗ = ΦΙΛΗ. Όσο πιο μακριά μας κάποια απειλή, τόσο το καλύτερο.

Γιατί;

Διότι η ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΙΣΟΥΤΑΙ ΜΕ ΧΡΟΝΟ.

Ο χρόνος μας δίνει ευκαιρία αντίδρασης, ευκαιρία να εφαρμόσουμε το σχέδιο δράσης μας. Η «απειλή ή αλλιώς αρπακτικό», ήδη έχει σχέδιο για σένα και έχει και την πρόθεση να το εφαρμόσει. Άρα, και εσύ θες να εφαρμόσεις αυτά που δουλεύεις στις προπονήσεις. Αλλά θες την απόσταση. Στα 3 μέτρα δυσκολεύει, στα 2 μέτρα χειρότερα, στο 1 μέτρο πλέον είσαι σε μάχη! Είναι ήδη υπερβολικά κοντά σου.

Βασικά, δε θες να εφαρμόσεις τίποτα.

Σπίτι σου θες να πας.

Ή στη δουλειά σου ή όπου γουστάρεις ρε αδερφέ.

Στα 4 μέτρα λοιπόν κόψε τον αιφνιδιασμό του. Μίλα του. Όμορφα, μπας και τη γλυτώσουμε και οι 2 πλευρές, χωρίς να «ανοίξει μύτη». Χρειαζόμαστε κάποιες βασικές κοινωνικές δεξιότητες.

Να τις αποκτήσουμε. Ίσως τελειώσει εκεί το θέμα.

Μπα, προχωράει. Θέλω εξαπάτηση, χειραγώγηση. Θέλει δουλίτσα και αυτό. Αν συνεχίσει αλλάζω, ίσως χρειαστεί να αλλάξω τόνο της φωνής μου. Μπας και το προλάβω εκεί. Έφτασε στο 1 μέτρο. Πλέον έχω χάσει όλες τις άμυνες. Η εμπλοκή είναι αναπόφευκτη, μάλλον.

Εκεί μπαίνουν σε εφαρμογή οι «σκληρές δεξιότητες».

Όλο  αυτό, διαρκεί λίγα δευτερόλεπτα. Αν το πάρουμε, από το τέλος προς τα πίσω, δηλαδή από το σημείο εμπλοκής και να γυρίσουμε πίσω, πιθανόν να βρούμε πολλά σφάλματά μας.

Ένα αρχικό;

Γιατί στοχοποιηθήκαμε;

Μη φεύγουμε από το θέμα όμως, την ΑΠΟΣΤΑΣΗ δηλαδή.

ΑΠΟΣΤΑΣΗ = ΦΙΛΗ λοιπόν, όταν μιλάμε για ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ-ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ.

ΑΠΟΣΤΑΣΗ = ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ.

ΑΠΟΣΤΑΣΗ = ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ.

Δεν έχεις σχέδιο δράσης;

Φτιάξε ένα. Με σωστή, σκληρή προπόνηση.

ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΑΣΗ!

29/10/2019

Ρουμπαλάς Γιώργος

Μοιράσου το:

Σχετικά άρθρα

Αυτοάμυνα Combatives για γυναίκες

Αυτοάμυνα Combatives για γυναίκες

Γιατί οι γυναίκες να είναι σχεδόν πάντα τα μεγάλα θύματα της βίας; Γιατί τα στατιστικά δείχνουν αυξημένα περιστατικά οικογενειακής και εξωγενούς βίας προς γυναίκες; Τι κάνουν οι γυναίκες για αυτό το πρόβλημα; Γιατί δεν λαμβάνουν τα μέτρα τους όπως οφείλουν για να προστατευτούν;

Πώς κατέληξα στο Combatives

Πριν μπω σε προπόνηση το αμφισβήτησα περιμένοντας ότι είναι μία από τα ίδια, αλλά δεν άργησα να καταλάβω που ήμουν. Ένα από τα βασικότερα πράγματα που μου τράβηξε την προσοχή ήταν η πρόληψη, καθώς και οι διάφορες συμβουλές που άπτονται της νομικής.

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.