Προετοιμασία σύγκρουσης και συνέπειες της βίας

Τί πρέπει να λες στον εαυτό σου πριν την συμπλοκή και ποιές είναι οι πιθανές συνέπειες μιας συμπλοκής, τόσο για τον επιτιθέμενο όσο και για το θύμα;

Ψυχολογία προ-σύγκρουσης

Α) Διαχείριση εσωτερικής κατάστασης
Β) Πρόσβαση στον αποδοτικότερο εαυτό σου

Για να πετύχεις τα παραπάνω:

 1. Ο τρόπος που επικοινωνείς με τον εαυτό σου. Εσωτερικός διάλογος. «Θα τον γ*****!!» και όχι «Ωχ είναι τέρας θα με σκοτώσει!»
 2. Η συνείδηση σου φωνάζει ότι η ζωή σου είναι πολύτιμη γιατί την αγαπάς και ότι είναι πολύτιμη για την οικογένεια σου.
 3. Πρέπει να έχεις ένα αίσθημα διαμαρτυρίας που μεταφράζεται: «Ποιός διάολο είσαι εσύ που μπαίνεις στη ζωή μου και θα την διαλύσει; Δε περνάει αυτό. Θα σε κόψω κομματάκια.»
 4. Να είσαι εντάξει με τις συνέπειες της βίας.

Με αυτό τον εσωτερικό διάλογο θα μετατρέψεις το φόβο σε θυμό που είναι αποδοτικότερος.

Μετέτρεψε τον φόβο σε θυμό ... είναι αποδοτικότερο

Οι συνέπειες της βίας

 1. Θα με βλάψει. Βαρύς τραυματισμός ή θάνατος.
 2. Θα τον βλάψω άσχημα ενδεχομένως.
 3. Αφού τελειώσει όλο αυτό, στο μέλλον ενδέχεται να μου την έχει στημένη, σε μένα ή και στην οικογένεια μου για αντεκδίκηση. Η μπορεί να ξαναβρεθούμε τυχαία κάπου και να έχω και άλλα προβλήματα.
 4. Δεύτερος τρόπος αντεκδίκησης είναι η επίθεση στην περιουσία μου π.χ. να μου κάψει το αυτοκίνητο (violence by proxy).
 5. Ψυχολογικά μπορεί να μην είμαι ο ίδιος ξανά μετά το συμβάν ή τις συνέπειες αυτού.
 6. Θα έχω προβλήματα με το νόμο: Πρόστιμο, ακόμα χειρότερα φυλακή…

Οι συνέπειες τις βίας είναι πάντα άσχημες και ιδανικά πρέπει να χρησιμοποιείται αυστηρά μόνο όταν δεν υπάρχουν άλλες επιλογές.

Άνθρωποι είναι έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν βία αλόγιστα δίχως να τους έχει περάσει καν απ το νου κάποια απ’ τα παραπάνω. Άλλοι γνωρίζουν καλά τις συνέπειες της βίας και αυτός είναι ακριβώς ο λόγος που την κρίσιμη στιγμή παγώνουν, δεχόμενοι τις οποιεσδήποτε ορέξεις του επιτιθέμενου.

Παρόλα αυτά μόνο κάποιος που είναι έτοιμος να αναλάβει την ευθύνη των συνεπειών της βίας είναι έτοιμος να τη χρησιμοποιήσει την κρίσιμη στιγμή, τη στιγμή που σε κυριεύει η αδρεναλίνη-φόβος και να αντιδράσει στο βαθμό που απαιτεί η συγκεκριμένη κατάσταση. Λέγοντας αυτά, υπολογίζοντας πάντα ότι η απόδραση έχει βγει εκτός εξίσωσης…

12/06/2015

Χριστοφίδης Γιάννης

Μοιράσου το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Σχετικά άρθρα

Νους υγιής εν σώματι υγιεί

Χωρίς φυσική κατάσταση και σκληραγώγηση δεν πας πουθενά. Είναι σαν να πηγαίνεις στον πόλεμο χωρίς όπλα. Δεν είναι τυχαίο πως όλα τα αγάλματα της αρχαιότητας ήταν μυώδη. Έτσι λοιπόν μπορεί στο σύστημα του combatives να μην διδάσκεται άθληση, η εκγύμναση όμως αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι από την εκπαίδευση.

Oι Εντυπωσεις ενός πρωτάρη

«Ο συνολικός χρόνος από τότε πού είναι περίπου 4 μήνες. Αυτά τα αναφέρω επειδή σ’ αυτόν τον λίγο χρόνο έμαθα σημαντικά πράγματα πού σε καμία πολεμική τέχνη πού έχω ασχοληθεί δεν τα έμαθα ή δεν μου είχαν επισημανθεί.»

Χωρίς ψυχή δεν κάνεις τίποτα!

Τι είναι αυτό που ο μέσος πολίτης υστερείται αλλά ο μέσος εγκληματίας έχει περίσσιο; Τι πρέπει να καλλιεργήσει πάνω απ’ όλα ένας άνθρωπος που θέλει να μπορέσει να αμυνθεί; Πόσο πρέπει να ασχοληθεί κανείς για να το κάνει αυτό;

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

 • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
 • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
 • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
 • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
 • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.