Πολεμικές τέχνες, Μαχητική άθληση ή Αυτοάμυνα;

Οι πολεμικές τέχνες σήμερα χαρακτηρίζονται από ανταλλαγή «Κάνω αυτό, όταν αυτός κάνει εκείνο», Τα Combatives χαρακτηρίζονται από μονομέρεια «Εγώ, εγώ, εγώ, εγώ – Τέλος εσύ!»

Υπάρχει τεράστια διαφορά!

Στη θεωρία όλα είναι εφικτά, στην πράξη όμως δε συμβαίνει αυτό. Η θεωρία είναι απλή και ανώδυνη. Όμως, η πρακτική εφαρμογή κάτω από ψυχοσωματική βία και πίεση είναι εντελώς διαφορετική.

Στο Combatives Group λαμβάνουμε τις ευθύνες μας προς τους ασκούμενούς μας πολύ σοβαρά.

Μην ξεγελιέστε από μύθους και έξυπνα τεχνάσματα μάρκετινγκ και πωλήσεων.

Πάντα να ρωτάτε τον εαυτό σας αντικειμενικά:

«Μπορεί αυτό να λειτουργήσει σε πραγματικές συνθήκες για εμένα; Τώρα, σήμερα κιόλας;».

«Μπορώ να το χρησιμοποιήσω ενάντια σε περισσότερο από έναν επιτιθέμενους; Δύο; Τρεις;».

«Τι γίνεται αν είναι και οπλισμένοι;»

«Χρησιμοποιήστε το σωστό εργαλείο για την δουλειά.» – Ρητό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Η επιβίωση δεν κυβερνάται από «ηθικούς» κανόνες, μάθετε να σκέπτεστε απλά, αδίστακτα και αδυσώπητα, όπως ο επιτιθέμενος. Κρατήστε τις πράξεις σας ΑΠΛΕΣ, ΑΜΕΣΕΣ και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΕΣ διότι μια περίπλοκη πολεμική τέχνη μπορεί να σας στοιχίσει τη ζωή.

Πολεμικές τέχνες vs Combatives

Είναι διαφορετικά τα συστήματα;

Η συζήτηση δε γίνεται απλώς για να μάθουμε κατά πόσο είναι ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ οι πολεμικές τέχνες από τα Combatives. Στόχος μας είναι να διαπιστώσουμε ποιο είναι ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΟ για την αντιμετώπιση της πραγματικής αχαλίνωτης βίας (ένοπλης ή άοπλης) σε ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ.

Είναι, λοιπόν, διαφορετικά;

Κατηγορηματικά «ΝΑΙ!».

Όλα ξεκινούν με τις έμφυτες φιλοσοφικές διαφορές που φέρει το καθένα σήμερα. Αν η ίδια ερώτηση γινόταν μερικές εκατοντάδες χρόνια πριν στη φεουδαρχική Ιαπωνία ή την Ευρώπη, τα δύο αυτά ίσως να ήταν το ίδιο ακριβώς πράγμα.

Γιατί;

Γιατί αυτά που σήμερα προβάλλονται ως «πολεμικές τέχνες» έχουν πλέον καταντήσει ΑΘΛΗΜΑΤΑ ενώ στο παρελθόν, τόσο η ΘΕΩΡΙΑ όσο και η ΠΡΑΚΤΙΚΗ τους εφαρμογή ΚΑΠΟΙΕΣ (ελάχιστες) είχαν καθαρά πολεμικό χαρακτήρα χωρίς κανόνες. Και μάλιστα, η τεράστια πλειοψηφία όσων προωθούνται ως «πολεμικές τέχνες», δεν υπήρξαν ΠΟΤΕ πολεμικές. Απλά «τσουβαλιάστηκαν» μαζί με αποτέλεσμα να συμφέρει τους περισσότερους (Σίγουρα θα ενοχληθούν κάποιοι από αυτό, αλλά αν έχουν ελεγχόμενους αγώνες και τουρνουά τι άλλο είναι;). Πολεμικές κατά κανόνα στα ιαπωνικά συστήματα π.χ. ήταν και είναι όσες διδάσκονταν με όπλα και είχαν κατάληξη “Jutsu” (π.χ. το Μεσαιωνικό Ju Jutsu – όχι αυτό της ΕΦΕΟΖΖ).

Ωστόσο, με το πέρασμα των χρόνων το ΝΟΗΜΑ των Πολεμικών Τεχνών όπως ο κόσμος το αντιλαμβάνεται (και όπως εξασκούνται) έχει διαφοροποιηθεί. Ο κόσμος σήμερα αντιλαμβάνεται συνήθως την Πολεμική Τέχνη σαν ένα συνήθως Ασιατικό μαχητικό άθλημα-σύστημα βασισμένο στις ασιατικές πολεμικές τέχνες, το οποίο διδάσκεται σαν ένα μείγμα φιλοσοφίας, μυστικισμού, τέχνης, αθλήματος ΚΑΙ συστήματος αυτοάμυνας.

Η νοοτροπία αυτή είναι όμως ελάχιστα εφαρμόσιμη σε πραγματικές συνθήκες ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ. Οι σημερινές «Πολεμικές Τέχνες» έχουν σαν σκοπό την ταχύτατη οικονομική τους βιωσιμότητα και επιτυχία. Πολύ συχνά οι αθλητικοί σύλλογοι δίνουν μεγάλη έμφαση στην απόκτηση μεταλλείων αγώνων για σκοπούς κρατικής επιδότησης. Έτσι, μέσω των Αθλητικών Συλλόγων έχουν μετατραπεί σε Αθλητικά Συστήματα, για να προσελκύσουν μεγαλύτερο κοινό άρα και πιθανότητες.

Οι πολεμικές τέχνες σήμερα χαρακτηρίζονται από ανταλλαγή

Η προοπτική που αντιλαμβάνεται κανείς όταν προπονείται σε μια σχολή/σύλλογο πολεμικών τεχνών είναι αυτή της ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ.

«Κάνω αυτό, όταν αυτός κάνει εκείνο, τότε αυτός κάνει το άλλο και εγώ απαντώ με αυτό.»

Μια κατάσταση περίπου «εγώ-αυτός, εγώ-αυτός, εγώ-αυτός».

Αυτό είναι είδος προπόνησης αμοιβαιότητας.

Το Combatives χαρακτηρίζεται από μονομέρεια

Αντιθέτως, το Combatives τείνει να ακολουθεί μια πολύ διαφορετική διαδρομή. Η προπόνηση είναι επικεντρωμένη στην έννοια του Προληπτικού Χτυπήματος όπου ο εκπαιδευόμενος διδάσκεται να ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ τα «σήματα κινδύνου» και να τα αντιμετωπίζει ΠΟΛΥ ΠΡΙΝ ΚΛΙΜΑΚΩΘΕΙ η κατάσταση σε ΣΥΜΠΛΟΚΗ. Μια που λόγο αναγνώρισης, ανάλυσης και ψυχοσωματικής προετοιμασίας δίνει τα εφόδια μιας αναμφισβήτητα μονομερής «εγώ, εγώ, εγώ, εγώ» κατάστασης με ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ.

Δεν υπάρχει προειδοποίηση ή φιλικός αγώνας και σίγουρα δεν υπάρχει αμοιβαιότητα.

Το ζητούμενο είναι να ΧΤΥΠΗΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟΣ, να ΧΤΥΠΗΣΕΙΣ ΔΥΝΑΤΑ και να ΣΥΝΕΧΙΖΕΙΣ ΝΑ ΧΤΥΠΑΣ μέχρι να ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΕΙΣ τον αντίπαλο.

Μοιράσου το:

Σχετικά άρθρα Αυτοάμυνας

Μάχεσαι όπως προπονείσαι

Μεταξύ τις κακές συνήθειες είναι πράγματα που ονομάζονται «αθλητικοί ή ηθικοί κανόνες συμπλοκής». Αυτοί είναι οι κανόνες με τους οποίους οι περισσότεροι άνθρωποι ακόμη ζουν. Καλοί είναι για αγώνες, όλεθρος για μάχη επιβίωσης.

Αντιμετώπιση

Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ είναι το ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ και ΕΠΙΣΦΑΛΕΣΤΕΡΟ στάδιο. Αυτό που ελλοχεύει και όλους τους κινδύνους. Καταστάσεις που γεννιούνται από το γεγονός ότι ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ αυτός απέναντι μας, ΤΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΕΧΕΙ και, ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ είναι πρόθυμος να το «τραβήξει»…

Κάλυψη, Κλείσιμο, Αντεπίθεση!

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να κλείσει κανείς την απόσταση μεταξύ συμπλεκόμενων; Είναι απαραίτητο να το κάνει κανείς αυτό ή πιο σωστό να απομακρυνθεί από τον κίνδυνο; Υπάρχει τρόπος να γίνει με ασφάλεια;

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.