Πολεμικές τέχνες, Μαχητική άθληση ή Αυτοάμυνα;

Οι πολεμικές τέχνες σήμερα χαρακτηρίζονται από ανταλλαγή «Κάνω αυτό, όταν αυτός κάνει εκείνο», Τα Combatives χαρακτηρίζονται από μονομέρεια «Εγώ, εγώ, εγώ, εγώ – Τέλος εσύ!»

Πολεμικές τέχνες, Μαχητική άθληση ή Αυτοάμυνα;

Οι πολεμικές τέχνες σήμερα χαρακτηρίζονται από ανταλλαγή «Κάνω αυτό, όταν αυτός κάνει εκείνο», Τα Combatives χαρακτηρίζονται από μονομέρεια «Εγώ, εγώ, εγώ, εγώ – Τέλος εσύ!»

Υπάρχει τεράστια διαφορά!

Στη θεωρία όλα είναι εφικτά, στην πράξη όμως δε συμβαίνει αυτό. Η θεωρία είναι απλή και ανώδυνη. Όμως, η πρακτική εφαρμογή κάτω από ψυχοσωματική βία και πίεση είναι εντελώς διαφορετική.

Στο Combatives Group λαμβάνουμε τις ευθύνες μας προς τους ασκούμενούς μας πολύ σοβαρά.

Μην ξεγελιέστε από μύθους και έξυπνα τεχνάσματα μάρκετινγκ και πωλήσεων.

Πάντα να ρωτάτε τον εαυτό σας αντικειμενικά:

«Μπορεί αυτό να λειτουργήσει σε πραγματικές συνθήκες για εμένα; Τώρα, σήμερα κιόλας;».

«Μπορώ να το χρησιμοποιήσω ενάντια σε περισσότερο από έναν επιτιθέμενους; Δύο; Τρεις;».

«Τι γίνεται αν είναι και οπλισμένοι;»

«Χρησιμοποιήστε το σωστό εργαλείο για την δουλειά.» – Ρητό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Η επιβίωση δεν κυβερνάται από «ηθικούς» κανόνες, μάθετε να σκέπτεστε αδίστακτα, όπως ο επιτιθέμενος. Κρατήστε τα πράγματα ΑΠΛΑ, ΑΜΕΣΑ και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ διότι μια περίπλοκη πολεμική τέχνη μπορεί να σας στοιχίσει τη ζωή.

Πολεμικές τέχνες vs Combatives

Είναι διαφορετικά τα συστήματα;

Η αναζήτηση δε γίνεται απλώς για να μάθουμε κατά πόσο είναι διαφορετικές οι πολεμικές τέχνες από τα Combatives. Στόχος μας είναι να διαπιστώσουμε ποιο είναι καταλληλότερο για την αντιμετώπιση της πραγματικής αχαλίνωτης βίας (ένοπλης ή άοπλης).

Είναι, λοιπόν, διαφορετικά;

Κατηγορηματικά «ΝΑΙ!».

Όλα ξεκινούν με τις έμφυτες φιλοσοφικές διαφορές που φέρει το καθένα σήμερα. Αν η ίδια ερώτηση γινόταν μερικές εκατοντάδες χρόνια πριν στη φεουδαρχική Ιαπωνία ή την Ευρώπη, τα δύο αυτά ίσως να ήταν το ίδιο ακριβώς πράγμα.

Γιατί;

Γιατί αυτά που σήμερα προβάλλονται ως «πολεμικές τέχνες» έχουν πλέον καταντήσει ΑΘΛΗΜΑΤΑ ενώ στο παρελθόν, τόσο η ΘΕΩΡΙΑ όσο και η ΠΡΑΚΤΙΚΗ τους εφαρμογή ΚΑΠΟΙΑ είχαν καθαρά πολεμικό χαρακτήρα χωρίς κανόνες. Και μάλιστα, η τεράστια πλειοψηφία όσων προωθούνται ως «πολεμικές τέχνες», δεν υπήρξαν ΠΟΤΕ πολεμικές. Απλά «τσουβαλιάστηκαν» μαζί με αποτέλεσμα να συμφέρει τους περισσότερους (Σίγουρα θα ενοχληθούν κάποιοι από αυτό, αλλά αν έχουν ελεγχόμενους αγώνες και τουρνουά τι άλλο είναι;). Πολεμικές κατά κανόνα στα ιαπωνικά συστήματα π.χ. ήταν και είναι όσες διδάσκονταν με όπλα και είχαν κατάληξη “Jutsu” (π.χ. το Μεσαιωνικό Ju Jutsu – όχι αυτό της ΕΦΕΟΖΖ).

Ωστόσο, με το πέρασμα των χρόνων το ΝΟΗΜΑ των Πολεμικών Τεχνών όπως ο κόσμος το αντιλαμβάνεται (και όπως εξασκούνται) έχει διαφοροποιηθεί. Ο κόσμος σήμερα αντιλαμβάνεται συνήθως την Πολεμική Τέχνη σαν ένα συνήθως Ασιατικό μαχητικό άθλημα-σύστημα βασισμένο στις ασιατικές πολεμικές τέχνες, το οποίο διδάσκεται σαν ένα μείγμα φιλοσοφίας, μυστικισμού, αθλήματος και συστήματος αυτοάμυνας.

Η νοοτροπία αυτή είναι όμως ελάχιστα εφαρμόσιμη σε πραγματικές συνθήκες. Οι σημερινές «Πολεμικές Τέχνες» έχουν σαν σκοπό την ταχύτατη οικονομική τους βιωσιμότητα και επιτυχία. Έτσι, μέσω των Αθλητικών Συλλόγων έχουν μετατραπεί σε Αθλητικά Συστήματα, για να προσελκύσουν μεγαλύτερο κοινό.

Οι πολεμικές τέχνες σήμερα χαρακτηρίζονται από ανταλλαγή

Η προοπτική που αντιλαμβάνεται κανείς όταν προπονείται σε μια σχολή/σύλλογο πολεμικών τεχνών είναι αυτή της ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ.

«Κάνω αυτό, όταν αυτός κάνει εκείνο, τότε αυτός κάνει το άλλο και εγώ απαντώ με αυτό.»

Μια κατάσταση περίπου «εγώ-αυτός, εγώ-αυτός, εγώ-αυτός».

Αυτό είναι είδος προπόνησης αμοιβαιότητας.

Το Combatives χαρακτηρίζεται από μονομέρεια

Αντιθέτως, το Combatives τείνει να ακολουθεί μια πολύ διαφορετική διαδρομή. Η προπόνηση είναι επικεντρωμένη στην έννοια του Προληπτικού Χτυπήματος όπου ο εκπαιδευόμενος διδάσκεται να ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ τα «σήματα κινδύνου» και να τα αντιμετωπίζει ΠΡΙΝ ΚΛΙΜΑΚΩΘΕΙ η επίθεση σε ΣΥΜΠΛΟΚΗ. Μια αναμφισβήτητα μονομερής «εγώ, εγώ, εγώ, εγώ» κατάσταση.

Δεν υπάρχει προειδοποίηση ή φιλικός αγώνας και σίγουρα δεν υπάρχει αμοιβαιότητα.

Το ζητούμενο είναι να ΧΤΥΠΗΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟΣ, να ΧΤΥΠΗΣΕΙΣ ΔΥΝΑΤΑ και να ΣΥΝΕΧΙΖΕΙΣ ΝΑ ΧΤΥΠΑΣ μέχρι να ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΕΙΣ τον αντίπαλο.

Μοιράσου το:

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Σχετικά άρθρα Αυτοάμυνας

Προστάτευε τοv εαυτό σου διαρκώς

Το να προστατεύεις τον εαυτό σου δεν είναι απλά να είσαι σε επιφυλακή για την σπάνια περίπτωση που θα αντιμετωπίσεις στυγνούς εγκληματίες, αλλά ακόμη και στη πράξη της διάσχισης του δρόμου.

Σκληρός ή έξυπνος;

Πρέπει να είσαι σκληρός ή έξυπνος στην αυτοάμυνα;

Με τα χρόνια θεσπίσαμε αλλαγές στη νοοτροπία της κλασσικής πολεμικής τέχνης που ασκούσαμε (Ju Jutsu), όπου κύριος σκοπός είναι η μάχη για την εξόντωση του εχθρού και, κινηθήκαμε καθαρά προς την αυτοάμυνα όπου Ο ΝΟΜΟΣ ΚΑΤΕΧΕΙ ΚΥΡΙΑΡΧΗ ΘΕΣΗ και ο στόχος είναι κυρίως Η ΔΙΑΦΥΓΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ.

Απλό, Άμεσο, Αποτελεσματικό

Απλό, Άμεσο, Αποτελεσματικό

Ποιό είναι το δόγμα του Combatives Group; Γιατί δίνει τόση έμφαση σε αυτά τα σημεία; Πως ταιριάζουν αυτά με μια κατάσταση αυτοάμυνας; Ποια μαχητικά αθλήματα χρίζουν σεβασμό; Γιατί όμως δεν ταιριάζουν σε συνθήκες αυτοάμυνας;

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.