(1885-1960) – Ο βασικός ιδρυτής του Combatives
Η βαθιά γνώση του Συνταγματάρχη Φέρμπερν (Fairbairn) στο άοπλο και ένοπλο Combatives είναι αδιαμφισβήτητη. Ποτέ στα χρονικά των καταγεγραμμένων σώμα-με-σώμα μαχών μέχρι και σήμερα δεν έχει υπάρξει άνθρωπος με περισσότερες συμπλοκές σε πραγματικές συνθήκες με απειλή της ζωής του. Τα εγγεγραμμένα μόνο περιστατικά της Δ.Α.Σ. (Δημοτική Αστυνομία της Σαγκάη) αναφέρουν άνω των 2000 περιστατικών εκ των οποίων τα 665 ήταν ένοπλα, με μαχαίρι, πιστόλια και οπλοπολυβόλα (ο Fairbairn συμμετείχε σε όλα αυτά και φίλοι του ανέφεραν ότι έφερε πολλά τραύματα και ουλές σε όλο του το σώμα).
Ξεκινάμε την μακρά ιστορία του Φέρμπερν όταν απέπλευσε με τους βρετανικούς πεζοναύτες ως έφηβος, όπου οι τοπικοί στρατολόγοι πλαστογράφησαν τα χαρτιά του διότι ο Fairbairn ήταν ανήλικος (1901).
Κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος των καθηκόντων του, αγωνίστηκε με επιτυχία στους Ετήσιους Διεθνής Στρατιωτικούς Διαγωνισμούς οι οποίοι περιελάμβαναν τη χρήση της ξιφολόγχης. Όπως τεκμηριώνεται από στρατιωτικά αρχεία, πειραματίστηκε αναπτύσσοντας νέες μεθόδους για την μάχη με ξιφολόγχη.
Η περιοδεία του περιελάμβανε επίσης την υπηρεσία ως μέλος της φρουράς της Πρεσβείας στη Σεούλ για τον Βρετανό Πρόξενο στην Κορέα. Είναι σε αυτό το χρονικό διάστημα που μάλλον έθεσε τις βάσεις για τη μάχη σώμα-με-σώμα με κλομπ. Τεχνικές τις οποίες χρησιμοποιούν ακόμη και σήμερα Αστυνομίες του κόσμου.
Είναι σημαντικό να εκτιμηθεί το γεγονός ότι οι τεχνικές που διέδωσε ήταν μόλις 6. Ο όποιος συνδυασμός αυτών των τεχνικών είναι εκπληκτικά αποτελεσματικός. Επίσης, δεν προστέθηκαν ΠΟΤΕ περισσότερες τεχνικές εφόσον αυτός ο έμπειρος άνθρωπος θεώρησε ότι θα περιπλέκουν το θέμα στο σημείο της αναποτελεσματικότητας.
Το 1907, μετά την απόλυση του (είχε εξαγοράσει την θητεία του) από το Βασιλικό Ναυτικό προκειμένου να παντρευτεί, ο Fairbairn ταξίδεψε στην Κίνα και στον διεθνή οικισμό της Σαγκάη, όπου εντάχθηκε στη Δ.Α.Σ. (Δημοτική Αστυνομία της Σαγκάη – Shanghai Municipal Police S.M.P.). Οι περισσότερες διεθνείς αρχές θεωρούσαν την Σαγκάη την «σκληρότερη» περιοχή στον κόσμο για αστυνόμευση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Ο Διεθνής Οικισμός της Σαγκάη εκείνη την εποχή ήταν «ανοιχτό λιμάνι» όπου κάθε λογής εγκληματικής δραστηριότητας ήταν ασυγκράτητη.
Λαθρεμπόριο ναρκωτικών, απαγωγές, δολοφόνοι για ενοικίαση, πολιτικές δολοφονίες, πορνεία και οι ατελείωτοι πόλεμοι «περιοχών» των Tong (Κινέζικες συμμορίες), αποτελούσαν καθημερινό φαινόμενο (όμοιο με το Γιοχάνεσμπουργκ της Ν. Αφρικής τις τελευταίες δεκαετίες).