Σκέψεις και σχόλια 2ου επιπέδου Combatives

Στην περίπτωση που έχεις αποφασίσει να αμυνθείς, επειδή δεν υπάρχει διέξοδος, θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις τις πιο ωμές και βασικές τεχνικές προκειμένου να είσαι ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΣ.

Αυτό το άρθρο δεν έχει σκοπό να σας πείσει να ξεκινήσετε Αυτοάμυνα Combatives του Combatives Group. Αλλά δεν θα ήταν κακό και να το σκεφτόσασταν σοβαρά…

Σκοπός του άρθρου είναι η μεταλαμπάδευση των ΓΝΩΣΕΩΝ, των ΕΡΕΘΙΣΜΑΤΩΝ, και γενικότερα των ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ που μου έκαναν εντύπωση στα δύο πρώτα σεμινάρια για τα αντίστοιχα επίπεδα.

Όπως μπορεί να δει κανείς στα βίντεο που ανεβαίνουν στο κανάλι της κοινότητας (Combatives Greece), μια τυπική προπόνηση θυμίζει περισσότερο μια προσομοίωση ενός ΚΑΒΓΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ, παρά μια απλή εκτέλεση τεχνικών. Αυτό σημαίνει πώς μπορεί να κληθείς αντιμέτωπος με άλλα δύο ή τρία άτομα, οπλισμένα ή όχι τα οποία έχουν σκοπό να σε πονέσουν ή και χειρότερα.

Το Combatives Group δεν εκπαιδεύει τους ασκούμενους στα τρίμηνα σεμινάριά του με τον «στείρο» τρόπο που πραγματοποιείται σε Αθλητικούς Συλλόγους Πολεμικών Τεχνών (Εθιμοτυπίες, κανόνες, αγώνες, κλπ.). Εκπαιδεύονται με ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ, ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΟΚΕΣ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ώστε να νιώθει ο ασκούμενος ότι βρίσκεται σε ΓΝΩΡΙΜΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Αυτό τον καθιστά έτοιμο για την ΒΡΟΜΑ ΚΑΙ ΒΙΑ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ επειδή  έχει βιώσει πολλές φορές τέτοιες καταστάσεις μέσα από εκατοντάδες παρόμοιες ασκήσεις. Ο σκοπός είναι να μάθει να χειρίζεται ΕΠΙΔΕΞΙΑ τέτοια περιστατικά ΧΩΡΙΣ ΕΓΩΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΕΡΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ που μπορούν να τον οδηγήσουν σε κίνδυνο της υγείας και της ζωής του ή ακόμη και από τον νόμο.

Οι παράγοντες κάθε φορά ΑΛΛΑΖΟΥΝ έτσι ώστε να καλύψουμε περισσότερα σενάρια. Μετά από κάθε προσομοίωση νοιώθεις ότι ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΟΠΤΙΚΟ ΣΟΥ ΠΕΔΙΟ και ότι μπορείς να δώσεις μεγαλύτερη σημασία σε εξίσου σημαντικά σημεία του περιβάλλοντός σου. Κάτι που στην αρχή αδυνατείς να καταφέρεις επειδή επικεντρώνεσαι κυρίως στον «θύτη» και στο άγχος σου. Υιοθετείς μια νοοτροπία η οποία θέλει συνεχώς να σε κρατάει σε μια κατάσταση ΗΡΕΜΗΣ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗΣ, όπου αυτόματα μετά από καιρό σου επιτρέπει να «βλέπεις» περισσότερα πράγματα γύρω σου καταστρώνοντας ένα σχέδιο ΔΙΑΦΥΓΗΣ ή ακόμα και ΠΙΘΑΝΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΑΜΥΝΑΣ.

Πλησιάζοντας αρκετά την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ σε κάθε προπόνηση, και αλλάζοντας διάφορες ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΥΣ, αισθάνομαι ότι έχει αυξηθεί η ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ μου σε σημείο να μπορώ να λαμβάνω ΓΡΗΓΟΡΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ όταν θεωρώ ότι πάει να στραβώσει μια κατάσταση γενικότερα ή και στον δρόμο.

Κάτι που είναι σημαντικό για εμένα είναι η ΣΥΓΚΡΙΣΗ που θέτω τον παλιό εαυτό με τον τωρινό. Δηλαδή να ΚΟΚΑΛΩΝΩ και ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΚΕΦΤΩ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ. Γνωρίζοντας λοιπόν το ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ λόγο ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΗΣ ΕΝΤΟΝΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, είτε αυτό είναι να ΑΜΥΝΘΕΙΣ, είτε είναι να ΤΡΕΞΕΙΣ έχεις ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙΣ ΛΟΓΙΚΑ και να αφιερώσεις αυτόν τον χρόνο σε πράγματα που δεν θα περνούσαν καν από το μυαλό σου όπως π.χ. να κοιτάξεις αν υπάρχουν και ΑΛΛΟΙ ΠΙΘΑΝΟΙ ΘΥΤΕΣ στις νεκρές σου γωνίες ή αν είναι ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΣ ο θύτης και δεν φαίνεται με μια πρώτη ματιά.

Στην περίπτωση που έχεις αποφασίσει να αμυνθείς, επειδή δεν υπάρχει διέξοδος, θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις τις πιο ωμές και βασικές τεχνικές προκειμένου να είσαι ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΣ.

Θες δεν θες αυτές είναι που θα σου έρθουν ΠΡΩΤΕΣ στο μυαλό (και αυτό γιατί το μυαλό σε κατάσταση ταραχής δεν είναι διατεθειμένο να εκτελέσει δύσκολες και περίτεχνες λειτουργίες, θα κάνει τις πιο οικονομικές) οπότε αυτές θα πρέπει να είναι και οι τεχνικές που, άσχετα με το επίπεδο που ασκείσαι, οφείλεις να κάνεις ΞΑΝΑ ΚΑΙ ΞΑΝΑ μέχρι να τις ΒΑΡΕΘΕΙΣ. Παρ’ όλα αυτά, όσες φορές και να κάνεις μια τεχνική είναι ΑΝΩΦΕΛΟ εάν δεν προσέξεις κάποιες «λεπτομέρειες». Μια από αυτές είναι ότι όλες οι τεχνικές για να βγουν ολοκληρωμένες χρειάζεται να ακολουθήσεις έναν μοτίβο ΚΙΝΗΣΗΣ. Αρχικά δηλαδή θα πρέπει να είσαι όσο πιο ήρεμος γίνεται, στην συνέχεια να στρέψεις ανάλογα το σώμα σου και λίγο πριν χτυπήσεις να σφίξεις όλο σου το σώμα ταυτόχρονα εκπνέοντας. Όσο ασήμαντα και να φαντάζουν σε ένα άπειρο άτομο αυτά τα βήματα, είναι αυτά που τελικά θα σε οδηγήσουν στην εκπλήρωση μιας όσο γίνεται τέλειας τεχνικής.

Όπως μπορείτε να καταλάβετε και μόνοι σας, όσο πιο ΣΥΝΘΕΤΗ είναι η τεχνική τόσο πιο ΠΟΛΛΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ πρέπει να ΣΥΝΔΥΑΣΕΙ κανείς για να την εφαρμόσει. Προσθέτοντας παράγοντες όπως ΦΟΒΟΣ, ΚΟΥΡΑΣΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ κτλ. καταλαβαίνει κάποιος ΓΙΑΤΙ οι πιο ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ θα τον ΣΩΣΟΥΝ.

Σε πρακτικό επίπεδο, οι πραγματικές καταστάσεις προκαλούν διάφορες ψυχοσωματικές αντιδράσεις που αν δεν έχουν βιωθεί συχνά στο παρελθόν δεν ελέγχονται. Συνεπώς, η κινησιολογία υπό συνθήκες πίεσης αλλάζει ακολουθώντας την ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΤΑΣΗ παρά την εκπαιδευμένη τάση. Επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι για να μπορέσει κανείς να ακολουθήσει την ΕΚΠΑΙΔΕΥΜΕΝΗ ΤΑΣΗ, οι ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΤΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ. Είναι για αυτόν τον λόγο που η κοινότητα του Combatives Group εκπαιδεύεται ΜΟΝΟ με αυτόν τον τρόπο.

Φυσικά δεν είναι όλες οι τεχνικές για όλους. Μπορεί να έχεις αφιερώσει άπλετο χρόνο σε μια συγκεκριμένη κίνηση παρ’ ολα αυτά ο σωματότυπός σου σε σχέση με τον αντίπαλό σου να μην σου επιτρέπει να την εκμεταλλευτείς στο έπακρον ή ακόμα και καθόλου. Το ύψος, τα κιλά, η ηλικία και άλλοι παράμετροι επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα μιας τεχνικής.

Συμπερασματικά, δεν υπάρχει τέλεια τεχνική αλλά ΤΑΙΡΙΑΣΤΗ.

Κάτι που μου αρέσει ιδιαίτερα στις προσομοιώσεις είναι η ΕΝΤΑΣΗ και η ΠΙΕΣΗ που υποβάλλει ο κάθε συνασκητής στον άλλο, πάντα με χρήση προστατευτικών. Με αυτόν τον τρόπο εξετάζουμε ρεαλιστικά το πόσο λειτουργική είναι μια τεχνική, πέρα από το πόσο εκρηκτικά η ξεκούραστα την εκτελεί ο καθένας.

Τα πράγματα που συνειδητοποιείς για τον εαυτό σου δεν πρόκειται να τα βρεις σε κανένα βιβλίο ή βίντεο, εάν δεν πάρεις την απόφαση να το ζήσεις από κοντά, σε μια προσομοίωση σε αυτή την ομάδα.

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι όλο αυτό το διάστημα που πέρασα και περνάω σε κάθε προπόνηση Combatives (θα ακουστεί κλισέ) ανακαλύπτω ολοένα και περισσότερες πτυχές σωματικές, ψυχικές και εγκεφαλικές του εαυτού μου, κρατώντας πάντα τον εγωισμό στο επίπεδο που ανήκει.

13/10/2019

Ευαγγελινός Εμμανουήλ

Μοιράσου το:

Σχετικά άρθρα

Ο ευνουχισμός των «πολεμικών τεχνών»

Είναι οι πολεμικές τέχνες πράγματι πολεμικές ή μήπως έχουν «ευνουχιστεί» ή μήπως δεν ήταν ποτέ πολεμικές σε τίποτα αλλά μόνο όνομα; Με τι πνεύμα και σκοπό διδάσκονται σήμερα; Άλλαξε τίποτα;

Το Φαινόμενο Ντάνινγκ-Κρούγκερ

Η αίσθηση της ασφάλειας και «το έχω» είναι συχνά απλά μια ψευδαίσθηση, μέχρι να γίνει το όποιο κακό. Αυτός είναι και ο λόγος που η ζωή ενός σκεπτόμενου ανθρώπου, είναι μια ατελείωτη διαδικασία εμπειρίας, μάθησης και αναζήτησης γνώσεων. Όσοι απλά εκφράζουν γνώμη χωρίς γνώση ή ιδίαν εμπειρία, ειδικά σε κάτι όπως την βία, απλά φλυαρούν.

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.