Υπερασπίσου τον εαυτό σου

… με όλο σου το είναι.

Είστε προετοιμασμένοι για τον κατακλυσμό συναισθημάτων που θα δεχτείτε σε μια επίθεση; Πόση εξάσκηση έχετε κάνει να δαμάσετε τον εγωισμό σας; Πόση εξάσκηση έχετε κάνει να προετοιμαστείτε για την βία του δρόμου ή του σπιτιού σας;

Η ζωή είναι γεμάτη εκπλήξεις… άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες κι’ εμείς ερχόμαστε αντιμέτωποι με αυτές.

Ο κάθε άνθρωπος, κατά την διάρκεια της ζωής του, βιώνει διάφορες καταστάσεις, που καλείτε να τις αντιμετωπίσει. Κάποιες φορές τα καταφέρνει και άλλες πάλι όχι.

Τα συναισθήματα που νιώθει, ερχόμενος αντιμέτωπος με τα συμβάντα, είτε τα βιώνει είτε τα παρατηρεί ως θεατής σε άλλους, είναι ακριβώς τα ίδια. Η ανησυχία και ο φόβος παίζουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο και είναι η φυσική αντίδραση που μας διακατέχει την στιγμή που νιώθουμε να απειλούμαστε. Όπως και να πηγαίνουμε προς τα πίσω, να αποτραβιόμαστε από το σημείο οπού είναι ο κίνδυνος – η απειλή.

Το σημαντικό είναι να μπορείς να αντιμετωπίσεις την όποια φοβία σου, να βρίσκεσαι σε εγρήγορση και να μην αφήνεις περιθώρια στον άλλον να αντιδράσει κλείνοντας την απόσταση, κάνοντας τον χώρο του κτήμα σου και κάνοντάς τον να νιώσει πραγματικά ανίκανος και απρόθυμος για να συνεχίσει.

Με άλλα λόγια θα μπορούσα να πω την φράση: τσάκισέ τον και κάν’ την.

Πριν αρκετό καιρό, δεν ήξερα τον τρόπο για να το κάνω αυτό. Καθώς όμως ήρθα στο Combatives διδάχθηκα από τον Eκπαιδευτή του Συστήματος Aυτοάμυνας Combatives τον κ. Ζαχαρία Καπανταϊδάκη, όχι μόνο τον τρόπο αλλά και την άμεση αποτελεσματικότητά του. Όσο εξασκείς κάτι πάρα πολύ και με τον σωστό τρόπο, τόσο καταγράφεται στο μηχανισμό της μνήμης και αυτοματοποιείται την κατάλληλη στιγμή που θα το έχεις πραγματικά ανάγκη.

Η αμεσότητα που διακρίνει την σχέση δράσης – αντίδρασης, χαρακτηρίζεται από τον χρόνο που μεσολαβεί για την έναρξη και την λήξει της πράξης. Χρόνος πολύ σύντομος, ο οποίος δεν πρέπει να ξεπερνά τα 5’’ – 6’’.

Το Combatives είναι ένα σύστημα εκπαίδευσης ανθρώπων, για την ασφάλεια, την αυτοπροστασία και την αυτοάμυνά τους. Δρω άμεσα – απλά – αποτελεσματικά για να πετύχω τον στόχο μου, ο οποίος είναι πάντα ένας: Να γυρίσω στο σπίτι μου ασφαλής.

Έχω δει ανδρόγυνα να διαπληκτίζονται και να καταλήγουν σε χειροδικία – κακοποίηση παιδιών –«παράνομα ζευγαράκια» που μετά από όσα έχουν πιεί και έχουν πει, μία λέξη να έχει σταθεί αφορμή που η τρυφερότητά τους μετατράπηκε σε βιαιότητα – παρέες που ενώ διασκεδάζουν καταλήγουν σε βιαιοπραγίες – άλλοι πάλι υπό την επήρεια αλκοόλ και ουσιών καταλήγουν σε βίαια χτυπήματα και μαχαιρώματα. Ακόμη κάνουν χρήση και όπλων με αποτέλεσμα να σκοτώνονται αθώοι. – Διαπληκτισμοί και χτυπήματα μεταξύ οδηγών στους δρόμους, στα φανάρια, σε θέσεις παρκινγκ – απόπειρα βιασμού σε ανυπεράσπιστη κοπέλα, όπου για καλή της τύχη την γλίτωσε την τελευταία στιγμή, λόγο του ότι ο δράστης ήταν υπό την επήρεια ουσιών και αλκοόλ, με αποτέλεσμα να χάσει τις αισθήσεις του. – την αρπαγή παιδιού στην κυριολεξία μέσα από τα χέρια της μητέρας του – κλοπή τσάντας και αλυσίδας λαιμού μιας κυρίας που συνόδευε ένα μικρό παιδί, από μηχανόβιο – ληστεία καταστήματος εν ώρα λειτουργίας.

Και άντε, αν είσαι θεατής, σου μένουν οι εικόνες για χρόνια μετά χαραγμένες στην μνήμη. Που δεν μπαίνεις καν στην διαδικασία να κάνεις ανάκληση της μνήμης σε αυτά τα γεγονότα. Οτιδήποτε δυσάρεστο δεν θέλουμε να το θυμόμαστε, πόσο μάλλον να το επαναφέρουμε στην μνήμη μας.

Εάν όμως είσαι εσύ το θύμα;

Εάν τύχει κάτι τέτοιο σε σένα;

Στο παιδί σου;

Στην οικογένειά σου;

Στο χώρο εργασίας σου;

Στο σπίτι σου;

Στον τόπο και χώρο που διασκεδάζεις;

Και αν βρεθείς προ εκπλήξεων δεχόμενος την απειλή και νιώσεις τον άμεσο κίνδυνο από άτομο του οικείου περιβάλλοντός σου, άτομο πέραν κάθε υποψίας;

Ποτέ δεν ξέρεις το πότε, το ποιος και το γιατί θα ενεργήσει σε σένα και στο περιβάλλον σου. Το θέμα είναι:

Είσαι έτοιμος να το αντιμετωπίσεις;

Έχεις το ψυχικό σθένος να υπερασπιστείς τον ίδιο σου τον εαυτό;

Και αυτούς που αγαπάς;

Δεν είναι απλώς έμφυτο, αλλά το δουλεύεις, το εξασκείς ώστε να το καταγράψει ο εγκέφαλός σου, το επαναλαμβάνεις, το κάνεις βίωμά σου, το νιώθεις στο πετσί σου και τότε μόνο είσαι σε θέση να αντιμετωπίσεις αυτό που ίσως σου συμβεί την μία και μοναδική φορά.

Τίποτα δεν είναι αδύνατο ή ακατόρθωτο, αρκεί ψυχή και σώμα να ενεργούν μαζί για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα!!!

03/03/2016

Καρανταγλή Δέσποινα

Μοιράσου το:

Σχετικά άρθρα

Η προσωπική μου γνώμη για το combatives

Πόσο σημαντικό είναι να ασχοληθεί κανείς με ένα σύστημα αυτοάμυνας που να είναι απλό και απτό; Γιατί τα πολύπλοκα συστήματα πολεμικών τεχνών δεν έχουν το ίδιο αποτέλεσμα; Πόσα πράγματα χρειάζεται κανείς να μάθει στη πραγματικότητα;

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.