Εγκληματίες και Βία

Σε αυτή την ανάλυση θα συζητήσουμε για εγκληματίες και βία. Συγκεκριμένα, πώς διαφέρει η εγκληματική βία και, γιατί είναι η ανάκτηση του ελέγχου τόσο σημαντική για τον εγκληματία. Και τέλος, τον λόγο που η εγκληματική βία δεν είναι καυγάς.

Πώς διαφέρει η εγκληματική βία;

Τι είναι αυτό που αποτελεί τόσο μεγάλη διαφορά μεταξύ της βίας που ασκείται από ένα συνηθισμένο πολίτη και έναν σκληραγωγημένο εγκληματία;

Είναι ένας ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ παραγόντων, αλλά ίσως πάνω απ’ όλα είναι το γεγονός ότι έχουν μια διαφορετική ΆΠΟΨΗ, ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ, ΠΡΟΘΕΣΗ και ΣΤΟΧΟ ως προς το ΤΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΒΙΑ και ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ της. Ένας πολίτης μπορεί να χρησιμοποιήσει τη βία επειδή έχει ή πιστεύει ότι έχει, προσβληθεί κατά κάποιο τρόπο. Αλλά, ένας εγκληματίας, εκτός από τη χρήση της βίας για τον ΙΔΙΟ λόγο, θα χρησιμοποιήσει την βία για να αποκτήσει την ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ και την ΥΠΟΤΑΓΗ του θύματος του.

Γιατί;

Για να ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΕΛΕΓΧΟ ώστε να μπορεί να προχωρήσει στον ΑΠΩΤΕΡΟ ΣΤΟΧΟ του.

Η Εγκληματική επίθεση ενός άρπαγα απέχει από τον αγώνα σε ένα dojo ή έναν αγώνα για χρηματικό έπαθλο ή δόξα, όσο απέχει η Γη από το φεγγάρι.

Στην πρώτη περίπτωση ο στόχος είναι ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΘΕΣΗ και όλα όσα ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ…, στη δεύτερη η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ, ένας ΤΙΤΛΟΣ ή ΒΡΑΒΕΙΟ.

Στον σκληρό κόσμο του αθλητή ΜΜΑ η «Κυριαρχία» και η «Υποταγή» είναι όροι που ακούγονται συχνά στην έκβαση ενός αγώνα και περιγράφουν τον τρόπο με τον οποίο κάποιος τελειώνει και νικά τον αγώνα. Οι τελικοί στόχοι είναι το βραβείο και η αναγνώριση.

Δεν είναι καθόλου έτσι με την ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΘΕΣΗ.

Η Κυριαρχία και η Υποταγή είναι το σημείο όπου ο εγκληματίας ΞΕΚΙΝΑΕΙ. Η διεξαγωγή του εγκλήματος του είναι το σημείο όπου τελειώνει. – Ζακ Καπανταϊδάκης

Με απλά λόγια:

Η εγκληματική βία αποτελεί ΜΕΣΟ για το τέλος, δεν είναι ΤΟ τέλος (της ίδιας της βίας).

Δεν συζητάμε για τις φυσικές «τεχνικές» που μπορεί ένας εγκληματίας να χρησιμοποιήσει για να αποκτήσει τα λάφυρα των εγκληματικών ενεργειών του, αλλά η ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ και η ΠΡΟΘΕΣΗ με την οποία τις χρησιμοποιεί.

Γιατί αναφέρω τεχνικές;

Ακούγεται αρκετά συχνά στους κύκλους της σύγχρονης πολεμικής τέχνης, ότι αν ξέρετε κάποιο είδος πολεμικής τέχνης μπορείτε να υπερασπιστείτε αποτελεσματικά κατά εγκληματικών στοιχείων που ΔΕΝ διαθέτουν τέτοιες ικανότητες.

Βολικό και καθησυχαστικό στην σκέψη και στη ψυχή, αλλά πέρα για πέρα ανακριβές…

Τα κακά νέα είναι ότι η ΣΚΕΨΗ, η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ και η ΤΑΚΤΙΚΗ του εγκληματία απέχουν πολύ από αυτό που οι άνθρωποι διδάσκονται στους Αθλητικούς Συλλόγους Πολεμικών Τεχνών και Μαχητικών Αθλημάτων σήμερα. Για αυτό, στην καλύτερη περίπτωση, αποτελεί έναν ΜΥΘΟ και στη χειρότερη περίπτωση, έναν ΕΦΙΑΛΤΗ! (Ήδη αναμένω hate mail για αυτή τη δήλωση.)

Γιατί;

Επειδή είναι η πρόθεση του εγκληματία να μας κάνει κακό ΠΡΙΝ να μπορέσουμε να αντισταθούμε (Διαβάστε – ανταλλάξουμε τεχνικές), εμποδίζοντας μας από το να κάνουμε κακό στον ίδιο.

So You Think You Can #26

Αυτός είναι ο λόγος που εμείς στο Combatives Group δεν ακολουθούμε τις συμβατικές μεθόδους εκπαίδευσης, αλλά επιμένουμε στην εκπαίδευση από ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ, ΕΝΕΔΡΑ και ΕΞΑΠΙΝΗΣ, συνήθως με ΑΚΡΑΙΑ ΠΙΕΣΗ, ΔΥΝΑΤΗ ΕΠΑΦΗ, μερικές φορές με ΕΝΟΠΛΟΥΣ ΔΡΑΣΤΕΣ (εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα) και μερικές φορές με ΠΟΛΛΟΥΣ ΔΡΑΣΤΕΣ (επίσης εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα). Η πραγματική δοκιμασία έρχεται με πολλούς ένοπλους δράστες.

Εδώ είναι όπου όλοι οι ασκούμενοί μας έρχονται στην ξεκάθαρη συνειδητοποίηση ότι είναι σχεδόν αδύνατο να ξεφύγει κάποιος χωρίς να είναι σοβαρά ή ακόμα και θανάσιμα τραυματισμένος.

Αυτό είναι κάτι που οι συμβατικές σχολές πολεμικών τεχνών και τα ανταγωνιστικά μαχητικά αθλήματα ΔΕΝ κάνουν.

Πολλοί άνθρωποι μπορεί να φαντάζουν/πιστεύουν ότι η εκπαίδευση μας είναι ίσως λίγο ΑΚΡΑΙΑ. Όμως, σίγουρα αντανακλά μία σπάνια μεν αλλά έγκυρη και δυνατή περίπτωση.

17/02/2019

Καπανταϊδάκης Ζαχαρίας

Μοιράσου το:

Σχετικά άρθρα

Σωστή Εκτίμηση Κινδύνου

Εκτίμηση Κινδύνου

Τι είναι η Εκτίμηση Κινδύνου; Πόσο σημαντικό είναι να μπορούμε να την εφαρμόσουμε; Πόσες κατηγορίες κινδύνου υπάρχουν; Πόσα επίπεδα κινδύνου υπάρχουν; Ποιά είναι αυτά τα επίπεδα και ποιά η διαφορά μεταξύ τους;

Κάνε το φόβο εργαλείο

Κάνε το φόβο εργαλείο, όχι τροχοπέδη

Πώς μπορούμε να ελέγξουμε το φόβο; Πώς μπορούμε να τον κάνουμε εργαλείο για τη ζωή μας και όχι εμπόδιο; Υπάρχουν αξιόπιστες συνήθειες και πρωτόκολλα που μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο; Πώς μπορούμε να προστατέψουμε το κόσμο μας από τον φόβο;

Ένστικτο

Δυναμική Παρουσία

Άνθρωποι με στάση υπερβολικά χαμηλών τόνων, βήμα που στερείται αρσενικής «έπαρσης» και συνολική εικόνα λίγο νωθρή, είναι πιο πιθανό να γίνουν θύματα.

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.