Ο δάσκαλός μου έχει 100 Dan!!!

Στηρίζεσαι στις ικανότητές σου ή όσα λέγονται για το σύστημα που μαθαίνεις; Μπορείς να κάνεις όσα κάνει ο εκπαιδευτής σου; Έχεις μάθει τίποτα που να σου εμπνέει αυτοπεποίθηση; Πόσο αποτελεσματικός νιώθεις; Έχεις κερδίσει τίποτα από όλο αυτό; Έχει αλλάξει τίποτα σε σένα ή στον τρόπο σκέψης σου;

«Ο μπαμπάς μου είναι πυγμάχος!»

«Και ο δικός μου έχει μαύρη ζώνη στο καράτε!»

Σας θυμίζουν τίποτα αυτές οι φράσεις;

Ήταν τότε που ήμασταν μικροί και παίζαμε στην γειτονιά κάνοντας φιγούρα για τους πατεράδες μας. Οι καιροί άλλαξαν από τότε, (έγιναν πιο πονηροί), εμείς μεγαλώσαμε, οι πατεράδες έγιναν γιάπηδες και τα παιδιά δεν τα αφήνουμε να παίξουν στην γειτονιά για να μην τα κλέψουν.

Λόγω της κλιμάκωσης της εγκληματικότητας των τελευταίων χρόνων, κάποιοι από εμάς πάμε να μάθουμε «ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ».

Διαλέγουμε ένα σύστημα λοιπόν –που τα περισσότερα είναι αθλητικά, αλλά όλα έχουν ΚΑΙ αυτοάμυνα για εμπορικούς λόγους– και πάμε να μάθουμε.

Όταν όμως αρχίζεις να συζητάς με συνανθρώπους σου για το τι μαθαίνουν στην αυτοάμυνα, για το πόσο χρήσιμα είναι αυτά και κυρίως για το πόσο ρεαλιστικά είναι, εκεί η απάντηση είναι ίδια…

Ο δάσκαλός μου έχει 100 Dan!!! Ο εκπαιδευτής που έχουμε εκπαιδεύει τους Power Rangers!!! Ο δάσκαλος του δασκάλου μου είχε σκοτώσει τρεις γίγαντες και πέντε nomisterάκια… Δηλαδή Ο ΜΠΑΜΠΑΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΥΓΜΑΧΟΣ.

Είναι κλασικό ατόπημα αυτό που κάνουμε, να υπερασπιζόμαστε την τέχνη μας μέσω του δασκάλου ή της φήμης που έχει η τέχνη που κάνουμε.

Η ερώτηση όμως είναι απλή και δυστυχώς πολύ δύσκολη να απαντηθεί:

 • Εσύ τι μπορείς να κάνεις;
 • Έχεις μάθει τίποτα που να σου εμπνέει αυτοπεποίθηση;
 • Πόσο αποτελεσματικός νιώθεις;
 • Έχεις κερδίσει τίποτα από όλο αυτό;
 • Έχει αλλάξει τίποτα σε σένα ή στον τρόπο σκέψης σου;

Δηλαδή με λίγα λόγια άμα σου ορμήσω τώρα θα τα βγάλεις πέρα; (εδώ δυσκολεύουν τα πράγματα)

Όλα αυτά άμα τα συνοψίσουμε καταλήγουμε σε μία και μόνο ερώτηση:

 • Ο δάσκαλός σου πόσο «δάσκαλος» είναι;
 • Πόσο σε νοιάζεται;
 • Πόσο υπεύθυνος είναι σε αυτά που σου μαθαίνει;
 • Θα σε βοηθήσουν πραγματικά όταν έρθει η ώρα της αλήθειας που θα κινδυνεύει άμεσα η ζωή σου;
 • Έχει μεταδοτικότητα;

Ένας δάσκαλος κρίνεται από τους μαθητές που βγάζει και όχι από τις επιδόσεις του.

Υπάρχει βέβαια και το άλλο άκρο, κάποιους δασκάλους που τους βλέπεις έτσι όπως είναι και σε κάνουν να αναρωτιέσαι:

«Αφού δεν μπορεί να πάρει τα πόδια του, πως ξέρει ότι αυτό που διδάσκει δουλεύει;»

Η βία στις μέρες μας δεν σηκώνει παιδαριώδη σκέψη. Ό,τι μαθαίνεις για το καλό σου πρέπει να είναι για το καλό σου! Όλα τα άλλα είναι δικαιολογίες.

Το να δοκιμάζεις κάτι δεν είναι κακό, τις σωστές απαντήσεις όμως θα τις πάρεις από τον ίδιο σου τον εαυτό.

Ο αιώνιος συμμαθητής σας.

31/08/2015

Αργυρακόπουλος Πέτρος

Μοιράσου το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Σχετικά άρθρα

Νους υγιής εν σώματι υγιεί

Χωρίς φυσική κατάσταση και σκληραγώγηση δεν πας πουθενά. Είναι σαν να πηγαίνεις στον πόλεμο χωρίς όπλα. Δεν είναι τυχαίο πως όλα τα αγάλματα της αρχαιότητας ήταν μυώδη. Έτσι λοιπόν μπορεί στο σύστημα του combatives να μην διδάσκεται άθληση, η εκγύμναση όμως αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι από την εκπαίδευση.

Η Παραπλάνηση των πολεμικών τεχνών

Κάπου ανάμεσα σε όλα αυτά που αποκτά κανείς, συν την πολεμική τέχνη, ΥΠΟΝΟΕΙΤΑΙ ότι υπάρχει η εκμάθηση της «ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ». Δηλαδή του κύριου λόγου που οι περισσότεροι ξεκινούν. Περιέργως αυτό το σημαντικότατο στοιχείο «θάβεται» ανάμεσα σε όλα τα άλλα οφέλη που προσφέρονται.

Combatives Ταυτότητα

Η ταυτότητα του Combatives δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση για όσους καταλαβαίνουν την φιλοσοφία και το πνεύμα του. Κατά καιρούς μου έχουν κάνει την ερώτηση, γιατί εμείς του Combatives Group ξεχωρίζουμε τους εαυτούς μας.

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

 • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
 • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
 • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
 • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
 • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.