Αφελής = Εύκολο θύμα

Πόσο σημαντικό είναι κάποιος να έχει έστω βασικές γνώσεις αυτοάμυνας; Πόσο σημαντική είναι η Ρεαλιστική Εκπαίδευση Αυτοάμυνας; Γιατί οι τεχνικές μόνο δεν μετράνε; Είναι σωστό να μην πιέζονται πραγματικά σε προπονήσεις οι γυναίκες;

Η γυναικεία άποψη για το Combatives

Θα προσπαθήσω -όσο μπορώ- να δώσω μια γυναικεία γνώμη για το Combatives. Όσα θα γράψω αφορούν πρώτα από όλα εμένα προσωπικά, αφορούν τα όσα πήρα τους τελευταίους μήνες από τη σχολή και σίγουρα έχουν να κάνουν με προσωπικές εμπειρίες και βιώματα.

Το να έχει σήμερα κάποιος βασικές έστω γνώσεις αυτοάμυνας πιστεύω πως είναι απαραίτητο. Οι καιροί είναι άσχημοι, ειδικά για εμάς τις γυναίκες που θεωρούμαστε –και σε ένα βαθμό πραγματικά είμαστε- το αδύναμο φύλο. Πρέπει λοιπόν να μπορούμε με απλό και κυρίως αποτελεσματικό τρόπο να προστατέψουμε τον εαυτό μας. Κι επειδή έξω στο δρόμο δε θα βρεθούμε αντιμέτωπες με έναν ακίνητο-αμίλητο-άοπλο σάκο προπόνησης, είναι σημαντικό να δουλεύουμε επάνω σε ρεαλιστικά σενάρια, να μπορούμε να λειτουργούμε υπό πίεση. Αυτό ακριβώς κάνουμε στο Combatives.

Κακά τα ψέματα όμως και επικίνδυνα. Η αλήθεια είναι πως άπαξ και βρεθείς μπλεγμένη, τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Μόνο και μόνο η διαφορά σωματικής διάπλασης και μυϊκής δύναμης αρκεί για το καταλάβει κανείς. Κι αφήνω έξω τον παράγοντα του φόβου, το ενδεχόμενο πολλαπλών δραστών, το ενδεχόμενο ο δράστης να είναι οπλισμένος κτλ κτλ. Για αυτό και το πρώτο πράγμα που μαθαίνουμε είναι η αυτοπροστασία. Κι αν σε κάποιους το τι πρέπει να κάνουν για να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες επίθεσης ή συμπλοκής φαίνεται αυτονόητο κι εύκολο, στην πραγματικότητα είναι κι αυτό κάτι που μαθαίνεται και θέλει εξάσκηση. Θυμάμαι χαρακτηριστικά πως στις πρώτες προπονήσεις, όταν μιλούσαμε για τα πρωτόκολλα αυτοπροστασίας, σκεφτόμουν:

«Αυτό το έκανα λάθος!»

«Κι αυτό το έκανα λάθος!»

«Κι εκείνο δεν το έκανα σωστά!»

Και στο τέλος είπα πως ήμουν τυχερή που τόσον καιρό γυρνούσα σπίτι μου “in one piece”!

Ένα από τα βασικά πράγματα λοιπόν που κατάλαβα εγώ και θέλω να το επισημάνω είναι πως ένας μεγάλος –αν όχι ο μεγαλύτερος- εχθρός, είναι η αφέλεια. Η εντύπωση πως οι άλλοι σκέφτονται όπως εσύ και πως τα άσχημα πράγματα συμβαίνουν μόνο στους άλλους. Γιατί εντάξει, από αυτόν που φαίνεται από χιλιόμετρο πως ψάχνεται για μπελάδες είναι πιο εύκολο να προφυλαχθείς. Τα δύσκολα αρχίζουν από αυτόν που δε φαίνεται. Από τον τύπο «υπεράνω κάθε υποψίας». Από αυτόν που θα έχει ήδη καταστρώσει ένα σχέδιο στο μυαλό του και με δόλο θα προσπαθήσει να σε κάνει να χαλαρώσεις τις άμυνές σου. Για αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να είμαστε υποψιασμένες και προετοιμασμένες.

Δε θέλω να τρομοκρατήσω, ούτε να συστήσω να σταματήσουμε να χαιρόμαστε τη ζωή μας. Μα είναι απαραίτητο το μυαλό μας, το ένστικτό μας και οι αισθήσεις μας να βρίσκονται σε επιφυλακή. Η μία παράλειψη μπορεί εύκολα να φέρει την επόμενη και την επόμενη, και στο τέλος να βρεθείς με το πιστόλι στον κρόταφο και να αναρωτιέσαι από πού σου ήρθε…

19/12/2015

Γεωργακοπούλου Εβελίνα

Μοιράσου το:

Σχετικά άρθρα

Η Αποκάλυψη της Έρευνάς μου

«Έχει περάσει κάνας χρόνος από τότε που ασχολούμαι με το combatives. Δεν πάω πίσω για κανένα λόγο σε κανένα άλλο σύστημα του παρελθόντος μου. Έχω βρει αυτό που θεωρώ τίμιο, ακέραιο και αληθινό.»

Πως με βοήθησε το combatives

Πως με βοήθησε το combatives να αλλάξω τη ζωή μου; Από πού να ξεκινήσω; Σχεδόν όλα πηγαίνουν καλύτερα! Η προσωπική μου ζωή, η ψυχολογική μου ζωή, η σωματική μου εξέλιξη, η αυτοπεποίθησή μου, κι’ άλλα πολλά!

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.