Επιθετική άμυνα, σαρωτική, καταιγιστική, ολοκληρωτική…

Τι ακριβώς είναι η «Σωστή Εκπαίδευση Αυτοάμυνας»; Ποίοι την διδάσκουν και ποιοι την ασκούν; Πόσοι εκπαιδευτές και οργανισμοί καλύπτουν τα θεωρητικά στοιχεία της αυτοάμυνας επαρκώς; Που μπορούν να βρεθούν;

Ένα βραδύ, ο παιδικός μου φίλος Τάκης, μου μίλησε για ένα «νέο» σύστημα «πολεμικής τέχνης» που είχε μόλις ξεκινήσει. Μου είπε ότι λεγόταν “Combatives…”. Όπως συμβαίνει στον καθένα που γνωρίζει έστω και κάτι για τον χώρο των πολεμικών τεχνών, σκέφτηκα ότι δεν είχα ξανακούσει τίποτα γι’ αυτό! Περιγράφοντάς μου τις εμπειρίες του απ’ την προπόνηση και τί είχε αντιληφθεί περί του όλου θέματος, μου κίνησε όμως το ενδιαφέρον! Κάποιες ώρες αργότερα, όταν γύρισα σπίτι μου, είπα να μου λυθεί η περιέργεια και μπήκα στην σελίδα του Combatives. Αφού διάβασα όλες τις σχετικές πληροφορίες και τα άρθρα για να ενημερωθώ – ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑ!

Στα χρόνια που έχουν περάσει έχω δοκιμάσει διάφορες πολεμικές τέχνες για διαφορετικά χρονικά διαστήματα την κάθε μία. ΚΑΝΕΙΣ δεν έλεγε αυτά που διάβασα εδώ. Συνειδητοποίησα αμέσως ότι ο συγκεκριμένος εκπαιδευτής ήξερε πολύ καλά τι έλεγε. Ανέλυε το κάθε θέμα διεξοδικά και το τεκμηρίωνε. Όσο διάβαζα, καταλάβαινα ότι ήταν προσγειωμένος και απεχθανόταν τους φαινομενικά βαρύγδουπους τίτλους και τις «μπαρουφολογίες και παραμυθολογίες» τόσο όσο κι εγώ!

Την επομένη μέρα το βράδυ, πήγα με τον Τάκη στο προπονητήριο να «πάρω γεύση» από κοντά. Εκεί ανακάλυψα την ειδοποιό διάφορα του συγκεκριμένου συστήματος από τις άλλες πολεμικές τέχνες – η πιο σωστά μαχητικά αθλήματα. Ουσιαστικά, πρόκειται για σύστημα που διδάσκει με σειρά προτεραιότητας τα θέματα Ασφάλεια, Αυτοπροστασία και Αυτοάμυνα. Το Combatives σε μαθαίνει να σκέφτεσαι και να λειτουργείς με συγκεκριμένο τρόπο με σκοπό να ΣΩΣΕΙΣ ΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ ΟΤΑΝ ΑΥΤΗ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ, στο δρόμο ή οπουδήποτε αλλού. Δεν σε προετοιμάζει για να πας σε αγώνες, όπου υπάρχει ευγενής άμιλλα, κανόνες, διαιτητές, γιατροί κτλ.

Και μόνο η θεωρία του, φτάνει για να βοηθήσει κάποιον που έχει ελάχιστο μυαλό, να αποκτήσει τουλάχιστον επίγνωση του περιβάλλοντος όπου βρίσκεται και έτσι να αποφύγει τις κακοτοπιές από πολύ νωρίς, χωρίς να χρειαστεί να εμπλακεί καν σε διαμάχη! Μαζί με το πρακτικό μέρος, ο ασκούμενος, μαθαίνει να δαμάζει τον εγωισμό του και να μη μάχεται ποτέ για τους λάθος «τσαμπουκαλήδικους» λόγους. Ταυτόχρονα, μαθαίνει να ακολουθεί μια σειρά από πρωτοκόλλα δράσης, σε μια προσπάθεια να αποκλιμακώσει την όποια επικίνδυνη κατάσταση, ακόμα και πώς να απαντήσει σε βαριές βρισιές, παροτρύνοντας τον άλλον, με διάφορους τρόπους «πειθούς», να επιλέξει τον δρόμο της λύσης. Λύσεις ΠΡΩΤΑ με ανθρώπινες δεξιότητες, χρησιμοποιώντας τις διδαχές που εφαρμόζονται με πρωτόκολλα που ταυτόχρονα τον βοηθούν να ελέγξει τον φόβο του ώστε να μην του επιτρέψει να εξελιχθεί σε πανικό. ΜΟΝΟ όταν τα πράγματα φτάσουν στο απροχώρητο, βρισκόμενος χωρίς δίοδο διαφυγής και όταν ο κίνδυνος έχει μεγιστοποιηθεί… να εξαπολύει μια «επιθετική άμυνα» (ναι, ταυτόχρονα και τα δυο..!), σαρωτική, καταιγιστική, ολοκληρωτική… μέχρι να σιγουρευτεί ότι ο αντίπαλος (ή οι αντίπαλοι) έχει εξουδετερωθεί ΑΜΕΣΑ ώστε να μπορεί να φύγει ασφαλής!

Στη μεθοδολογία του Combatives πρέπει να αντιδρά κανείς ΑΠΛΑ, ΑΜΕΣΑ και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ! Ούτε φιγούρες, ούτε φιοριτούρες, ούτε κορδελάκια, ούτε περιττά… Όσο πιο γρήγορα «τελειώσει» τον αντίπαλο – που πρέπει να φροντίσει ότι του ΕΠΙΤΕΘΗΚΕ ΠΡΩΤΟΣ, ώστε να είναι και ΝΟΜΙΚΑ ΚΑΛΥΜΕΝΟΣ – τόσο το καλύτερο!

Ο λόγος για αυτό είναι ότι η παράταση της συμπλοκής μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Εδώ ισχύει το «ΜΠΑΜ και ΚΑΤΩ!»

Στην προσπάθεια του αύτη μπορεί να επιλέξει να χρησιμοποιήσει και κάποια «όπλα». Μη φανταστείτε τίποτα οπλοπολυβόλα και χατζάρες… Όχι. Απλά πράγματα, καθημερινά αντικείμενα! Ένα μπαστούνι, μια ομπρέλα, ένα περιοδικό, ένα φακό, ένα στυλό, το κινητό του, μια πιστωτική κάρτα! Όσο περίεργο και να φαίνεται, αυτά τα απλά αντικείμενα στα χέρια ανθρώπων που είναι γνώστες της μεθοδολογίας και τακτικής του Combatives, μπορεί να γίνουν απίστευτα αποτελεσματικά!

Απλές και εύκολο να εφαρμοστούν απ’ τον οποιοδήποτε είναι οι τεχνικές του συστήματος! Και είναι λίγες στον αριθμό… Τόσες όσες χρειάζονται για να είναι καλυμμένος κανείς ώστε να μην πελαγώσει την κρίσιμη στιγμή, όπου η αδρεναλίνη είναι στα ύψη, τα νεύρα τσιτωμένα, η όραση περιορισμένη. Σε αντίθεση με τις γνωστές πολεμικές τέχνες, το Combatives απεχθάνεται τις περίπλοκες, βασανιστικά ακριβείς και φαντεζί τεχνικές που υπό την πίεση πραγματικής κατάστασης ΔΕΝ λειτουργούν!

Οι ιδρυτές του συστήματος Fairbairn, Sykes, (που το δοκίμασαν αρχικά σε απίστευτα κακόφημη περιοχή του κόσμου), και αργότερα οι Applegate (Αμερικανός μαθητής των πρώτων) και Underwood το εφήρμοσαν στις μάχες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτοί οι άνθρωποι βάση των προσωπικών τους εμπειριών σε αληθινές καταστάσεις ζωής και θανάτου, ήξεραν από πρώτο χέρι τι λειτούργει και τι όχι! Αυτό το συνειδητοποιεί σύντομα και ο ασκούμενος στις «μάχες» με τον «ΕΝΤΥ»… όπου ένας συνασκούμενος, ντυμένος με την ειδική προστατευτική στολή (που τον κάνει απροσπέλαστο στα χτυπήματα και τον πόνο), κάτω από σχεδόν πραγματικές συνθήκες συμπλοκής, του επιτίθεται!

Η όλη εκπαίδευση του Combatives βοηθάει αυτούς που διακατέχονται από έντονη επιθετικότητα να ισορροπήσουν και να ηρεμήσουν. Και αυτούς που αισθάνονται ανασφάλεια και φόβο να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και σιγουριά! Αυτές οι ευεργετικές επιδράσεις του Συστήματος Εκπαίδευσης του Combatives Group στους ανθρώπους τους βοηθούν, πιστεύω, σε όλους τους τομείς της ζωής τους. Το να λειτουργεί κανείς π.χ. με τρόπο ΑΠΛΟ, ΑΜΕΣΟ και (κυρίως) ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ, παντού, είναι, κατά τη γνώμη μου, ζητούμενο! Και δεν είναι μόνο αυτό… η τριβή με το σύστημα του Combatives και τους άλλους συνασκούμενους της κοινότητας του Combatives Group σου δίνει πραγματική αυτοπεποίθηση. Και δεν είναι μόνο αυτό… έχει και άλλα κόλπα…!

16/04/2016

Λιακόπουλος Χρήστος

Μοιράσου το:

Σχετικά άρθρα

Γιατι Επελεξα Το Combatives

Με τη στάση της άμυνας το μόνο που θα γίνει είναι να ξεφύγει η κατάσταση απ τον έλεγχό σου, να κινδυνέψει περισσότερο η ζωή σου ή τα δικαιώματα σου και ο επιτιθέμενος να κερδίζει έδαφος πάνω σου χωρίς φυσικά να αποθαρρυνθεί η να σταματήσει.

Ποια τεχνική αυτοάμυνας να εφαρμόσω

Προσφέρει το διαδίκτυο έγκυρες γνώσης γύρω από την πολεμική τέχνη τα μαχητικά αθλήματα ή τα θέματα αυτοπροστασίας και αυτοάμυνας ή μήπως όχι; Πως μπορεί να σιγουρευτεί κανείς για τέτοιες πληροφορίες αν δεν τις δοκιμάσει με μη συνεργάσιμο αντίπαλο;

Πάνω απ’ όλα ΠΡΟΘΕΣΗ!

Ο πνευματισμός, η τέχνη και ο αθλητισμός ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΥΔΕΜΙΑ ΣΧΕΣΗ με την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ της ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ και ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ.

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.