Φύγε Μακριά ή Κλείσε και Δώστα όλα!

Η αυτοπροστασία είναι προτιμότερη από την αυτοάμυνα.

Είναι καλλίτερη η Αυτοπροστασία ή η Αυτοάμυνα; Πόση σημασία πρέπει να δίνουμε στην απόσταση από τον κίνδυνο; Και πόση είναι η κατάλληλη απόσταση; Αν δεν μπορούμε να κρατήσουμε απόσταση, τι πρέπει να κάνουμε;

Απ’ τα πρώτα πράγματα που μαθαίνει κανείς όταν αρχίζει να ασκείται στο Combatives, είναι η κρισιμότητα της ΑΠΟΣΤΑΣΗΣ! Αναλόγως πόσο μακριά βρίσκεται ο εν δυνάμει επιτιθέμενος, είναι και ο βαθμός ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ της κατάστασης και κατά συνέπεια βαθμός ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ του εν δυνάμει αμυνομένου!

Για ν’ απλουστεύσω πολύ τα πράγματα, θα έλεγα πως αυτή η απόσταση, εν δυνάμει επιτιθέμενου -εν δυνάμει αμυνόμενου- πρέπει να είναι είτε πολύ ΜΕΓΑΛΗ, είτε πολύ ΜΙΚΡΗ! Πολύ μεγάλη θα πρέπει να είναι όταν καταλάβουμε πως κάτι δεν πάει καλά, κάτι μας κινεί υποψίες, σε κάποιο χώρο, σε σχέση με κάποιο άτομο ή άτομα και αποφασίζουμε να φύγουμε για να μην εμπλακούμε…

Η αυτοπροστασία είναι προτιμότερη της αυτοάμυνας και του φευγάτου η μάνα δεν έκλαψε ποτέ!

Πρώτα η αυτοπροστασία και μετά η αυτοάμυνα

Το ίδιο ισχύει και όταν η επικείμενη επίθεση είναι σαφής, αλλά ο επιτιθέμενος είναι οπλισμένος (κυρίως με μαχαίρι). Τότε, είτε (αν δεν υπάρχει διέξοδος) οπλιζόμαστε και εμείς, αν υπάρχει δυνατότητα, με κάτι που να μας κάνει αξιόμαχους και να μπορούμε να υπερασπίσουμε αποτελεσματικά την ζωή μας, είτε επιδιδόμαστε στο γνωστό, αποτελεσματικότατο, γρήγορο, 800αρι..! Όταν αυτή η απόσταση μειωθεί αρκετά και φτάσει σ’ ένα συγκεκριμένο επίπεδο και το άτομο που επιβουλεύεται την σωματική μας ακεραιότητα δεν κρατεί μαχαίρι (είπαμε, εδώ είναι πάντα προτιμότερο το τρέχειν μακριά), ΤΟΤΕ είναι η κατάλληλη στιγμή να κλείσουμε εμείς την απόσταση! Αυτό μπορεί ν’ ακουστεί περίεργο και επικίνδυνο, γιατί το ένστικτο αυτοσυντήρησης, μας προτρέπει να μένουμε μακριά από την πηγή κινδύνου. Έτσι, ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ, θ’ αποφεύγουμε καλύτερα τα χτυπήματα, με χέρια και πόδια, που εξαπολύει ο αντίπαλος προς εμάς.

Έτσι αισθανόμουν και πίστευα κι’ εγώ, πριν την ενασχόληση μου με το Combatives. Στην πραγματικότητα, όμως, ισχύει το ακριβώς αντίθετο! Θα έχετε δει πυγμάχους, όταν δυσκολεύονται απ’ τα συνεχόμενα χτυπήματα που δέχονται απ’ τον συναθλητή τους; Τι κάνουν…;

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΓΚΑΛΙΑΖΟΥΝ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΤΥΠΗΣΕΙ!

Αυτή είναι η καλύτερη λύση! Στο δρόμο, βέβαια, όπου ΔΕΝ συμμετέχουμε σε αθλητικό αγώνα, με κανόνες και διαιτητή, αλλά κινδυνεύει η ζωή μας… δεν αρκεί ΜΟΝΟ αυτό… Αρχικά, θα πρέπει να κλείσουμε την απόσταση εφαρμόζοντας έναν από τους τρόπους επιθετικής άμυνας που μαθαίνουμε στο Combatives. Ο καθένας οφείλει να βρει τον τρόπο που του ταιριάζει και να εξασκηθεί σε αυτόν, μέχρι να νιώθει ΑΣΦΑΛΗΣ και με ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ, για να μπορεί να τον εφαρμόσει όταν χρειαστεί! Αυτό θα του επιτρέψει να κλείσει την απόσταση αποτελεσματικά αποφεύγοντας έτσι να γίνει βορά σε πολλαπλά χτυπήματα, να δώσει ένα πρώτο (δυνατό) χτύπημα στον επιτιθέμενο αναγκάζοντας τον, λόγο του πόνου και του ξαφνιάσματος, να χάσει την ψυχική, πνευματική και σωματική του ισορροπία και, να τον αρπάξει σφιχτά! (Λεπτομέρειες του «πως» στα Προγράμματα Αυτοάμυνας Combatives.) Μόλις τον αρπάξει, αρχίζει ένα συνεχόμενο, σαρωτικό, ολοκληρωτικό καταιγισμό χτυπημάτων με παλάμες, αγκώνες και γόνατα, μέχρι του σημείου να καταστήσει τον επιτιθέμενο ανίκανο ή απρόθυμο να συνεχίσει να επιβουλεύεται την ακεραιότητα του. Μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα «διευθέτησε» την «κατάσταση» και αφού έχει βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχει άλλος κίνδυνος, σώος και αβλαβής, μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του!

18/05/2017

Λιακόπουλος Χρήστος

Μοιράσου το:

Σχετικά άρθρα

Σκέψεις περί Combatives για Γυναίκες

Μπορεί μια μικρόσωμη γυναίκα να χτυπήσει με την ίδια δύναμη που χτυπάει ένας άνδρας; Και αν «Ναι» κατά πόσο; Είναι δυνατόν η σωστή κινησιολογία να συμβάλλει στο βάρος και διείσδυση ενός χτυπήματος;

Ο θωρακισμένος αντίπαλος

Η θωρακισμένη στολή παραμένει το καλύτερο εργαλείο εκμάθησης και άσκησης ρεαλιστικής αυτοάμυνας που έχει βρεθεί μέχρι στιγμής. Έχει βοηθήσει πολλούς ανθρώπους να ξεπεράσουν τις φοβίες τους.

Οι πρώτες μου εντυπώσεις

Ποιός είναι ο πρώτος κανόνας της αυτοάμυνας; Πόσοι τον γνωρίζουν; Πόσοι άνθρωποι τον διδάσκουν; Πόσοι κατατάσσουν τα πρωτόκολλα αυτοάμυνας ως κύριο στοιχείο της διδασκαλίας τους; Πόσοι δοκιμάζουν τους μαθητές τους τακτικά στα πρωτόκολλα αυτοάμυνας;

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.