Διαχωρισμός Αθλητισμού – Αυτοάμυνας – Combatives

Μια εκδηλούμενη επίθεση ποτέ δεν εξελίσσεται όπως την φαντάζεται ο αμυνόμενος, υπάρχει χάος στο τι μπορεί να συμβεί. Στη πραγματικότητα ο αμυνόμενος καλείται να «ΠΡΟΒΛΕΨΕΙ» τον τρόπο επίθεσης του επιτιθέμενου και να αντιδράσει εγκαίρως και αποτελεσματικά.

Οι διαφορές και ο διαχωρισμός τους

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ο αθλητισμός γυμνάζει σώμα και πνεύμα, ενισχύει την ευγενή άμμιλα, αυξάνει την αυτοπεποίθηση και διαμορφώνει χαρακτήρα προς το θετικότερο. Είναι απαραίτητο παιδιά, έφηβοι και ενήλικες να ασκούνται για τους λόγους που αναφέρθηκαν αλλά και για άλλους πολλούς όπως λόγους υγείας κτλ.

Ο αθλητισμός ως γνωστόν διέπεται από κανόνες ώστε να υπάρχει δικαιοσύνη μεταξύ των συναθλητών που διαγωνίζονται και να αποφεύγονται κατά το δυνατό οι τραυματισμοί. Οι κανόνες αυτοί διασφαλίζονται από την ύπαρξη εκπαιδευμένων διαιτητών, κριτών, εποπτών κοκ.

Στον αθλητισμό βεβαίως ανήκουν και οι πολεμικές τέχνες που διεξάγουν αγώνες εντός αρένας και πάντα με την ύπαρξη διαιτητών, κριτών κτλ.

Ένας τέτοιος αθλητής εκτός της κοπιαστικής προπόνησης, μαθαίνει να σκέφτεται και να αγωνίζεται εντός των ισχυόντων κανόνων του αθλήματος.

Προπονείται λοιπόν συστηματικά και τελικώς αυτοί οι κανόνες και ο τρόπος σκέψης διέπουν το είναι του.

Δυστυχώς εκτός αρένας κανόνες δεν υπάρχουν. Διαιτητές δεν υπάρχουν. Ευγενής άμμιλα δεν υπάρχει. Δικαιοσύνη όπως την φαντάζεται ο καθένας δεν υπάρχει. Υπάρχει χάος στην συμπεριφορά του αντιπάλου και στις συνθήκες της πιθανής συμπλοκής. Το knock down δεν υποχρεώνει κανέναν να σταματήσει.

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ

(Αθλητικών συλλόγων)

Ένα βήμα παραπέρα από τον αθλητισμό πηγαίνουν τα διάφορα συστήματα αυτοάμυνας.
Διατυμπανίζουν ότι γυμνάζουν το σώμα και προετοιμάζουν το πνεύμα να αντιμετωπίσει καταστάσεις εκτός αρένας οπλισμένες και μη όπου κανόνες δεν υπάρχουν, κατηγορίες κιλών δεν υπάρχουν.

Είναι όμως έτσι;

Όχι βέβαια!
Μαθαίνεις να αμύνεσαι σε μια ελεγχόμενη επίθεση που εκδηλώνεται με στημένο τρόπο.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι μια εκδηλούμενη επίθεση ποτέ δεν εξελίσσεται όπως την φαντάζεται ο αμυνόμενος, υπάρχει χάος στο τι μπορεί να συμβεί. Στη πραγματικότητα ο αμυνόμενος καλείται να προβλέψει τον τρόπο επίθεσης του επιτιθέμενου και να αντιδράσει εγκαίρως και αποτελεσματικά. Εμφανώς λοιπόν το πλεονέκτημα είναι του επιτιθέμενου. Άρα πως θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν αυτά σε αθλητικό σύλλογο με Αθλητικό πνεύμα;

Σύστημα Αυτοπροστασίας και Αυτοάμυνας

(του Combatives Group)

(Απευθύνεται κυρίως σε ενήλικες). Διαχωρίζεται σε Civilian Combatives και Street Combatives.

CIVILIAN COMBATIVES

(Δεν απαιτούνται ιδιαίτερες ικανότητες). Γυμνάζει και αυτό το σώμα αλλά κυρίως το επιθετικό πνεύμα.

Ειδικά στο civilian γίνεται αεροβική γυμναστική υψηλού επιπέδου και χρησιμοποιούνται τεχνικές απλές στη χρήση τους από κάθε ηλικία, σωματότυπο, επίπεδο ευλυγισίας και ικανοτήτων.

Αυτή τους η απλότητα και και η συνεχής τους επανάληψη σε συνθήκες πίεσης τις καθιστά απίστευτα αποτελεσματικές από όλους τους μαθητές σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Γίνεται όμως ΚΑΙ συστηματική δουλειά με το ΠΝΕΥΜΑ.

Ο μαθητής γαλουχείται και υποστηρίζεται με γνώσεις ώστε να προλαμβάνει τα γεγονότα. Αυξάνεται η επαγρύπνυση και η αντίληψη του χώρου, των αντικειμένων και των ανθρώπων που μας περιβάλλουν ούτως ώστε να αποφεύγονται οι δυσάρεστες εκπλήξεις.

Η επίγνωση της κατάστασης αποτελεί δική μας δύναμη.

Βέβαια καλύτερα εξελισσόμενη συμπλοκή για τον αμυνόμενο είναι αυτή που δεν θα γίνει ποτέ.
Ο επιτιθέμενος που θα καταλάβει ότι έγινε αντιληπτός πριν προλάβει να εκδηλώσει την επίθεση σίγουρα θα σκεφτεί διπλά το εάν θα συνεχίσει.

Ωστόσο, εάν τα πράγματα δεν εξελιχθούν έτσι και ο πιθανά επιτιθέμενος δεν σταματήσει, τότε το απόλυτο επιθετικό πνεύμα και οι απλές τεχνικές που διδάσκονται στο combatives και γίνονται βίωμα στον κάθε μαθητή, θα αναλάβουν να τον μετατρέψουν από επίδοξο επιτιθέμενο σε αμυνόμενο και να εξαλείψουν την απειλή.

STREET COMBATIVES

(Απευθύνεται σε ενήλικες οι οποίοι έχουν πρώτα τελειώσει την εκμάθηση του civilian combatives.)

Προετοιμασία σώματος, πνεύματος και νοοτροπίας και διδασκαλία τεχνικών υψηλού επιπέδου για επαγγελματίες της ασφάλειας αλλά και με σκοπό την δημιουργία Εκπαιδευτών Combatives.

22/04/2013

Μακρής Αυγουστίνος

Μοιράσου το:

Σχετικά άρθρα

Ποιά Τεχνική να Εφαρμόσω;

Τι άρθρα βρίσκει κανείς όταν κάποιος πληκτρολογήσει την λέξη «ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ»; Γιατί είναι λάθος να εστιάζουν σε τεχνικές; Γιατί όλα αυτά είναι πλασματικά; Γιατί δεν παρατείνεις την εμπλοκή;

Η «Υβρις»

Ας μην ξεχνάμε ποτέ ότι οι έντονοι τόνοι και οι άσχημες λέξεις, καταλήγουν συνήθως και σε άσχημα περιστατικά καθότι η μετάβαση της μίας παραμέτρου στην άλλη γίνεται πολύ γρήγορα όταν ανάψουν τα αίματα. Εντάξει όλα καλά στη θεωρία. Αλλά όλοι στην πράξη χωλαίνουμε διότι άλλο να περιγράφει κανείς… και άλλο να το ζει.

Ψυχολογία μάχης

Γενικά όταν προετοιμάζεσαι για αυτοάμυνα πρέπει να έχεις ψυχολογία νικητή, πρέπει να επιτεθείς χωρίς να υπάρχει αύριο γιατί αν δεν το κάνεις τότε όντως ίσως να μην υπάρχει αύριο για σένα.

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.