Αυτοάμυνα = Βία

Πρακτικά, η αυτοάμυνα είναι βία, αλλά πόση βία μπορούμε να ασκήσουμε; Τι είναι η Εκτίμηση Κινδύνου; Πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε πως να πραγματοποιήσουμε σωστή Εκτίμηση Κινδύνου; Τι σχέση έχει αυτό με τη βία;

Δεν φταίω εγώ κύριε Εισαγγελέα!

Αυτοάμυνα = Βία. Ναι! Αλλά σε τι βαθμό;

Πώς και πότε μπορώ να προστατέψω τον εαυτό μου ή κάποιον άλλον χωρίς να βρεθώ κατηγορούμενος;

Για αρχή πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πως η βία που επιτρέπεται να ασκήσουμε οφείλει να είναι ανάλογη με τη βία που έχει ασκήσει ο άλλος εναντίον μας. Με λίγα λόγια μια φραστική επίθεση δε μπορεί να θεωρηθεί απειλή για τη ζωή μας και άρα μια σωματική επίθεση από μέρους μας είναι παράνομη. Εάν σε βρίσει-προκαλέσει κάποιος απλά φύγε! Τόσο απλά κι ανώδυνα. Με την ίδια λογική δε μπορείς για ένα σπρώξιμο να στείλεις τον άλλον στο νοσοκομείο.

Η σωστή εκτίμηση του κινδύνου λοιπόν είναι αναγκαία προκειμένου η αντίδρασή μας να είναι ίση και όχι μεγαλύτερη από τη δράση του επιτιθέμενου. Σε διαφορετική περίπτωση, από θύμα γινόμαστε θύτης κι έχουμε να αντιμετωπίσουμε νομικές κυρώσεις. Δεν είναι λίγες οι φορές που πάνω στα νεύρα,τον εγωισμό και την ένταση της στιγμής κάποιος απλά το έχει παρακάνει. Όμως, κανένα από τα παραπάνω δεν αποτελεί ελαφρυντικό στο δικαστήριο. Ανά πάσα στιγμή θα πρέπει να είμαστε σε θέση να αιτιολογήσουμε και να αποδείξουμε τις πράξεις μας, για αυτό καλό θα είναι μετά από κάποια συμπλοκή να συμβουλευθούμε το δικηγόρο μας.

Κανένας εγωισμός δεν είναι παραπάνω από τη ζωή και την ελευθερία μας. Ιδανικά κοιτάμε να αποφύγουμε οποιαδήποτε συμπλοκή. Εάν όμως φτάσουμε στην έσχατη λύση της αυτοάμυνας, πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας το νομικό πλαίσιο και να μην ασκήσουμε αυτό που λέμε κοινώς «άσκοπη βία».

16/12/2015

Τζερεμές Χρήστος

Μοιράσου το:

Σχετικά άρθρα

Αμβλύ Τραύμα

Στο Combatives «αμβλύ τραύμα» αποτελεί όρος συνδεδεμένος με βαριά και συνεχόμενη επίθεση. Τον έχουμε ακούσει μερικές φορές σε περιστατικά που αφορούν τη φυσική σύγκρουση που έλαβε χώρα μεταξύ δύο ή περισσότερων ατόμων

100% θύμα

Είναι δυνατόν να μειώσεις την πιθανότητα να γίνεις θύμα εγκληματικήε ενέργειας; Είσαι ικανός αυτή τη στιγμή να το κάνεις αυτό; Πως γνωρίζεις ότι αυτό που θα κάνεις θα πιάσει τόπο; Το έχεις δοκιμάσει ποτέ με ανθρώπους που αντιστέκονται σθεναρά στις προσπάθειές σου;

I’m a knife Master

Ο κόσμος του ΙΔΕΑΤΟΥ είναι πολύ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ από τον κόσμο του ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ διότι ΔΕΝ πονάει, ΔΕΝ στοιχίζει και ΔΕΝ έχει συνέπειες. Όμως, όποιος μπερδέψει τους δύο αυτούς κόσμους…

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.