Combatives 2,5 χρόνια μετά

«Σε ΑΥΤΟ το μοτίβο εδραιώνεται η διδασκαλία του Combatives Group και του συστήματος αυτοάμυνάς του. Στις ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ και ΟΧΙ στις ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ.»

Όσοι ασχολούμαστε με τους «ξυλοδαρμούς» (όπως έχει αναφερθεί αστειευόμενος κάποιος συνασκούμενος), έχουμε στο μυαλό μας ότι αυτά που διδασκόμαστε εάν χρειαστεί θα πρέπει να εφαρμοστούν σε συνθήκες συμπλοκής/αυτοάμυνας.

Όσο προχωράμε στην εκπαίδευση σκεφτόμαστε την αποτελεσματικότητα των τεχνικών…

Ο καθένας μπορεί να εξαπολύσει επίθεση με γροθιές και κλωτσιές, ακόμα και ΧΩΡΙΣ να γνωρίζει «πολεμικές» τέχνες. Ασφαλώς και τεχνικά υστερεί απέναντι σε κάποιον «γνώστη». Όμως εάν είναι ψηλότερος, βαρύτερος και ορμητικός, τότε έχει στην φαρέτρα του τους νόμους της φυσικής που για να αντικρουστούν (και όχι να καταργηθούν διότι είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ), χρειάζονται τακτικές και μεθοδολογία που άπτονται συνθηκών πεδίου μάχης.

Εάν λοιπόν είσαι μυρμήγκι, ΟΣΟ και να γυμναστείς, ΟΠΟΙΕΣ τεχνικές και να διδαχτείς (ακόμα και αν πρόκειται για τις μυστικές τεχνικές του «χρυσού δράκου» που κρύβεται στην «μαργαριταρένια» σπηλιά του «κόκκινου βουνού»), θα είσαι απλά ένα δυνατό μυρμήγκι.

ΠΟΤΕ δεν θα γίνεις τίγρη.

Τι είναι λοιπόν αυτό που θα μας βοηθήσει να επιβιώσουμε από μια βίαιη κατάσταση;

Μια από τις καλύτερες σχολές πολέμου είναι το φημισμένο West Point των Η.Π.Α.

Ανάλογα με της εκτιμήσεις της οργάνωσης online college.org, οι 10 καλύτερες στρατιωτικές σχολές στον κόσμο είναι οι εξής: United States Military Academy, West Point – New York, United States Naval Academy, Annapolis, Maryland – Royal Air Force College Cranwell, Sleaford, United Kingdom – Royal Military Academy Sandhurst, Camberley, United Kingdom – The Special Military School of Saint-Cyr, Coetquidan, France – PLA National Defense University, Beijing, China – General Staff Academy, Moscow, Russia – National Defense Academy of Japan, Yokosuka, Japan – South African Military Academy, Saldanha, South Africa – Hellenic Military Academy, Vari, Greece.

Εάν κάποιος έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με κάποιον αξιωματικό που φοίτησε εκεί, θα του γνωστοποιηθεί πως ο άνθρωπος αυτός έχει διδαχθεί για τις μάχες των Θερμοπυλών, Μαραθώνα, την ναυμαχία της Σαλαμίνας καθώς και για τις σπουδαιότερες μάχες του Μ. Αλεξάνδρου.

Νομίζετε ότι τους ενδιαφέρουν τα όπλα και τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν τότε;

Φυσικά και όχι!!!

Τα όπλα της εποχής μας είναι πολύ ισχυρότερα από αυτά του παρελθόντος.

Είναι η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ στην οποία εμπεριέχεται ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ και ΤΑΚΤΙΚΕΣ για την διεξαγωγή και τελικά την έκβαση της μάχης υπέρ μας. Αυτά που διδάσκονται μέσα από τα ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ μαθήματα.

Φυσικά ΑΣΤΑΘΜΗΤΟΙ παράγοντες ΥΠΑΡΧΟΥΝ (ακόμα και σε απλά καθημερινά πράγματα που κάνουμε, πόσο μάλλον σε μια μάχη). Όμως, ΣΠΑΝΙΑ μπορούμε να ΒΑΣΙΣΤΟΥΜΕ πάνω τους για τη ΝΙΚΗ, διότι ΔΕΝ είναι ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟΙ.

Προσωπικά προτιμώ την υπεροχή που δίνει η ΣΩΣΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ από την προσμονή/αναμονή για κάποιον ΑΣΤΑΘΜΗΤΟ παράγοντα, που ΙΣΩΣ μπορέσω να εκμεταλλευτώ.

Πως όμως μπορούμε να καταστρώσουμε την στρατηγική μας την στιγμή που δεχόμαστε επίθεση;

ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ!!

Είναι ανεύθυνος και συνάμα ΑΝΙΔΕΟΣ όποιος υποστηρίξει κάτι τέτοιο.

Μα πώς θα επιβιώσουμε;

Μάθηση, μίμηση, αφομοίωση, καινοτομία.

Θα ξεκινήσω από το τελευταίο, την ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να φτάσουμε στην καινοτομία διότι αυτό σημαίνει πως ΚΑΤΕΧΟΥΜΕ σε ΥΨΗΛΟ ΒΑΘΜΟ οτιδήποτε ΚΑΝΟΥΜΕ. Άρα ΠΡΙΝ την καινοτομία (εάν ποτέ φτάσουμε εκεί), προηγούνται ΑΛΛΑ πράγματα.

Με την πάροδο του χρόνου λοιπόν και μελετώντας ενδελεχώς την στρατηγική των παλαιότερων, δημιουργήθηκαν ΠΡΟΤΟΚΟΛΛΑ ΕΝΕΡΓΡΙΩΝ ώστε οι άνθρωποι που πολεμούν να μάθουν να δρουν-αντιδρούν άμεσα και στον υπερθετικό βαθμό των δυνατοτήτων τους ώστε να επιβιώσουν.

Σε ΑΥΤΟ το μοτίβο εδραιώνεται η διδασκαλία του Combatives Group και του συστήματος αυτοάμυνάς του.

Στις ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ και ΟΧΙ στις ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ, γι’ αυτό και ενστερνιζόμαστε τον τρόπο δράσης-μάχης των σοβαρών στρατιωτικών μονάδων προσαρμοσμένα στο ημιαστικό και αστικό περιβάλλον.

Σε κάθε προπόνηση λοιπόν, εξασκούμαστε πάνω σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα ΠΟΛΛΕΣ φορές μέχρι να τα ΑΦΟΜΟΙΩΣΟΥΜΕ. Αυτά αποτελούν την ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ μας, τα αλυσιδωτά «βήματα» βασισμένα σε εφαρμοσμένες συγκρούσεις.

Όπλα (τεχνικές) υπήρχαν και θα υπάρχουν, όμως η λάθος χρήση τους, υπό το λάθος «πνεύμα» θα αποβεί μοιραία για εμάς. Στις τάξεις του Combatives Group λοιπόν, μαθαίνουμε πως μόνο ως δυνατά μυρμήγκια ΔΕΝ μπορούμε και ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να κοντράρουμε την τίγρη.

Μπορούμε όμως να εισχωρήσουμε στο αυτί της, στο «τύμπανο» και να της προξενήσουμε τόσο πόνο, που θα μας παρακαλάει να την αφήσουμε ήσυχη.

Το πνεύμα του Combatives Group στο θέμα της αυτοάμυνας για πολίτες, δεν είναι ανταγωνιστικό. Έχει ως κύριο μέλημα να φθάσει κανείς σπίτι του σώος και ακέραιος χωρίς να συνοδευτεί στο κρατητήριο. Δηλαδή ο σκοπός και το σύνολο της εκπαίδευσης είναι να κάνει κανείς όσα χρειάζεται, εντός νομικού πλαισίου, για να το καταφέρει αυτό. «Το μόλις αρκετό αρκεί».

15/06/2018

Χαμαλάκης Διονύσης

Μοιράσου το:

Σχετικά άρθρα

Τα ίδια τα χαΐρια σου

Λόγια σοφίας από πατέρα σε γιό που ΜΟΝΟ ώριμοι άνθρωποι μπορούν να θέσουν σε όσους είναι ανώριμοι και αφελείς σε θέματα οπλισμένης βίας και, γενικότερα της βίας σε σχέση με τον ΝΟΜΟ και τις ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ του.

Combatives: πραγματικές μαχητικές τέχνες

Το Combatives δημιουργήθηκε από ανθρώπους που πολέμησαν για ανθρώπους που θα πολεμήσουν. Σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, το μάτι μου διέκρινε όπλο στο χέρι ενός ανθρώπου ο οποίος το έκρυβε με τον σχηματισμό των χεριών του. Στο Combatives υπάρχει ελεύθερη άσκηση, από τα πρώτα επίπεδα και ειδικά στα πιο προχωρημένα επίπεδα

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.