Αλλάζοντας στάση ζωής με την εκπαίδευση Combatives

Η εκμάθησή των ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ Combatives ακόμη κι’ αν ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης ή ωμής βίας, καλύπτουν ΠΟΛΥ ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΦΑΣΜΑ. Καλύπτουν θέματα της ίδιας της ζωής.

Ολοκληρώνοντας την ύλη του 2ου επιπέδου στο Combatives Group, τα ΚΤΥΠΗΜΑΤΑ μου είναι με περισσότερη ΑΚΡΙΒΕΙΑ και ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ. Η ΑΝΤΙΛΗΨΗ του πραγματικού κινδύνου και της ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ του σε περίπτωση βίαιης εμπλοκής είναι ΠΙΟ ΞΕΚΑΘΑΡΗ. Έχω ΕΞΟΙΚΕΙΩΘΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ με την ΛΕΚΤΙΚΗ και ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΒΙΑ και το ΥΨΗΛΟ ΣΤΡΕΣ, μέσω των προσομοιώσεων της προπόνησης Combatives. Επίσης, ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΩ τη ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΔΥΟ ΑΝΤΙΠΑΛΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ. Κατανοώ καλύτερα τα ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ. Έχω ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ και ΕΞΟΙΚΕΙΩΘΕΙ με ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΟΠΛΑ που μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει σε κατάσταση αυτοάμυνας. Έκανα ΚΑΙ την πρώτη γνωριμία με την ΧΡΗΣΗ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗΣ σε μια τυχαία σύγκρουση που δεν ήθελα.

Με όλα αυτά έχω πια γίνει πιο ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΣ και ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΙΚΟΣ στο δρόμο. Επεξεργάζομαι περισσότερα στοιχεία που έχουν σχέση με την ασφάλεια και την αυτοπροστασία. Το ΒΛΕΜΜΑ μου είναι πιο ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ και ΑΓΡΥΠΝΟ. Έχω γίνει ΣΙΩΠΗΛΟΣ, ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ και ΑΤΑΡΑΧΟΣ και, προσπαθώ να διακρίνω πιθανές απειλές που ΠΡΙΝ μου ΔΙΕΦΕΥΓΑΝ. Τώρα πια, αν εντοπίσω πιθανή απειλή, θα προσπαθήσω να την ΑΠΟΦΥΓΩ. Ξέρω πως ΑΝ τύχει κάποια συμπλοκή, ΓΝΩΡΙΖΩ πως να ΑΝΤΙΔΡΑΣΩ ΕΓΩ, ενώ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ πως θα αντιδράσει ή άλλη πλευρά. Έχω τώρα κάποιο συγκεκριμένο ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ και μπορώ να ΚΑΝΩ κάτι.

Δεν το σκέφτομαι, το έχω ήδη κάνει πολλές φορές στην προπόνηση.

Ξέρω ότι πρέπει να έχω ΚΑΛΗ ΒΑΣΗ, να δράσω ΠΡΩΤΟΣ, ΑΣΤΡΑΠΙΑΙΑ, ΔΥΝΑΤΑ και ΣΥΝΕΧΩΣ. Πάντα με ΑΓΡΙΟΤΗΤΑ, ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΒΙΑ και ΑΠΟΛΥΤΑ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ. Και αυτό μέχρι να ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΩ από τον κίνδυνο ή να ΕΚΛΕΙΨΕΙ ΠΛΗΡΩΣ.

Η σωματική μου ΔΥΝΑΜΗ και ΕΥΕΛΙΞΙΑ έχουν ΒΕΛΤΙΩΘΕΙ και συμβαδίζουν μεν αργά (λόγω ηλικίας), αλλά ΣΤΑΘΕΡΑ σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προγράμματος Combatives. Οι ΕΝΝΟΙΕΣ της «ΚΟΚΚΙΝΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ» και του «ΖΩΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ» που πρέπει να θέτει ο καθένας για την αυτοπροστασία και την αυτοάμυνα του, μου είναι πια ΕΜΦΑΝΕΙΣ και ΞΕΚΑΘΑΡΕΣ. Έχουν επηρεάσει ΠΟΛΥ ΘΕΤΙΚΑ τον ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ και την ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ μου στη ΔΟΥΛΕΙΑ, την ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ και τον ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ μου περίγυρο.

Συνεχίζω το Combatives

Κατά τη διάρκεια των προπονήσεων μου στο Combatives Group έχω ΑΚΟΥΣΕΙ και ΑΦΟΜΟΙΩΣΕΙ πληροφορίες και διδαχές από τους εκπαιδευτές μου, ΣΥΖΗΤΗΣΕΙ και ΔΙΑΒΑΣΕΙ πολύ γι’ αυτό που κάνουμε. Έχω ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΤΕΙ πολύ σε θέματα που αφορούν την μάχη σώμα με σώμα και τέχνη του πολέμου και, έχω βγάλει πολλά ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ που έχουν αλλάξει τον ΤΡΟΠΟ ΣΚΕΨΗΣ και την ΖΩΗ μου. Συμμετέχω σχεδόν σε όλες τις προπονήσεις ικανοποιώντας την δίψα μου για την μάθηση και την σκληρή εκπαίδευση. Με αυτό πιστεύω ότι ΙΚΑΝΟΠΟΙΩ ΜΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΜΟΥ ΑΝΑΓΚΗ για ΔΡΑΣΗ και ΜΑΧΗΤΙΚΟΤΗΤΑ, που μοιράζομαι με όλους όσους προπονούμαι. Ένα παλιό μου γονίδιο που θαρρείς ΞΥΠΝΗΣΕ ΞΑΦΝΙΚΑ και ΘΥΜΑΤΑΙ. Με ΣΠΡΩΧΝΕΙ κάθε φορά στην πόρτα της προπόνησης. Και μαζί με όλα αυτά και η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΑΝΑΓΚΗ για αυτοπροστασία και την προστασία των αγαπημένων μου προσώπων, σε μια κοινωνία όπου φιλήσυχοι πολίτες αντιμετωπίζουν καθημερινά όλο και ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ καταστάσεις ωμής βίας από μικρούς και μεγάλους εγκληματίες.

Ήμουν πάντα ΠΡΟΔΡΑΣΤΙΚΟΣ και με ΕΜΜΟΝΕΣ σαν χαρακτήρας σε θέματα, ΤΑΞΗΣ, ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ και ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ της περιμέτρου του σπιτιού ή του χώρου που βρίσκομαι μόνος ή μαζί με άλλους. Κι’ αυτό ειδικά σε εξωτερικούς χώρους όπως στους δρόμους της πόλης ή σε περιοχές “off grid” πρωί ή βράδυ.

Τώρα, με την Εκπαίδευση Combatives που έχω λάβει, νιώθω ότι μπορώ να ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΩ και να ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ. Γι’ αυτό και  ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΜΑΙ και ΠΡΟΠΟΝΟΥΜΑΙ έτσι ΟΤΑΝ ΣΥΜΒΕΙ κάτι να μπορέσω να αναλάβω δράση. Από το να ΦΥΓΩ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ από το συμβάν ΠΡΙΝ ΕΞΕΛΙΧΘΕΙ, ή να ΑΠΟΦΥΓΩ ΤΗ ΒΙΑ, ή ακόμη αν χρειαστεί να την ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΩ εφαρμόζοντας την απαραίτητη ΜΕΤΡΗΜΕΝΗ αλλά  ΑΔΥΣΩΠΗΤΗ ΒΙΑ.

Αυτό, πέρα από ανάγκη, είναι και μια ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ ΗΘΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΟΥ, κυρίως για την προστασία των αγαπημένων μου προσώπων. Κάτι σαν το τσοπανόσκυλο που εποπτεύει ένα κοπάδι προβάτων.

Οι περισσότεροι άνθρωποι αποφεύγουν να σκέφτονται ότι μπορεί ΖΗΣΟΥΝ ένα ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΒΙΑΣ που θα τους στοιχίσει ακριβά και, προσποιούνται ότι δεν θα συμβεί σε αυτούς και την οικογένειά τους. Εγώ, από την άλλη, πιστεύω ότι ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ και ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΜΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ γι’ αυτό μέσα από ΣΚΛΗΡΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ και πολύ ιδρώτα.

«Αυτό που χωρίζει τα πρόβατα από τα τσοπανόσκυλα είναι η άρνηση. Τα πρόβατα προσποιούνται ότι ο λύκος δεν θα έρθει ποτέ. Τα τσοπανόσκυλα ζουν γι’ αυτή τη στιγμή». – Dave Grossman

Έτσι, για να μπορώ να ζω και να δρω όπως περιγράφω παραπάνω, και για να καλυτερεύσω τις επιδώσεις μου και την αποτελεσματικότητά μου έχω καταλήξει σε κάποιες προσωπικές αρχές.

Αυτές είναι ως εξής:

Ότι με ΚΡΑΤΑΕΙ ΜΑΚΡΙΑ από τον τρόπο του Combatives το θεωρώ ΚΑΚΗ ΣΥΝΗΘΕΙΑ, την ΑΠΟΒΑΛΛΩ από την ζωή μου και την ΑΠΟΦΕΥΓΩ.

Ότι με ΦΕΡΝΕΙ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ στον τρόπο του Combatives το θεωρώ ΚΑΛΗ ΣΥΝΗΘΕΙΑ, την ΥΙΟΘΕΤΩ και την ΕΝΤΑΣΣΩ στον ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ ΜΟΥ.

Για την καλυτέρευσή μου στο σύστημα Combatives διακρίνω δύο βασικά σκέλη:

 Σκληρή σωματική προπόνηση

Πρέπει να εκπαιδεύω ΣΥΝΕΧΩΣ τον εαυτό μου να ανταποκρίνεται ΕΝΣΤΙΚΤΩΔΩΣ σε επικίνδυνες καταστάσεις. Και, η εκπαίδευσή μου πρέπει να είναι στο 100% της απόδοσής μου έτσι ώστε σε πραγματικές καταστάσεις, με όλες τις δυσκολίες τους, ίσως ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΑ να αποδώσω στο 60 – 70%.

  • περισσότερα σενάρια βίας – προσομοίωση – στρες κλπ.
  • περισσότερη οπτικοποίηση.
  • καλυτέρευση της φυσικής μου κατάστασης.
  • απώλεια βάρους.
  • εφαρμογή των τακτικών μου.
  • εξοικείωση με την εξαπάτηση/δόλο.
  • βόλτα σε περιοχές που μπορεί να συμβεί το κακό άρα και εξοικείωση με τον τόπο και τους κινδύνους του.

Ψυχική προετοιμασία

  • διάβασμα άρθρων του δασκάλου μας, των εκπαιδευτών και των συνασκούμενών μου.
  • συζήτηση με την κοινότητα για να αποκομίσω όσα μπορώ από τις εμπειρίες τους.
  • οπτικοποίηση καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης.
  • παρακολούθηση βίντεο με πραγματικά περιστατικά βίας και αυτοάμυνας και σύναξη συμπερασμάτων μετά από συζήτηση.
  • δοκιμή νέων σεναρίων βίας στην προπόνηση.

“The wolf preys on the sheep! The sheepdog protects the sheep! So be a sheepdog I hear you ask? Fuck no! Be a half-breed, half sheepdog, half-wolf. This will offer the highest probability for dealing with wolves.” – Lee Morrison

Η εκπαίδευση που κάνω στο Combatives Group και οι δεξιότητες που αποκτώ με το χρόνο, προσφέρουν μια αίσθηση ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗΣ και ΔΕΞΙΟΤΕΧΝΙΑΣ και με κάνουν πιο ολοκληρωμένη προσωπικότητα. Η εκμάθησή των ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ αυτών είναι ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ. Ακόμη κι’ αν ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης ή ωμής βίας. Καλύπτουν ΠΟΛΥ ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΦΑΣΜΑ από ΜΟΝΟ το σύστημα Combatives που μαθαίνω. Καλύπτουν θέματα της ίδιας της ζωής. Μπορούν πάντα να χρησιμεύσουν στην αντιμετώπιση μικρών καθημερινών προβλημάτων της ζωής. Στόχος μου είναι να καλυτερεύσω τις ΕΠΙΔΩΣΕΙΣ και να τελειοποιήσω τις ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ μου. Ξέρω ότι απαιτείται σκληρή προπόνηση, πολύ ιδρώτα και κατάθεση ψυχής και χρόνο, αλλά είμαι ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ να προχωρήσω.

20/01/2022

Κουρούνης Χαράλαμπος

Μοιράσου το:

Σχετικά άρθρα

Ψυχολογία μάχης

Γενικά όταν προετοιμάζεσαι για αυτοάμυνα πρέπει να έχεις ψυχολογία νικητή, πρέπει να επιτεθείς χωρίς να υπάρχει αύριο γιατί αν δεν το κάνεις τότε όντως ίσως να μην υπάρχει αύριο για σένα.

Η προσωπική μου γνώμη για το combatives

Πόσο σημαντικό είναι να ασχοληθεί κανείς με ένα σύστημα αυτοάμυνας που να είναι απλό και απτό; Γιατί τα πολύπλοκα συστήματα πολεμικών τεχνών δεν έχουν το ίδιο αποτέλεσμα; Πόσα πράγματα χρειάζεται κανείς να μάθει στη πραγματικότητα;

Τι είναι το «Civilian Combatives»

Τι είναι το «Civilian Combatives»; Είναι ένας συνδυασμός διεργασιών; Είναι ένας συνδυασμός τεχνικών; Είναι μία διαφορετική φιλοσοφία από αυτές των πολεμικών τεχνών; Κι αν είναι, τι φιλοσοφία ακολουθεί; Με ποιόν τρόπο την εφαρμόζει;

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.