Combatives και φόβος

Η ενασχόληση με το Combatives καθιστά τον εξασκούμενο ικανό, όταν αυτό είναι απολύτως απαραίτητο, να μη φοβάται να επιδείξει ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ, αλλά να έχει τη σιγουριά πως θα τα καταφέρει.

Η ζωή χωρίς φόβους

Στη ζωή όλοι αντιμετωπίζουμε μικρότερους ή μεγαλύτερους φόβους και ανασφάλειες. Άλλοι απ’ αυτούς είναι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ, άλλοι βρίσκονται μέσα στο ΜΥΑΛΟ μας και άλλοι έχουν ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΑΣΗ αλλά, τους ΦΟΥΝΤΩΝΟΥΜΕ περισσότερο με τη ΣΚΕΨΗ μας δίνοντάς τους διαστάσεις που ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ.

Όλοι έχουμε κάποιους στόχους που θέλουμε να πετύχουμε, δικαιώματα που επιθυμούμε να διεκδικήσουμε, διαβήματα που θέλουμε να κάνουμε και πολλές φορές δεν προβαίνουμε στις δράσεις αυτές σκεπτόμενοι ότι δεν θα τα καταφέρουμε γιατί δεν είμαστε ικανοί και για να το δικαιολογήσουμε στον εαυτό μας. Δημιουργούμε φανταστικές σκηνές και διαλόγους που μας «πιστοποιούν» και μας καταδεικνύουν το αρνητικό αποτέλεσμα που θεωρούμε ότι θα επέλθει. Έτσι «καθόμαστε στα αβγά» μας, μην κάνοντας τίποτα, παρόλο που το «είναι» μας κραυγάζει για το αντίθετο.

Θεωρώ πως πατέρας όλων των φόβων είναι αυτός που πηγάζει από το ένστικτο της αυτοσυντήρησης τού να συνεχίσουμε να υπάρχουμε και να μην καταστραφούμε. Αυτόν το φόβο έρχεται να απαλύνει κατά τη γνώμη μου η εξάσκηση στο Combatives. Έχει τύχει κάποιες φορές να παραβρεθούμε μάρτυρες σε σκηνή άγριου καυγά· αυτό που προηγείται -αν φτάσει μέχρι εκεί η κατάσταση- της σωματικής εμπλοκής είναι οι φωνές και οι βρισιές που ανταλλάσσονται και εκτοξεύονται. Οι περισσότεροι από εμάς νιώθουμε άσχημα, ταραζόμαστε και παγώνουμε. Δηλαδή αν ήμασταν στη θέση ενός εκ των δύο εμπλεκομένων, κι’ αυτές οι φωνές απευθύνονταν προς εμάς, θα νιώθαμε τα παραπάνω συναισθήματα, δηλαδή ΦΟΒΟ, με αποτέλεσμα να μη μπορούμε να διαχειριστούμε σωστά την κατάσταση και είτε να μη διεκδικήσουμε το δίκιο μας είτε, αν κορυφωθεί η επιθετικότητα του άλλου, να μη μπορούμε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας.

Πώς μετριάζουμε και ξεπερνάμε τους φόβους στο Combatives Group

Από το αρχικό στάδιο της εξάσκησης στο Combatives, τα σενάρια που επεξεργαζόμαστε συνοδεύονται από κραυγές, φωνές, βρισιές και έντονη επιθετικότητα με σκοπό να συνηθίσουν και κατά συνέπεια να απευαισθητοποιηθούν οι εξασκούμενοι σε αυτά ούτως ώστε εάν ποτέ τύχει και βρεθούν σε τέτοια κατάσταση να μη μπλοκαριστεί ούτε το συναίσθημα ούτε η σωματική τους ετοιμότητα και να μπορέσουν να διαχειριστούν με ψυχραιμία το συμβάν.

Στην αρχή θα προσπαθήσουν να αποκλιμακώσουν την ένταση του επιτιθέμενου με το ΛΟΓΟ, με κατευναστικά λόγια και ήρεμο ύφος, προσπαθώντας να καταδείξουν πως δεν αποτελούν κίνδυνο για αυτόν και το μόνο που επιζητούν είναι να πάει καθένας ήσυχα στη δουλειά του. Αν όμως αυτό δε κατορθώσει να λύσει τη σύγκρουση και ο επιτιθέμενος ΚΛΙΜΑΚΩΣΕΙ και προσπαθήσει να τους ΧΤΥΠΗΣΕΙ και επιβουλευτεί τη σωματική τους ακεραιότητα ή ακόμα και τη ζωή τους, τότε είναι έτοιμοι -μέσα από την επίμονη εξάσκηση βέβαια- να αντιδράσουν όπως πρέπει και είτε να καταστήσουν τον επιτιθέμενο ΑΠΡΟΘΥΜΟ ή ΑΝΙΚΑΝΟ να συνεχίσει είτε να ανοίξουν μία ΔΙΕΞΟΔΟ ΔΙΑΦΥΓΗΣ για να μπορέσουν να επιστρέψουν σπίτι τους σώοι κι αβλαβείς.

Άλλος ένας φόβος με το οποίο συμφιλιωνόμαστε στο Combatives Group, είναι η αντίδραση του σώματος όταν δέχεται ξαφνική επίθεση. Αν στη ζωή μας συμβεί κάτι τέτοιο, η τάση που έχουμε είναι να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε το χτύπημα ανοίγοντας την απόσταση από τον επιτιθέμενο. Στο Σύστημα Combatives όμως, εξασκούμαστε στο αντίθετο.

Πρώτα απ’ όλα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για να εισπράττουμε το περιβάλλον και τις αλλαγές που συμβαίνουν σε αυτό για να μην αιφνιδιαστούμε και έπειτα, όταν εκδηλωθεί η επίθεση, να αντιδράσουμε σε αυτήν με επιθετική άμυνα κλείνοντας την απόσταση με τον επιτιθέμενο ούτως ώστε να του είναι δύσκολο να μας χτυπήσει και, αρπάζοντάς τον να μπορέσουμε να τον ελέγξουμε χρησιμοποιώντας τις διάφορες τεχνικές του Combatives και να τον καταστήσουμε ΑΔΥΝΑΜΟ ή ΑΠΡΟΘΥΜΟ να συνεχίσει.

Τι προσφέρει το Combatives Group από εκεί και πέρα

Επίσης, ένας σημαντικός φόβος που ξεπερνάμε είναι αυτός της αλλαγής της θέσης του σώματος σε σχέση με το έδαφος, του χασίματος της ισορροπίας του και της πρόσκρουσης σε αυτό.

Αυτό λαμβάνει μέρος όταν έχουμε τελειώσει τον κύκλο μαθημάτων του Civilian Combatives και Street Combatives από το 7ο Επίπεδο και πέρα, όπου αν το επιθυμούν οι ασκούμενοι, πραγματοποιείται Εκπαίδευση στο Κλασσικό Μεσαιωνικό Μαχητικό Ju Jutsu.

Έχουμε συνηθίσει να στεκόμαστε στο έδαφος σε όρθια θέση, με το κεφάλι ψηλά και τα πόδια κάτω, να καθόμαστε σε μια καρέκλα ή να ξαπλώνουμε σε ένα κρεβάτι. Ξαφνική διατάραξη της ισορροπίας του σώματος και της εκτόξευσης και περιδίνησής του στον αέρα χάνοντας το πλαίσιο προσανατολισμού και η επικείμενη μη ελεγχόμενη πρόσκρουσή μας στο έδαφος είναι κάτι ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΟ. Ασχολούμενοι με τις τεχνικές των ρίψεων εξασκούμαστε στο να ελέγχουμε το κάθε στάδιο αυτών, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε σίγουροι σε τέτοιες καταστάσεις και να ξεπερνάμε το φόβο που νιώθουμε για αυτές.

Ως τελευταίο και πιο σημαντικό, θα ήθελα να αναφέρω πως η ενασχόληση με το Combatives καθιστά τον εξασκούμενο ικανό, όταν αυτό είναι απολύτως απαραίτητο, να μη φοβάται να επιδείξει ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ, αλλά να έχει τη σιγουριά πως θα τα καταφέρει. Επιθετικότητα βέβαια, δε σημαίνει μόνο αντιμετωπίζω κάποιον ή κάποιους που επιβουλεύεται τη σωματική μου ακεραιότητα, αλλά επίσης, σημαίνει διεκδικώ το δίκιο μου σε οποιαδήποτε κατάσταση και προσπαθώ να επιτύχω τους στόχους μου όσο καλύτερα μπορώ. Όλοι μας αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικό είναι αυτό· να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να πραγματώσει το δυναμικό του και να ζήσει μια πιο πλήρη κι’ ευτυχισμένη ζωή.

30/01/2020

Λιακόπουλος Χρήστος

Μοιράσου το:

Σχετικά άρθρα

Ο ευνουχισμός των «πολεμικών τεχνών»

Είναι οι πολεμικές τέχνες πράγματι πολεμικές ή μήπως έχουν «ευνουχιστεί» ή μήπως δεν ήταν ποτέ πολεμικές σε τίποτα αλλά μόνο όνομα; Με τι πνεύμα και σκοπό διδάσκονται σήμερα; Άλλαξε τίποτα;

Ένας ακόμη λόγος «Γιατί Combatives»

Πώς διαφέρει το Combatives Group από τους ερασιτέχνες; Γιατί είναι η Αυτοάμυνα Combatives του Combatives Group τόσο διαφορετική από όλες τις άλλες που προσφέρονται στην αγορά;

Η Γνώση Είναι Δύναμη

«Στο τέλος όμως ΚΑΘΕ προπόνησης, έβρισκα τον εαυτό μου να γυρνάει σπίτι πιο ΔΥΝΑΤΗ. Πιο ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΗ. Πιο ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ. Σε ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΧΡΟΝΟ οι όποιες ΑΝΑΣΤΟΛΕΣ μου ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ!»

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.