ΕΙΣΑΙ ή απλά ΝΙΩΘΕΙΣ ασφαλής;

Η πραγματικότητα και πώς θα την αντιληφθείς

Γιατί μαθαίνει ο κόσμος αυτοάμυνα; Μήπως είναι μπερδεμένα τα πράγματα που αφορούν τις πολεμικές τέχνες και την αυτοάμυνα; Μήπως αντιθέτως είναι ξεκάθαρα όταν καταλαβαίνει κανείς την διαφορά; Ποιά είναι αυτή η διαφορά;

Εκπαιδευτής Combatives

Όλοι, μα όλοι οι ασκούμενοι πολεμικών τεχνών / μαχητικών αθλημάτων, όταν ξεκινούν τη πορεία τους, σε αυτό το χώρο, ένα ζητούμενο έχουν στο μυαλό τους. Να διδαχτούν αυτοάμυνα, ώστε να νιώθουν και να είναι ασφαλείς. Το τονίζω, διότι το να ΝΙΩΘΕΙΣ από το να ΕΙΣΑΙ ασφαλής, έχει κάποια διαφορά. Αυτή τη διαφορά, δε μπορούν να την καλύψουν λοιπόν όλα τα μαχητικά στυλ που υπάρχουν πλέον σε αφθονία.

Αυτό συμβαίνει για έναν απλό λόγο. Υπάρχουν κάποιες βασικές προσεγγίσεις όσον αφόρα το ΣΤΟΧΟ που θέλουμε να εκπαιδεύσουμε/προπονήσουμε μέσω ενός μαχητικού στυλ. Άλλο σύστημα δίνει έμφαση π.χ. στο αγωνιστικό κομμάτι. Άλλο στην καλή υγεία/ευεξία. Άλλο στην αυτοβελτίωση/αυτοπραγμάτωση. Αυτοί είναι οι βασικοί στόχοι μαζί με το κομμάτι αυτοάμυνας/αυτοπροστασίας.

ΕΙΣΑΙ ή απλά ΝΙΩΘΕΙΣ ασφαλής;

Όλα καλά…, όλοι οι παραπάνω λόγοι, είναι ωφέλιμοι, ανάλογα με τις ανάγκες του καθένα. Όμως, πολύ συχνά, παρατηρείται ένα ΜΕΓΑΛΟ ΣΦΑΛΜΑ.

Ποιο είναι αυτό;

Μπερδεύονται οι στόχοι/προσεγγίσεις με ολίγη από αυτοάμυνα στην ταμπέλα της εκάστοτε σχολής-μαγαζιού.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

Ότι πας να μάθεις κάτι πρακτικό, μήπως σου τύχει κάτι, κάποτε που το απεύχεσαι βέβαια και, καταλήγεις να κάνεις άθλημα, γυμναστική και ότι άλλο μπορεί να σκεφτείς.

Είναι συνηθισμένο φαινόμενο όλο αυτό. Πολύ απλά, επειδή οι ταινίες ή μια φαντεζί επίδειξη, είναι απείρως πιο ελκυστική από την αλήθεια.

Ποια αλήθεια;

Την αλήθεια που λέει:

Να πας σπίτι ασφαλής και ακέραιος στο τέλος της μέρας.

Οκ…, αλλά πως γίνεται αυτό;

Έχουμε και λέμε… Η ΠΡΟΛΗΨΗ (αυτοπροστασία) είναι ΕΞΙΣΟΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ με την ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ (αυτοάμυνα). Ίσως, πιο σημαντική. Περίτεχνες κινήσεις κομμένες.

Less is more…

Σενάρια και ρόλοι, παράδοξος τρόπος εκπαίδευσης, επιμονή στα βασικά. Θεωρία, πολύ θεωρία πάνω στην βία και ανθρώπινη φύση, σε συνδυασμό με βαριά, επίπονη προπόνηση. Από τον ιδρώτα στη μελέτη απόκτησης κοινωνικών δεξιοτήτων και άλλα πολλά. Θα μπορούσα, να γράψω άλλα τόσα. Κανείς, όμως, δεν έμαθε κάτι χωρίς να ασχοληθεί με αυτό. Οπότε, όποιος θέλει να μάθει όλα αυτά για την ασφάλεια του, καλό είναι να απευθυνθεί, σε μια ανάλογη σχολή.

Combatives λοιπόν…

Τα έχει όλα αυτά;

Ναι! Και άλλα τόσα!

Το Combatives Group και η κοινότητά του είναι άρτια δομημένα, με σωστό πρόγραμμα και προσφέρει ό,τι υπόσχεται. Να μάθει τον πολίτη, τον αστυνομικό, τον στρατιωτικό αυτά που του χρειάζονται και όσα χρειάζονται. Σε θεωρία και σε πράξη. Όλες τις παραμέτρους.

Πιθανώς υπάρχουν και άλλες σχολές στη χώρα να κάνουν επίσης καλό έργο πάνω στο αντικείμενο. Το Combatives Group, πάντως, σίγουρα το πράττει… με σεβασμό και τιμιότητα.

29/09/2016

Ρουμπαλάς Γιώργος

Μοιράσου το:

Σχετικά άρθρα

To Combatives κι εγώ

Το σύστημα με επηρέασε βαθιά και στην πυγμαχία. Άλλαξε ο τρόπος που αντιλαμβάνομαι την απόσταση, έμαθα να ελέγχω καλύτερα τόσο το δικό μου σώμα όσο και αυτό του αντιπάλου και τα χτυπήματά μου έγιναν πολύ πιο βάναυσα.

Τεχνικές «Παντός Καιρού»

Είναι το ίδιο αποτελεσματική μια γυναίκα με έναν άνδρα στην αντιμετώπιση ενός άνδρα; Παίζουν ρόλο τα κιλά και η δύναμη αν γνωρίζεις τεχνικές; Δουλεύουν όλες οι τεχνικές για όλους εξίσου καλά; Μήπως είναι μύθος αυτό που λένε στις πολεμικές τέχνες; Και αν είναι πως θα το δοκιμάσω;

Η Αρχή

Δυστυχώς η βία είναι ΑΠΕΡΙΓΡΑΠΤΗ και είναι θέμα ΤΥΧΗΣ, που σε κάποιους δεν χτύπησε ακόμα την πόρτα, αφού ένας στους πέντε, κάποια στιγμή, βάση στατιστικών δεδομένων, πέφτει θύμα βίαιων πράξεων. Ωστόσο το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων, εφησυχάζετε, με την ΠΡΟΣΕΥΧΗ.

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.