Γιατί μαθαίνουμε αυτοάμυνα;

Πιστεύω ότι τα μαθήματα αυτοάμυνας στοχεύουν κυρίως στο να σε διδάξουν μια ολόκληρη νοοτροπία. Η νοοτροπία αυτή είναι πολύ απλή και βασικά σου δίνει μόνο σκοπό την ασφάλειά σου.

Κάνω μαθήματα αυτοάμυνας εδώ και δύο χρόνια. Όταν ακούει κανείς για μαθήματα αυτοάμυνας πιθανότατα θα φανταστεί πως ο στόχος τους είναι να σε διδάξουν να χτυπάς δυνατά και γρήγορα και να σου δείξουν εκατό διαφορετικές λαβές και τεχνικές που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να αντεπιτεθείς στον αντίπαλο. Και η αλήθεια είναι ότι στο 60% τουλάχιστον αυτό κάναμε. Αλλά η σημαντικότητα αυτού του κομματιού της αυτοάμυνας δεν είναι τόσο μεγάλη όσο το να εξοικειωθείς με την όλη ιδέα.

Ουσιαστικά για να μπορέσεις να διδαχτείς αυτοάμυνα η οποία θα σου φανεί χρήσιμη, είναι να ξέρεις γιατί την μαθαίνεις. Πολλοί στενόμυαλοι θα εστιάσουν σε κάθε χτύπημα και συγκεκριμένο τρόπο που πρέπει να εκτελεστεί, χωρίς να σκεφτούν ότι όλα αυτά που μαθαίνουν πρέπει να τα εντάξουν σε ένα πραγματικό περιβάλλον και μια ρεαλιστική επίθεση την οποία θα κληθούν να αντιμετωπίσουν. Και πρέπει επίσης να καταλάβουν ότι ο απώτερος στόχος όλων αυτών που μαθαίνουν είναι να καταφέρουν να φτάσουν στο σπίτι τους ζωντανοί και ασφαλείς και ό,τι κάνουν οδηγεί σε αυτό.

Για αυτόν τον λόγο πιστεύω ότι τα μαθήματα αυτοάμυνας στοχεύουν κυρίως στο να σε διδάξουν μια ολόκληρη νοοτροπία. Η νοοτροπία αυτή είναι πολύ απλή και βασικά σου δίνει μόνο σκοπό την ασφάλειά σου. Για την επίτευξή της σίγουρα δεν αρκεί να χτυπάς δυνατά έναν σάκο. Αλλά ούτε πρέπει να θεωρείς ότι αν μπορείς να αμυνθείς αποτελεσματικά χρησιμοποιώντας τη βία έχεις εγγυημένη την ασφάλειά σου. Μάλιστα σκοπός σου δεν είναι καν να παλέψεις. Αντιθέτως, το πρώτο και βασικότερο πράγμα που μαθαίνουμε στην αυτοάμυνα είναι το πώς θα αποφύγουμε μια σύγκρουση. Ακόμα κι αν το μεγαλύτερο μέρος του μαθήματος αφιερώθηκε στο να αντιμετωπίζουμε τον εχθρό σε μάχη πρέπει να έχουμε εμπεδώσει ότι αποτελεί μόνο την έσχατη λύση και ότι δεν θα τείνουμε προς αυτή.

Ακόμα, όμως, και σε ότι αφορά τη σύγκρουση δεν πιστεύω ότι το πιο σημαντικό από αυτά που έμαθα έχει σχέση με τεχνικές πάλης. Αυτό που έχει μεγαλύτερη αξία είναι το ότι κατάφερα να εξοικειωθώ με την πιθανότητα να χρειαστεί να παλέψω στην πραγματική ζωή, επομένως έχω μια μεγαλύτερη πιθανότητα να καταφέρω να αμυνθώ αποτελεσματικά και να μην μείνω άπραγη από τον φόβο, αποτελώντας εύκολο θύμα. Γιατί, τι σημασία έχει να ξέρεις να εκτελείς άψογα όλες τι λαβές, αν δεν καταφέρεις πότε να τις χρησιμοποιήσεις;

Κοιτώντας πίσω, είμαι ευγνώμων για τις γνώσεις που πήρα αυτά τα δύο χρόνια, γιατί ξέρω πως αν είμαι αρκετά άτυχη για να χρειαστεί, ίσως μια μέρα μου σώσουν τη ζωή.

29/12/2023

Τριανταφύλλου Σοφία

Μοιράσου το:

Σχετικά άρθρα

Όταν με βρήκε το σύστημα του Combatives Group

Εκεί έξω τα διάφορα σενάρια και οι περιπτώσεις αριθμητικά φτάνουν στο άπειρο. Οπότε, η όποια επιβίωση απαιτεί ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ, ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ και ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ.  Όπως ακριβώς και η εξάσκηση στην αίθουσα άσκησης.

Ψυχολογία μάχης

Γενικά όταν προετοιμάζεσαι για αυτοάμυνα πρέπει να έχεις ψυχολογία νικητή, πρέπει να επιτεθείς χωρίς να υπάρχει αύριο γιατί αν δεν το κάνεις τότε όντως ίσως να μην υπάρχει αύριο για σένα.

Σκέψεις και σχόλια 2ου επιπέδου Combatives

Στην περίπτωση που έχεις αποφασίσει να αμυνθείς, επειδή δεν υπάρχει διέξοδος, θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις τις πιο ωμές και βασικές τεχνικές προκειμένου να είσαι ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΣ.

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.