Γιατί ξεκίνησα και γιατί συνεχίζω την προπόνηση Combatives

Το πρόγραμμα διδασκαλίας Combatives προετοιμάζει τον μαθητή για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά ή καλύτερα πως να επιβιώσει από μια επίθεση στο δρόμο ή οποιαδήποτε άσκηση βίας από άλλους. Η εκμάθηση είναι μια ΑΥΣΤΗΡΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ, ένα ΑΠΛΟ και ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ, το οποίο γίνεται βίωμα και συνήθειο στον καθένα.

Η συνεχή μέριμνα για την προστασία του εαυτού μας και των οικείων σε εμάς προσώπων από εξωγενείς απειλές είναι έμφυτο συναίσθημα από την αρχή της ύπαρξης του ανθρώπου.

Στην Ελλάδα οι περισσότεροι σήμερα ζούμε μια ήσυχη ζωή, δουλεύοντας συνήθως σε περιβάλλον γραφείου ή ασκώντας επαγγέλματα με ήπια χειρωνακτική εργασία.

Πολλοί από εμάς νομίζουμε ότι σε μια έκτακτη κατάσταση όπου απειλείται η ζωή και η υπόληψη μας από άλλους ή από φυσικές καταστροφές, θα μπορέσουμε να προστατέψουμε τους εαυτούς μας και τα μέλη της οικογένειάς μας (παιδιά, ηλικιωμένοι κλπ). Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο εύκολα όσο τα φανταζόμαστε. Όταν βρεθούμε αντιμέτωποι π.χ. με ληστές που έχουν εισβάλλει σπίτι μας ή εμπλακούμε σε καβγά τότε είναι που συνειδητοποιούμε πως ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΡΚΕΤΑ ΕΤΟΙΜΟΙ για τέτοιες καταστάσεις. Αναστολές, Αμφιβολίες και Ανασφάλειες σχετικά με το πώς πρέπει να δράσουμε, είναι τα κύρια συναισθήματα που μας κατακλύζουν. Αυτός είναι και ένας από τους κύριους λόγους που ξεκίνησα Combatives.

Το πρόγραμμα διδασκαλίας Combatives προετοιμάζει τον μαθητή για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά ή καλύτερα πως να επιβιώσει από μια επίθεση στο δρόμο ή οποιαδήποτε άσκηση βίας από άλλους. Η εκμάθηση είναι μια ΑΥΣΤΗΡΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ, ένα ΑΠΛΟ και ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ, το οποίο γίνεται βίωμα και συνήθειο στον καθένα με τη ΣΥΝΕΧΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΥΠΟ ΠΙΕΣΗ. Πιο συγκεκριμένα για την αντιμετώπιση βίαιων καταστάσεων διδάσκονται τα εξής:

• Η πρόληψη και η αποφυγή της βίας
• Η αποκλιμάκωση της βίας
• Η ετοιμότητα και η ικανότητα εμπλοκής σε μάχη στο δρόμο
• Η εκμάθηση βασικών στοιχείων της Ελληνικής νομοθεσίας για περιστάσεις εμπλοκής σε βίαια επεισόδια στην πόλη.
• Η εκγύμναση του σώματος και η αύξηση της σωματικής και κατ ́ επέκταση της πνευματικής δύναμης, έτσι ώστε να είναι ικανός κάποιος να μάχεται και να εφαρμόζει όσα έχει διδαχθεί με αποτελεσματικότητα.

Πρόληψη και αποφυγή

Το σημαντικότερο που πρέπει να τηρεί κάποιος για να αποφύγει να βρεθεί αντιμέτωπος με τη βία στην πόλη είναι η ΠΡΟΛΗΨΗ και η ΑΠΟΦΥΓΗ. Να κάνει δηλαδή όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να ΑΠΟΦΕΥΓΕΙ να βρεθεί σε πιθανές καταστάσεις βίας όπως ξυλοδαρμό, βιασμό, ληστεία. Κάποιες από αυτές τις ενέργειες είναι η λήψη μέτρων ασφάλειας στο ΣΠΙΤΙ για αποτροπή ληστών, η αποφυγή ύποπτων σημείων μέσα στην ΠΟΛΗ όπως στενά σκοτεινά και απομονωμένα δρομάκια και η αποφυγή καβγάδων στην πόλη. Αυτό για να το καταφέρουμε πρέπει να είμαστε ΠΡΟΔΡΑΣΤΙΚΟΙ και σε εγρήγορση ΕΝΤΟΠΙΖΟΝΤΑΣ ΕΓΚΑΙΡΩΣ τις επικίνδυνες περιστάσεις και μέρη.

Αποκλιμάκωση της βίας

Παρ ́ όλη την πρόληψη και την αποφυγή που επιδιώκουμε, μπορεί κάποια στιγμή να βρεθούμε μπλεγμένοι με μια κατάσταση κλιμακούμενης βίας.

Για παράδειγμα μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι με κάποιον που είναι θυμωμένος και επιθετικός γιατί του τρακάραμε το αυτοκίνητό του με το δικό μας. Για να αποφύγουμε τον καβγά θα πρέπει να προσπαθήσουμε να αποκλιμακώσουμε την κατάσταση δείχνοντας κατανόηση και εμπάθεια στο θυμό του και αγνοώντας οποιαδήποτε υποτιμητικά λόγια ή βρισιές του.

Ετοιμότητα και εμπλοκή σε μάχη

Οι άνθρωποι ζουν στην πόλη με ασφάλεια και είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που μπορεί να χρειαστεί να παλέψουν για να επιβιώσουν. Παρ ́όλα αυτά μπορεί να χρειαστεί κάποια στιγμή να συγκρουστούμε, ακόμη και να χτυπηθούμε με κάποιον για να επιβιώσουμε και για να προστατέψουμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Η κοινότητα Combatives αφιερώνει τον περισσότερο χρόνο διδασκαλίας σε αυτές τις περιπτώσεις.

Παρότι η κοινότητα του Combatives Group δίνει πολύ μεγάλη έμφαση σε στοιχεία που κανένας αθλητικός σύλλογος δεν δίνει, τα ΝΟΜΙΚΑ και στην ΠΡΟΛΗΨΗ, η ΕΦΑΡΜΟΓΗ των ΤΑΚΤΙΚΩΝ και ΤΕΧΝΙΚΩΝ υπό ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΙΕΣΗΣ είναι το ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ της ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ τους και αυτά απαιτούν χρόνο να γίνουν συνήθεια.

Η εκπαίδευση, αποτελείται από ΛΙΓΕΣ, ΑΠΛΕΣ και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΕΣ ΤΑΚΤΙΚΕΣ και ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ που μπορούν να εφαρμοστούν από τον καθένα. Στο μάθημα, γίνεται όσο το δυνατό ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ έτσι ώστε ο μαθητής όταν βρεθεί σε επεισόδιο βίας, έχοντας βιώσει στην εκπαίδευση όσο το δυνατό παρόμοιες καταστάσεις, να μπορεί να ΕΛΕΓΧΕΙ το ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΟ ΣΤΡΕΣ και ΝΑ ΔΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ.

Νομοθεσία

Στο Combatives γίνεται κατανοητό ότι ζούμε σε μια πολιτισμένη κοινωνία που ΙΣΧΥΟΥΝ ΝΟΜΟΙ. Γι ́ αυτό και κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης τονίζεται ιδιαίτερα και διδάσκεται με ΤΙ ΤΡΟΠΟ και με ΠΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ κανείς μπορεί να αντιδρά σε καταστάσεις βίας, στα πλαίσια της Ελληνικής νομοθεσίας, έτσι ώστε ΝΑ ΜΗΝ ΕΚΤΕΘΕΙ ΝΟΜΙΚΑ και να προστατευθεί σε ύψιστο βαθμό.

Σωματική άσκηση και ενδυνάμωση

Όλα τα παραπάνω δεν μπορούν να εφαρμοστούν από κάποιον που είναι ΑΓΥΜΝΑΣΤΟΣ και ΑΔΥΝΑΜΟΣ στο σώμα.

Με την εκγύμναση του σώματος και την ενδυνάμωση, ο άνθρωπος είναι έτοιμος σε κάθε περίπτωση να αντιμετωπίσει κινδύνους, να προστατέψει τον εαυτό του και την οικογένειά του από επιθέσεις στο δρόμο ή ακόμη και από καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης όπως πυρκαγιές ατυχήματα, ξαφνικές ασθένειες. Η ενδυνάμωση επίσης συμβάλλει στη σωματική και ψυχική υγεία. Η στάση του σώματος του ανθρώπου και ο βηματισμός αλλάζει. Η μορφή του γίνεται ΣΕΒΑΣΤΗ και ΥΠΟΛΟΓΙΣΙΜΗ στο περιβάλλον που κινείται και από πιθανά αρπακτικά (κακοποιούς) της πόλης. Η προπόνηση στο Combatives είναι για τους περισσότερους σκληρή. Όλοι όμως ξέρουν και παραδέχονται ότι τίποτα καλό δεν γίνεται χωρίς σκληρή δουλειά και κάποιον ελεγχόμενο πόνο.

Το αποτέλεσμα μιας ΣΩΣΤΗΣ και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗΣ εκπαίδευσης είναι η ΑΛΛΑΓΗ της ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ, του ΨΥΧΙΣΜΟΥ και της ΦΥΣΙΚΗΣ παρουσίας του εκπαιδευόμενου. Η μεταμόρφωση είναι τόσο έντονη που γίνεται ορατή και αισθητή.

Το αποτέλεσμα μιας ΣΩΣΤΗΣ και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗΣ εκπαίδευσης είναι η ΑΛΛΑΓΗ της ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ, του ΨΥΧΙΣΜΟΥ και της ΦΥΣΙΚΗΣ παρουσίας του εκπαιδευόμενου. Η μεταμόρφωση είναι τόσο έντονη που γίνεται ορατή και αισθητή.

Και κάτι ακόμη

Πέρα από την ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ και τις ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ που διδάσκονται στην κοινότητα του Combatives, πιστεύω ότι είναι και κάτι ακόμη, ίσως το πιο σημαντικό από όλα, που με φέρνει κάθε φορά στην πόρτα της αίθουσας άσκησης. Είναι η θέληση για συστηματική και εντατική ενασχόληση με την τέχνη του πολέμου. Η σφαιρική και ολοκληρωμένη μάθηση μιας πραγματικής πολεμικής τέχνης όπως αυτή που διδάσκεται εκεί και που πρέπει να γίνει συνήθεια και τρόπος ζωής. Και όπως παρατηρεί το Pressfield στο Gates of Fire, (Οι πύλες της φωτιάς)

«Ο πόλεμος είναι δουλειά, όχι μυστήριο.»

Πηγές & βιβλιογραφία

  • Πρακτική άσκηση & προπόνηση στα γυμναστήρια Combatives
  • Θεωρία Combatives από διαλέξεις με Ζαχαρία Καπανταϊδάκη
  • Άρθρα από www.combatives.gr του Ζαχαρία Καπανταϊδάκη
  • Σειρά Άρθρων “The Spartan Way” https://www.artofmanliness.com/ Brett and Kate McKay
  •  Άρθρο, “Why Every Man Should Be Strong” – https://www.artofmanliness.com/ Brett and Kate McKay

17/07/2020

Κουρούνης Χαράλαμπος

Μοιράσου το:

Σχετικά άρθρα

Πραγματικά περιστατικά

Από την στιγμή που μπήκα στην κοινότητα αυτή έχει αλλάξει ο τρόπος σκέψης μου, ο τρόπος που κινούμαι και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζω τον κάθε πολίτη έξω στον κόσμο.

Πως σας κοροϊδεύουν οι ειδικοί σε όλα

Tην επόμενη φορά που θα συναντήσετε ένα «ειδικό» στην Αυτοάμυνα που προέρχεται από τις Πολεμικές Τέχνες με σωρεία διπλώματα, αναρωτηθείτε πώς είναι δυνατόν για ένα άτομο να έχει τόσα πολλά διπλώματα σε ποικιλία «πολεμικών τεχνών». Και μάλιστα, όπου υποτίθεται ότι είναι «ειδικός» σε όλες!

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.