Καλός ο ρομαντισμός

«Ενώ ήμουν έτοιμος να πάω σε μια σχολή κοντά στο σπίτι μου, ένας φίλος μου μίλησε για το Combatives αλλά και για τη συγκεκριμένη σχολή στα Βριλήσσια. «Άσε τα ημίμετρα» μου είπε. Η απόσταση από το σπίτι μου με χάλαγε. Είπα όμως να δοκιμάσω….»

Πάντοτε αποστρεφόμουν το bulling, τους τσαμπουκάδες που πουλάνε οι δήθεν μάγκες και, τους θρασύδειλους που κάνουν επιθέσεις -και σωματικές αλλά και λεκτικές- σε ανθρώπους που φαίνονται «αδύναμοι».

Αυτή η αποστροφή μου, ήταν μια καλή αφορμή για να αναζητήσω μια πολεμική τέχνη που να βάζει τέλος σε κάθε είδους ρεαλιστικές επιθέσεις. Επιθέσεις που δεν συμβαίνουν στα γήπεδα και στο ταρτάν αλλά σε ωμές, βίαιες, χωρίς κανόνες επιθέσεις, πραγματικούς τσαμπουκάδες που συμβαίνουν γύρω μας. (Και δυστυχώς ειδικά στη χώρα μας όσο πιο γερά χτυπά η κρίση τόσο πιο πολλές γίνονται αυτές οι επιθέσεις.)

Σημειώστε ότι το Combatives Group έχει βάση πραγματική και χιλιοδοκιμασμένη Τέχνη του Πολέμου (War Craft – δοκιμασμένη σε πεδία μάχης για αιώνες), σε αντίθεση με όσα πωλούνται για πολεμικές τέχνες. Παρά ταύτα, η κοινότητα μας ασχολείται καθαρά με Ρεαλιστική Αυτοάμυνα για τον μέσο πολίτη. Όχι με θεωρίες που δημιουργήθηκαν εν καιρώ ειρήνης, ούτε με θεωρίες αθλητικού συλλόγου. Το Combatives Group δεν προωθεί το είδος που διδάσκει σαν πολεμική τέχνη, ούτε συμμετέχει σε αθλητικούς αγώνες. Αντιθέτως, η ύλη περιέχει μεγάλες ενότητες θεωρίας ειδικά εστιασμένες στον πολίτη περί ασφάλειας, αυτοπροστασίας και αυτοάμυνας και συγκεκριμένα πρωτόκολλα που καλύπτουν το νομικό πλαίσιο αυτών. Όλα τα μέλη της κοινότητας είναι υποχρεωμένα να τα μάθουν και να μπορούν να τα εφαρμόσουν σε συνθήκες ψυχοσωματικής πίεσης.

Εν ολίγοις, καλές οι τεχνικές, αλλά τι να τις κάνει κανείς αν δεν πιάνουν σε πραγματικές συνθήκες ή τον βάλουν στη φυλακή…

Με λίγα λόγια έψαχνα για κάτι που να είναι εφαρμόσιμο και αποτελεσματικό στην καθημερινότητα, με δεδομένο ότι ζούμε και στην Αθήνα (και προσωπικά ζω και κινούμαι στο κέντρο) που σαν αστικό κέντρο έχει υψηλότερη εγκληματικότητα.

Σημειώνω ότι δεν είναι μόνο το «τομάρι» μου που με ενδιαφέρει να προστατεύσω. Είμαι 1,95 και δεν είμαι και ακριβώς «μαγνήτης» για επιθέσεις (χωρίς βέβαια να σημαίνει ότι δεν είναι πιθανές). Ειδικά μια κατηγορία επίδοξων επιτιθέμενων οι θρασύδειλοι σπάνια θα τα έβαζε μαζί μου. Υπάρχουν όμως φίλοι, συγγενείς, κοπέλες που συναναστρέφομαι που φαίνονται (ή είναι πράγματι) αδύναμοι, ανυπεράσπιστοι, εύκολη λεία για έναν ληστή, έναν τρελαμένο, έναν βιαστή.

Ενώ ήμουν έτοιμος να πάω σε μια σχολή κοντά στο σπίτι μου, ένας φίλος μου μίλησε για το Combatives αλλά και για τη συγκεκριμένη σχολή στα Βριλήσσια. «Άσε τα ημίμετρα» μου είπε. Η απόσταση από το σπίτι μου με χάλαγε. Είπα όμως να δοκιμάσω….

ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΕ Ο ΦΙΛΟΣ! Το Combatives ήταν αυτό που έψαχνα. Πράξη, όχι θεωρία. Απλότητα και άμεσα αποτελέσματα, όχι πολυετής προσπάθεια για να φτάσεις κάπου. Ρεαλισμός όχι ρομαντισμός. Έχω αρχίσει εδώ και …μήνες και πιστεύω ότι μπορώ ΣΗΜΕΡΑ να αυτοπροστατευτώ αλλά ίσως και να προστατεύσω ακόμα και με έναν εγκληματία μπροστά μου.

Οι κεραίες μου είναι πλέον σηκωμένες. Πολύ σημαντικό ότι έμαθα και μου πέρασε στη νοοτροπία πως όταν έχει πια εκδηλωθεί σαφώς μια επίθεση μπορεί να είναι πια αργά. «Τελείωσε το ΠΡΙΝ αρχίσει». Πριν αρχίσει «επισήμως». Έτσι σκέφτομαι αλλά με τις κεραίες εξίσου ευαίσθητες ώστε να μη δώσουν λάθος συναγερμό!

Έφαγα και «ξύλο» στη σχολή…… Χτύπησα τα πλευρά μου, χτύπησα…. Καλύτερα! Είπαμε έψαχνα ρεαλισμό όχι ρομαντισμό. Καλός ο ρομαντισμός αλλά στην πόλη, στο σοκάκι, στο ναρκομανή που δεν έχει τίποτα να χάσει δεν πιάνει.

Είναι πάγια τακτική του Combatives Group να δοκιμάζει σκληρά τα μέλη της κοινότητάς του για να σιγουρευτεί ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν τις αντιξοότητες μίας επίθεσης, έστω με κάποιο αυξημένο ποσοστό επιτυχίας. Ας αναλογιστούμε ότι ο δρόμος δεν συγχωρεί και, είναι ΠΟΛΥ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ από τις σκληρές προπονήσεις που πραγματοποιούνται στις αίθουσες ασκήσεων μας.Πώς αλλιώς μπορούμε να θεωρήσουμε τους εαυτούς μας τίμιους απέναντι στους ασκούμενούς μας χωρίς να προσομοιώσουμε τουλάχιστον τις συνθήκες που μπορεί να αντιμετωπίσουν;

03/05/2019

Λαυρεντιάδης Ευάγγελος

Μοιράσου το:

Σχετικά άρθρα

Οι πρώτες μου εντυπώσεις

Ποιός είναι ο πρώτος κανόνας της αυτοάμυνας; Πόσοι τον γνωρίζουν; Πόσοι άνθρωποι τον διδάσκουν; Πόσοι κατατάσσουν τα πρωτόκολλα αυτοάμυνας ως κύριο στοιχείο της διδασκαλίας τους; Πόσοι δοκιμάζουν τους μαθητές τους τακτικά στα πρωτόκολλα αυτοάμυνας;

Γιατί ξεκίνησα και γιατί συνεχίζω την προπόνηση Combatives

Το πρόγραμμα διδασκαλίας Combatives προετοιμάζει τον μαθητή για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά ή καλύτερα πως να επιβιώσει από μια επίθεση στο δρόμο ή οποιαδήποτε άσκηση βίας από άλλους. Η εκμάθηση είναι μια ΑΥΣΤΗΡΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ, ένα ΑΠΛΟ και ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ, το οποίο γίνεται βίωμα και συνήθειο στον καθένα.

Combatives: πραγματικές μαχητικές τέχνες

Το Combatives δημιουργήθηκε από ανθρώπους που πολέμησαν για ανθρώπους που θα πολεμήσουν. Σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, το μάτι μου διέκρινε όπλο στο χέρι ενός ανθρώπου ο οποίος το έκρυβε με τον σχηματισμό των χεριών του. Στο Combatives υπάρχει ελεύθερη άσκηση, από τα πρώτα επίπεδα και ειδικά στα πιο προχωρημένα επίπεδα

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.