Όταν ο αντίπαλος είναι οπλισμένος…

Οδηγίες κακής αυτοάμυνας

Πόσο εφικτό είναι να αντιμετωπίσει κανείς έναν τρελαμένο με μαχαίρι άοπλος ή ακόμη και οπλισμένος; Πραγματικά πιστεύετε ότι ένας οπλισμένος επιτιθέμενος θα σας αφήσει να τον αφοπλίσετε όσο εύκολα δείχνουν οι διάφοροι δάσκαλοι;

Ακούμε από πολλούς ότι με λίγα (ή και πολλά καλοπληρωμένα βέβαια) μαθήματα αυτοάμυνας μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε μία συμπλοκή με οπλισμένο (με μαχαίρι) αντίπαλο, ακόμα και να τον αφοπλίσουμε. Παρακολουθούμε στο Internet διάφορα βίντεο με κάποιους δασκάλους “master” να σου δείχνουν πόσο απλή είναι η άμυνα ενάντια σε μαχαίρι, βομβαρδιζόμαστε καθημερινά από κινηματογραφικές σκηνές δράσης και τείνουμε να πιστέψουμε πως όντως είναι μια εύκολη σχετικά υπόθεση, αρκεί να αντιγράψουμε την τεχνική που βλέπουμε…

Μύθοι και Πραγματικότητα

Για παράδειγμα σου δείχνουν πώς να του εγκλωβίσεις το χέρι που κρατά το μαχαίρι, ενώ με το άλλο σου χέρι τον χτυπάς και τον ρίχνεις κάτω και τον αφοπλίζεις κι αν είσαι και πολύ σκληρός τον σκοτώνεις με το ίδιο του το όπλο.

Σημείωση: αν το κάνεις αυτό πας φυλακή για φόνο.

Μάλιστα. Πολύ ωραία μέχρι εδώ… Ας βάλουμε όμως αυτό το βίντεο, το σκηνοθετημένο, όπου επιτιθέμενος και αμυνόμενος συνεργάζονται χωρίς πραγματικό σκοπό ο ένας να βλάψει τον άλλον, δίπλα σε ένα βίντεο κάμερας δρόμου, όπου έχει καταγράψει μία πραγματική επίθεση με μαχαίρι ενάντια σε κάποιον ανυποψίαστο και άοπλο πολίτη. Κι ελάτε τώρα να βρούμε διαφορές.

Η πρώτη αφορά φυσικά στην πρόθεση. Αυτός που έχει πρόθεση να σου κάνει κακό, δεν πρόκειται να συνεργαστεί και να σου επιτρέψει να τον αφοπλίσεις έτσι απλά. Θα επιτεθεί δυνατά, γρήγορα κι αποφασιστικά. Επιπλέον, δεν υπάρχει κανένας κανόνας που να του απαγορεύει να αλλάξει χέρι στο όπλο ή να χρησιμοποιεί γροθιές και κλωτσιές ταυτόχρονα.

Μια άλλη βασική διαφορά είναι πως στην πραγματική ζωή ο δράστης δε θα σου φανερώσει το όπλο του από 5 μέτρα απόσταση! Σκοπός του είναι να σε αιφνιδιάσει κι όχι να σε προκαλέσει σε μονομαχία. Οι επιθέσεις με μαχαίρι στην πλειοψηφία τους είναι ύπουλες και γρήγορες. Καλή τύχη με αυτό.

Τέλος, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πως το μαχαίρι κόβει οπουδήποτε και από τον οποιονδήποτε. Όπως λέει και ο εκπαιδευτής μας:

«Ακόμα κι ένας ηλίθιος με μαχαίρι είναι ένας επικίνδυνος ηλίθιος!»

Δεν υπάρχει ούτε συγκεκριμένος τρόπος ούτε συγκεκριμένη «γωνία» επίθεσης. Επομένως δεν μπορεί να υπάρξει και συγκεκριμένη άμυνα γιατί απλά δεν ξέρεις από πού θα έρθει η επίθεση.

Αυτά για τον κάθε ηλίθιο που υπόσχεται φύκια για μεταξωτές κορδέλες διδάσκοντας μονομαχίες με μαχαίρια και άοπλη αντιμετώπιση σε μαχαίρια σαν εξπέρ. Αν πραγματικά τα πιστεύει, τα έχει δοκιμάσει με κάποιον που είχε σκοπό να τον σκοτώσει πριν τα διδάξει σε κάποιος ευκολόπιστους; Και αν τα έχει δοκιμάσει, Που; Πότε; Και πως δεν έμαθαν για αυτό το περιστατικό οι αρχές;

Θα μπορούσα να συνεχίσω μπαίνοντας σε λεπτομέρειες όσον αφορά το πόσο ανόητα κι επικίνδυνα είναι τα όσα διδάσκουν κάποιοι «knife experts», θεωρώ όμως πως δεν είναι απαραίτητο. Απαραίτητο κατά τη γνώμη μου είναι να προπονείσαι προσομοιώνοντας όσο το δυνατόν καλύτερα μία πραγματική επίθεση με μαχαίρι (όχι με ντριλλάκια από προκαθορισμένες γωνίες και χαμηλές ταχύτητες που να τις προλαβαίνει ακόμη και η γιαγιά μου). Για άλλη μία φορά ο ρεαλισμός είναι αυτός που θα σε κάνει να ξεχωρίσεις μια και καλή στο μυαλό σου το μύθο από την πραγματικότητα.

Μέσα από αυτές τις προπονήσεις έχω καταλήξει στο συμπέρασμα πως η καλύτερη άμυνα ενάντια σε μαχαίρι είναι ένα γρήγορο 800άρι!

Άμεση απομάκρυνση από τον κίνδυνο.

Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, η αμέσως επόμενη καλύτερη λύση είναι να βάλεις κάποιο εμπόδιο ανάμεσα σε εσένα και τον αντίπαλο (καρέκλα, τραπέζι, αυτοκίνητο κτλ) ψάχνοντας ταυτόχρονα για τρόπο διαφυγής. Η συμπλοκή είναι πάντα η έσχατη λύση ακόμα κι αν καταφέρεις να οπλιστείς κι εσύ με κάποιο ευκαιριακό όπλο. Εκεί παλεύεις για τη ζωή σου, αλλά οι πιθανότητες του να βγεις αλώβητος δεν είναι αδύνατες αλλά είναι σχεδόν μηδαμινές. Κι’ αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να γνωρίζεις για την άμυνα ενάντια σε μαχαίρι.

06/05/2016

Τζερεμές Χρήστος

Μοιράσου το:

Σχετικά άρθρα

Combative, τι σημαίνει;

Είναι πολύ εύκολο με τον όρο “Combative” να οδηγηθούν ελλιπώς πληροφορημένοι άνθρωποι σε λάθος συμπεράσματα με το άκουσμα αυτού του χαρακτηρισμού.

7 λόγοι για να μάθεις Combatives

Γιατί είναι το Combatives διαφορετικό από οτιδήποτε άλλο που προσφέρεται; Πως Γίνεσε ο ίδιος διαφορετικός σε λίγους μήνες; Πώς μπορείς να γίνεις εκπαιδευτής Combatives; Ποιός αναλαμβάνει την εκπαίδευσή σου και την προώθηση της σχολής σου;

Αναγνωρίζοντας την Βία

«Αναλύοντας τα βιώματα κάθε επιπέδου του Combatives μέχρι το τρίτο, παρατηρεί κανείς νέους ασκητές που ενθουσιάζονται αλλά και να προβληματίζονται. Σε όλους όμως παρατηρείται ότι αναγνωρίζουν την βία καλύτερα και την διαχειρίζονται ολοένα και περισσότερο.»

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.