Πολεμικές Τέχνες vs Αυτοάμυνα

Καλή η ενασχόληση και η συμμετοχή σε πολεμικές τέχνες και σεμινάρια αυτοάμυνας αλλά, ΩΣ ΕΚΕΙ. Μην ξεχνάμε ποτέ πως ο δρόμος όσο άναρχος και εάν φαντάζει, διέπεται και αυτός από ΝΟΜΟΥΣ.

Απλό, Άμεσο, Αποτελεσματικό.

Τρία άλφα, τρεις αρχές που μου έχουν χαραχθεί στο μυαλό μου από την πρώτη μέρα ενασχόλησης μου με τις τακτικές και τεχνικές αυτοάμυνας του Combatives Group.

Στα 29 μου έχω περίπου 9 χρόνια ενασχόλησης με διάφορα συστήματα πολεμικών τεχνών, άλλα γενικότερου και άλλα πιο συγκεκριμένου τύπου. Από την χρήση ξίφους τύπου Katana μέχρι μηχανικά περίπλοκα λακτίσματα και «ακροβατικές» φιγούρες. Εντυπωσιακά σίγουρα, αλλά πάντα κάτι μου έλειπε όταν αναλογιζόμουν την ουσία πίσω από κάθε κίνηση…

Πολυάριθμες φορές έπιασα τον εαυτό μου να αναρωτιέμαι μία πιθανή μου αντίδραση στην περίπτωση που θα κληθώ πραγματικά να ανταπεξέλθω σε μία ενδεχομένως επικίνδυνη κατάσταση. Συνήθως η απάντηση που έδινα στον εαυτό μου κρυβόταν σε κάποια σελίδα του Google ή σε κάποιο κανάλι του YouTube.

Δυστυχώς οι τέχνες που διδασκόμουν, πραγματιστικά δεν με προετοίμαζαν για τις άπειρες συνιστώσες μίας συμπλοκής σε περιβάλλον διόλου ελεγχόμενο. Πόντοι χτυπημάτων, προστατευτικά σώματος, διαιτητής και προπονητές, ατμόσφαιρα fair play, ποινές και λοιποί κανόνες διέτρεχαν το πνεύμα μίας «συμπλοκής» στα συστήματα αυτά με τα ενδεχόμενα αποτελέσματα να είναι λίγο-πολύ αναμενόμενα.

Ή θα χάσεις ή θα κερδίσεις…

Αν χάσεις ο αγώνας σταματάει, στεναχωριέσαι, πεισμώνεις, προπονείσαι και ξαναδοκιμάζεις στον επόμενο αγώνα.

Αν, πάλι, κερδίσεις τότε τέλεια!

Κέρδισες!

Ξανά προπόνηση για να κερδίσεις και τον επόμενο αγώνα.

Τι γίνεται όμως αν δεν είσαι κατάλληλα ζεσταμένος ή με τα κατάλληλα προστατευτικά στο σώμα σου;

Τι γίνεται αν οι συνθήκες ορατότητας δεν είναι ιδανικές ή αν η διάθεση σου/υγεία σου/ενδυμασία σου δεν είναι «όπως αρμόζει» για την διεξαγωγή ενός αγώνα;

Τι θα γίνει εάν ο αντίπαλος κινηθεί με τρόπο ασυνήθιστο;

Αν έχει και 2-3 φίλους ή κρατάει κάτι δυσδιάκριτο στο χέρι του;

Και αν είναι υπό την επήρεια κάποιας ουσίας;

Αν συνοδεύεις κάποιο αγαπημένο άτομο που δεν έχει προπονηθεί σε κάποια πολεμική τέχνη;

Αν δεχθείς χτύπημα χωρίς καν να δεις τον επιτιθέμενο;

Αν, αν, αν, αν…

Τόσα «ΑΝ» όσοι και οι άνθρωποι πάνω στην Γη.

Στην προσπάθεια μου να βρω απαντήσεις σε αυτά τα «ΑΝ», έψαχνα βιβλία και βίντεο και ομολογουμένως βρήκα κάποιες πειστικές. Ωραία! Έκατσα και διάβασα/παρακολούθησα για αμέτρητες ώρες και ένιωθα άνετος. Πολύ άνετος!

Θα μπορούσω όμως να τα κάνω όλα αυτά τα κόλπα την κρίσιμη στιγμή;

Μέχρι να δω το δεύτερο βίντεο είχα ξεχάσει την τεχνική του πρώτου.

Πως θα το θυμηθώ την στιγμή που μου επιτίθεται ουρλιάζοντας ένας άνθρωπος και με απειλεί;

Θα μπορέσω;

Δύσκολο…

Φόβος, αγωνία και ελπίδα να μην χρειαστεί να βρεθώ σε τέτοια κατάσταση με κατέκλιζαν συνεχώς.

«Δοκίμασε να έρθεις σε μία προπόνηση Combatives

μου είπε ένας καλός φίλος…

Του έδωσα μία ευκαιρία!

Ο Δάσκαλος είπε:

«Σε 3 μήνες δεν θα αναγνωρίζεις τον εαυτό σου και τα χτυπήματα σου θα είναι σοκαριστικά δυνατά, η ψυχολογία σου ολόκληρη θα αλλάξει».

«Πφφφ, καλά…, μας τα έχουν πει και άλλοι!»…

σκέφτηκα από μέσα μου θεωρώντας πως είναι άλλη μία τεχνική μάρκετινγκ.

Άμεσα αποτελέσματα υπόσχονται όλοι…

Αλλά Θεέ και Κύριε τι προπονήσεις είναι αυτές! Πόσο σκληρή εκγύμναση…

Άρχισε να μου αρέσει από θέμα γυμναστικής μιας και ένιωθα το σώμα μου να γυμνάζεται ραγδαία. Άρχισα να μαθαίνω τις τεχνικές και τα μυστικά των τόσο απλών τεχνικών και έχοντας τα «τρία άλφα» στο μυαλό μου κατάλαβα τα λόγια του Δασκάλου.

“It doesn’t have to be perfect, it doesn’t have to be pretty, it just has to be EFFECTIVE!” – Zak Kapantaidakis

‘Ωπα! Για κάτσε…

Αυτό ψάχνω και εγώ. Το “EFFECTIVE” που θα είναι συγχρόνως και εύκολο να ΘΥΜΑΜΑΙ σε περίπτωση που συμβεί κάτι.

Ύστερα από λίγους μήνες (μπορεί να ήταν όντως 3-4) άρχισα να με βλέπω ΤΕΛΕΙΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ.

ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ!!

Ένιωθα τον εαυτό μου άνετο σε μία ενδεχόμενη κατάσταση συμπλοκής στον δρόμο χωρίς κανόνες και χωρίς όρια διότι πλέον ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΒΓΑΙΝΑΝ ΜΗΧΑΝΙΚΑ. Ένιωθα πως ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΝΤΑΠΕΞΕΛΘΩ έχοντας πάντα στο νου παράγοντες όπως η διασφάλιση της ζωής τόσο της δικής μου και ενός ατόμου που έχω μαζί, αλλά όσο και του επιτιθέμενου. Διότι τι νόημα έχει να κερδίσεις την συμπλοκή και να πας για πάντα στην φυλακή επειδή έκανες το υπέρτατο χτύπημα που δείχνει κάποιος στο YouTube;

Καμία!

Παράμετρος που διαφεύγει από πολλά συστήματα…

Σημαντικότατη παράμετρος θα έλεγα!

Η λύση;

Combatives!

Τι νόημα έχει να κερδίσεις την συμπλοκή αλλά να μην μπορέσεις να αποδείξεις πως ήσουν σε αυτοάμυνα και όχι ένας καλογυμνασμένος και προπονημένος τραμπούκος;

Η λύση;

Com-ba-tives!

Λύσεις και απαντήσεις σε εξαιρετικά σοβαρά ζητήματα… ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ!

Πολλά συστήματα χρησιμοποιούν αυτό τον όρο, αλλά τους διαφεύγει το θέμα ενασχόλησης της ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ γύρω από την αυτοάμυνα!

Αποφεύγεις την γροθιά, τον ρίχνεις κάτω και μετά με το τακούνι της μπότας του πατάς το κεφάλι σαν τον Edward Norton στο “American History X…”

Αλήθεια;

Και όμως αλήθεια…

Αυτά διδάσκονται σε σχολές αυτοάμυνας. Κάντο αυτό και μετά πείσε τον εισαγγελέα πως ήσουν σε αυτοάμυνα!

Η λύση;

COMBATIVES!

Καλή η ενασχόληση με τις πολεμικές τέχνες για όξυνση κάποιων αισθήσεων και εκγύμναση του σώματος αλλά, ΩΣ ΕΚΕΙ. Επίσης, καλή η συμμετοχή σε συστήματα και σεμινάρια αυτοάμυνας. Αλλά, μην ξεχνάμε ποτέ πως ο δρόμος όσο άναρχος και εάν φαντάζει, διέπεται και αυτός από ΝΟΜΟΥΣ και εάν δεν δώσεις πολύ μεγάλη προσοχή στο ΤΙ θα κάνεις και, ΠΩΣ θα το κάνεις μπορεί κάλλιστα να καταλήξεις στο ίδιο κελί με τον τύπο που αποφάσισε πως είναι καλή ιδέα να αναμετρηθεί μαζί σου.

01/11/2019

Ξενικάκης Μιχάλης

Μοιράσου το:

Σχετικά άρθρα

Αφελής = Εύκολο θύμα

Πόσο σημαντικό είναι κάποιος να έχει έστω βασικές γνώσεις αυτοάμυνας; Πόσο σημαντική είναι η Ρεαλιστική Εκπαίδευση Αυτοάμυνας; Γιατί οι τεχνικές μόνο δεν μετράνε; Είναι σωστό να μην πιέζονται πραγματικά σε προπονήσεις οι γυναίκες;

Τι έμαθα στο Επίπεδο 1

Το σημαντικότερο πράγμα που έχω μάθει μέχρι στιγμής το οποίο πριν το combatives δεν γνώριζα, θεωρώ πως είναι στον τομέα της θεωρίας, συγκεκριμένα στον τρόπο σκέψης.

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.