Πως σας κοροϊδεύουν οι ειδικοί σε όλα

και γελάνε

Tην επόμενη φορά που θα συναντήσετε ένα «ειδικό» στην Αυτοάμυνα που προέρχεται από τις Πολεμικές Τέχνες με σωρεία διπλώματα, αναρωτηθείτε πώς είναι δυνατόν για ένα άτομο να έχει τόσα πολλά διπλώματα σε ποικιλία «πολεμικών τεχνών». Και μάλιστα, όπου υποτίθεται ότι είναι «ειδικός» σε όλες!

Είμαι ΜΑΣΤΕΡ…

Έχουμε κατακλειστεί από ειδικούς στην ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ από τον χώρο των πολεμικών τεχνών. Τουλάχιστον έτσι δηλώνουν…

Είναι όμως πράγματι έτσι;

Εδώ προτείνουμε να συζητήσουμε το τι καθιστά κάποιον ειδικό.

Τι καθιστά κάποιον «Ειδικό»

Στον κόσμο της πανεπιστημιακής μόρφωσης, όταν ένας άνθρωπος θέλει να αποκτήσει ένα δίπλωμα που δηλώνει ότι είναι ΓΝΩΣΤΗΣ σε ένα συγκεκριμένο τομέα, επενδύει χρόνια (και πιθανά χρήματα) στην εκπαίδευση του. Αυτό το χρονικό διάστημα μπορεί να διαρκέσει από τέσσερα έως πέντε χρόνια για ένα απλό δίπλωμα.

Οι ώρες του είναι γεμάτες με καθημερινές διαλέξεις, εργαστήρια και μελέτη, και συχνά έχει μελέτη μέχρι αργά το βράδυ…, αν θέλει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Κατά μέσο όρο μεταξύ 5 και 10 ώρες καθημερινής προσήλωσης στο έργο του είναι απαραίτητη. (Διαλείμματα για καφέ, τάβλι και το κυνήγι γκόμενας/ου δεν αποτελούν προϋποθέσεις για το σκοπό αυτό). Μερικοί άνθρωποι επενδύουν ακόμη περισσότερες ώρες στη μελέτη και συνήθως αυτοί είναι στην κορυφή της τάξης ή σχολής τους. Για εκείνους που θέλουν ένα ανώτερο δίπλωμα ή διδακτορικό, η προσπάθεια είναι ΠΟΛΥ πιο απαιτητική. Μπορεί να χρειαστεί επένδυση χρόνου διάρκειας ακόμα και 10 ετών!

Κοιτάξτε τους γιατρούς για παράδειγμα. Φανταστείτε το…, 10 χρόνια για να αναγορευτεί κανείς σε «ειδικό», σε έναν μόνο κλάδο!! Όλα αυτά γίνονται για να αποκτήσει τα έγγραφα που επιβεβαιώνουν την «γενεαλογία» του στον επιλεγμένο τομέα της ειδικότητάς του. Και αυτά με βάση την γνώση και εμπειρία όλων εκείνων που συνέβαλαν σε αυτόν τον τομέα ΠΡΙΝ από αυτόν.

Μετά αρχίζει η πραγματική εξειδίκευση στον κόσμο του Ιατρικού επιχειρείν. Εκεί με το πέρασμα του χρόνου και με κόπο, αποκτά την πραγματική και απαραίτητη προσωπική γνώση. Και όλα αυτά για να αποκαλεστεί από τους συναδέλφους του «ειδικός».

Σε αντίθεση με αυτή την επιστημονικά τεκμηριωμένη πραγματικότητα, αυτό που είναι εκπληκτικό, είναι ο αριθμός των «ειδικών» που υπάρχουν στην βιομηχανία των πολεμικών τεχνών. Είναι απίστευτο το πόσοι αυτοαποκαλούνται ως «ειδικοί στον τομέα» με μόνο δύο ή τρία χρόνια, προπονήσεων τριών ωρών την εβδομάδα. Καθόλου εκπαιδευτικό “pedigree” εάν συγκρίνει κανείς το παραδοσιακό εκπαιδευτικό μοντέλο που αναφέρεται παραπάνω.

Τι είναι αυτό που πραγματικά καθορίζει τη λέξη «ειδικός»;

Μερικοί λένε ότι 10.000 ώρες δραστηριότητας σε μια δεξιότητα σας κάνει ειδικό. Προσωπικά διαφωνώ. Η μητέρα μου πέρασε πολύ περισσότερο χρόνο στην κουζίνα μας μαγειρεύοντας καλά, υγιεινά, και γευστικά γεύματα και αυτή δεν είναι «ειδικός». Εγγυώμαι ότι ούτε οι περισσότερες μητέρες δεν είναι, έτσι αποκλείεται και η θεωρία της δραστηριότητας 10.000 ωρών.

Αυτό που λέω, είναι ότι μπορείτε να είστε ενεργοί σε κάτι σαν τις πολεμικές τέχνες και τα μαχητικά αθλήματα για μια ζωή. Και λόγω αυτού να φθάσετε να πιστεύετε ότι είστε ένας ειδικός στην Αυτοπροστασία και Αυτοάμυνα. Αλλά… στην πραγματικότητα προσεγγίζετε το θέμα της πραγματικής βίας στους δρόμους  με λάθος τρόπο (πόσο μάλλον σε στρατιωτικές συμπλοκές).

Ουσιαστικά αυτό που έχετε αποκτήσει, είναι μια δεξιότητα σε ΛΑΘΟΣ τομέα.

Είστε μεν ειδικοί στην τέχνη της επιλογής σας και ειλικρινά μπράβο σας για τον χρόνο και κόπο που επενδύσατε.

Αλλά, με ποία έννοια είστε ειδικοί στην αυτοπροστασία ή αυτοάμυνα;

Ειδικά αφού δεν καλύπτετε το πρώτο θέμα και, για τον λόγο της αλήθειας, δεν δεχτήκατε ποτέ επίθεση στον δρόμο από οπλισμένο ή μη με πρόθεση να σας κάνει πραγματικά κακό; (Και δεν μιλάμε για αρπαχτοκλοτσομπουνίδι, αυτό είναι το εύκολο.)

Επιτρέψτε μου να πιέσω τη θέση αυτή περαιτέρω. Εάν δεν ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΕ το επίπεδο της επάρκειας προσωπικής εμπειρίας σας, δεν κάνετε και πολλά. Και μιλάμε για εμπειρία η οποία πρέπει να βασίζεται τουλάχιστον σε ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΕΣ προσομοιώσεις δρόμου έστω σε σκληρές προπονήσεις βαριάς επαφής το λιγότερο. Αν είστε και άτυχοι, τότε εμπειρίες σε βίαιες συνθήκες υψηλής πίεσης. Αν δεν έχετε ΑΥΤΕΣ τις εμπειρίες, τότε τα διαπιστευτήριά σας ΔΕΝ πληρούν ρεαλιστικές προϋποθέσεις να διδάσκετε ΟΥΤΕ Αυτοπροστασία, ΟΥΤΕ Αυτοάμυνα.

Ποια διαπιστευτήρια είναι αυτά;

Τα διαπιστευτήρια

Ενδεχομένως, τις γνώσεις και εμπειρίας αποκτημένες από συνθήκες που βιώσατε τέτοιες εμπειρίες ή χύθηκε και αίμα… Συνεπώς, αυτό σημαίνει ότι σκατά ξέρεις! Ειδικά εφόσον δεν έχεις λάβει μέρος σε κάποια κατάσταση υψηλής πίεσης όπου απειλήθηκε πραγματικά η υγεία και η ζωή σου, δοκιμάζοντας τις ικανότητές σου με επιτυχία.

Απλά ΝΟΜΙΖΕΙΣ ότι ξέρεις.

Σήμερα συχνά θεωρείται ότι μια επίσημη εκπαίδευση σε πολεμικές τέχνες είναι η καθιερωμένη διαδρομή για να γίνει κανείς ειδικός στην αυτοάμυνα. (Αυτό από όσους αγνοούν ή σκόπιμα αψηφούν τα πραγματικά γεγονότα.)

Στην πραγματικότητα είναι η εμπειρία ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ συμβάντων της καθημερινότητας και η προπόνηση σε βίαιες συνθήκες υψηλής πίεσης που βασίζεται στον ΡΕΑΛΙΣΜΟ, η οποία οδηγεί σε πολύ πιο γρήγορη και αποτελεσματική εξέλιξη.

Δηλαδή, δεν υπάρχει τρόπος να κρύβεσαι από το προφανές γεγονός.

Ποιο είναι αυτό;

Ότι τα 30 δευτερόλεπτα στο δρόμο σε πραγματικά απειλητικές για τη ζωή συνθήκες, ισούται με τρία χρόνια στο Dojo.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα συναντήσετε ένα «ειδικό» στην Αυτοάμυνα που προέρχεται από τις Πολεμικές Τέχνες με σωρεία διπλώματα, αναρωτηθείτε πώς είναι δυνατόν για ένα άτομο να έχει τόσα πολλά διπλώματα σε ποικιλία «πολεμικών τεχνών». Και μάλιστα, όπου υποτίθεται ότι είναι «ειδικός» σε όλες! Κάντε του μερικές πραγματικά δύσκολες ερωτήσεις…

Αν είναι να επενδύσετε χρόνο, χρήμα και προσπάθεια να μάθετε Αυτοάμυνα, καλό είναι να μάθετε αν αυτός που πρόκειται να σας διδάξει τουλάχιστον πρώτον, ξέρει τι λέει και δεύτερον, έχει ιδίαν εμπειρία.

Τι κάνει η κοινότητά μας

Στη κοινότητα του Combatives Group, η εμπειρία που βασίζεται στην πραγματική ζωή δεν είναι το μόνο που είναι αναγκαίο για την επίτευξη του επιπέδου του “Expert” στην εξέλιξη του Συστήματος Αυτοάμυνας Combatives.

Ο τίτλος του «ειδικού» στον τομέα των Combatives έρχεται με συνεχώς εξελισσόμενες τακτικές και «κομμένες και ραμμένες» πρακτικές βίαιης συμπλοκής βαριάς επαφής σε επιθέσεις που βιώνει κανείς στο δρόμο.

Στοιχεία που σκόπιμα εφαρμόζονται υπό υψηλή πίεση και βίαιη συμπλοκή σε καταστάσεις υψηλού στρες.

Όλες αυτές οι βασικές αρχές πρέπει να υπόκεινται, να ακολουθούν και να εφαρμόζονται στα ακόλουθα:

  • Κατεύθυνση
  • Αλληλεπίδραση
  • Ανάλυση
  • Έρευνα

(Τα άνωθεν αναλύονται σε άλλο άρθρο.)

Οι τέσσερεις αυτές προϋποθέσεις είναι ζωτικής σημασίας στον τομέα της απόκτησης του τίτλου του «Ειδικού» σε οποιαδήποτε σοβαρή, αξιοκρατική μελέτη. Πόσο περισσότερο δε στη διαδικασία της προσωπικής εξέλιξης στην εκάστοτε μάχη για την επιβίωση.

Προσοχή λοιπόν στους «ειδικούς» στα πάντα. Κάντε και την ανάλογη έρευνα στο παρελθόν του καθενός και αν σας φαίνονται ειδικοί και «μάστερ» σε πολλά… ξέρετε…

«Όπου ακούς πολλά κεράσια…»

06/10/2019

Καπανταϊδάκης Ζαχαρίας

Μοιράσου το:

Σχετικά άρθρα

Combatives 2,5 χρόνια μετά

«Σε ΑΥΤΟ το μοτίβο εδραιώνεται η διδασκαλία του Combatives Group και του συστήματος αυτοάμυνάς του. Στις ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ και ΟΧΙ στις ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ.»

Οι πρώτες μου εντυπώσεις

Ποιός είναι ο πρώτος κανόνας της αυτοάμυνας; Πόσοι τον γνωρίζουν; Πόσοι άνθρωποι τον διδάσκουν; Πόσοι κατατάσσουν τα πρωτόκολλα αυτοάμυνας ως κύριο στοιχείο της διδασκαλίας τους; Πόσοι δοκιμάζουν τους μαθητές τους τακτικά στα πρωτόκολλα αυτοάμυνας;

Γιατί μαθαίνουμε αυτοάμυνα;

Πιστεύω ότι τα μαθήματα αυτοάμυνας στοχεύουν κυρίως στο να σε διδάξουν μια ολόκληρη νοοτροπία. Η νοοτροπία αυτή είναι πολύ απλή και βασικά σου δίνει μόνο σκοπό την ασφάλειά σου.

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.