Η λύση για την αντιμετώπιση του bullying

Πώς πρέπει ένα παιδί να μάθει να αντιμετωπίζει το Bullying; Υπάρχει τέλειος τρόπος για την κάθε περίπτωση Bullying; Χρειάζεται διαφορετικός χειρισμός ένα παιδί από έναν έφηβο; Ποιοι είναι αυτοί;

26/03/2015

Καπανταϊδάκης Ζαχαρίας

Μοιράσου το:

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Από προσωπική σκοπιά πάντα θεωρώ ότι είναι αναγκαίο η «θωράκιση» του παιδιού να ξεκινήσει από το σπίτι του και από πολύ μικρή ηλικία.

Η «θωράκιση» του παιδιού γίνεται τόσο με ενημέρωση για τους πιθανούς κινδύνους όσο και με εκμάθηση τρόπων αποφυγής και αντιμετώπισης.

Από εκεί και πέρα, στο μεγαλύτερο μέρος της νεαρής ζωής του μέχρι τη ενηλικίωσή του, θα έχει επαφή με δασκάλους και καθηγητές. Αυτό λογικά σημαίνει ότι αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να εφοδιαστούν με γνώσεις και δεξιότητες χειρισμού περιπτώσεων bullying (προτάσεις μου παρακάτω).

Όπως έχω διαπιστώσει, δεν υπάρχει το τέλειο εγχειρίδιο φροντίδας, εκπαίδευσης και κοινωνικής επιμόρφωσης παιδιών πάνω σ’ αυτό το θέμα. Αν υπήρχε, θα ήταν “best seller” στα βιβλιοπωλεία όλου του κόσμου. Παρά ταύτα, στην 40χρονη σταδιοδρομία ενασχόλησης και διδασκαλίας μου (είμαι 50 τώρα), έχω διδάξει πάρα πολλά παιδιά και εφήβους.

Συνοπτικά τί έχω διαπιστώσει;

Το παιδί

 • Το παιδί πάνω απ όλα θέλει να νιώθει ότι το αγαπάνε και ότι είναι ασφαλές. Θέλει ενθάρρυνση και επιβεβαίωση όταν κάνει κάτι σωστό. Θέλει διόρθωση, με αγάπη, όταν κάνει κάτι λάθος. Θέλει να το μάθουν πειθαρχία και ευθύνη από νωρίς. Χρειάζεται να καταλάβει ότι η σωστή πράξη αμείβεται (όχι πάντα υλικά). Γενικά θέλει θετική αλληλεπίδραση χωρίς να είναι πλασματική ή ψεύτικη, διότι το παιδί είναι ο καλύτερος ψυχολόγος και «μυρίζεται το ψεύτικο».
 • Είναι σωστό να συμμορφώνουμε παιδί που είναι έκδηλα επιθετικό και βίαιο αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ουσιαστικά είναι ένας άνθρωπος που πρέπει να βρει τον δρόμο του σε μια κοινωνία η οποία συχνά είναι σκληρή (με άλλα λόγια, καλός και χρυσός ο Γιαννάκης, αλλά πού και πού πρέπει να δαγκώνει).
 • Η υπερβολική προστασία του παιδιού δεν είναι καλή διότι δεν μαθαίνει να διεκδικεί την θέση του στην κοινωνία με αξιοπρέπεια (η μαχητικότητα με ηθικό μέτρο είναι καλή και λειτουργεί εξισορροπητικά σε μια κοινωνία).
 • Η υπερβολική ελευθερία προκαλεί και την έλλειψη μέτρου. Όταν στο παιδί παρέχονται τα πάντα ή του γίνονται όλα τα χατίρια, δημιουργούμε μια κοινωνία «δικαιώματος» και «απαίτησης» όπου όλοι του χρωστάνε επειδή έτσι είναι (Πρέπει να μάθει την αξία του δούναι και λαβείν διότι έτσι λειτουργεί η κοινωνία).

Ο έφηβος

 • Ό έφηβος θέλει τον «χώρο» του και την αίσθηση της ελευθερίας (και ας είναι ψευδαίσθηση, ξέρουμε τίνος πορτοφόλι μας συντηρεί).
 • Θέλει συμμετοχή του γονέα από απόσταση (αλλά όχι πολύ μακριά – θέλει να νιώθει ότι έχει και πλάτες αν χρειαστούν).
 • Είναι μια δύσκολη φάση της ζωής που δοκιμάζονται τις δυνάμεις του και προκαλεί την εξουσία (εκεί που νομίζει ότι τον παίρνει να το κάνει).
 • Κάνει διαρκώς λάθη, αλλά είναι σημαντικό να μην ασκούμε υπερβολική κρητική για αυτά (αλλά να του μάθουμε να σκέπτεται πριν πράξει – στο κάτω, κάτω μη ξεχνάμε και τα δικά μας…).
 • Πρέπει να καθοδηγηθεί ώστε να αναρωτιέται ποιές μπορεί να είναι οι συνέπειες των απερίσκεπτων πράξεων (οι συνέπειες πρέπει να είναι ανάλογες της πράξης – πολλές φυλές και θρησκείες θεωρούν ότι στα 12 χρόνια τα παιδιά πρέπει να αναλαμβάνουν ευθύνη ενήλικων για τις πράξεις τους).
 • Δεν είναι ούτε χαζός, ούτε βλάκας, έχει μυαλό. Απλά θέλει κατεύθυνση και προκλήσεις που θα τον αναγκάσουν να «τεντωθεί» ώστε να αποδείξει ότι μπορεί και είναι ικανός (έστω και στον εαυτό του – τη δική σου έγκριση την εκτιμά και ας κάνει ότι δεν ενδιαφέρεται).

Άλλα άρθρα για το bullying:

Bullying, Οι ρίζες και το ιστορικό του

Bullying, το Ανάθεμα

Είναι το bullying φυσιολογική συμπεριφορά σε μια κοινωνία; ποια προβλήματα δημιουργούνται από αυτό; Πόσο μπορεί να επηρεάσει έναν άνθρωπο; Μέχρι ποιές ηλικίες μπορεί να λαμβάνει μέρος; Πότε γίνεται το bullying παρενόχληση ή κακοποίηση;

Ποιοί φταίνε;

Ποιοί φταίνε για το πρόβλημα του Bullying;

Από που ξεκινάει το πρόβλημα του Bullying; Πώς αντιδράει ένα παιδί στο οικογενειακό περιβάλλον; Ποιοι άλλοι μπορούν να βοηθήσουν στη λύση του προβλήματος; Πώς μπορεί να διογκωθεί το πρόβλημα;

Τα κίνητρα εφαρμογής bullying

Τα κίνητρα εφαρμογής bullying

Ποιά είναι τα κίνητρα εφαρμογής του Bullying; Είναι το άτομο που το πράττει προβληματικό; Μήπως υπάρχουν άλλοι λόγοι για αυτή τη συμπεριφορά;

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

 • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
 • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
 • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
 • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
 • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.