Εκπαίδευση για την Αστυνομία

Οι ανάγκες μιας Αστυνομίας διαφέρουν από αυτές του Πολίτη και του Στρατού. Είσαι αρκετά εκπαιδευμένος να αντιμετωπίσεις τα σημερινά επίπεδα ΒΙΑΣ; Πόσο έτοιμος πιστεύεις ότι είσαι; Είσαι ΣΙΓΟΥΡΟΣ για αυτό;

Μοιράσου το:

Ρεαλιστική εκπαίδευση για τους αστυνομικούς

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε καιρό ειρήνης που δεν υπάρχει πόλεμος, το βάρος της καθημερινής αστικής βίας καλείται να το αντιμετωπίσει η αστυνομία.

Τις πραγματικές διαστάσεις και τους κινδύνους του έργου αυτού τις αγνοεί ο μέσος πολίτης. Έργο το οποίο συχνά το πληρώνουν οι αστυνομικοί στους δρόμους των μεγαλουπόλεων μιας χώρας καμιά φορά με την υπέρτατη θυσία (132 μεταξύ 1984-2020 – astynomia.gr). Κάθε τόσο ακούμε στις ειδήσεις για αστυνομικούς που έχουν τραυματιστεί ή σκοτωθεί εν ώρα του καθήκοντος και τότε μόνο έρχεται φευγαλέα η σκέψη του έργου και των θυσιών που κάνουν αυτοί οι άνθρωποι.

Για διάφορους λόγους με τα χρόνια, έχουν αλλάξει οι καιροί στην Ελλάδα και, οι αλλαγές αυτές έχουν βαρύνει τους πάντες. Αλλά, ειδικά τους αστυνομικούς οι οποίοι καλούνται να συνεισφέρουν στο έργο της τάξης αντιμετωπίζοντας όλο και πιο επικίνδυνες συνθήκες. Παρότι οι ίδιοι γνωρίζουν τους κινδύνους εξακολουθούν να προσφέρουν εκθέτοντας τον εαυτό τους σε κινδύνους χωρίς να διαμαρτύρονται, οι πολίτες σπάνια μαθαίνουν για τις δυσκολίες και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι αστυνομικοί που βλέπουν γύρο τους.

Οι απειλές και οι κίνδυνοι αυτοί είναι πολλαπλάσιοι αυτών που έχουν να αντιμετωπίσουν οι πολίτες, διότι οι ένστολοι είναι αυτοί που καλούνται να επιχειρήσουν ενάντια σε οπλισμένα και συχνά απελπισμένα κακοποιά στοιχεία. Συχνά μπαίνουν σε ένα περιβάλλον που δεν είναι καν σίγουροι τι θα αντιμετωπίσουν και καλούνται να τα βγάλουν πέρα κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες. Είναι αυτά και το καθημερινό καθεστώς της εν δυνάμει απειλής και κινδύνου, που θα πρέπει να ωθεί τον κάθε αστυνομικό να αναζητήσει τρόπους αντιμετώπισης τους.

Εδώ είναι που η κατάρτιση πρέπει να ακολουθεί το σχήμα που έχουν εγκαθιδρύσει σοβαροί στρατοί και αστυνομίες ανά τον κόσμο, με εκπαίδευση που βασίζεται σε ορισμένες αρχές και, στην συνέχεια, πρέπει διατηρείται σε όλη τη διάρκεια της θητείας τους. Οι αρχές αυτές είναι:

 • Συστηματική εκπαίδευση
 • Θεμελιώδη (αρχές και γνώσεις)
 • Συνεχής εκπαίδευση
 • Μαχητική αγωγή
 • Γυμνάσια
 • Ζωντανή εκπαίδευση
 • Ολοκληρωμένη εκπαίδευση
 • Ανάλυση μάχης/περιστατικών

Αυτά βέβαια γίνονται σε άρτια εκπαιδευμένες Αστυνομίες.

Το Combatives Group ακολουθεί κατά γράμμα αυτού του είδους κατάρτιση με κύρια πυξίδα την ηθική και τους νόμους του τόπου. Αυτό διότι έχει αποδειχθεί άκρως αποτελεσματική σε αντίθεση με την προσέγγιση που ακολουθούν Αθλητικοί Σύλλογοι Πολεμικών Τεχνών και Μαχητικών Αθλημάτων. Ακολουθεί λογικά ότι το ίδιο πρέπει να κάνει και ο κάθε αστυνομικός για να είναι αποτελεσματικός και πάνω απ’ όλα ασφαλείς.

Κοινώς, ένας επαγγελματίας πρέπει να λαμβάνει επαγγελματική εκπαίδευση για να μπορεί να ανταποκριθεί σαν επαγγελματίας.

Το βασικότερο των προβλημάτων για να επιτευχθεί αυτό είναι η θέληση του κάθε αστυνομικού, με την κατάλληλη κατάρτιση, να βελτιώσει τις πιθανότητες επιβίωσής του στο δύσκολο έργο της φύλαξης του πολίτη και της τάξης στους δρόμους. Ταυτόχρονα, ο χρόνος αφοσίωσής του σε αυτό το εγχείρημα σε τακτά διαστήματα, να του επιτρέπει να αφοσιωθεί και στις άλλες του υποχρεώσεις.

Συχνά η δίοδος που αναζητά ο αστυνομικός είναι κατά την αντίληψή του η πεπατημένη που ακολουθεί και ο πολίτης που έχει άγνοια, πιστεύοντας λανθασμένα ότι μια Πολεμική Τέχνη σε κάποιον Αθλητικό Σύλλογο θα τον βοηθήσει να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις σε προσωπικό επίπεδο αν χρειαστεί…

Όπως και με τον πολίτη, η σκέψη να ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΙ είναι σωστή, δυστυχώς όμως η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ είναι ΛΑΘΟΣ!

Γιατί;

Διότι όλα τα είδη που διδάσκονται είναι ονομαστικά παραπλανητικά. Αποκαλούνται «Πολεμικές Τέχνες» αλλά στην ουσία αποτελούν ΑΘΛΗΣΗ, μιας και όλα υπάγονται στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ακολουθώντας υποχρεωτικά την αθλητική προσέγγιση.

Για τον κάθε πολίτη, ο Αθλητισμός αποτελεί την ύψιστη μορφή της ευγενούς άμιλλας με ανταγωνισμό υπό ίσους όρους.

Για έναν αστυνομικό όμως δυστυχώς η ωμή, αχαλίνωτη βία ΔΕΝ αντιμετωπίζεται με αυτό το πνεύμα.

Αντιμετωπίζεται όμως με σοβαρή και υπεύθυνη προσπάθεια κατάρτισης σε αποδεδειγμένο, σύγχρονο σύστημα αντιμετώπισης της βίας, που έχει δοκιμαστεί σε σύγχρονες συνθήκες, με σίγουρα αποτελέσματα, χρησιμοποιώντας το πραγματικό πνεύμα του μαχητή προσαρμοσμένο στις νομικές απαιτήσεις του τόπου. Ταυτόχρονα δεν υπάρχουν και περιθώρια λάθους για να μην βρεθεί ο αστυνομικός κατηγορούμενος, τραυματίας ή νεκρός.

Τα όργανα της τάξης διδάσκονται κάποια οπλισμένα στοιχεία, αρχές και στόχους, στα δύο προγράμματα Civilian Combatives και Street Combatives, προσφέροντας εξαιρετικά αποτελεσματικές εναλλακτικές λύσεις στη βία με διαφορετική προσέγγιση.

Αυτή της πρόληψης και σπάνια της καταστολής.

Σχετικά άρθρα

Πολιτική Διδασκαλίας

Είναι σταθερή πολιτική του Combatives Group να ενημερώνει και να διδάσκει έγκυρες, σχετικές και πρακτικές τακτικές και τεχνικές στα μέλη της κοινότητάς του, παράγοντας έτσι ικανούς αλλά και υπεύθυνους ασκούμενους Combatives.

Εκπαίδευση για το Στρατό

Ο ΕΛΑΧΙΣΤΟΣ ΧΡΟΝΟΣ εκπαίδευσης που δίνεται στον σύγχρονο στρατιώτη, επιβάλλει ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ εκμάθησης ΣΥΜΠΥΚΝΩΜΕΝΗΣ ΥΛΗΣ. Οποιαδήποτε μεθοδολογία, τεχνική και προσέγγιση δεν είναι Απλή, Άμεση και κυρίως Αποτελεσματική, δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες ενός στρατού.

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

 • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
 • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
 • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
 • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
 • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.