Η αυτοάμυνα στο Combatives

ΕΡΩΤΗΣΗ:
Μελετώντας μερικές σελίδες σας, μου φάνηκε ότι παρουσιάζετε με λάθος πνεύμα το ζήτημα της αυτοάμυνας σε σχέση με τις πολεμικές τέχνες. Ασχολούμαι χρόνια με τις πολεμικές τέχνες και τις έχω χρησιμοποιήσει με επιτυχία μερικές φορές.

Φίλε Παναγιώτη,

Χαίρομαι που κατάφερες να αποφύγεις σοβαρό τραυματισμό στις όποιες συμπλοκές είχες στον δρόμο, παρά ταύτα όμως πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι:

 • Δεν μου έχεις περιγράψει τα περιστατικά λεπτομερώς και λόγο αυτού δεν γνωρίζω αν ήταν απλά ένας καυγάς που ήρθατε στα χέρια ή κάτι πιο σοβαρό (πραγματική απειλή κατά της ζωής σου).
 • Δεν γνωρίζω αν ο/οι αντίπαλος/οι ήταν πραγματικά γνώστες πολεμικών τεχνών ή μαχητικών αθλημάτων ή κακοποιά στοιχεία οι ίδιοι (δηλαδή πραγματικά σκληραγωγημένα άτομα).
 • Δεν γνωρίζω αν είχες να κάνεις με μόνον έναν επιτιθέμενο ή πολλούς.
 • Δεν γνωρίζω αν ήταν οπλισμένος ή οπλισμένοι.

Σίγουρα είναι καλύτερο να κατέχει κανείς έστω παραδοσιακές πολεμικές τέχνες από το να μην γνωρίζει απολύτως τίποτα. Παρά ταύτα η πραγματικότητα μας έχει δείξει ότι:

 • Ο σκοπός ενός επιτιθέμενου εξαρτάται κυρίως από το κίνητρο του (πρόκειται για απλή παρεξήγηση ή έχει κακό σκοπό;). Αν δεν έχει από μιας αρχής σκοπό την απόλυτη ωμή βία και ξεκίνησε με μια παρεξήγηση, τότε  οι  πιθανότητες είναι μεγάλες να παραμείνει καυγάς με το λεγόμενο «κλοτσομπουνίδι». Παρ’ όλα αυτά ενδέχεται να δημιουργήσει το δυναμικό μιας περεταίρω κλιμάκωσης, με κατάληξη έως και την θανατηφόρα απειλή κατά της ζωής (και ας μη το θεωρήσουμε “τραβηγμένο”, έχει γίνει).
 • Σε έναν απλό «καυγά» δεν είναι απαραίτητο κανείς να γνωρίζει πολεμικές τέχνες για να τα βγάλει πέρα (κατά τη γνώμη μας). Όλοι γνωρίζουμε ότι ο ψυχισμός (attitude/mindset) πολλές φορές μετράει περισσότερο (από εκεί βγήκε η έκφραση «εσύ καράτε εγώ βαράτε» χωρίς να θέλουμε να αποξενώσουμε τους φίλους μας του Καράτε). Αν λοιπόν ο αντίπαλος δεν έχει ιδιαίτερα ανεπτυγμένο μαχητικό ψυχισμό (attitude/mindset) και δεν έχει «παίξει γερό ξύλο» μερικές φορές στην ζωή του, ή δεν νιώθει ότι αξίζει τον κόπο να ασχοληθεί περισσότερο ώστε να κινδυνεύσει, πολύ πιθανό να κάνει πίσω.
 • Οι παραδοσιακές πολεμικές τέχνες σαφώς δίνουν ένα  προβάδισμα σε κάποιον ο οποίος πραγματικά τις κατέχει ενάντια σε κάποιον ανίδεο,  αλλά όχι πάντα (δες προηγούμενες παρενθέσεις).  Αλλά με μια ματιά, θα παρατηρήσει κανείς ότι καμία σχολή παραδοσιακής πολεμικής τέχνης δεν διδάσκει τακτικά ως μέρος της διδακτέας ύλης την πρόληψη, στρατηγικές, τακτικές και δεξιοτεχνίες για την αντιμετώπιση πολλών επιτιθέμενων. Αντιθέτως, λόγο του αθλητικού τους χαρακτήρα η προσέγγιση είναι πάντα ένας προς έναν και συχνά με “στημένη” την οπλισμένη επίθεση με πνεύμα συνεργασίας. Ακόμη και οι αγώνες τους έχεουν σωρεία κανόνες.
 • Για να μην έχεις αναφέρει όπλο πουθενά, μάλλον δεν έχεις αντιμετωπίσει τέτοια περίπτωση. Αν είχες, θα σου ήταν αξέχαστη εμπειρία…

Τέλος, εμείς στο Combatives Group ξεχωρίζουμε σαφώς την αυτοπροστασία από την αυτοάμυνα. Άνθρωπος εκπαιδευμένος από εμάς ασχολείται κυρίως με την πρόληψη (αυτό-προστασία) πρώτα και κατόπιν την καταστολή (αυτό-άμυνα), μόνο όταν δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Οι πιθανότητες να εμπλακούν σε «καβγάδες» (που άλλωστε είναι παράνομοι) είναι μηδαμινές αν ακολουθούν αυτήν την μέθοδο. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει άλλος δρόμος, η αυτοάμυνά τους ασκείται πάντα με γνώμονα τις νομικές κυρώσεις.

Επιπλέον, στους ασκητές του Combatives Group, σε όλη τη διαδικασία εκμάθησης καλλιεργείται επισταμένα ο κατάλληλος ψυχισμός για την αντιμετώπιση της βίας από έναν ή περισσότερους επιτιθέμενους, με ή χωρίς όπλο.

Με εκτίμηση

Η ομάδα του Combatives Group

Όνομα: Παναγιώτης Μ.
Ημ/νία: 09/06/2013
Περιοχή: Αγ. Δημήτριος

Μοιράσου το:

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Κάνε την ερώτησή σου

Η απάντηση θα αναρτηθεί σύντομα στην ενότητα Q&A (Ερωτήσεις & Απαντήσεις) και θα λάβεις σχετική ενημέρωση στο email που θα δηλώσεις.

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

 • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
 • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
 • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
 • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
 • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.