Αποφυγή βιασμού: Βασικές οδηγίες ασφάλειας

Πρόλυψη πρώτα!

Πότε πρέπει να έχεις το νου σου; Πρέπει να εμπιστεύεσαι τα συναισθήματά σου; Πότε πρέπει να δείξεις ιδιαίτερη προσοχή; Πότε πρέπει να είσαι προετοιμασμένη για διαφυγή ή αυτοάμυνα; Πότε είσαι πιο ευάλωτη;

Για αρχή, βήμα-βήμα…

Μάθε να εμπιστεύεσαι τα συναισθήματά σου: Οι περισσότερες γυναίκες διδάσκονται από πολύ μικρή ηλικία στο να είναι πάντα ευγενικές και να μην προσβάλλουν κανέναν. Λογικό λοιπόν είναι να δυσκολεύονται να ενεργήσουν με βάση τα πραγματικά συναισθήματά τους όταν αισθανθούν άβολα από κάποια ανάρμοστη συμπεριφορά.

Έχε τον νου σου, γενικά!

Δείξτε ιδιαίτερη προσοχή όταν:

  • έχετε μια διαρκή αίσθηση ότι κάτι δεν είναι σωστό
  • αισθάνεστε φοβισμένη ή θέλετε να φύγετε
  • αισθάνεστε άβολα με τα σχόλια ή τις προτάσεις που κάνει το έτερο άτομο
  • δεν σας αρέσει η φυσική επαφή που κάνει ένα έτερο άτομο.

Μπορεί να είναι δύσκολο να ενεργήσετε όταν νιώσετε αυτά τα συναισθήματα γιατί μπορεί να φοβάστε τι θα σκεφτούν άλλοι. Πολλές φορές, παρόλο που βλέπουμε τα σημάδια, δεν θέλουμε να παραδεχτούμε ότι ένα κοντινό σε εμάς άτομο ενδέχεται να μας βλάψει. Είναι πάντα προτιμότερο να εμπιστευτείτε τα συναισθήματά σας και να βγείτε από μια κατάσταση που αισθάνεστε άβολα ΠΡΙΝ συμβεί το κακό.

Να είστε προετοιμασμένες προς διαφυγή:

  • Αποφύγετε να πάτε κάπου μόνη με κάποιο άτομο ή άτομα με τα οποία αισθάνεστε άβολα ή που δεν γνωρίζετε καλά.
  • Φροντίστε να έχετε πάντα έναν τρόπο να επιστρέψετε σπίτι σας, αν αποφασίσετε ότι πρέπει κάποια στιγμή να φύγετε.
  • Αποφύγετε να πάτε κάπου αν δεν μπορείτε να επιστρέψετε χωρίς τη βοήθεια του ατόμου με το οποίο βγήκατε ή συναντήσατε.
  • Πείτε στο άτομο ότι τα σχόλιά του ή το άγγιγμά του σας κάνουν να νιώθετε άβολα. Εάν δεν αλλάξει άμεσα τον τρόπο που ενεργεί θα πρέπει να απομακρυνθείτε από αυτόν το συντομότερο δυνατόν.

Εάν έχει εξουσία πάνω σας: (προϊστάμενος, γιατρός, δάσκαλος κλπ)

  • Την πρώτη φορά που κάνει κάτι που σας κάνει να αισθανθείτε άβολα, πείτε του να σταματήσει. Άτομα που προσπαθούν να επωφεληθούν από τη εξουσία τους προτιμούν θύματα που είναι πιο εύκολο να εκφοβίσουν ή να υποτάξουν. Γνωστοποιήστε του ότι δεν φοβάστε. Είναι λιγότερο πιθανό να σας βλάψει (για παράδειγμα να σας απολύσει, να σας αρνηθεί ιατρική περίθαλψη ή να αρνηθεί το αίτημά σας) εάν τον σταματήσετε ΠΡΟΤΟΥ προβεί σε μια ενέργεια, που πιθανώς μετέπειτα να τον κάνει να φαίνεται ανόητος.
  • Συζητήστε με άλλες γυναίκες γι’ αυτόν. Πιθανώς δεν είστε η μόνη που έχει ενοχλήσει. Αν πρέπει να συνεχίσετε να τον συναντάτε, προσπαθήστε να φέρετε έναν φίλο ή φίλη μαζί σας την επόμενη φορά, ώστε να μη βρεθείτε ποτέ μόνη μαζί του. Προειδοποιήστε άλλες γυναίκες να προσέχουν.

Να είστε σε εγρήγορση και επιφυλακή – Στο περιβάλλον σας ανά πάσα στιγμή μπορεί να ελλοχεύουν άγνωστοι κίνδυνοι (είναι γεγονός, δεν το λέμε για να σας τρομάξουμε «πουλώντας» τρομολαγνεία). Οι χώροι και τα γκαράζ στάθμευσης είναι δύο από τις τοποθεσίες όπου εντοπίζονται συχνότερα οι απόπειρες βιασμού. Αυτοί οι «άνθρωποι» είναι αρπακτικά, επομένως παρατηρείστε πάντα προσεκτικά το περιβάλλον σας. Εάν βρίσκεστε σε χώρο στάθμευσης και αισθάνεστε ότι κάποιος σας ακολουθεί, αρχίστε να κάνετε θόρυβο. Π.χ. μιλήστε με τον εαυτό σας ή προσποιηθείτε ότι μιλάτε στο κινητό σας τηλέφωνο δίνοντας περιγραφή του ατόμου που υποψιάζεστε. Όσο πιο δυνατά μιλάτε, τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα το αρπακτικό να παγώσει ή να βρεθεί σε αμηχανία. Άλλη πιο ακίνδυνη και αξιόπιστη μέθοδος είναι να μπείτε ξανά στο κατάστημα από το οποίο ψωνίζατε και να ενημερώσετε τη διεύθυνση ότι παραμονεύει ένας «περίεργος τύπος» στο γκαράζ. Αυτό αναγκάζει και τις επιχειρήσεις να δίνουν περεταίρω προσοχή στην ασφάλεια των πελατών τους.

Παρακολουθείτε το περιβάλλον σας συνέχεια – Σκοπός σας είναι να μάθετε το περιβάλλον στο οποίο κινείστε ώστε να εντοπίζετε εύκολα όσα δεν σας «ταιριάζουν» στο σκηνικό. Όταν μετακινείστε σε γνωστό ή άγνωστο μέρος, φροντίστε να μάθετε τον ασφαλέστερο δρόμο να περπατήσετε από σημείο σε σημείο. Αυτό σημαίνει να μετακινείστε σε καλά φωτισμένους δρόμους ή στενά (αν σώνει και καλά πρέπει), όπως και να περπατάτε σε πολυσύχναστα μέρη (οι κακοποιοί γενικά δεν θέλουν να τους βλέπουν πιθανοί μάρτυρες).

Σε Εκπαιδευτικά Ιδρύματα

Ξεκινάει από το σχολείο – Ενώ τόσο τα σχολεία όσο και τα κοινωνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης αγγίζουν όλο και περισσότερο το πάντα επίκαιρο θέμα του εκφοβισμού (Bullying), παραμένουν τυφλά σε ότι έχει να κάνει με  το πραγματικό πρόβλημα της σεξουαλικής παρενόχλησης ή βίας. Η σχολική κοινότητα είναι διστακτική στο να συζητά με έφηβους θέματα σχετιζόμενα με το σεξ γενικότερα – πόσο μάλλον για τη σεξουαλική βία.

Τα κορίτσια έχουν περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν όλες τις μορφές σεξουαλικής παρενόχλησης. Παρόλο που είναι βέβαιο ότι πολλά κορίτσια έχουν βιώσει ανεπιθύμητη σεξουαλική παρενόχληση, μόνο ένα μικρό ποσοστό έχει αναφέρει ότι έχουν αναγκαστεί να κάνουν σεξ. Είναι προφανές ότι ο φόβος του κοινωνικού στιγματισμού ευθύνεται για την έλλειψη περισσότερων στοιχείων.

Πολλές φορές, συμπεριφορές σεξουαλικής παρενόχλησης παρουσιάζονται απλά σαν επίμονο φλερτ ή αλλιώς «στενό μαρκάρισμα» από κάποιον που απλά «γουστάρει» το κορίτσι. Προφανώς το περνάνε σαν να μην είναι και μεγάλο ζήτημα ή σαν απλή πλάκα. Ποσοστό μικρότερο του 10% των σεξουαλικών παρενοχλητών παραδέχεται ότι έχουν πειράξει σεξουαλικά ένα κορίτσι επειδή ήθελαν να κάνουν σεξ.

Μέχρι το κράτος να παραδεχτεί αυτό το πρόβλημα και να παράσχει αποτελεσματικά προγράμματα εκπαίδευσης και προσαρμογής συμπεριφοράς, πιστεύουμε ότι είναι καλύτερο το εκάστοτε περιστατικό ή δείγμα τέτοιας συμπεριφοράς να αναφέρεται αμέσως στους διευθυντές των ιδρυμάτων. Επιπλέον, η Κοινότητα του Combatives Group προσφέρει προγράμματα που διδάσκουν τόσο στρατηγικές όσο και τακτικές αυτοπροστασίας και αυτοάμυνας σε κορίτσια και γυναίκες. Ταυτόχρονα προτείνουμε στους ενήλικες κάθε οικογένειας, να εμπλέκουν τους εφήβους σε ευρύτερες συζητήσεις σχετικά με τους κοινωνικούς σεξουαλικούς κανόνες.

Και το Πανεπιστήμιο έχει κινδύνους – Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, η πλειονότητα των βιασμών σε πανεπιστημιακές εστίες συμβαίνουν κατά τις πρώτες εβδομάδες παραμονής των πρωτοετών και δευτεροετών φοιτητών. Αυτές είναι οι πιο επικίνδυνες ημέρες, επειδή οι άνθρωποι έχουν μόλις αρχίσει να γνωρίζονται και συνεπώς αγνοεί ο ένας το ποιόν του άλλου. Ταυτόχρονα υπάρχει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ πολλών σεξουαλικά ενεργών νέων σε συνδυασμό με άφθονο αλκοόλ. Παρόλο που αυτό δεν πρέπει να σας κρατάει από τη διασκέδαση ή την έξοδο από την εστία σας, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικές όταν συναντάτε νέους ανθρώπους και να βεβαιώνεστε ότι παραμένετε με την παρέα σας και ασκείτε την ορθή κρίση σας. Μην βιάζεστε να τα δοκιμάσετε όλα «χθες» τώρα που φύγατε από το σπίτι και αποκτήσατε την ελευθερία της ενηλικίωσης, έχει μέλλον η ζωή…

Να είστε διεκδικητικές – Αυτό αποτελεί και μια μορφή εκπαίδευσης σε νέους και ενήλικες. Αν κάποιος σας δίνει ανεπιθύμητη προσοχή, πείτε του να σταματήσει. Δεν χρειάζεται να είστε και ιδιαίτερα ευγενικές όταν κάποιος κάνει ανεπιθύμητες κινήσεις. Να είστε απόλυτες δείχνοντας ότι δε σας ενδιαφέρει. Αυτό μπορεί να είναι πιο δύσκολο αν είναι κάποιος που γνωρίζετε καλά και για τον οποίο νοιάζεστε, αλλά πρέπει να είστε ξεκάθαρες. Μόλις περάσετε το μήνυμα, το άτομο είναι πολύ πιο πιθανό να υποχωρήσει, αλλιώς πρέπει να προβείτε σε πιο σκληρά μέτρα.

Τα κλαμπ και η διασκέδαση

Παραμείνετε κοντά στις φίλες σας – Όπου πηγαίνετε, να εμφανίζεστε με μια παρέα και να φεύγετε μαζί με την ίδια παρέα. Ακόμα και αν εσείς και οι φίλες/οι σας έχετε καταλήξει σε διαφορετικά μέρη του πάρτι ή του καταστήματος, να ξέρετε πάντα πού βρίσκονται στον χώρο και σιγουρευτείτε ότι βλέπουν και εκείνες/οι πού βρίσκεστε εσείς. Κρατήστε οπτική επαφή με την παρέα σας, κάντε επαφή με τα μάτια και βεβαιωθείτε ότι βρίσκεστε σε επαφή και νοητικά (για να βοηθήσουν αν παρατηρήσουν «απελπισμένη» ή με νόημα ματιά). Οι φίλες/οι σας θα πρέπει να προσέχουν τα «νώτα» σας αν σας βλέπουν με ένα πρόσωπο του οποίου τη παρέα δεν επιθυμείτε και το αντίθετο. Προστατέψτε την κάθε φίλη σας αποτρέποντάς την από το να βγαίνει ραντεβού μόνη με ένα πρόσωπο που συναντά για πρώτη φορά, ειδικά εάν υπάρχει και η πιθανότητα να καταναλωθεί αλκοόλ.

Μείνετε ασφαλείς στα κλαμπ – Τα κλαμπ και τα μπαρ συνήθως παίζουν μουσική τόσο δυνατά, που οι άνθρωποι μπορεί να μη σας ακούν να φωνάζετε για βοήθεια. Εάν βρεθείτε σε κλαμπ ή μπαρ, βεβαιωθείτε ότι μένετε κοντά στις φίλες σας, πηγαίνετε στα W.C. μαζί και σιγουρευτείτε ότι οι φίλες σας ξέρουν πού βρίσκεστε ανά πάσα στιγμή.

Μην αφήνετε το ποτό σας αφύλακτο – Δε λέει κανείς να μη βγαίνετε έξω να διασκεδάσετε όταν μπορείτε, αλλά να γνωρίζετε ότι πάντα υπάρχει κάποιος που παρακολουθεί, ζυγίζει και σχεδιάζει περιμένοντας την ευκαιρία του κι ας μην το δείχνει, το λέει ή το αντιλαμβάνεστε. Αντιμετωπίστε το ποτό σας σαν να είναι χρυσή λίρα. Μην αφήνετε κανέναν άγνωστο να κρατάει το ποτό σας. Αποφύγετε οτιδήποτε σας κερνάει κάποιος άγνωστος, διότι εύκολα «αλλοιώνεται» με ναρκωτικές ουσίες. Μην δεχτείτε ένα ποτό από κάποιον εκτός εάν ο μπάρμαν ή η/ο σερβιτόρα/ος το παραδώσει απευθείας σε εσάς. Πάντα να αγοράζετε, να κρατάτε και να παραλαμβάνετε τα δικά σας ποτά (ειδικά αν δεν παρακολουθείτε τον μπάρμαν να το ετοιμάζει). Βάζετε το χέρι σας πάνω από το στόμιο του ποτηριού σας επειδή είναι εύκολο να «πέσει» κάτι σε αυτό. Ακόμα και αν είστε σίγουρη ότι το ποτό που αφήσατε αφύλακτο στην άλλη πλευρά του μαγαζιού ήταν το δικό σας ποτό, είναι πολύ ασφαλέστερο να αγοράσετε ένα άλλο.

Πίνετε υπεύθυνα – Και πάλι, αυτό δεν σημαίνει ότι η ανεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ σας καθιστά ανόητη επειδή σας πλησίασε κάποιος άγνωστος εν δυνάμει βιαστής. Ωστόσο, ΣΙΓΟΥΡΑ σας κάνει πιο ΕΥΑΛΩΤΕΣ σε ανεπιθύμητες παρενοχλήσεις και επιθέσεις. Βεβαιωθείτε ότι δεν πίνετε περισσότερο από 1 ποτό ανά ώρα (που σημαίνει ΕΝΑ ποτήρι κρασί, ΜΙΑ μπύρα ή ΕΝΑ σφηνάκι αλκοόλ) και κρατήστε τον έλεγχο του μυαλού και του σώματός σας! Μην αφήσετε κανέναν που δεν είναι μπάρμαν του καταστήματος να σας φτιάξει ποτό.

Μη δίνετε στοιχεία

Μη παραχωρείτε προσωπικές πληροφορίες– Μη μοιράζεστε τις πληροφορίες σας προφορικά ή στο Διαδίκτυο. Επίσης, να είστε πολύ επιφυλακτικές στο να συναντήσετε κάποιον που γνωρίσατε μέσω του Διαδικτύου. Αν νομίζετε ότι πρέπει να το κάνετε, φέρτε κάποιον άλλο μαζί σας, κατά προτίμηση έναν άνδρα φίλο που είναι μεγαλύτερος σε ηλικία και προτιμείστε να γίνει η συνάντηση σε δημόσιο χώρο.

Φροντίστε πάντα να είναι φορτισμένο το τηλέφωνό σας – Μη βγαίνετε ραντεβού με αφόρτιστο κινητό τηλέφωνο. Μπορεί το κινητό σας να αποδειχθεί σωτήριο σε περίπτωση που το χρειαστείτε στο να καλέσετε την αστυνομία ή τους φίλους σας για να ζητήσετε βοήθεια. Βεβαιωθείτε ότι το φορτίζετε καλά πριν βγείτε έξω για διασκέδαση, είτε είστε μόνες είτε με φίλους. Αν έχετε την τάση να αμελείτε την φόρτιση του, φροντίστε να έχετε πάντα μαζί σας έναν φορτιστή.

14/12/2017

Καπανταϊδάκης Ζαχαρίας

Μοιράσου το:

Σχετικά άρθρα

Βιασμοί στην Ελλάδα

Βιασμοί στην Ελλάδα

Γιατί δεν μιλάει κανείς για τον βιασμό στην Ελλάδα; Γιατί οι άνθρωποι που τον έχουν υποστεί δεν καταγγέλουν το περιστατικό; Σε ποιούς ασκείται τέτοιο είδος βίας; Γιατί εφόσον γνωρίζουν την αδύναμη θέση τους δεν κάνουν κάτι για αυτό οι άνθρωποι;

Τα κίνητρα εφαρμογής bullying

Τα κίνητρα εφαρμογής bullying

Ποιά είναι τα κίνητρα εφαρμογής του Bullying; Είναι το άτομο που το πράττει προβληματικό; Μήπως υπάρχουν άλλοι λόγοι για αυτή τη συμπεριφορά;

Όχι στον βιασμό

Απέφυγε τον Βιασμό

Ποίοι είναι οι κατάλληλοι να δώσουν συμβουλές κατά του βιασμού; Γιατί δεν αντιδροούν η πλειψηφία των γυναiκών στον βιασμό; Σε ποιές ηλικίες πρέπει να επιμορφώνονται εν δυνάμει θήτες; Ποιά κατηγορία ανθρώπων είναι αυτή που βιάζει περισσότερο;

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.