Απέφυγε τον Βιασμό

Κατανόησε το πρόβλημα... και την λύση

Ποίοι είναι οι κατάλληλοι να δώσουν συμβουλές κατά του βιασμού; Γιατί δεν αντιδροούν η πλειψηφία των γυναiκών στον βιασμό; Σε ποιές ηλικίες πρέπει να επιμορφώνονται εν δυνάμει θήτες; Ποιά κατηγορία ανθρώπων είναι αυτή που βιάζει περισσότερο;

Υπάρχουν τρόποι αν πραγματικά θέλετε

Αγαπητές μας Κυρίες, ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές και τα βήματα, μπορείτε να κάνετε τον κόσμο σας ασφαλέστερο από αυτούς τους «άρπαγες» της κοινωνίας. Παρακάτω σας δίνουμε σαφείς πληροφορίες για το φαινόμενο αυτό, όπως και χρήσιμες συμβουλές για το πώς θα το χειριστείτε αλλά και πώς θα αποφύγετε τον βιασμό.

Όταν το αποφασίσετε, επικοινωνήστε μαζί μας και θα σας διδάξουμε, ατομικά ή σε μικρά τμήματα, τις δεξιότητες που χρειάζεστε για να προστατευτείτε ψυχολογικά και σωματικά από τέτοιες καταστάσεις. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε το περιβάλλον σας και να μπορείτε να προστατέψετε και στην συνέχεια, αν χρειαστεί, να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας.

Δεν υπάρχει κανένας απόλυτα σωστός ή λανθασμένος τρόπος συμπεριφοράς για να αποφευχθεί ο βιασμός. Υπάρχουν όμως ορισμένες κινήσεις και τακτικές μου μπορούν να ακολουθηθούν ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο.

Η αντίδραση μιας γυναίκας σε αυτές τις καταστάσεις εξαρτάται από το πόσο καλά ξέρει τον άνθρωπο που αντιμετωπίζει, πόσο φοβισμένη είναι και σε πόσο μεγάλο κίνδυνο θεωρεί ότι βρίσκεται. Θυμηθείτε, εάν μια ενημερωμένη ή και εκπαιδευμένη γυναίκα βιαστεί, δεν είναι επειδή δεν κατάφερε να αποφύγει τον βιασμό, αλλά επειδή κάποιος ισχυρότερος την ανάγκασε δια της βίας.

Οι βιαστές είναι αρπακτικά.- Τελεία και παύλα.

Απέφυγε τον βιασμό

Σε έναν τέλειο κόσμο, απαλλαγμένο από το σεξισμό και τις ανισότητες… θα υπήρχε αλληλοσεβασμός μεταξύ των ανθρώπων και φαινόμενα όπως αυτά της σεξουαλικής παρενόχλησης, θα ήταν σπάνια. Απέχουμε πολύ από αυτό. Μέχρι τότε, μόνο η ενημέρωση και η σωστή εκπαίδευση μπορεί να μας βοηθήσει να αποφύγουμε τέτοιες επικίνδυνες καταστάσεις, με πολύ σεβαστά ποσοστά επιτυχίας. Εμείς, στην Κοινότητα του Combatives Group, αυτό ακριβώς προσφέρουμε. Κάνουμε την καθημερινότητα της κάθε γυναίκας πολύ ασφαλέστερη και την ίδια ικανότερη να ανταπεξέλθει σε τέτοιου είδους περιστατικά.

Η μόρφωση, ο πολιτισμός και ο σεβασμός στο αντίθετο φύλο ποικίλει από χώρα σε χώρα, ήπειρο σε ήπειρο, θρησκεία σε θρησκεία κ.ο.κ.

Η κοινωνία οφείλει να εργαστεί στο να αυξήσει το ποσοστό των ανδρών που σέβονται τις γυναίκες και να αντιμετωπίσει τις νοοτροπίες και τις κουλτούρες ανά τον κόσμο που συνεχώς αντικειμενοποιούν και μειώνουν τις γυναίκες. Τότε μόνο μπορούν σιγά-σιγά να αλλάξουν τα δεδομένα προς μια πιο ευγενική παγκόσμια κοινωνία.

Όπως ισχύει για όλα τα σημαντικά πράγματα, η επιμόρφωση πρέπει να ξεκινάει από τις μικρές ηλικίες. Για παράδειγμα, μερικές φορές, τα έφηβα αγόρια θεωρούν ότι είναι αποδεκτό να αστειεύονται σχετικά με θέματα σεξισμού και σεξουαλικών ενοχλήσεων. Είναι σημαντικό να ενημερωθούν ότι κάτι τέτοιο είναι ανεπίτρεπτο.

Πολλές ανεπαρκώς μορφωμένες και υποανάπτυκτες κοινωνίες εστιάζουν το πρόβλημα του βιασμού στη συμπεριφορά του θύματος. Προτρέπουν τις γυναίκες να ενεργούν «με τον σωστό και «ηθικό» τρόπο», να μην προκαλούν και να έχουν υποτελή συμπεριφορά. Με αποτέλεσμα, όταν συμβεί «το κακό», η κοινωνία θα ελέγξει πρώτα αν το θύμα είχε την κοινωνικά αποδεκτή συμπεριφορά ή αν του ΑΞΙΖΕ αυτό που του συνέβη και μετά τον θύτη.

Είναι η πρόθεση μας, μέσω αυτού του (ομολογουμένως μεγάλου αλλά πιστεύουμε σημαντικού) άρθρου, να αλλάξουμε κάποιες αντιλήψεις και, ταυτόχρονα, να δώσουμε και κατευθυντήριες γραμμές για την γενικότερη ασφάλεια των γυναικών.

Αυτό το άρθρο σκοπεύει στο να ενδυναμώσει τις γυναίκες δίνοντάς τους λογικές συμβουλές για το πώς να αποφύγουν τον κίνδυνο. Ωστόσο, οι γυναίκες δεν είναι το μόνο φύλο που βιάζεται. Και οι άνδρες μπορούν να βιαστούν, απλά το φαινόμενο δεν είναι τόσο διαδεδομένο. Η κοινωνία γενικά δεν πιστεύει ότι «μικρόσωμες» γυναίκες μπορούν να βιάσουν «μεγαλόσωμους» και δυνατούς άνδρες. Και όμως, συμβαίνει. Το μεγαλύτερο όμως ποσοστό βιασμών σε άντρες, προκύπτει από άντρες. Και σε αυτήν την περίπτωση, αναφέρονται στις αρχές πολύ λιγότερα περιστατικά από αυτά που συμβαίνουν στην πραγματικότητα. Αυτό συμβαίνει για έναν παραπάνω λόγο. Οι άνδρες θύματα βιασμού φοβούνται να μην στιγματιστούν ως πιθανόν ομοφυλόφιλοι. Ναι. Αυτό είναι μεγάλο στίγμα, ακόμα και σε πολλές «σύγχρονες» κοινωνίες.

Η πλειονότητα των βιασμών διαπράττονται από πρόσωπο γνωστό ως προς το θύμα. Οι στατιστικές ποικίλλουν, αλλά εκτιμάται ότι μόνο το 9% με 33% (η διαφορά καλύπτει όσους βιασμούς υπολογίζεται ότι ΔΕΝ καταγγέλλονται) των βιαστών ήταν απόλυτα ξένοι στο θύμα. Αυτό σημαίνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών βιάζονται από άνδρες που γνωρίζουν, που είναι φίλοι, άνθρωποι που βγαίνουν ραντεβού, συνεργάτες, γνωστοί ή ακόμη και μέλη της στενής ή και ευρύτερης οικογένειάς τους. Συνεπώς, είναι πολύ πιο πιθανό για κάποιον να βιάζεται από κάποιον με τον οποίον γνωρίζεται ήδη, παρά από το στερεότυπο ενός αγνώστου σε κάποιο βρώμικο και σκοτεινό σοκάκι. Επομένως, ενώ είναι σημαντικό να λαμβάνετε προφυλάξεις όταν είστε μόνες σας, δεν θα πρέπει να αφεθείτε εντελώς όταν είστε είτε με ξένους ή και με γνωστούς σε εσάς ανθρώπους. (Διαβάστε άρθρο – Βιασμός)

Όταν βρίσκεστε σε κάποια κοινωνική εκδήλωση ή έξοδο με κάποιον που γνωρίζετε, προσέξτε ιδιαίτερα και μην αφήνεστε εντελώς ελεύθερες ακόμα και αν αισθάνεστε πραγματικά ασφαλείς με το άτομο. Ακόμα και τότε μπορεί να βιαστείτε. Να γνωρίζετε ότι εάν το ένστικτό σας λέει, ότι η κατάσταση δεν είναι εντάξει, πρέπει να φύγετε όσο πιο γρήγορα και με τον ασφαλέστερο δυνατό τρόπο.

Ο βιασμός από άνδρα σε ραντεβού είναι επίσης εξαιρετικά κοινός σύμφωνα με στατιστικές. Σχεδόν το 1/3 των βιασμών διαπράττονται υπό τέτοιες συνθήκες. Όταν βγαίνετε σε ραντεβού με κάποιον νέο, κάντε κατανοητό ότι το «όχι!» σημαίνει «ΟΧΙ!!» και μην επιτρέπετε σε κανέναν να σας κάνει να νιώθετε ένοχη που γνωρίζετε τι ακριβώς θέλετε και τι ΔΕΝ θέλετε. Μη φοβάστε να επικοινωνήσετε τη θέλησή σας με σαφήνεια και δυνατά, αν θεωρείτε ότι είναι απαραίτητο.

14/12/2017

Καπανταϊδάκης Ζαχαρίας

Μοιράσου το:

Σχετικά άρθρα

Βιασμός, συνέπειες και αντιμετώπιση

Βιασμός, συνέπειες και αντιμετώπιση

Πόσοι βιασμοί πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στην Ελλάδα; Σε τι ποσοστά βρίσκεται σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο; Γιατί δεν καταγγέλονται όλα τα περιστατικά; Πόσα φθάνουν στη δικαιοσύνει και πόσα καταδικάζονται; Ποίοι βιάζουν συχνότερα παιδιά;

Βιασμός - Πρόληψη, Καταστολή, Αντιμετώπιση

Βιασμός – Πρόληψη, Καταστολή, Αντιμετώπιση

Αισθάνεσαι ευάλωτη στην κάθε σου έξοδο, φοβάσαι να γυρίσεις αργά το βράδυ στο σπίτι σου, νιώθεις ότι η κατοικία σου δεν σε προστατεύει από εισβολείς; Μάθε τί μπορείς να κάνεις για να αλλάξει αυτό.

Πώς να Αποφύγεις τον Βιασμό

Αποφυγή βιασμού: Βασικές οδηγίες ασφάλειας

Πότε πρέπει να έχεις το νου σου; Πρέπει να εμπιστεύεσαι τα συναισθήματά σου; Πότε πρέπει να δείξεις ιδιαίτερη προσοχή; Πότε πρέπει να είσαι προετοιμασμένη για διαφυγή ή αυτοάμυνα; Πότε είσαι πιο ευάλωτη;

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.