Τύποι βιαστών

Ποσοστό, Μέθοδος, Χαρακτηριστικά, Τρόπος επίθεσης

Οι τύποι βιαστών και πως λειτουργεί ο καθένας. Ένα αποκαλυπτικό άρθρο για την δράση των βιαστών, ανάλογα με τον τύπο τους.

Ποιός είναι το τέρας;

«Για να αναγνωρίζεις τον εχθρό πρέπει να γνωρίζεις και ΠΟΙΟΣ είναι και ΤΙ είναι και τι μπορεί να ΚΑΝΕΙ.» – Ζακ Καπανταϊδάκης

Αυτό είναι δύσκολο σε μια κοινωνία όπου οι άνθρωποι έχουν μάθει καλά να κρύβονται. Πίσω από κάθε πόρτα υπάρχει μια ιστορία και, δεν είναι όλες καλές. Κάποιες κρύβουν ανθρωπόμορφα τέρατα που φορούν πολύ καθώς πρέπει αμφίεση. Η εξωτερική αμφίεση/εικόνα στον κόσμο μας έχει μεγάλη σημασία για τον κόσμο γενικότερα, διότι αυτή είναι συνήθως που μας δίνει (συχνά πολύ λανθασμένα) και την πρώτη εικόνα του ανθρώπου που αντικρίζουμε. Αλλά, αυτή είναι μόνο το ένα κομμάτι της αμφίεσης.

Ο βιαστής είναι ανάμεσα σε τέτοια τέρατα. Είναι ο γόης, ο γλυκομίλητος, ο εκμεταλλευτής, ο κακοποιός, ο αρρωστημένος, ο ψυχολογικά τραυματισμένος ή και ο ψυχανώμαλος. Μπορεί κάλλιστα να φοράει και ακριβό ρούχο. Φαίνεται σωστός, λέει τα σωστά πράγματα, δείχνει τα σωστά πράγματα, συμπεριφέρεται αρχικά όμορφα και κόσμια και όλα αυτά μπορεί να είναι κομμάτι της αμφίεσής του. Πολλοί άνθρωποι έχουν παραπλανηθεί και εξαπατηθεί από τέτοια άτομα μόνο για να γνωρίσουν στην συνέχεια τα τέρατα που είναι πραγματικά.

Δεν μας αρέσει η τρομολαγνεία στους κόλπους της κοινότητας του Combatives Group. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει ή μπορούμε κιόλας να αγνοήσουμε ότι τέτοια άτομα υπάρχουν γύρο μας, κι’ ας μην πάει ποτέ το μυαλό μας ότι μπορεί και να είναι δίπλα μας χωρίς να το γνωρίζουμε.

Τελικά, πώς φαίνεται ένας βιαστής;

Όπως ο καθένας άνθρωπος γύρω μας! Και, ΑΥΤΟ είναι που κάνει τα πράγματα ακόμη δυσκολότερα.

Οι έρευνα του Combatives Group έχει δείξει ότι υπάρχουν διάφοροι τύποι βιαστών. Και μάλιστα, εντοπίσαμε ποίοι είναι και πως λειτουργεί ο καθένας! Αυτό αποτελεί πολύτιμο εργαλείο αναγνώρισης για μια γυναίκα ειδικά, διότι από παιδί εν δυνάμει θύμα τέτοιου τέρατος, μην περιμένουμε να θυμάται όλα όσα θα αναλύσουμε στη συνέχεια.

Υπάρχουν 2 βασικοί τύποι και 4 υποκατηγορίες βιαστών. Επίσης, δύο κατηγορίες που δεν συγκαταλέγονται στους βασικούς τύπους αλλά παρακινούνται από γεγονότα.

Βιαστές Ισχύος – Επιβεβαίωσης

Αυτή η ομάδα αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό των βιαστών (80%). Οι κύριοι σκοποί τους είναι η επίλυση θεμάτων έλλειψης της αυτοπεποίθησης που έχουν για να ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΟΥΝ τον ανδρισμό τους. Γενικότερα παρατηρείται ότι δεν επιτίθενται με πραγματική πρόθεση να βλάψουν το θύμα τους (π.χ. με ξυλοδαρμό) αλλά αναζητούν κυρίως ΔΥΝΑΜΗ και ΕΛΕΓΧΟ πάνω στις γυναίκες.

Η μέθοδος λειτουργίας τους είναι να προσεγγίζουν το θύμα τους ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΑ και με ΔΥΝΑΜΗ. Οι ώρες που προτιμούν είναι συνήθως μετά τα μεσάνυχτα έως τις 05:00 το πρωί. Ό λόγος είναι διότι επιλέγουν το θύμα τους μέσω ΗΔΟΝΟΒΛΕΨΙΑΣ έχοντας διαπιστώσει ότι είναι ΜΟΝΑ τους στο σπίτι ή με μικρά παιδιά που αδυνατούν να αντιδράσουν δυναμικά. Επιτίθεται συνήθως στο ΣΠΙΤΙ του θύματος. Συνήθως χρησιμοποιούν ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΔΥΝΑΜΗ.

Ανάμεσα στα χαρακτηριστικά τους είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιήσουν ΟΠΛΟ που φέρουν ή όπλο ευκαιρίας μέσα από το ίδιο το σπίτι για να ΦΟΒΙΣΟΥΝ/ΥΠΟΤΑΞΟΥΝ το θύμα τους μέσω ΑΠΕΙΛΗΣ. Μπορεί εύκολα να κάνουν ΠΙΣΩ αν ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ και, αυτός είναι ο λόγος που αν το θύμα φερθεί ΔΥΝΑΜΙΚΑ, υπάρχει 50% πιθανότητα «διαπραγμάτευσης» ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ του ΒΙΑΣΜΟΥ. Πρακτικά ΑΠΟΘΑΡΡΥΝΕΤΑΙ ΕΥΚΟΛΑ (θα κάνει μόνο ότι επιτρέπει το θύμα μέχρι να μη το ελέγχει). Ανάμεσα σε αυτά τα χαρακτηριστικά είναι ότι απαιτεί ΛΕΚΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ από το θύμα. Δηλαδή, θέλει συζήτηση όπου και χρησιμοποιεί ελάχιστη ή καθόλου βωμολοχία. Οι επιθέσεις λαμβάνουν μέρος εντός της περιοχής βίου του εντός απόστασης με τα πόδια ή με ποδήλατο. Δείχνει ανησυχία για το θύμα ρωτώντας συνέχεια αν είναι καλά. (Το κατά πόσο είναι καλά ένα κατατρομαγμένο θύμα βιασμού υπό την απειλή όπλου…;;). Στη πραγματικότητα έχει κάποιο είδος σεξουαλικής δυσλειτουργίας που είναι η ρίζα του προβλήματος του και, ΔΙΕΓΕΙΡΕΤΑΙ μόνο με την ΑΣΚΗΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ και ΥΠΟΤΑΓΗΣ του θύματος. Είναι πολύ πιθανό να ζητήσει συγνώμη μετά την επίθεση.

Ο τρόπος επίθεσης αυτής της κατηγορίας θεωρείται ο κοινότερος από δράστες ΑΓΝΩΣΤΟΥΣ στο θύμα. Ο θύτης εκτελεί ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ της κατάστασης πριν την επίθεση, παρακολουθώντας για κάποιο χρονικό διάστημα το θύμα και το γενικότερο περιβάλλον και συνήθειές του. Στα αγγλικά αποκαλείται “stalker” δηλαδή «προσεκτικός καταδιώκτης».

ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΕΙ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΑ αλλά είναι απίθανο να τραυματίσει το θύμα με την αρχική του επίθεση. Αναγκάζει το θύμα να ΑΦΑΙΡΕΣΕΙ τα ΡΟΥΧΑ του ανακτώντας έτσι τον ΕΛΕΓΧΟ ΜΕΣΩ ΦΟΒΟΥ. Η επίθεση συνοδεύεται από ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΕΣ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ και ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ. Είναι πολύ πιθανό να ΦΙΛΑΕΙ το θύμα μπερδεύοντας την βεβιασμένη «εθελοντική» συμμετοχή του θύματος με τα δικά του «θέλω». Συνήθως παίρνει σουβενίρ ή τρόπαιο (κάποιο αντικείμενο). Είναι συχνά απολογητικός, πολύ ευγενικός ακόμη και κολακευτικός. Μπορεί να επικοινωνήσει ξανά με το θύμα για να ζητήσει συγγνώμη. Ανάμεσα στους αρρώστους του είδους είναι γνωστός ως βιαστής “Gentleman”.

Ανάμεσα στα πιστεύω του είναι ότι το θύμα ΑΠΟΛΑΥΣΕ την επίθεση όσο ο ίδιος και ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ενεργά και ΘΕΛΗΜΕΝΑ (δεν υπολογίζει το όπλο την υπονοούμενη βία ή και την ψυχολογική καταπίεση ως βία). Έχει δηλαδή την ΑΥΤΑΠΑΤΗ ότι η ΕΠΙΘΕΣΗ και το ΣΕΞ (ο επακόλουθος βιασμός) είναι το ΙΔΙΟ με το να βγήκε σε «ραντεβού» με το θύμα!

Βιαστής Επιβολής – Ισχύος

Αυτή η ομάδα αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό των βιαστών (12%). Οι κύριοι σκοποί τους είναι έχουν ανάγκη να ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΝ ΤΟΝ ΑΝΔΡΙΣΜΟ ΤΟΥΣ. Και, για να το κάνουν αυτό, βλέπουν τον εαυτό του ως πολύ “macho”. Ανάμεσα στα θύματα περιλαμβάνονται ΓΝΩΣΤΑ και ΑΓΝΩΣΤΑ θύματα με πολλούς βιασμούς σε ΡΑΝΤΕΒΟΥ να βρίσκονται σε αυτή την κατηγορία.

Η μέθοδος λειτουργίας τους είναι να προσεγγίζουν το θύμα τους με ΔΥΝΑΜΗ και ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ προβάλλοντας εσφαλμένη εικόνα ανδρισμού (machismo). Χρησιμοποιούν ΜΕΣΑΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΒΙΑΣ με πιάσιμο από το μπράτσο ή την μέση. Συνήθως επιτίθενται μεταξύ τις 20:00 και 02:00 (ώρες εξόδου διασκέδασης) επιχειρώντας μακριά από το σημείο όπου ζουν και εργάζονται, για να μη ταυτοποιηθούν από το θύμα τους. Επίσης, ΕΠΙΤΙΘΕΝΤΑΙ την ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ που γνωρίζουν το θύμα τους, χωρίς να αποκλείεται επίθεση στη δεύτερη ή και τρίτη συνάντηση αν αυτές ακολουθήσουν. Σκίζουν τα ρούχα του θύματος για να ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ την ΕΞΟΥΣΙΑ τους και να ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΦΟΒΟ. Ανταποκρίνονται στην ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ με ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΒΙΑ και ΒΩΜΟΛΟΧΙΑ για να ΜΕΙΩΣΟΥΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ το θύμα τους. Το όπλο τους είναι η ΓΡΟΘΙΑ ή και το ΜΑΧΑΙΡΙ για να ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΠΟΝΟ ή και ΤΡΟΜΟ στην προσπάθεια ΥΠΟΤΑΓΗΣ. Είναι συνηθισμένο να διαπράττουν ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ την ΙΔΙΑ ΝΥΧΤΑ και παρατάνε ΓΥΜΝΟ το θύμα ΑΠΑΞΙΩΝΟΝΤΑΣ το.

Ανάμεσα στα χαρακτηριστικά τους είναι ΤΑΚΤΙΚΟΙ ΘΑΜΩΝΕΣ στα ΜΠΑΡ και ΝΥΧΤΕΡΙΝΑ ΚΛΑΜΠ γιατί ΒΡΙΣΚΕΙ ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΑ τα ΘΥΜΑΤΑ του σε αυτά. Είναι ο πληθωρικός και “macho” τύπος, ναρκισσιστής με πληθωρικές ιστορίες για τον εαυτό του και τα κατορθώματά του. Μιλάει εξευτελιστικά για τις γυναίκες σε παρέες ανδρών, αλλά όχι σε γυναίκες. Πραγματοποιεί ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ την ΙΔΙΑ ΝΥΧΤΑ εφόσον έχει το θύμα στο έλεός του. Για αυτόν τον τύπο βιαστή, ο βιασμός είναι καθαρά για την ναρκισσιστική ευχαρίστησή του και αισθάνεται ότι είναι το ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ως άνδρας!

Ο τρόπος επίθεσης αυτής της κατηγορίας είναι να χρησιμοποιούν τις δυνατότητες τους ως ΓΛΑΦΥΡΟΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ, που ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΑΠΟΤΟΜΑ σε επιθετικό «τέρας» ΟΤΑΝ ΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ. Χρησιμοποιούν ΜΕΤΡΙΑ έως ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΔΥΝΑΜΗΣ για να ΥΠΟΤΑΞΟΥΝ το θύμα τους (αρπαγή από το μπράτσο και χειραγώγηση) ενώ ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΝ τη βία ανάλογα με την ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ, μέχρι και σε ΞΥΛΟΔΑΡΜΟ για να υποτάξουν το θύμα τους. Εκφράζονται με ΕΓΩΙΣΤΙΚΗ ΛΕΚΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ και δεν υπολογίζουν καθόλου το θύμα, ΑΠΑΞΙΩΝΟΝΤΑΣ και ΤΑΠΕΙΝΩΝΟΝΤΑΣ το με κάθε τρόπο για να νιώσουν δυνατοί. Μπορεί και κατά τον βιασμό να εκτελέσουν και ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΑΠΕΙΝΩΣΗΣ για να νιώσουν ανώτεροι. Επειδή είναι άκρως εγωιστές, βιάζουν όταν αισθάνονται ότι «χρειάζονται μια γυναίκα», διότι την βλέπουν σαν ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ προς χρήση τους.

Ανάμεσα στα πιστεύω τους ότι είναι όλα σχετικά με αυτούς και τα δικά τους «θέλω». Συμπεριφέρονται σαν να τους ανήκουν τα πάντα πιστεύοντας ότι μπορούν να πάρουν αυτό που θέλουν όταν το θέλουν! Συμπεριφέρονται σαν παραχαϊδεμένα παιδιά που τα θέλουν όλα δικά τους επειδή έτσι θέλουν.

Βιαστές οργής – Αντίποινων

Αυτή η ομάδα αποτελεί το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό των βιαστών (5%). Οι κύριοι σκοποί τους είναι έχουν ανάγκη να ΤΙΜΩΡΗΣΟΥΝ ή να ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΟΥΝ τις γυναίκες θεωρώντας ότι είναι κατώτερες τους.

Ανάμεσα στα χαρακτηριστικά τους είναι ότι χρησιμοποιούν το ΣΕΞ ως ΟΠΛΟ διότι θεωρούν ότι είναι τρόπος να ΕΠΙΒΛΗΘΟΥΝ. Δικαιολογούν τις πράξεις τους με πραγματική ή υποτιθέμενη αδικία που έπραξε το θύμα ή το γένος.

Η μέθοδος λειτουργίας τους είναι η ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΗ, ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΗ επίθεση εξαιτίας του ΘΥΜΟΥ και, συνήθως, η επίθεση είναι ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ οδηγώντας σε ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟ, ακόμη και αν το θύμα ΔΕΝ ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙ. Επιτίθεται στο θύμα οποτεδήποτε μέσα στο 24ωρο (π.χ. Κακοποιημένες γυναίκες ή και παιδιά) και τα θύματα του είναι ΣΥΜΒΟΛΙΚΑ (αντιπροσωπεύουν την αιτία του πόνου του). Η επίθεση του εξαρτάται από στρεσογόνες «σκανδάλες» και είναι σφοδρές και ΦΡΕΝΙΑΣΜΕΝΕΣ. Το θύμα μπορεί να είναι ακόμη και παιδί. Εκφράζεται με πολλές ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΕΣ ΒΩΜΟΛΟΧΙΕΣ.

Ο σύνηθες τρόπος επίθεσης είναι πριν από την επίθεση, θα υπάρξει πραγματικό ή υποτιθέμενο ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ συμβάν που θεωρεί ότι λειτούργησε ως «σκανδάλη». Η επίθεση είναι ΣΥΝΤΟΜΗ και εγκαταλείπει τη σκηνή της βίας αμέσως. Αναγκάζει το θύμα να υποστεί ΜΕΓΑΛΗ ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ. Σπάνια θα σκοτώσει, αλλά συχνά ΤΡΑΥΜΑΤΙΖΕΙ ΒΑΡΙΑ. Αν σκοτώσει, υπάρχει πιθανότητα να αναδειχθούν ΨΥΧΩΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ με πιθανή μεταθανάτια «εξερεύνηση» ή και ακρωτηριασμός.

Πιστεύει ότι τιμωρεί τις γυναίκες ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΟΝΤΑΣ τις και ΠΡΟΚΑΛΩΝΤΑΣ τους ΠΟΝΟ.

Βιαστές Οργής – Διέγερσης

Αυτή η ομάδα αποτελεί το τέταρτο ποσοστό των βιαστών (2%), είναι ο ΨΥΧΟΠΑΘΗΣ και ΣΕΙΡΙΑΚΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ. Οι κύριοι σκοποί τους είναι να λάβουν ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ που προέρχεται από την ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΠΟΝΟΥ και την ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ των ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ.

Η μέθοδος λειτουργίας τους είναι να επιτεθούν αρχικά με ΠΡΟΜΕΛΕΤΗΜΕΝΗ και ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ προσέγγιση ΠΕΙΘΟΥΣ. Έχουν ΕΓΩΙΣΤΙΚΗ ΛΕΚΤΙΚΗ και σεξουαλική συμπεριφορά και ΕΦΟΣΟΝ ΑΝΑΚΤΗΣΟΥΝ τον ΕΛΕΓΧΟ του θύματος, ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ και ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΟΥΝ τα θύματα με ΔΕΣΙΜΟ. Τα θύματα είναι ΞΕΝΑ σε αυτούς, δηλαδή δεν έχουν καμία προηγούμενη επαφή. Θέλουν να ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΠΟΝΟ για να πετύχουν τον ΦΟΒΟ και την ΠΛΗΡΗ ΥΠΟΤΑΓΗ του θύματος. ΔΙΕΓΕΙΡΟΝΤΑΙ προκαλώντας ΠΟΝΟ και ΦΟΒΟ, διότι είναι ο τρόπος με τον οποίο «φτιάχνονται» σεξουαλικά. Επιλέγουν το θύμα με ΒΑΣΗ ΤΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ και το ΦΕΤΙΧ το οποίο μπορεί να είναι οτιδήποτε.

Ανάμεσα στα χαρακτηριστικά τους είναι το γεγονός ότι είναι ο σπανιότερος τύπος βιαστή. ΜΟΡΦΩΜΕΝΟΙ άνω του μεσαίου όρου και συνήθως ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΜΕΝΟΙ (συνήθως εργαζόμενοι λευκού γιακά), ΕΞΥΠΝΟΙ έως και ΕΥΦΥΗΣ. Συμπεριφέρονται ΔΕΣΠΟΤΙΚΑ σε όσους είναι γύρω τους.

Ο σύνηθες τρόπος επίθεσης δείχνει άνθρωπο που είναι συνήθως καλά ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΟΣ και ΜΕΘΟΔΙΚΟΣ. Κατά κανόνα θα μεταφέρουν το θύμα σε μια ΑΠΟΜΟΝΩΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ. Για αυτούς τους τύπους ο βιασμός είναι ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΚΟΣ όπου ΚΑΘΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ είναι ΜΕΛΕΤΗΜΕΝΗ με ΦΑΝΤΑΣΙΑ. Παίζουν δυνατό ψυχολογικό «παιχνίδι» με το θύμα του, κόβοντας τα ρούχα από το κορμί για να προκαλέσουν φόβο και τρόμο αυξάνοντας την ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ. Μπορεί να ΒΑΣΑΝΙΖΟΥΝ σωματικά το θύμα για αρκετές ημέρες, ακόμη και χρόνια σε ακραίες περιπτώσεις. Μόλις ΒΑΡΕΘΟΥΝ να παίζουν ή να τους προβάλλεται άλλη, ακόμη και ελάχιστη αντίσταση, συμπεριφέρονται σαν παιδί που βαριέται το νέο παιχνίδι πετώντας το και ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥΣ.

Το φετίχ τους βασίζεται στο ΘΥΜΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ή και ΑΤΟΜΩΝ που τους ΒΑΣΑΝΙΖΑΝ ΜΙΚΡΑ. Αλλάζουν συμπεριφορά όταν το θύμα είναι υπό τον έλεγχό του, γίνονται ΔΕΣΠΟΤΙΚΟΙ, διότι έχουν το θύμα εκεί που το θέλουν. Τα εγκλήματα διαπράττονται πολύ ΜΑΚΡΙΑ από την ΟΙΚΙΑ ή τον ΤΟΠΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ τους. Φέρουν τα σύνεργα βιασμού στο όχημα του όπως και το όπλο (συνήθως μαχαίρι). Η φωνή που θα χρησιμοποιήσουν θα είναι ΜΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ και ΠΡΟΠΟΝΗΜΕΝΗ. ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΥΝ στο θύμα ΛΕΠΤΟΜΕΡΩΣ τι πρόκειται να του ΚΑΝΟΥΝ διότι αυτό προσθέτει στον ΤΡΟΜΟ του θύματος. Χρησιμοποιούν ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ και ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΙΚΗ γλώσσα και αρέσκονται να ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΝ την επίθεση με βίντεο και φωτογραφίες (για να ξαναζήσουν την στιγμή).

Πιστεύουν ότι είναι διαφορετικοί, εξυπνότεροι, ανώτεροι των άλλων και ότι οι κανόνες της κοινωνίας των ανθρώπων και του δικαίου δεν ισχύουν γι’ αυτούς.

Ευκαιριακοί βιαστές

Ο ευκαιριακός βιασμός πρόκειται για βιασμός ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΦΥΣΗΣ και όχι ψυχωτικής φύσης μιας και διαπράττεται ως ΕΥΚΑΙΡΙΑ κατά τη διάρκεια της διάπραξης ΑΛΛΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ (π.χ. διάρρηξη). Δηλαδή, το θύμα είναι ευκαιριακό. Συνήθως, αλλά όχι πάντα, χρησιμοποιείται ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΔΥΝΑΜΗ μόνο με την ΑΠΕΙΛΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ. Έχουν σημειωθεί περιστατικά όπου ο βιαστής έχει παρουσιάσει άλλες πιο ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ή και ΑΡΡΩΣΤΗΜΕΝΕΣ τάσεις.

Ομαδικοί βιαστές

Σε περιστάσεις ομαδικής βίας η ΔΥΝΑΜΗ θα ποικίλει από ΕΛΑΧΙΣΤΗ έως ΒΙΑΙΗ και η ομάδα ακολουθεί έναν ΗΓΕΤΗ (πολύ πιθανά έναν Βιαστή Επιβολής Ισχύος). Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να συντελέσουν οι ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ μιας ομάδας που συμπεριφέρεται σαν ΑΓΕΛΗ, το ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑ και τα ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ. Αν υπάρχουν περισσότεροι από τρεις βιαστές, συνήθως κάποιος θα είναι ΑΠΡΟΘΥΜΟΣ, όμως συνήθως θα υποκύψει λόγω ΟΜΑΔΙΚΗΣ ΠΙΕΣΗΣ. Πρόκειται για περίπτωση ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΕΥΘΥΝΩΝ όπου όλοι μοιράζονται την ευθύνη θεωρώντας ότι δεν μπορεί όλοι να την «πληρώσουν».

17/01/2018

Καπανταϊδάκης Ζαχαρίας

Μοιράσου το:

Σχετικά άρθρα

Όχι στον βιασμό

Απέφυγε τον Βιασμό

Ποίοι είναι οι κατάλληλοι να δώσουν συμβουλές κατά του βιασμού; Γιατί δεν αντιδροούν η πλειψηφία των γυναiκών στον βιασμό; Σε ποιές ηλικίες πρέπει να επιμορφώνονται εν δυνάμει θήτες; Ποιά κατηγορία ανθρώπων είναι αυτή που βιάζει περισσότερο;

Βιασμός, συνέπειες και αντιμετώπιση

Βιασμός, συνέπειες και αντιμετώπιση

Πόσοι βιασμοί πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στην Ελλάδα; Σε τι ποσοστά βρίσκεται σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο; Γιατί δεν καταγγέλονται όλα τα περιστατικά; Πόσα φθάνουν στη δικαιοσύνει και πόσα καταδικάζονται; Ποίοι βιάζουν συχνότερα παιδιά;

Βιασμοί στην Ελλάδα

Βιασμοί στην Ελλάδα

Γιατί δεν μιλάει κανείς για τον βιασμό στην Ελλάδα; Γιατί οι άνθρωποι που τον έχουν υποστεί δεν καταγγέλουν το περιστατικό; Σε ποιούς ασκείται τέτοιο είδος βίας; Γιατί εφόσον γνωρίζουν την αδύναμη θέση τους δεν κάνουν κάτι για αυτό οι άνθρωποι;

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.