Πώς να είσαι ασφαλής όταν είσαι μόνη

Πώς θα μπείτε στο σπίτι σας με σιγουριά; Γιατί πρέπει να μάθετε να εμπιστεύεστε το ένστικτό σας; Γιατί η αλλαγή ρούχων και μαλλιών δεν κάνουν καμία διαφορά; Πόσο σημαντική είναι η διαφορά μεταξύ μονοήμερου σεμιναρίου και τρίμηνης διαρκείας;

Η μοναξιά έχει και κινδύνους

Υπακούστε στην κοινή λογική  – Να είστε προσεκτικές σχετικά με τη χρήση της τεχνολογίας όταν είστε μόνες σας. Δεν λέμε ότι πρέπει να σταματήσετε να απολαμβάνετε τη ζωή σας ή να σταματήσετε τις αγαπημένες δραστηριότητες σας φοβούμενες ότι πιθανά θα βιαστείτε ή θα δεχτείτε επίθεση. Αν σας αρέσει να κάνετε τζόκιν με το κινητό σας, κάντε το, αλλά να είστε προσεκτικές και να κοιτάζετε τριγύρω διακριτικά αλλά προσεκτικά το περιβάλλον σας συνεχώς. Προσπαθήστε να κάνετε τζόκιν μόνο σε πολυσύχναστα μέρη. Εάν περπατάτε σε ένα σκοτεινό γκαράζ ή παρκινγκ, παραμείνετε επικεντρωμένες στον προορισμό σας αντί να παίζετε με το κινητό σας.

Οι επιτιθέμενοι «λατρεύουν» τα πλέον αδύναμα θύματα. Αν διαπιστώσουν ότι είστε πολύ παρατηρητικές και περπατάτε με σκοπό, θα είναι λιγότερο πιθανό να σας επιτεθούν. Αντιθέτως θα σας προτιμήσουν αν συγκεντρωμένη στο κινητό σας στέλνετε μηνύματα και δεν κοιτάτε πού πηγαίνετε ή αν λικνίζεστε στους σκοπούς του αγαπημένου τραγουδιού σας στο κινητό σας.

Μπείτε στο σπίτι σας με σιγουριά – Μη στέκεστε έξω από την είσοδο του σπιτιού ή του αυτοκινήτου σας ψαχουλεύοντας την τσάντα ή το πορτοφόλι σας για να βρείτε τα κλειδιά. Κάντε το μέσα στο αυτοκίνητο σας με κλειδωμένες τις πόρτες και τα παράθυρα ανεβασμένα αν πρόκειται να ψάξετε τα κλειδιά του σπιτιού και μέσα στην ασφάλεια του σπιτιού σας αν πρόκειται για τα κλειδιά του αυτοκινήτου. Βγείτε από το αυτοκίνητό σας με ό, τι χρειάζεστε ήδη στο χέρι (π.χ. κλειδιά σπιτιού). Προσπαθήστε να είστε προσεκτικές όταν μπαίνετε στο σπίτι ή στο αυτοκίνητό σας επειδή κάποιος θα μπορούσε εύκολα να σας σπρώξει ή να σας αναγκάσει να μπείτε μέσα σε αυτό (π.χ. την είσοδο του σπιτιού ή το πορτ μπαγκάζ) και να κλειδώσει την πόρτα πίσω από σας. Να γνωρίζετε το περιβάλλον σας. Να έχετε τα κλειδιά σας έτοιμα στο χέρι σας και να παρατηρείτε γύρω σας καθώς πλησιάζετε και πριν ανοίξετε την πόρτα.

Μάθετε να εμπιστεύεστε το ένστικτό σαςΑν νιώθετε άβολα ή δεν είστε βέβαιες για κάτι, είναι προς το συμφέρον σας να απομακρυνθείτε ζητώντας βοήθεια. Χρησιμοποιήστε το ένστικτό σας και σε καμία περίπτωση μη «παγώσετε» (οφείλουμε να πούμε ότι είναι σημαντικό να μάθετε να ελέγχετε τον φόβο και αυτό πρέπει να γίνετε συχνά σε ένα καλό πρόγραμμα αυτοάμυνας για γυναίκες). Εάν βρίσκεστε σε μια κατάσταση όπου είστε μόνες και ξαφνικά «πέσετε» πάνω σε κάποιον ή δείτε κάποιον που σας κάνει να νιώθετε ανασφαλείς, αλλάξτε τη κατεύθυνσή σας το συντομότερο δυνατό. Αν έχετε πραγματικά την αίσθηση ότι δεν είστε ασφαλής, τότε είναι σημαντικό να παραμείνετε ήρεμες, να κινηθείτε γρήγορα και να πάτε στο μέρος όπου είναι πιθανότερο να βρείτε άλλους ανθρώπους.

Εάν περπατάτε στο μήκος ενός σκοτεινού δρόμου και έχετε την αίσθηση ότι κάποιος σας ακολουθεί, διασχίστε το δρόμο διαγωνίως και ελέγξτε εάν επιμένει να σας ακολουθεί. Αν ναι, περπατήστε μέσα στη λωρίδα του δρόμου (αλλά όχι τόσο κεντρικά ώστε να κινδυνεύσετε να χτυπηθείτε από διερχόμενο όχημα), έτσι ώστε να ζητήσετε βοήθεια από κάποιον οδηγό. Από μόνη της αυτή η πράξη ενδέχεται να αποθαρρύνει τον πιθανό δράστη.

Δεν χρειάζεται να γίνετε παρανοϊκές

Μην κόψετε κοντά τα μαλλιά σας για να αποτρέψετε έναν βιασμό – Πολλοί άνθρωποι μπορεί να σας πουν ότι οι βιαστές προτιμούν τα άτομα με μακριά μαλλιά επειδή είναι πιο εύκολο να τα αρπάξουν. Κακά τα ψέματα, ότι είναι ευκολότερο, είναι… αλλά… δεν έχει καμία σχέση η στοχοποίηση του θύματος με τα μαλλιά και το κούρεμα του. Μην επιτρέψετε τον φόβο ενός βιασμού να σας αποτρέψει από το να φαίνεστε όπως θέλετε καθώς και να μην κατηγορήσετε ποτέ τον εαυτό σας ότι η κόμη σας προκάλεσε μια επίθεση.

Μην αλλάζετε το στυλ σας για να αποτρέψετε τους βιαστές – Μερικοί «ειδικοί» των πολεμικών τεχνών θα σας πουν ότι το προκλητικό ντύσιμο προκαλεί βιαστές. Αποφύγετε αυτόν τον τρόπο οπισθοδρομικής σκέψης.

Μπορεί και να σας πουν ότι έχετε περισσότερες πιθανότητες να βιαστείτε αν φορέσετε ρούχα που θα είναι πιο εύκολο να τα αφαιρέσει ή να τα σκίσει ένας βιαστής. Αυτό περιλαμβάνει τις λεπτές φούστες, τα λεπτά βαμβακερά φορέματα και άλλα ελαφρά και κοντά ρούχα. Θα πουν ότι φορώντας ολόσωμες φόρμες, φόρμες εργασίας, κολάν και παντελόνια που έχουν φερμουάρ αντί για ελαστική μέση δυσκολεύετε τον επίδοξο βιαστή. Μπορεί να ακούσετε επίσης ότι οι ζώνες κρατούν τα ρούχα σας στη θέση τους και ότι οι πολλές στρώσεις ρούχων βοηθούν στην αποτροπή των βιαστών και ούτω καθεξής.

Όλα αυτά αν και δεν είναι απολύτως ψευδή, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν και απόλυτα σωστά. Υπάρχουν άπειρες παράμετροι να ληφθούν υπόψη ενώ ο μόνος κοινός παρανομαστής είναι η ανάγκη του βιαστή να επιβληθεί. Δεν θα πρέπει να αισθάνεστε ότι χρειάζεται να φοράτε ογκώδης φόρμες, στρατιωτικά άρβυλα ή καμιά ολόσωμη στολή καταδύσεων για να αποφύγετε τον βιασμό (ήμαρτον!). Τελικά, εξαρτάται από εσάς να αποφασίσετε τι θέλετε να φορέσετε και δεν θα πρέπει να αισθάνεστε ότι τα ελαφρά ρούχα που φοράτε σας «στοχοποιούν» για βιασμό.

Απλές λύσεις που θέλουν δράση

Φωνάξτε Δυνατά ώστε να τραβήξετε την προσοχή πάνω σας – Οι επιτιθέμενοι έχουν συνήθως σκαρώσει ένα πλάνο για το πώς θα πραγματοποιήσουν την επίθεση τους. Διαταράξτε αυτή την ιδέα. Δώστε άγρια, ανελέητη και αδυσώπητη μάχη, ουρλιάζοντας και φωνάζοντας δυνατά!

Φωνάξτε «φωτιά!» ή «αστυνομία» – Μερικές μελέτες δείχνουν ότι φωνάζοντας «Φωτιά!» αντί για «Βοήθεια!» μπορεί πράγματι να είναι αποτελεσματικότερο στο να τραβήξει την προσοχή των παρευρισκομένων. Ίσως βρεθεί η περίσταση (δεν το ευχόμαστε) να δοκιμάσετε αυτή την τακτική.

Σε πραγματικές καταστάσεις κανείς δεν μπορεί να είναι απολύτως σίγουρος. Ο επιτιθέμενος μπορεί καλλιστα να σταματήσει τις κραβγές π.χ. με δυνατό χτύπημα νοκ αουτ συνεχίζοντας να χτυπάει για να σιγουρευτεί ότι δεν θα ακουστείτε.

Άλλοι θεωρούν ότι μπορεί υπό πίεση να είναι δύσκολο να θυμηθείτε να φωνάξετε «φωτιά!» αντί για «βοήθεια!». Όπως και να ‘χει, φωνάζοντας «φωτιά!» ή γενικά φωνάζοντας δυνατά και ακατάπαυστα μπορεί ίσως να έχει το διπλό αποτέλεσμα:

  1. να τρομάξει/αιφνιδιάσει τον επιτιθέμενο και
  2. να τραβήξει προσοχή.

Όλα γίνονται με την ελπίδα ότι αν φωνάζετε αυτά τα λόγια, οι άνθρωποι γύρω σας ίσως να έρθουν για να σας βοηθήσουν (αν και τίποτα δεν είναι σίγουρο).

Μελέτες έχουν επίσης προτείνει αυτή την φαινομενικά αποτελεσματική στρατηγική:

Δείξτε με το δάκτυλο έναν παρευρισκόμενο λέγοντας:

«Κύριε. Ναι, εσείς με το (λευκό π.χ.) πουκάμισο, χρειάζομαι τη βοήθειά σας τώρα! Αυτός ο άνθρωπος μου επιτίθεται…»

Πείτε το απλά και δείξτε ξεκάθαρα το άτομο που παρενοχλεί (ποτέ μην το κάνετε για πλάκα, μπορεί εύκολα να τραυματιστεί κανείς ακόμη και θανάσιμα).

Γραφτείτε σε μια σειρά σεμιναρίων αυτοάμυναςΛέμε μια σειρά διότι ένα και μοναδικό σεμινάριο του σαββατοκύριακου δεν πρόκειται να σας βοηθήσει καθόλου. Και μάλιστα, ενδέχεται να φύγετε με την επικίνδυνη ψευδαίσθηση ότι μπορείτε πράγματι να αντιμετωπίσετε έναν κακοποιό. Τέτοια σεμινάρια προσφέρουν τα βασικότερα των βασικών και, αν δεν καλύπτουν τουλάχιστον τις τακτικές της ΠΡΟΛΥΨΗΣ και τις ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ που οδηγούν στη βία ΔΕΝ ΑΞΊΖΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΠΟ και ΣΙΓΟΥΡΑ όχι τα ΧΡΗΜΑΤΑ σας.

Πολλοί σύλλογοι διδάσκουν σε μερικές ώρες τεχνικές αντιμετώπισης βιαστών κλπ. παραλείποντας το ΠΟΛΥ σημαντικότερο μέρος της ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ. Η πρακτική αυτή προωθεί την ιδέα της ΣΥΜΠΛΟΚΗΣ και ΟΧΙ ΤΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ. Η συμπλοκή είναι στη πραγματικότητα το μικρότερο μέρος της φιλοσοφίας του Combatives Group και πρέπει να είναι το ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ πράγμα που επιδιώκει κανείς στη πραγματικότητα.

Ένα σεμινάριο διαρκείας που μπορείτε να παρακολουθήσετε κατά της βίας, βιασμού και της επίθεσης είναι το Women’s Combatives που προσφέρει η Κοινότητα του Combatives Group. Επικοινωνήστε με τα κεντρικά γραφεία να σας κατευθύνουν στο πως θα λάβετε περισσότερες πληροφορίες. Αυτό το πρόγραμμα μπορεί να σας διδάξει πολλές αποτελεσματικές μεθόδους αντιμετώπισης, από την πρόληψη, μέχρι και την καταστολή σε όλο το φάσμα της νόμιμα ασκηθείσας βίας. Οι γνώσεις και οι ικανότητες αποτελεσματικής χρήσης των δεξιοτήτων που θα μάθετε θα σας κάνει να νιώθετε και να ΕΙΣΤΕ πιο ασφαλείς όταν περπατάτε μόνες το βράδυ και όχι μόνο. Άλλο πρόγραμμα που ίσως πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά είναι το ISM, BSM, ASM. Πρόκειται για συντομότερο και ευέλικτο συμπυκνωμένο πρόγραμμα για μικρές ομάδες γυνακών.

Όποιο πρόγραμμα επιλέξετε, πρέπει να διδάσκεται με ρόλους, προσομοιώσεις και σενάρια με ρεαλιστικό τρόπο και εξάσκηση πλήρους επαφής σε Θωρακισμένο Αντίπαλο. Επιμένουμε σε αυτό διότι πραγματικές επιθέσεις στον δρόμο δεν έχουν καμία ομοιότητα με όσα διδάσκονται σε αθλητικούς συλλόγους πολεμικών τεχνών.

Διαβάστε το σχετικό άρθρο σχετικά με τον ευνουχισμό των πολεμικών τεχνών.

Μάθετε την «τριάδα του πόνου» – Τα τρία σημεία επίθεσης στα οποία θα πρέπει να επικεντρωθείτε με λυσσαλέα επίθεση. H υγεία και η ζωή σας είναι μη διαπραγματεύσιμα αγαθά. Αφήστε όσα σας λένε για το ηλιακό πλέγμα, την μύτη τα αυτιά, τα γόνατα… και ότι άλλο επινοεί ο κάθε «μάστερ» που δεν έχει παίξει ποτέ ένα γερό ξύλο στον δρόμο. Μόνο η τριάδα του πόνου δεν μπορεί να γυμναστεί για να είναι πιο ανθεκτική στον πόνο. Μόνο αυτή ίσως μπορεί να απενεργοποιήσει τον επιτιθέμενο σας αρκετά ώστε να μπορείτε να ξεφύγετε, αλλά, ακόμη και τότε, για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Όμως, και πάλι, θα χρειαστείτε να μάθετε να επιτίθεστε με ωμή και ακραία βία συνεχόμενα υπό συνθήκες πίεσης σε μια σειρά σεμιναρίων αυτοάμυνας.

Ποτέ μην έχετε την εντύπωση ότι η μάχη για την υγεία και την επιβίωσή σας θα είναι μια υπόθεση μερικών «εύκολων κόλπων». Τα πάντα θέλουν επιμονή, σκληρή δουλειά και δοκιμές με ΜΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΜΟΥΣ αντιπάλους (και μόνο άνδρες). Μην σας τρομάζει αυτό, είναι ο μόνος τρόπος να είστε σίγουρη ότι μπορείτε πράγματι να κάνετε όσα χρειάζονται – όταν χρειάζονται.

Παρατηρήστε και αφήστε του σημάδια αναγνώρισης – Ένα μεγάλο σημάδι όπως ένα δάγκωμα στο πρόσωπό του, διάτρηση του βολβού του ματιού, βαθιά γρατσουνισμένο πρόσωπο, λαιμό, χέρια, πόδι, σχισμένη σάρκα από τράβηγμα σκουλαρικιού ή άλλο αντικείμενο κ.λπ. είναι εύκολα αναγνωρίσιμα τραύματα, όπως είναι και τα αξιοσημείωτα τατουάζ, κ.λπ. Σκεφτείτε άγρια, συμπεριφερθείτε αγριότερα! Κυνηγήστε με λύσσα τα αδύναμα σημεία του. Βεβαιωθείτε ότι τα χέρια του επιτιθέμενου δεν μπορούν να σας γρονθοκοπήσουν, μάθετε να καλύπτεστε καλά και να μην υποταχτείτε και να θυμάστρε ότι συχνά χτυπάνε αλύπητα ένα θύμα για να υποταχτεί στην θέλησή και τον έλεγχό τους.

Αν βρίσκεστε σε ένα μέρος όπου δεν μπορείτε να τρέξετε, παρατηρήστε το περιβάλλον σας και αφήστε ένα σημάδι επάνω τους, αν αυτό γίνεται. Βιαστές έχουν συλληφθεί επειδή τα θύματά τους άφησαν τα αναγνωρίσιμα σημάδια των δοντιών τους και τα σημάδια των νυχιών πάνω τους ή το DNA στα αυτοκίνητα ή στα δωμάτια όπου τους επιτέθηκαν.

Αν φέρετε «όπλα» επιβάλλεται να ξέρετε πώς να τα χρησιμοποιήσετε – Η οπλοφορία στην Ελλάδα απαγορεύεται! Μεταξύ άλλων, ο νόμος ορίζει ότι στα όπλα που απαγορεύεται κανείς να φέρει είναι το σπρέι πιπεριού, τα όπλα ηλεκτροσόκ, τα κλομπ κάθε είδους, τα μαχαίρια κάθε είδους. (Ναι, καταλαβαίνουμε…, αλλά αυτός είναι ο νόμος!). Όμως, από την προοπτική των αρχών, να θυμάστε ότι κάθε όπλο που μπορεί να βλάψει έναν πιθανό επιτιθέμενο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και εναντίον σας στην περίπτωση που σας το πάρει από τα χέρια. Ειδικά αν δεν είστε καλά εκπαιδευμένες και εξοικειωμένες με αυτά.

Είναι νόμιμο να φέρετε καθημερινά αντικείμενα (Διαβάστε άρθροΑσκητής Combatives 360°). Αν πρόκειται να φέρετε ένα αντικείμενο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως όπλο, φροντίστε να λάβετε μαθήματα για τη χρήση του και να εξασκείστε συχνά σε εξειδικευμένη σχολή αυτοάμυνας με ΜΗ συνεργάσιμους αντιπάλους που θα σας «ζορίσουν» πραγματικά. Σκοπός είναι να γνωρίζετε το ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ και το ΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ πραγματικά να κάνετε σε ακραίες συνθήκες. Αν αποφασίσετε να αψηφήσετε τον νόμο και να φέρετε μαχαίρι, μάθετε τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για να το χρησιμοποιήσετε (και όχι, δεν γίνεται στον αθλητικό σύλλογο πολεμικών τεχνών της γειτονιάς, ούτε από κάποιον που αυτοαποκαλείται «Μάστερ»!). Θυμηθείτε ότι ακόμη και μια ομπρέλα ή τσάντα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όπλο ενάντια σε έναν επιτιθέμενο. Τα λεγόμενα πρόσφορα όπλα ή ευκαιρίας, που σίγουρα θα στραφούν λιγότερο εναντίον σας σε μια αίθουσα δικαστηρίου.

Φροντίστε να του γίνει αντιληπτό ότι τον είδατε – Κάποιες γυναίκες ανησυχούν ότι σε περίπτωση που δουν το πρόσωπο του επιτιθέμενού τους, ότι πιθανά θα τις σκοτώσει για να αποφύγει την σύλληψη από τις αρχές. Αυτό αποτελεί μικρότερη πιθανότητα από την πιθανότητα να αποτρέψετε έναν πιθανό θύτη κάνοντας οπτική επαφή μαζί του. Ένας εν δυνάμει δράστης μπορεί να είναι λιγότερο πρόθυμος να επιτεθεί αν πιστεύει ότι θα είστε σε θέση να τον αναγνωρίσετε σαν ύποπτο. Ενδέχεται αυτό να εξασφαλίσει την ασφάλειά σας, παρόλο που μπορεί να φοβάστε.

14/12/2017

Καπανταϊδάκης Ζαχαρίας

Μοιράσου το:

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Σχετικά άρθρα

Συμπεράσματα περί αποφυγής βιασμού

Συμπεράσματα περί αποφυγής βιασμού

Ακόμη πιστεύεις ότι ο αθλητικός σύλλογος της γειτονιάς μπορεί να σε βοηθήσει; ΜΗΠΩΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ; Το τραγικό ειδικά με τον βιασμό είναι ότι οι άνθρωποι που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη να λάβουν τα μέτρα τους για τη δική τους προστασία, αδιαφορούν.

Βιασμός - Πρόληψη, Καταστολή, Αντιμετώπιση

Βιασμός – Πρόληψη, Καταστολή, Αντιμετώπιση

Αισθάνεσαι ευάλωτη στην κάθε σου έξοδο, φοβάσαι να γυρίσεις αργά το βράδυ στο σπίτι σου, νιώθεις ότι η κατοικία σου δεν σε προστατεύει από εισβολείς; Μάθε τί μπορείς να κάνεις για να αλλάξει αυτό.

Όχι στον βιασμό

Απέφυγε τον Βιασμό

Ποίοι είναι οι κατάλληλοι να δώσουν συμβουλές κατά του βιασμού; Γιατί δεν αντιδροούν η πλειψηφία των γυναiκών στον βιασμό; Σε ποιές ηλικίες πρέπει να επιμορφώνονται εν δυνάμει θήτες; Ποιά κατηγορία ανθρώπων είναι αυτή που βιάζει περισσότερο;

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.