Ασφάλεια στον περίπατο για γυναίκες

Πώς να αποφύγετε τις επικίνδυνες καταστάσεις και τους σκιώδεις ξένους; Απλά μη βάζετε τον εαυτό σας σε δύσκολες ή επικύνδυνες καταστάσεις. Αν βρεθείτε όμως σε μια τέτοια κατάσταση, φροντίστε να έχετε Σχέδιο Δράσης

Ελευθερία χωρίς φόβο

Για να μη βρεθείτε σε επικίνδυνες καταστάσεις και ξένους, απλά μη βάζετε τον εαυτό σας σε δύσκολες ή επικίνδυνες καταστάσεις.

Εάν ακολουθείστε, πηγαίνετε στον πλησιέστερο αστυνομικό που θα δείτε ή στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα ή περιπολικό της αστυνομίας ή πυροσβεστικής υπηρεσίας ή σε οποιοδήποτε μέρος όπου θα υπάρχουν πολλοί άνθρωποι (καταστήματα κ.λ.π.). Προτιμήστε να περπατάτε τις βραδινές ώρες μόνο με παρέα.

Γυναίκα: Ασφάλεια στον περίπατο

 • Παρατηρείτε το περιβάλλον και τους ανθρώπους γύρω σας.
 • Απομακρυνθείτε από μια δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση. Έχετε μαζί σας πάντα μια σφυρίχτρα που να κάνει δυνατό θόρυβο. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα, ζητήστε βοήθεια με οποιονδήποτε δυνατό τρόπο. Φωνάξτε δυνατά «Φωτιά!» ή «Αστυνομία!» ή και «Βιασμός!» (Και πάλι μη περιμένετε ότι θα βρεθεί βοήθεια, πολλοί άνθρωπου απλά δεν θέλουν να μπλέξουν.)
 • Εάν αισθανθείτε ότι ακολουθείστε, μπείτε σε ένα κατάστημα ή χτυπήσετε πολλά κουδούνια στο θυροτηλέφωνο μίας πολυκατοικίας ή και πολλών φωνάζοντας.
 • Μείνετε σε καλά φωτισμένες περιοχές, μακριά από σοκάκια, σκοτεινές εισόδους ή και εσοχές.
 • Κρατήστε την τσάντα στη μασχάλη και όχι στο χέρι σας και ποτέ χιαστή στον κορμό.
 • Αποφύγετε να έχετε πάνω σας παραπανίσια χρήματα ή τιμαλφή.
 • Ποτέ μη βγάζετε πολλά χρήματα από την τσάντα σας μπροστά σε τρίτους.
 • Αποφύγετε τις παρακάμψεις μέσω πάρκων, οικοπέδων και άλλων εγκαταλελειμμένων χώρων.
 • Μην κάνετε οτο-στοπ (αν και δεν είναι της μόδας πλέον) και αρνηθείτε βόλτες από ξένους (εννοείται) ή ακόμα και από ανθρώπους που δεν γνωρίζετε καλά. Δεν είναι ούτε «κούλ» ούτε τολμηρό να κάνετε την άνετη μπαίνοντας στο στόμα του λύκου.
 • Εάν ενοχλείστε από τους επιβάτες ενός διερχόμενου αυτοκινήτου, απλά περπατήστε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ο οδηγός θα αποφύγει να σας ακολουθήσει αλλάζοντας λωρίδα ή πηγαίνοντας ανάποδα στο ρεύμα.
 • Περπατήστε κοντά στην άσφαλτο (όσο επιτρέπουν τα ελληνικά πεζοδρόμια). Αν ένας οδηγός σταματήσει να σας ζητήσει οδηγίες, κάντε πίσω και αποφύγετε να πλησιάσετε το αυτοκίνητο.
 • Περπατήστε με αυτοπεποίθηση και με σταθερό ρυθμό στην πλευρά του δρόμου που έχετε την κίνηση αντιμέτωπη.
 • Περπατήστε δίνοντας την εντύπωση ότι ξέρετε πού πηγαίνετε. Κοιτάξτε μπροστά σας και όχι κάτω, καθώς περπατάτε με ορθή στάση σώματος. Προσποιηθείτε πως συνοδεύεστε από οπλισμένους σωματοφύλακες δίπλα σας καθώς περπατάτε. Μπορεί να ακούγεται ανόητο, αλλά ενισχύει την αυτοπεποίθηση. Τα αρπακτικά επιτίθενται σε όσους νομίζουν ότι δεν μπορούν να αμυνθούν. Εάν φαίνεστε αδύναμες ή ότι δεν είστε σίγουρες για το πού πηγαίνετε, είναι πολύ πιθανότερο να τραβήξετε την προσοχή ενός άρπαγα. Ακόμα κι αν έχετε πραγματικά χαθεί, μην το δείχνετε καθώς περπατάτε.
 • Όταν επιστρέφετε στο σπίτι, έχετε το κλειδί της πόρτας έτοιμο στο χέρι σας έτσι ώστε να μπορείτε να μπείτε χωρίς καθυστέρηση.

14/12/2017

Καπανταϊδάκης Ζαχαρίας

Μοιράσου το:

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Σχετικά άρθρα

Τύποι βιαστών

Τύποι βιαστών

Οι τύποι βιαστών και πως λειτουργεί ο καθένας. Ένα αποκαλυπτικό άρθρο για την δράση των βιαστών, ανάλογα με τον τύπο τους.

Βιασμοί στην Ελλάδα

Βιασμοί στην Ελλάδα

Γιατί δεν μιλάει κανείς για τον βιασμό στην Ελλάδα; Γιατί οι άνθρωποι που τον έχουν υποστεί δεν καταγγέλουν το περιστατικό; Σε ποιούς ασκείται τέτοιο είδος βίας; Γιατί εφόσον γνωρίζουν την αδύναμη θέση τους δεν κάνουν κάτι για αυτό οι άνθρωποι;

Βιασμός, συνέπειες και αντιμετώπιση

Βιασμός, συνέπειες και αντιμετώπιση

Πόσοι βιασμοί πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στην Ελλάδα; Σε τι ποσοστά βρίσκεται σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο; Γιατί δεν καταγγέλονται όλα τα περιστατικά; Πόσα φθάνουν στη δικαιοσύνει και πόσα καταδικάζονται; Ποίοι βιάζουν συχνότερα παιδιά;

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

 • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
 • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
 • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
 • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
 • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.