Βιασμός, συνέπειες και αντιμετώπιση

Πόσοι βιασμοί πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στην Ελλάδα; Σε τι ποσοστά βρίσκεται σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο; Γιατί δεν καταγγέλονται όλα τα περιστατικά; Πόσα φθάνουν στη δικαιοσύνει και πόσα καταδικάζονται; Ποίοι βιάζουν συχνότερα παιδιά;

Η ωμή πραγματικότητα

Τί είναι βιασμός;

Είναι η σεξουαλική συνεύρεση με κάποιον χωρίς την συγκατάθεσή του. Πράξη που επιβάλλεται με βίαιο τρόπο υπό την απειλή κατά της σωματικής του ακεραιότητας, της ζωής του ή και της ζωής τρίτου μέλους του συγγενικού περιβάλλοντος του θύματος.

Ο βιασμός αποτελεί την πιο ακραία μορφή σεξουαλικής κακοποίησης που μπορεί να υποστεί ένας άνθρωπος. Το φαινόμενο συμβαίνει παγκοσμίως σε μεγάλη συχνότητα, αν και πολλές φορές καλύπτεται και δεν καταγγέλλεται λόγω κυρίως του φόβου του θύματος για κοινωνικό στιγματισμό ή και για ενδεχόμενη εκδίκηση από τον θύτη. Συνεπώς, πρακτικά καταγράφονται, καταλήγουν στην αστυνομία και, τελικά φθάνουν στη δικαιοσύνη πολύ λιγότερα περιστατικά από αυτά που πραγματικά συμβαίνουν.

Για παράδειγμα, στην Νότιο Αφρική, που βρίσκεται στην πρώτη θέση με 132,3 ανά 100,000 καταγγελμένα συμβάντα, λαμβάνει χώρα περίπου ένας βιασμός κάθε 30 δευτερόλεπτα. Στην ίδια χώρα υπολογίζεται ότι μόνο ο 1 στους 9 βιασμούς καταγγέλλεται ενώ το 50% των βιασμών γίνεται σε ανήλικους από 8 μηνών μέχρι και 18 ετών. Η Νότιος Αφρική ακολουθείται πολύ στενά από μια σειρά μουσουλμανικών χώρων στις οποίες δεν αναφέρονται στατιστικές και οι γυναίκες δεν χαίρουν ίσων δικαιωμάτων.

Στην Ελλάδα, επισήμως, δηλαδή από τα καταγεγραμμένα περιστατικά, φαίνεται πως περίπου το 10% των γυναικών έχει πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης, ενώ το 1% των ανηλίκων και των δύο φύλων θα γίνει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης μέχρι την ενηλικίωση. Βιασμοί προκύπτουν τόσο από ΑΓΝΩΣΤΟΥΣ όσο και μέσα από το ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ και ΦΙΛΙΚΟ περιβάλλον του ατόμου. Οι έρευνες δείχνουν ότι για τα ανήλικα θύματα, ο βιασμός προκύπτει σπανιότερα από αγνώστους και αντιθέτως, συχνότερα μέσα από το περιβάλλον του παιδιού.

10/11/2017

Καπανταϊδάκης Ζαχαρίας

Μοιράσου το:

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Σχετικά άρθρα

Τύποι βιαστών

Τύποι βιαστών

Οι τύποι βιαστών και πως λειτουργεί ο καθένας. Ένα αποκαλυπτικό άρθρο για την δράση των βιαστών, ανάλογα με τον τύπο τους.

Πώς να Αποφύγεις τον Βιασμό

Αποφυγή βιασμού: Βασικές οδηγίες ασφάλειας

Πότε πρέπει να έχεις το νου σου; Πρέπει να εμπιστεύεσαι τα συναισθήματά σου; Πότε πρέπει να δείξεις ιδιαίτερη προσοχή; Πότε πρέπει να είσαι προετοιμασμένη για διαφυγή ή αυτοάμυνα; Πότε είσαι πιο ευάλωτη;

Βιασμός - Πρόληψη, Καταστολή, Αντιμετώπιση

Βιασμός – Πρόληψη, Καταστολή, Αντιμετώπιση

Αισθάνεσαι ευάλωτη στην κάθε σου έξοδο, φοβάσαι να γυρίσεις αργά το βράδυ στο σπίτι σου, νιώθεις ότι η κατοικία σου δεν σε προστατεύει από εισβολείς; Μάθε τί μπορείς να κάνεις για να αλλάξει αυτό.

Γίνε μέλος της Κοινότητας του Combatives Group, μαθαίνοντας και δοκιμάζοντας ρεαλιστικές δεξιότητες αντιμετώπισης της βίας.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.