Μύθοι περί βιασμού

Μύθοι και Αλήθειες για τη βία και τον βιασμό που θα ανατρέψουν όσα μέχρι τώρα γνωρίζατε.

Μη πιστεύετε όσα ακούτε!

ΜΥΘΟΣ 1: Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να βιαστούν το βράδυ από έναν ξένο, οπότε οι γυναίκες δεν πρέπει να βγαίνουν μόνες τους το βράδυ.

Η αλήθεια: οι ώρες που σημειώνονται οι περισσότεροι βιασμοί είναι μεταξύ 06:00 έως 18:00. Μόνο περίπου το 10% των καταγγελμένων βιασμών διαπράττονται από «ξένους». Περίπου το 90% των βιασμών διαπράττονται από άνδρες ΓΝΩΣΤΟΥΣ στο θύμα. Δηλαδή, κατά κανόνα, οι δράστες είναι άτομα τους οποίους το θύμα έχει ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΕΙ ή ακόμη και είχε ΣΧΕΣΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ με αυτούς. Οι άνθρωποι βιάζονται στα σπίτια τους, στους χώρους εργασίας τους και σε άλλες τοποθεσίες, όπου έχουν αισθανθεί προηγουμένως ασφαλείς. Βασικά παντού! Οι θύτες μπορεί να είναι φίλοι, συνάδελφοι, πελάτες, γείτονες, μέλη της οικογένειας, συνεργάτες ή πρώην σχέσεις.

Ο κίνδυνος βιασμού δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για τον έλεγχο των κινήσεων των γυναικών και για τον περιορισμό των δικαιωμάτων και της ελευθερίας τους. Πρέπει να χρησιμοποιείται ως στοιχείο για την ασφάλειά τους.

Μύθοι περί βιασμού

ΜΥΘΟΣ 2: Μόνο τα νεαρά κορίτσια και οι «ελκυστικές» γυναίκες, που είναι προκλητικές και φορούν «αποκαλυπτικά» ρούχα, βιάζονται.

Η αλήθεια: Οι άνθρωποι όλων των ηλικιών, τρόπων εμφάνισης, όλων των τάξεων, πολιτισμών, ικανοτήτων, φύλων, σεξουαλικότητας και θρησκειών, βιάζονται. Ο βιασμός είναι πράξη ΒΙΑΣ και ΕΛΕΓΧΟΥ. Η αντιληπτή «ελκυστικότητα» ενός θύματος έχει ελάχιστη σχέση με αυτό και πολλές φορές απολύτως καμία. Δεν υπάρχει δικαιολογία για τη σεξουαλική βία και δεν είναι ποτέ σφάλμα του θύματος.

Η εμφάνιση, ο ρουχισμός και η σεξουαλική προκλητικότητα του θύματος βιασμού ΣΠΑΝΙΩΣ συνδέονται με την πράξη του βιασμού.

ΜΥΘΟΣ 3: Όταν πρόκειται για σεξ, οι γυναίκες και τα κορίτσια μερικές φορές «κάνουν τις δύσκολες» λέγοντας «Όχι!» όταν πραγματικά εννοούν «Ναι!»

Η αλήθεια: Ο καθένας έχει το νόμιμο δικαίωμα να πει «Όχι» στο σεξ και να αλλάξει γνώμη για το σεξ σε ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ σημείο της σεξουαλικής επαφής. Αν το άλλο πρόσωπο δεν σταματήσει, διαπράττει σεξουαλική επίθεση ή/και βιασμό. Όταν πρόκειται για σεξ, πρέπει να σεβόμαστε τις επιθυμίες του σεξουαλικού μας συντρόφου και οφείλουμε να πιστεύουμε όσα μας λέει για τις επιθυμίες του.

ΜΥΘΟΣ 4: Εάν δύο άτομα είχαν κάνει σεξ στο παρελθόν, δεν απαιτείται συναίνεση εκ νέου.

Η αλήθεια: Η ύπαρξη σχέσης σε προγενέστερο χρονικό διάστημα ή κατά το παρόν, δεν δικαιολογεί την άρνηση συγκατάθεσης για σεξουαλική συνεύρεση. Η συγκατάθεση πρέπει να δίδεται και να λαμβάνεται κάθε φορά που δύο άτομα εμπλέκονται σε σεξουαλική επαφή.

Είναι σημαντικό (και ένδειξη σεβασμού) να βεβαιώνεστε ΚΑΘΕ φορά, πριν την σεξουαλική πράξη με τους συντρόφους σας ότι πράττετε κάτι που από ΚΟΙΝΟΥ επιθυμείτε.

ΜΥΘΟΣ 5:Το αλκοόλ, τα ναρκωτικά, το στρες και η κατάθλιψη μπορούν να μετατρέψουν τους ανθρώπους σε βιαστές.

Η αλήθεια: Τα ναρκωτικά και το αλκοόλ δεν είναι ποτέ η αιτία του βιασμού ή της σεξουαλικής επίθεσης. Είναι ο επιτιθέμενος που διαπράττει το έγκλημα, όχι τα ναρκωτικά ή / και το αλκοόλ. Ομοίως, το άγχος και η κατάθλιψη δεν μετατρέπουν τους ανθρώπους σε βιαστές ούτε δικαιολογούν τη σεξουαλική βία.

Κομμένες οι Μ******ς! Δεν υπάρχουν δικαιολογίες! Ο βιαστής είναι άνθρωπος της βίας, ξεκάθαρα.

ΜΥΘΟΣ 6: Κάποιος που κατανάλωσε πολύ αλκοόλ ή ναρκωτικά χάνοντας τον έλεγχο του εαυτού του, δεν θα πρέπει να διαμαρτύρεται για τον βιασμό που υπέστη.

Η αλήθεια: Σύμφωνα με το νόμο, η συγκατάθεση πρέπει να παρέχεται πλήρως και ελεύθερα από κάποιον που έχει την ικανότητα να το πράξει. Εάν ένα άτομο είναι ασυνείδητο ή ανίκανο από το αλκοόλ ή τα ναρκωτικά, δεν είναι σε θέση να δώσει την συγκατάθεσή του στο σεξ. Το να κάνεις σεξ με κάποιον υπό τέτοιες συνθήκες είναι, επομένως, βιασμός.

Κανείς δεν ζητάει ή αξίζει να παρενοχλείται ή να βιάζεται σεξουαλικά. Το 100% της ευθύνης βαρύνει τον ΔΡΑΣΤΗ.

ΜΥΘΟΣ 7: Απόδειξη βιασμού υπάρχει μόνο αν υπάρχουν τραυματισμοί (μελανιές, εκδορές…) που μπορούν να αποδείξουν την πράξη.

Η αλήθεια: Δεν είναι απαραίτητη η ύπαρξη εμφανών σημείων τραυματισμού που να αποδεικνύουν την πράξη του βιασμού. Οι κακοποιοί συχνά χρησιμοποιούν όπλα ή απειλή βίας για να αποτρέψουν την φυσική αντίσταση του θύματος. Η βία μπορεί, επίσης να ασκηθεί σε άνθρωπο που δεν είναι σε θέση να συναινέσει γιατί είναι μεθυσμένος ή ανίκανος να αντιδράσει. Άλλοι πάλι «παγώνουν» και δεν μπορούν να μετακινηθούν ή να μιλήσουν από φόβο και σοκ υπό το καθεστώς βίας.

Επειδή κάποιος δεν φέρει ΟΡΑΤΑ τραύματα δεν σημαίνει ότι δεν έχει υποστεί βιασμό.

ΜΥΘΟΣ 8: Οι άνδρες ορισμένων φυλών και υπόβαθρου είναι πιο πιθανό να διαπράξουν σεξουαλική βία.

Η αλήθεια: Δεν υπάρχει συγκεκριμένος «τύπος» βιαστής. Οι άνθρωποι που διαπράττουν σεξουαλική βία προέρχονται από κάθε οικονομική, εθνική, φυλετική, ηλικιακή και κοινωνική ομάδα.

Όμως, έχει παρατηρηθεί ότι το επίπεδο της ΜΟΡΦΩΣΗΣ παίζει καθοριστικό ρόλο στην ΜΕΙΩΣΗ του φαινομένου.

ΜΥΘΟΣ 9: Μόλις ένας άνδρας προκληθεί σεξουαλικά δεν μπορεί να ελέγξει τον εαυτό του. Πρέπει να κάνει σεξ.

Η αλήθεια: Οι άνδρες μπορούν πολύ εύκολα να ελέγξουν την «ανάγκη» τους να κάνουν σεξ. Δεν χρειάζεται να βιάσουν κάποιον για να την ικανοποιήσουν.

Ο βιασμός είναι πράξη ΒΙΑΣ και ΕΛΕΓΧΟΥ, όχι σεξουαλικής ικανοποίησης.

ΜΥΘΟΣ 10: Πολλοί άνθρωποι συχνά προσποιούνται ότι έγιναν θύματα βιασμού είτε για να εκδικηθούν κάποιον είτε γιατί έχουν ανάγκη να τους προσέξουν.

Η αλήθεια: Η δυσανάλογη εστίαση των μέσων μαζικής ενημέρωσης σε ψευδείς ισχυρισμούς βιασμού διαιωνίζει την αντίληψη του κοινού ότι το να ψεύδεται κανείς για την σεξουαλική βία είναι κοινό όταν στην πραγματικότητα το αντίθετο ισχύει. Οι ψευδείς ισχυρισμοί του βιασμού είναι πολύ σπάνιοι. Η μεγάλη πλειοψηφία των θυμάτων επιλέγουν να μην αναφέρουν το γεγονός στην αστυνομία.

Ένας σημαντικός λόγος γι’ αυτό είναι η φοβία ότι δεν θα τους πιστέψουν, το κοινωνικό στίγμα, ο φόβος της εκδίκησης κλπ.

ΜΥΘΟΣ 11: Οι άνθρωποι που κακοποιήθηκαν σεξουαλικά ως παιδιά είναι πιθανό να το πράξουν οι ίδιοι αργότερα σε τρίτους.
Η αλήθεια: Αυτός είναι ένας επικίνδυνος μύθος, άκρως προσβλητικός και δεν βοηθά θύματα παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης να ενηλικιωθούν ομαλά. Χρησιμοποιείται μερικές φορές για να εξηγήσει ή να δικαιολογήσει τη συμπεριφορά εκείνων που βιάζουν και σεξουαλικά κακοποιούν ανηλίκους. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία, όσοι έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά ως παιδιά δεν πρόκειται ποτέ να διαπράξουν σεξουαλική βία εναντίον άλλων.

Δεν υπάρχει δικαιολογία ή εξήγηση για τη σεξουαλική βία κατά παιδιών ή ενηλίκων.

ΜΥΘΟΣ 12: Οι άνδρες δεν βιάζονται και οι γυναίκες δεν διαπράττουν σεξουαλικά αδικήματα.

Η αλήθεια: Η πλειοψηφία των σεξουαλικών επιθέσεων και βιασμών διαπράττονται από άνδρες κατά γυναικών και παιδιών, αλλά ένας μικρός αριθμός γυναικών όντως διαπράττουν σεξουαλική βία. Συχνά, οι άνδρες που έχουν υποστεί σεξουαλική επίθεση ή καταπίεση από μια γυναίκα, είναι πεπεισμένοι ότι δεν θα πείσουν τρίτους για την κατάσταση. Πιστεύουν επίσης ότι οι εμπειρίες τους δεν θα θεωρηθούν ποτέ «τόσο κακές» όσο αν είχαν κακοποιηθεί από έναν άνδρα. Κατά συνέπεια, άνδρες θύματα κακοποίησης από γυναίκες σπάνια καταφεύγουν στην δικαιοσύνη.

Οι άνδρες και δέχονται σεξουαλικές επιθέσεις και βιάζονται. Η αντιμετώπιση του βιασμού επικεντρώνεται κυρίως στις ανάγκες και τα δικαιώματα των ΓΥΝΑΙΚΩΝ και των ΠΑΙΔΙΩΝ (αγοριών και κοριτσιών). Οφείλουμε, όμως, να αναγνωρίσουμε ότι οι επιπτώσεις της σεξουαλικής βίας στους ΑΝΔΡΕΣ δεν είναι λιγότερο καταστροφικές και πιστεύουμε ότι όλα τα θύματα σεξουαλικής βίας χρίζουν εξειδικευμένης υποστήριξης.

Ενώ ο βιασμός υπάρχει από τότε που υπάρχει και ο άνθρωπος, σε μια (υποτίθεται) μορφωμένη και κοινωνικά ανεπτυγμένη κοινωνία αποτελεί ανάθεμα σε κάθε επίπεδο και μορφή.

10/11/2017

Καπανταϊδάκης Ζαχαρίας

Μοιράσου το:

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Σχετικά άρθρα

Τύποι βιαστών

Τύποι βιαστών

Οι τύποι βιαστών και πως λειτουργεί ο καθένας. Ένα αποκαλυπτικό άρθρο για την δράση των βιαστών, ανάλογα με τον τύπο τους.

Βιασμός - Πρόληψη, Καταστολή, Αντιμετώπιση

Βιασμός – Πρόληψη, Καταστολή, Αντιμετώπιση

Αισθάνεσαι ευάλωτη στην κάθε σου έξοδο, φοβάσαι να γυρίσεις αργά το βράδυ στο σπίτι σου, νιώθεις ότι η κατοικία σου δεν σε προστατεύει από εισβολείς; Μάθε τί μπορείς να κάνεις για να αλλάξει αυτό.

Συμπεράσματα περί αποφυγής βιασμού

Συμπεράσματα περί αποφυγής βιασμού

Ακόμη πιστεύεις ότι ο αθλητικός σύλλογος της γειτονιάς μπορεί να σε βοηθήσει; ΜΗΠΩΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ; Το τραγικό ειδικά με τον βιασμό είναι ότι οι άνθρωποι που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη να λάβουν τα μέτρα τους για τη δική τους προστασία, αδιαφορούν.

Γίνε μέλος της Κοινότητας του Combatives Group, μαθαίνοντας και δοκιμάζοντας ρεαλιστικές δεξιότητες αντιμετώπισης της βίας.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.