Οι Επιπτώσεις του βιασμού

Ποιές είναι οι αντιδράσεις σε βιασμό; Τι είναι το Σύνδρομο Μετατραυματικού Στρες και πως χαρακτηρίζεται;

Η κακές εμπειρίες δεν επιλέγονται

Ο βιασμός στιγματίζει το θύμα ψυχικά αλλά και κοινωνικά.

Το τελευταίο είναι ιδιαίτερα έντονο σε λιγότερο μορφωμένες κοινωνίες και οι επιπτώσεις σε ορισμένες περιπτώσεις διαρκούν για μία ολόκληρη ζωή. Πέρα από τις σωματικές κακώσεις, ενδεχόμενες μεταδοτικές ασθένειες και πιθανή εγκυμοσύνη, δημιουργεί και πολύ έντονα ψυχολογικά τραύματα. Το θύμα αναγκάζεται να αντιμετωπίσει προβλήματα σωματικά με τις ενδεχόμενες συνέπειες τους όπως, την σωματική αποθεραπεία, εξετάσεις για νοσήματα κ.α. και προβλήματα ψυχολογικά, όπως την βασανιστική απόφαση για άμβλωση ή όχι και τον φόβο της βίας. Ο καθένας αντιδρά διαφορετικά απέναντι σε αυτά.

Σωματικός, ψυχικός και κοινωνικός στιγματισμός μετά τον βιασμό

Οι αντιδράσεις μπορεί να είναι:

 • Άμεσα σοκ και συναισθηματικό «μούδιασμα» (απώλεια επαφής με το περιβάλλον)
 • Προσωρινή ηρεμία και αίσθηση ελέγχου της κατάστασης (συχνά αποτελεί ψευδαίσθηση που ξεσπάει σε απρόοπτη στιγμή)
 • Έντονες ψυχοσωματικές αντιδράσεις (περιγράφονται παρακάτω)

Το συνηθέστερο συναίσθημα είναι το Σύνδρομο Μετατραυματικού Στρες και χαρακτηρίζεται από:

 • ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ «μουδιάσματος», έντονο ΤΡΟΜΟ και ΦΟΒΟ και πιθανά προβλήματα ύπνου όπως ΕΦΙΑΛΤΕΣ ή ΑΫΠΝΙΕΣ. (Σε πολλές περιπτώσεις ο φόβος και ο θυμός δεν υποχωρούν, με αποτέλεσμα το θύμα να αναπτύξει φοβικές συμπεριφορές, αποφευκτικές προς τους συνανθρώπους.)
 • Μπορεί να προκύψει ΑΜΕΣΑ από το συμβάν ή και με ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ αρκετών ημερών.
 • Η ΕΠΑΝΑΒΙΩΣΗ του γεγονότος μέσα από την επαναφορά εικόνων και αναμνήσεων στον ύπνο είτε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Πολλοί παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν υπενθύμιση των γεγονότων (π.χ. πέρασμα από το σημείο του συμβάντος ή από ένα μέρος παρόμοιο, συνάντηση με κάποιον που θυμίζει τον θύτη κ.ο.κ.)
 • ΕΙΚΟΝΑ ΕΣΦΑΛΜΕΝΗ για τον εαυτό του μπορεί να αποκτηθεί, με συναισθήματα ΕΥΘΥΝΗΣ και ΕΝΟΧΗΣ για το γεγονός. (Οδηγώντας μακροπρόθεσμα σε αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή του θύματος καθώς μπορεί να οδηγήσει σε εγκατάλειψη δραστηριοτήτων, αποφυγή διαπροσωπικών σχέσεων, εγκατάλειψη εργασίας και κοινωνική απομόνωση.)
 • ΕΝΟΧΟΠΟΙΗΣΗ του εαυτού ΑΜΦΙΒΑΛΟΝΤΑΣ για το αν ΑΝΤΙΣΤΑΘΗΚΕ ή έκανε τις κατάλληλες ΕΝΕΡΓΙΕΣ να ΑΠΟΤΡΕΨΕΙ το συμβάν. (Και τα δύο μπορούν να αποφευχθούν με την κατάλληλη εκπαίδευση. Ρωτήστε μας για το πρόγραμμα Πρόληψης και Καταστολής βίας.)

Όμως, συνήθως τα συναισθήματα είναι ο ΦΟΒΟΣ, η ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ στο άλλο φύλο, ο ΘΥΜΟΣ ή ΟΡΓΗ για το συμβάν και η συναισθηματική ανάγκη και συχνά η ανάγκη της «λύτρωσης» μέσα από την φυσική πράξη της ΕΚΔΙΚΗΣΗΣ και της απονομής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ.

10/11/2017

Καπανταϊδάκης Ζαχαρίας

Μοιράσου το:

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Σχετικά άρθρα

Συμπεράσματα περί αποφυγής βιασμού

Συμπεράσματα περί αποφυγής βιασμού

Ακόμη πιστεύεις ότι ο αθλητικός σύλλογος της γειτονιάς μπορεί να σε βοηθήσει; ΜΗΠΩΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ; Το τραγικό ειδικά με τον βιασμό είναι ότι οι άνθρωποι που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη να λάβουν τα μέτρα τους για τη δική τους προστασία, αδιαφορούν.

Βιασμοί στην Ελλάδα

Βιασμοί στην Ελλάδα

Γιατί δεν μιλάει κανείς για τον βιασμό στην Ελλάδα; Γιατί οι άνθρωποι που τον έχουν υποστεί δεν καταγγέλουν το περιστατικό; Σε ποιούς ασκείται τέτοιο είδος βίας; Γιατί εφόσον γνωρίζουν την αδύναμη θέση τους δεν κάνουν κάτι για αυτό οι άνθρωποι;

Πώς να Αποφύγεις τον Βιασμό

Αποφυγή βιασμού: Βασικές οδηγίες ασφάλειας

Πότε πρέπει να έχεις το νου σου; Πρέπει να εμπιστεύεσαι τα συναισθήματά σου; Πότε πρέπει να δείξεις ιδιαίτερη προσοχή; Πότε πρέπει να είσαι προετοιμασμένη για διαφυγή ή αυτοάμυνα; Πότε είσαι πιο ευάλωτη;

Γίνε μέλος της Κοινότητας του Combatives Group, μαθαίνοντας και δοκιμάζοντας ρεαλιστικές δεξιότητες αντιμετώπισης της βίας.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

 • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
 • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
 • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
 • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
 • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.