Οι Επιπτώσεις του βιασμού

Ποιές είναι οι αντιδράσεις σε βιασμό; Τι είναι το Σύνδρομο Μετατραυματικού Στρες και πως χαρακτηρίζεται; Μπορεί το Μετατραυματικό Στρες να εμφανιστεί αργότερα σε απρόοπτο χρόνο; Πόσο αργότερα, σε ένα χρόνο, δύο, δεκαετίες;

Οι κακές εμπειρίες ΔΕΝ επιλέγονται

Ο βιασμός στιγματίζει το θύμα ΨΥΧΙΚΑ αλλά συχνά ακόμη και σήμερα στην Ελλάδα ΚΑΙ κοινωνικά.

Ο στιγματισμός είναι ιδιαίτερα έντονος σε ΛΙΓΟΤΕΡΟ μορφωμένες κοινωνίες και όσες σκέπτονται με αναχρονιστικό τρόπο. Οι ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ σε ορισμένες περιπτώσεις διαρκούν για μία ολόκληρη ζωή. Πέρα από τις ΣΩΜΑΤΙΚΕΣ κακώσεις, ενδεχόμενες ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΕΣ ασθένειες και πιθανή ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ, δημιουργεί και πολύ ΕΝΤΟΝΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΤΡΑΥΜΑΤΑ. Το θύμα αναγκάζεται να αντιμετωπίσει προβλήματα ΣΩΜΑΤΙΚΑ με τις ενδεχόμενες συνέπειες τους όπως, την σωματική αποθεραπεία, εξετάσεις για νοσήματα, να ασχολείται με σεξουαλικά μεταδοτικά νοσήματα κ.α. Επίσης, αναγκάζεται να αντιμετωπίσει και προβλήματα ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ, όπως την βασανιστική ΑΠΟΦΑΣΗ για άμβλωση ή όχι, τα πολλά και διάφορα ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ, αποτέλεσμα του περιστατικού, την έλλειψη εμπιστοσύνης σε ανθρώπους ΚΑΙ, τον ΦΟΒΟ της βίας που ίσως διαπραχθεί στο μέλλον.

Ο καθένας αντιδρά διαφορετικά απέναντι στον βιασμό.

Σωματικός, ψυχικός και κοινωνικός στιγματισμός μετά τον βιασμό

Οι αντιδράσεις μπορεί να είναι:

  • Άμεσα σοκ και συναισθηματικό «μούδιασμα» (απώλεια επαφής με το περιβάλλον)
  • Προσωρινή ηρεμία και αίσθηση ελέγχου της κατάστασης (συχνά αποτελεί ψευδαίσθηση που ξεσπάει σε απρόοπτη στιγμή)
  • Έντονες ψυχοσωματικές αντιδράσεις (περιγράφονται παρακάτω)

Το συνηθέστερο συναίσθημα είναι το Σύνδρομο Μετατραυματικού Στρες και χαρακτηρίζεται από:

  • ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ «μουδιάσματος», έντονο ΤΡΟΜΟ και ΦΟΒΟ και πιθανά προβλήματα ύπνου όπως ΕΦΙΑΛΤΕΣ ή ΑΫΠΝΙΕΣ. (Σε πολλές περιπτώσεις ο φόβος και ο θυμός δεν υποχωρούν, με αποτέλεσμα το θύμα να αναπτύξει φοβικές συμπεριφορές, αποφευκτικές προς τους συνανθρώπους.)
  • Μπορεί να προκύψει ΑΜΕΣΑ από το συμβάν ή και με ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ αρκετών ημερών.
  • Η ΕΠΑΝΑΒΙΩΣΗ του γεγονότος μέσα από την επαναφορά εικόνων και αναμνήσεων στον ύπνο είτε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Πολλοί παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν υπενθύμιση των γεγονότων (π.χ. πέρασμα από το σημείο του συμβάντος ή από ένα μέρος παρόμοιο, συνάντηση με κάποιον που θυμίζει τον θύτη κ.ο.κ.)
  • ΕΙΚΟΝΑ ΕΣΦΑΛΜΕΝΗ για τον εαυτό του μπορεί να αποκτηθεί, με συναισθήματα ΕΥΘΥΝΗΣ και ΕΝΟΧΗΣ για το γεγονός. (Οδηγώντας μακροπρόθεσμα σε αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή του θύματος καθώς μπορεί να οδηγήσει σε εγκατάλειψη δραστηριοτήτων, αποφυγή διαπροσωπικών σχέσεων, εγκατάλειψη εργασίας και κοινωνική απομόνωση.)
  • ΕΝΟΧΟΠΟΙΗΣΗ του εαυτού ΑΜΦΙΒΑΛΟΝΤΑΣ για το αν ΑΝΤΙΣΤΑΘΗΚΕ ή έκανε τις κατάλληλες ΕΝΕΡΓΙΕΣ να ΑΠΟΤΡΕΨΕΙ το συμβάν. (Και τα δύο μπορούν να αποφευχθούν με την κατάλληλη εκπαίδευση. Ρωτήστε μας για το πρόγραμμα Πρόληψης και Καταστολής βίας.)

Όπως διακρίνουμε, το θύμα ΒΑΣΑΝΙΖΕΤΑΙ με ΠΟΛΛΑ θέματα και συχνά, αν ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ πολύ δυνατό και ΔΕΝ έχει πολύ καλή ψυχολογική και οικογενειακή υποστήριξη θα χτυπηθεί ΠΟΛΥ βαριά. Στα παιδιά και στην νεαρή εφηβεία όπου δεν μπορούν να χειριστούν τόσο βαρύ πλήγμα, μπορεί να είναι καταστροφικό μακροπρόθεσμα. Οι ενήλικες που ΣΥΝΗΘΩΣ χειρίζονται κάπως καλύτερα τον συναισθηματικό τους κόσμο, ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ότι μπορούν να ΚΑΝΟΥΝ κάτι για τέτοιο έγκλημα.

Όμως, συνήθως τα συναισθήματα είναι ο ΦΟΒΟΣ, η ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ στο άλλο φύλο, ο ΘΥΜΟΣ ή ΟΡΓΗ για το συμβάν και η συναισθηματική ανάγκη και συχνά η ανάγκη της «λύτρωσης» μέσα από την φυσική πράξη της ΕΚΔΙΚΗΣΗΣ και της απονομής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ.

Το πρώτο το ΚΑΤΑΝΟΟΥΜΕ -ΕΚΔΙΚΗΣΗ-, το δεύτερο όμως -ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ- είναι η σωστή προσέγγιση.

10/11/2017

Καπανταϊδάκης Ζαχαρίας

Μοιράσου το:

Σχετικά άρθρα

Όχι στον βιασμό

Απέφυγε τον Βιασμό

Ποίοι είναι οι κατάλληλοι να δώσουν συμβουλές κατά του βιασμού; Γιατί δεν αντιδροούν η πλειψηφία των γυναiκών στον βιασμό; Σε ποιές ηλικίες πρέπει να επιμορφώνονται εν δυνάμει θήτες; Ποιά κατηγορία ανθρώπων είναι αυτή που βιάζει περισσότερο;

Τύποι βιαστών

Τύποι βιαστών

Οι τύποι βιαστών και πως λειτουργεί ο καθένας. Ένα αποκαλυπτικό άρθρο για την δράση των βιαστών, ανάλογα με τον τύπο τους.

Βιασμοί στην Ελλάδα

Βιασμοί στην Ελλάδα

Γιατί δεν μιλάει κανείς για τον βιασμό στην Ελλάδα; Γιατί οι άνθρωποι που τον έχουν υποστεί δεν καταγγέλουν το περιστατικό; Σε ποιούς ασκείται τέτοιο είδος βίας; Γιατί εφόσον γνωρίζουν την αδύναμη θέση τους δεν κάνουν κάτι για αυτό οι άνθρωποι;

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.