Κατηγορίες Βιασμού

Πόσα είδη βιασμού υπάρχουν; Ποιά κατηγορία είναι η συχνότερη; Γιατί το θύμα δεν καταγγέλει τον θήτη; Γιατί είναι σημαντικό να καταγγελθεί ο κάθε βιασμός; Ποιό είναι το προφίλ αυτών που βιάζουν;

Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες στις οποίες υπάγονται όλοι οι άλλοι τύποι.

Βιασμός από Γνωστό Πρόσωπο – Πρόκειται για βιασμό που διαπράττεται από πρόσωπο που είναι γνωστό στο θύμα. Αυτή είναι η μεγαλύτερη κατηγορία εγκλημάτων βιασμού, αλλά είναι και η λιγότερο αναφερθείσα. Σε ορισμένες χώρες, μπορεί να φτάσει το 50% του πληθυσμού.

Ποιοί μπορεί να είναι αυτοί οι γνωστοί;

Μέλη της οικογένειας, φίλοι, γνωστοί από τα παλιά, ένας συμμαθητής, ένας συνάδελφος, ο εργοδότης, ο σύμβουλος / θεραπευτής, ο γιατρός, ο εξομολογητής, ο άνθρωπος με τον οποίο σχετίζεσαι συναισθηματικά ή ο σύζυγος.

Οι περιπτώσεις – υποκατηγορίες περιστατικών – είναι πολλές:

Βιασμός σε ραντεβού (date rape), βιασμός σε εκπαιδευτικό ίδρυμα (π.χ. σε εστίες πανεπιστημίου – campus rape), συζυγικός βιασμός, βιασμός ανηλίκου, βιασμός από συμμορία (gang rape) κ.τ.λ.

Στατιστικά, οι περισσότεροι βιασμοί διαπράττονται από πρόσωπο γνωστό στο θύμα. Ωστόσο, είναι λιγότερο πιθανό να αναφερθούν όπως συμβαίνει στις περιπτώσεις βιασμού από ξένο. Επομένως, τα στατιστικά στοιχεία για το συγκεκριμένο τύπο εγκλήματος συχνά υποτιμούν την πραγματική έκταση του προβλήματος δίνοντας λάθος μετρήσεις  στις εκάστοτε εθνικές έρευνες. Οι νομικές συνέπειες του βιασμού από Γνωστό Πρόσωπο είναι οι ΙΔΙΕΣ με εκείνες του βιασμού από Ξένο Πρόσωπο.

Βιασμός από Ξένο Πρόσωπο – Ορίζεται ως «σεξουαλική επίθεση από έναν δράστη σε άτομο που δεν το γνωρίζει». Στατιστικά, περίπου 10% των αναφερθέντων βιασμών που πραγματοποιούνται βρίσκονται σε αυτή την κατηγορία. Είναι ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΟ για το θύμα να αναφέρει τέτοιο περιστατικό, παρότι ακόμη και τότε το θύμα δυσκολεύεται, λόγω του ότι πιστεύει ότι μπορεί πιθανότατα να υποστεί κοινωνικό στιγματισμό ή και να μην το πιστέψουν (υπολογίζεται ότι είναι τουλάχιστον το διπλάσιο που δεν καταγγέλλεται).

Για να αντιμετωπιστεί ο μύθος «του άγνωστου ξένου που επιτέθηκε ξαφνικά από κρυψώνα», πάνω από το 50% των σεξουαλικών επιθέσεων συμβαίνουν ΕΝΤΟΣ κάποιας ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ και σχεδόν ένας στους τρεις βιασμούς συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της ΗΜΕΡΑΣ και όχι της νύκτας όπως συχνά πιστεύεται. Συνήθως το θύμα ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΑΙ για ένα χρονικό διάστημα. Ο θύτης ακολουθεί συγκεκριμένο τρόπο λειτουργίας που μοιάζει πολύ με αυτόν του ληστή ή του ψυχρού δολοφόνου, πλην της πράξης του βιασμού, η οποία όμως μπορεί και να ακολουθήσει ή και να προηγηθεί της ληστείας. (Περισσότερα στο επόμενο κεφάλαιο: Μύθοι περί βιασμού.)

10/11/2017

Καπανταϊδάκης Ζαχαρίας

Μοιράσου το:

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Σχετικά άρθρα

Βιασμός - Πρόληψη, Καταστολή, Αντιμετώπιση

Βιασμός – Πρόληψη, Καταστολή, Αντιμετώπιση

Αισθάνεσαι ευάλωτη στην κάθε σου έξοδο, φοβάσαι να γυρίσεις αργά το βράδυ στο σπίτι σου, νιώθεις ότι η κατοικία σου δεν σε προστατεύει από εισβολείς; Μάθε τί μπορείς να κάνεις για να αλλάξει αυτό.

Βιασμός, συνέπειες και αντιμετώπιση

Βιασμός, συνέπειες και αντιμετώπιση

Πόσοι βιασμοί πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στην Ελλάδα; Σε τι ποσοστά βρίσκεται σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο; Γιατί δεν καταγγέλονται όλα τα περιστατικά; Πόσα φθάνουν στη δικαιοσύνει και πόσα καταδικάζονται; Ποίοι βιάζουν συχνότερα παιδιά;

Βιασμοί στην Ελλάδα

Βιασμοί στην Ελλάδα

Γιατί δεν μιλάει κανείς για τον βιασμό στην Ελλάδα; Γιατί οι άνθρωποι που τον έχουν υποστεί δεν καταγγέλουν το περιστατικό; Σε ποιούς ασκείται τέτοιο είδος βίας; Γιατί εφόσον γνωρίζουν την αδύναμη θέση τους δεν κάνουν κάτι για αυτό οι άνθρωποι;

Γίνε μέλος της Κοινότητας του Combatives Group, μαθαίνοντας και δοκιμάζοντας ρεαλιστικές δεξιότητες αντιμετώπισης της βίας.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.