Βιασμοί στην Ελλάδα

Γιατί δεν μιλάει κανείς;

Γιατί δεν μιλάει κανείς για τον βιασμό στην Ελλάδα; Γιατί οι άνθρωποι που τον έχουν υποστεί δεν καταγγέλουν το περιστατικό; Σε ποιούς ασκείται τέτοιο είδος βίας; Γιατί εφόσον γνωρίζουν την αδύναμη θέση τους δεν κάνουν κάτι για αυτό οι άνθρωποι;

Οι βιασμοί στην Ελλάδα αποτελούν μια κρυφή αλλά άσχημη πραγματικότητα για την οποία δεν μιλάει κανείς. Τόσο οι αρχές, όσο και τα μέσα ενημέρωσης σιωπούν. Είναι σαν να υπάρχει κάποια κοινή γραμμή, σε βάρος ενός ανυποψίαστου και απροστάτευτου κοινού που αγνοεί την πραγματικότητα.

Γεγονότα:

Το 2014 αναγγέλθηκαν από στις αστυνομικές αρχές της χώρας 1 βιασμός κάθε 2,5 μέρες και 1 απόπειρα κάθε 6 μέρες και, το 2015, 1 βιασμός κάθε 3 ημέρες και 1 απόπειρα την εβδομάδα.

Αυτοί οι αριθμοί, σύμφωνα με κοινωνιολόγους και εγκληματολόγους, είναι η «μικρή αλήθεια», καθώς αποτελούν μόλις το 6% με 8% αυτών που διαπράττονται στην χώρα μας.

Βιασμός, στατιστικά στοιχεία και πιθανές εκδοχές

Καταγεγραμμένοι αριθμοί καταγγελιών 2014-2015:

2014

  • 134 βιασμοί
  • 64 απόπειρες
  • 143 Εξιχνιάσθηκαν
  • Συνελήφθησαν 108 Έλληνες και 54 αλλοδαποί.

2015

  • 122 βιασμοί
  • 56 απόπειρες
  • 121 Εξιχνιάστηκαν
  • Συνελήφθησαν 88 Έλληνες και 54 αλλοδαποί.

Οι Ανεπίσημοι αριθμοί για τους βιασμούς στην Ελλάδα

Με γνώμονα μέσο όρο το 7% που καταγγέλλονται, με απλές μαθηματικές πράξεις, οι κατά προσέγγιση αριθμοί που διαμορφώνονται είναι:

2014134 βιασμοί αντιστοιχούν σε 1,914 άρα, 5,25 βιασμούς την ημέρα!

2015122 βιασμοί αντιστοιχούν σε 1,743 άρα, 4,77 βιασμούς την ημέρα!

Ενώ με έρευνες του εγκληματολόγου κ. Άγγελου Τσιγκρή,

«Τα περιστατικά βιασμών στην Ελλάδα ξεπερνούν τα 4.000 τον χρόνο.»
δηλαδή περίπου 11 βιασμοί την ημέρα!

Και ρωτάμε ξανά: «Γιατί δεν μιλάει κανείς;»

Το προφίλ του βιαστή:

  • Προτιμούνται Υπαίθριοι και δημόσιοι κοινόχρηστοι χώροι
  • 06:00 έως 18:00 σημειώνονται οι περισσότεροι βιασμοί
  • 95,8% των βιαστών δρα αυτόνομα
  • 4,2% δρα ομαδικά
  • 32,8% είναι μεσήλικες
  • 53,4% είναι νεαρής ηλικίας
  • 46,5% γίνεται στην επαρχία
  • 53,5% γίνεται στα αστικά κέντρα
  • 50,9% προέρχεται από μεσαία κοινωνικό-οικονομική τάξη
  • 31% αυτών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των θυμάτων, είναι μορφωμένοι

Από το σύνολο των 1,000 γυναικών που ρωτήθηκαν σε έρευνα:

  • 40,5% είχαν πέσει θύματα απόπειρας βιασμού
  • 11,6% δήλωσαν ότι είχαν πέσει θύμα βιασμού
  • 3,4% παρά φύση συνουσία
  • 5,2% είχαν υποστεί κατά φύση συνουσία
  • 12,9% στοματική συνουσία
  • 42,2% είχαν υποστεί κάποια άλλη ασελγή πράξη

Από τις περιπτώσεις βιασμού που έφτασαν στα αστυνομικά τμήματα:

  • 1% ήταν αιμομίκτες
  • 2,2% προέρχεται από το συγγενικό περιβάλλον

Οι ψυχοσωματικές επεκτάσεις:

  • 62,1% ταπείνωση
  • 71,6% οργή
  • 74,1% αηδία
  • 94,5% κατάθλιψη και ενοχή

Το 90% των θυμάτων δεν καταγγέλλει γιατί ΔΕΝ έχει εμπιστοσύνη στο δικαστικό σύστημα.

Ο λόγος;

Κατά τον εγκληματολόγο κ. Τσιγκρή
«Η αυτό-ενοχοποίηση του θύματος οδηγεί στην από-ενοχοποίηση του δράστη, στη σιωπή και την ατιμωρησία».

Πώς;

Τα περισσότερα από τα θύματα ρωτούνται:
«Μήπως τον προκάλεσες;»
Είναι ένα ερώτημα που προκαλεί την απροθυμία τους να καταγγείλουν τον βιασμό τους γιατί δεν θέλουν να τον υποστούν… ξανά.

Εξίσου σημαντικό είναι το ερώτημα που θέτει το Combatives Group:

«Γιατί οι πιο ευπαθής ομάδα του πληθυσμού δεν ΚΑΝΕΙ κάτι για αυτό ενεργά, παρά να αντιμετωπίζει την εκμάθηση των πρακτικών Ασφάλειας, Αυτοπροστασίας και Αυτοάμυνας σαν είδος προς αποφυγή ή με τρόμο;»

Θέση του Combatives Group

Σε καμία περίπτωση δεν έχει το δικαίωμα κανείς να ασκήσει βία σε οποιονδήποτε και για οποιονδήποτε λόγο παρά μόνο για να αμυνθεί και πάντα με το μέτρο του νόμου. Όμως, δεν πρόκειται να απαλλαχθούμε από αναχρονιστικές ιδέες που σχετίζονται με την βία στο προσεχώς μέλλον. Για αυτόν τον λόγο θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο αν όχι να ΜΑΘΕΙ κανείς τις ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ της ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ να μάθει τις ΤΑΚΤΙΚΕΣ και ΤΕΧΝΙΚΕΣ της ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ και της ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ.

Σε πρακτικό επίπεδο όμως, βλέπουμε, ΕΙΔΙΚΑ στον κόσμο των «πολεμικών τεχνών», να ασχολούνται κυρίως με το στοιχείο της ΣΥΜΠΛΟΚΗΣ (βίας) που αποτελεί ΜΟΝΟ το 5% μιας σειράς φάσεων. Κανείς δεν ασχολείται με την ΠΡΟΛΗΨΗ και ΠΡΟ-ΣΥΜΠΛΟΚΗ, που αποτελούν το 80% των φάσεων. Και πάλι ΚΑΝΕΙΣ δεν ασχολείται με την φάση της ΜΕΤΑ-ΣΥΜΠΛΟΚΗΣ, το οποίο αποτελεί 15% του συνόλου της αλυσίδας (Πρόληψη > Προ-Συμπλοκή > Συμπλοκή > Μετά-Συμπλοκή).

Βιασμοί στην Ελλάδα 2010

Η Πρότασή μας

Σε Πλήρως Εξοπλισμένους χώρους που χαρακτηρίζονται από ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ, ΑΛΗΘΕΙΑ και ΑΣΦΑΛΕΙΑ (το ήθος του Combatives Group), όπου διεξάγονται μαθήματα ΘΕΩΡΙΑΣ, ΤΑΚΤΙΚΕΣ και ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ και ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ με ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΕΣ συνθήκες χρησιμοποιώντας ΡΟΛΟΥΣ, ΕΞΟΜΟΙΩΣΕΙΣ και ΣΕΝΑΡΙΑ μαζί με ομάδα που έχει μακρόχρονη εμπειρία σε θέματα βίας και την αντιμετώπισή της είναι ΟΛΟΙ ευπρόσδεκτοι να λύσουμε μαζί το θέμα της βίας.

Συχνά το θέμα της αυτοάμυνας παρατηρείται από τις γυναίκες με ΑΝΑΣΤΟΛΕΣ, καμιά φορά με ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ και άλλες με πλήρη ΑΡΝΗΣΗ. Αναστολές γιατί ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ μη ΠΟΝΕΣΟΥΝ ή ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΟΥΝ στην διάρκεια μιας τάξης. Αμφιβολίες ότι θα μπορέσουν να ΑΝΤΑΠΕΞΕΛΘΟΥΝ στο μάθημα. Άρνηση με την έννοια ότι δεν το σκέπτονται καν, σαν να μη πιστεύουν ότι το κακό μπορεί να συνέβη στις ΙΔΙΕΣ.

Μια αντικειμενική εξέταση μπορεί να ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΕΙ αυτές τις σκέψεις και συναισθήματα.

Για παράδειγμα, ο ΦΟΒΟΣ δεν πρόκειται να ξεπεραστεί αν κάποιος δεν ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ πρώτα με ΘΕΤΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ έστω και λιγάκι. Κακά τα ψέμματα, μπορεί να είναι λίγο κρύο το νερό της θάλασσας, αλλά όταν συνδυάζεται με καλοπέραση και παιχνίδι δεν μας φαίνεται καθόλου.

Οι ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ είναι πιο εύκολο διότι το πρόγραμμα μάθησης του Combatives Group είναι ειδικά διαμορφωμένο για να ΜΠΟΡΕΙ μια ΓΥΝΑΙΚΑ να το ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ.

Τέλος, για την ΑΡΝΗΣΗ δεν μπορούμε να κάνουμε εμείς πολλά. Αυτή έχει να κάνει με τον καθένα ξεχωριστά και το πώς βλέπει τον κόσμο γύρο του. Αλλά, μην ξεχνάμε ότι κάποιες στιγμές έχουμε παρασυρθεί από φίλες και φίλους για κάποια έξοδο παρά την άρνηση μας και… περάσαμε υπέροχα!

Αντικειμενικά, σε έναν κόσμο που αλλάζει και όπου η βία ασκείται όλο και πιο συχνά, είναι επόμενο να ασκείται στους πιο ΑΔΥΝΑΜΟΥΣ της κοινωνίας. Από την πλευρά μας, στο Combatives Group, θεωρούμε ότι μπορεί να μην έχουν όλοι ΑΠΟΛΥΤΗ ανάγκη την Αυτοάμυνα, αλλά σίγουρα έχουν ΑΝΑΓΚΗ να κατέχουν ένα ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ. Και μέσα από αυτό το Σχέδιο Δράσης, να εφαρμόζουν τις ΤΑΚΤΙΚΕΣ και ΤΕΧΝΙΚΕΣ της ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ.

Γιατί δίνουμε τόση έμφαση στην Αυτοπροστασία;

Το μεγαλύτερο μέρος των επιθέσεων που μπορεί εν δυνάμει κανείς να βιώσει, μπορεί κάλλιστα να ΑΠΟΦΕΥΧΘΕΙ με την κατάλληλη ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ στην ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ.

Η λογική μας στο Combatives Group είναι:

Αν φθάσεις στην ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ, έχει ΑΠΟΤΥΧΕΙ πλήρως η ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ… πράγμα που ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΑ πρόκειται να συμβεί σε ασκούμενο της κοινότητάς μας.

Πηγές και σχόλια: Ελληνική Αστυνομία – κ. Βάσω Αρτινοπούλου, Καθηγήτρια Εγκληματολογίας – κ. Ν. Κουράκης Καθηγητής Εγκληματολογίας και Σωφρονιστικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών – Άγγελος Τσιγκρής, Διδάκτωρ της Εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο – Δώρα Κατσιβαρδάκου, Διευθύντρια Κοινωνικής Πολιτικής στη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων.

27/11/2017

Καπανταϊδάκης Ζαχαρίας

Μοιράσου το:

Σχετικά άρθρα

Τύποι βιαστών

Τύποι βιαστών

Οι τύποι βιαστών και πως λειτουργεί ο καθένας. Ένα αποκαλυπτικό άρθρο για την δράση των βιαστών, ανάλογα με τον τύπο τους.

Βιασμός - Πρόληψη, Καταστολή, Αντιμετώπιση

Βιασμός – Πρόληψη, Καταστολή, Αντιμετώπιση

Αισθάνεσαι ευάλωτη στην κάθε σου έξοδο, φοβάσαι να γυρίσεις αργά το βράδυ στο σπίτι σου, νιώθεις ότι η κατοικία σου δεν σε προστατεύει από εισβολείς; Μάθε τί μπορείς να κάνεις για να αλλάξει αυτό.

Συμπεράσματα περί αποφυγής βιασμού

Συμπεράσματα περί αποφυγής βιασμού

Ακόμη πιστεύεις ότι ο αθλητικός σύλλογος της γειτονιάς μπορεί να σε βοηθήσει; ΜΗΠΩΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ; Το τραγικό ειδικά με τον βιασμό είναι ότι οι άνθρωποι που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη να λάβουν τα μέτρα τους για τη δική τους προστασία, αδιαφορούν.

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.